Nederlandse gezondheidszorg meer en meer gericht op zelfzorg

Vroeger gingen veel mensen voor ieder wissewasje naar de huisarts. Tegenwoordig ben je nog altijd meer dan welkom bij de dokter als je een klacht hebt, maar toch komen er minder patiënten bij de huisartsenpraktijk. Dit komt omdat de Nederlandse gezondheidszorg meer en meer op zelfzorg gericht is.

Niet altijd naar de dokter

Heb je een klacht, dan hoef je niet altijd naar de dokter. Je kunt veel klachten namelijk zelf oplossen, simpelweg door een medisch hulpmiddel of medicijn zonder recept aan te schaffen. Heb je bijvoorbeeld al de hele dag last van barstende hoofdpijn? Dan hoef je de huisarts niet te bellen, maar neem je gewoon een paracetamol of andere pijnstiller. Zelfs als je regelmatig last hebt van migraine, hoef je de dokter niet op te zoeken. Je neemt een pijnstiller zonder recept en voor je het weet, voel je je weer beter.

Een groot aanbod medicijnen zonder recept

Veel medicijnen zijn nog altijd enkel verkrijgbaar met een recept van de dokter. Het gaat voornamelijk om zware medicijnen. Lichtere medicijnen worden echter steeds vaker zonder recept verstrekt. Deze medicijnen kun je bij de apotheek halen zonder recept van de dokter, maar ook gewoon bij de drogist of bij de supermarkt om de hoek.

Ook pijnstillers worden veelal zonder recept verkocht. Enkel zware pijnstillers, die door de dokter slechts in ernstige gevallen verstrekt worden, kun je niet zonder recept kopen. Standaard pijnstillers haal je gewoon bij de winkel in de buurt of kun je zelfs online kopen. Handig!

Wanneer toch naar de huisarts?

Het is goed dat de Nederlandse gezondheidszorg steeds meer op zelfzorg gericht is. Dit betekent namelijk dat je niet bij de huisarts aan hoeft te kloppen als je een milde klacht als hoofdpijn, brandend maagzuur of diarree hebt. Jij bespaart een hoop tijd, de dokter houdt meer tijd over voor écht zieke patiënten en de gezondheidszorg wordt goedkoper.

Zelfzorg is goed, maar dit betekent niet dat je altijd op jezelf aangewezen bent als je je niet lekker voelt. Heb je te maken met ernstige klachten? Ga dan altijd naar de huisarts om deze klachten te laten onderzoeken. Ook als de medicijnen zonder recept je klachten niet hebben verminderd of zelfs erger maken, is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Eenmaal bij de huisarts, krijg je de uitstekende zorg van professionals die je in ons land mag verwachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

 1. fockingworst

  Hele verhaal klopt als een bus.
  De vraag rijst nu alleen hoelang blijft de gezondheidszorg betaalbaar.
  We hebben last van behoorlijk veel wanbetalers(wel ietsje teruggelopen)
  Een tsunami van kansloze migranten die de werkenden moeten ophoesten.
  Graaierij door bestuurders niet gezamelijk inkopen van medicijnen en ga zo maar door.

 2. Duke

  Door Rutte’s wanbeleid zijn er mensen die het allemaal niet meer kunnen betalen en daardoor thuis blijven, terwijl het voor hun gezondheid beter is dat ze toch gaan. Die marktwerking in de zorg zoals die nu is, is een heel slecht idee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.