Politie voert 'veegweek' uit en rolt drugsmaffia op in Brabant

Geen categorieokt 07 2018, 9:00
Een grote actie uitgevoerd door de Politie en de Belastingdienst heeft ertoe geleid dat afgelopen week zeventig adressen zijn bezocht door instanties. Men ging ervan dat de bewoners van deze adressen de wet overtraden. Naast verboden wapens, gestolen goederen, drugs werden ook een aantal verwaarloosde honden aangetroffen. De arme dieren zijn door de Politie bevrijd. Veegacties als deze leiden vaker tot grote vangsten in Brabant, dat ondertussen de drugsprovincie van Nederland kan worden genoemd.
Het wordt dan ook tijd dat er eens goed wordt gekeken naar het huidige stelsel van beleid en wetten waarbinnen dit gedrag plaatsvindt. Op dit moment is zowel de koop als de consumptie van narcotica ongereguleerd en wordt gebruikt gedoogd. In de praktijk betekent dit dat de politie wel weet waar drugs wordt gebruikt (bijvoorbeeld op grote festivals zoals ADE), maar is de controle op die locaties eigenlijk non-existent. Het gebruik van genotsmiddelen is natuurlijk een individuele keuze, maar het kan niet zo zijn dat het gedogen van drugsgebruik leidt tot een vergroting van de winsten van producenten en distributeurs, terwijl zij de wet overtreden en geen enkele verantwoording dragen voor de producten die zij aanbieden.
Het gebruik van drugs stijgt sinds 2015 sterk, met name onder de jeugd. Het aantal doden gerelateerd aan drugsgebruik stijgt ook al enkele jaren, zo blijkt uit een Europees rapport: de European Drug Report van 2018. Het beeld dat dit onderzoek schetst wordt ook door andere onderzoeken ondersteund. Bijvoorbeeld door het mini-onderzoek naar het gebruik van drugs door Groningse studenten dat suggereerde dat bijna de helft van alle Groningse studenten weleens xtc of cocaïne heeft gebruikt bij het bezoeken van een festival of gewoon op stap.
Terwijl de drugscriminaliteit in omvang toeneemt, de winsten van illegale productie stijgen en het gebruik van drugs in populariteit toenemen is het noodzakelijk om dit onderwerp eens te bespreken in het maatschappelijk debat. Het gebruik van verdovende middelen is natuurlijk niet zonder risico en de maatschappelijke neven-effecten van productie en distributie zijn ronduit negatief te noemen voor ons land. Daarom is het tijd dat de politiek een duidelijke keuze maakt en wet- en regelgeving en beleid onder de loep neemt met het doel de drugscriminaliteit uit te schakelen en het gebruik van genotsmiddelen dusdanig te reguleren dat de maatschappelijke problemen worden geminimaliseerd. Jammer genoeg staat de politiek al jaren in een 'spagaat' waarbij ze de realiteit erkent, maar niet durft door te pakken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten