Politieke correctheid slaat volledig door, óók in de stripverhalen en games

Een echte verrassing kan het niet zijn, maar de politieke correctheid slaat weer eens door. Stripfiguren en personages in videogames krijgen het zwaar te verduren. Dat meldt het AD.

Wanneer het om heftige stereotypen gaat is er natuurlijk best wat voor te zeggen om een aanpassing te doen. Iedereen kent nog wel de inboorlingen uit Kuifje met dikke rode lippen, een bot door de neus en een wat suffige blik in de ogen. Logisch dat daar ophef over ontstaat. De drijvende kracht achter deze verandering is natuurlijk ‘ophef’. Een groep voelt zich beledigd en onderbouwt waarom zij dit zo ervaren, waarop aanpassingen volgen.

Bedrijven op allerlei terreinen slaan hier echter in door. Zij proberen zich in te leven in groepen mensen waar zij zelf van denken dat deze wel eens ophef zouden gaan veroorzaken en zij willen dat voor zijn. Dit leidt echter tot hilarische en beschamende situaties.

Zo werd Speedy Gonzales van de buis gehaald door Cartoon Network want hij zou te stereotyperend zijn. Een racende muis in een land vol luiaards, dat valt vast niet goed. Mexicanen begonnen echter campagnes om Speedy weer óp de buis te krijgen! Ze konden er wel om lachen!

Apu Nahasapeemapetilon, de Indiër uit The Simpsons ligt nu ook onder vuur, want ‘te stereotyperend’. Het grappige is echter dat Apu juist staat voor een goed geïntegreerde immigrant die z’n eigen broek op weet te houden en z’n gezin weet te onderhouden met zijn winkeltje waar hij graag en hard voor werkt. Zijn accent, manieren en uiterlijk onderstrepen op geen enkele manier een negatief stereotype. Bedrijven kiezen al snel voor een ‘zekere voor het onzekere’ -strategie en riskeren daarmee een diversiteitsbeleid op te zetten wat juist zal leiden tot eenheidsworst!

In het geval van videogames slaat men helemaal door. Vooral mannen spelen games en met name vrouwelijke stereotyperende personages zijn onderhevig aan veranderingen, alsof vrouwen het aanstootgevend vinden waar een gamende man naar kijkt…

Het is dus heel goed dat overal wordt aangekaart dat men door begint te schieten en even pas op de plaats moet gaan houden. Hopelijk komt er weer meer discussie over wie iets aanstootgevend vindt en waarom diegene wel of niet een punt heeft, in plaats van uit voorzorg maar alles plat te stampen. Er is dus hoop!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. fockingworst

  Net als de nieuwe donald duck, zo flauw er is niks aan.
  Geef mij maar de klassieke donald duck filmphes van walt himself lekker opvliegend ondeugend soms een beetje harde grapjes uit het leven gegrepen.
  Heerlijk.
  Kijk tegenwoordig naar nickelodeon alles lief aardig en met een dom moreel sausje gatverdamme, gelukkig hebben we nog het vrije internet.

  1. Onno

   Dan is Fauda, Netflix, u op het lijf geschreven.

 2. Troelstra

  Het wordt alleen maar ziekelijker met die politiek correcte repressie. Hoog tijd voor volksverzet tegen de dictatuur waarin wij leven!

 3. Jozias Visser

  Zo beschouwd kan een stripboek over de perverse streken van de pedoprofeet Mohammed en zijn dove bediende Allah geen kwaad, dat zal het begrip over deze dooscultus alleen doen toenemen.

  1. Ernst Quispel

   Jozias heeft geen moeite met racistische stereotypering als die maar op moslims is gericht.

   1. Jozias Visser

    De racistische stereotypering van een wereldreligie. Pedoprofeetvolgers willen dat de wereld graag laten geloven. . . Racisme en religie beginnen slechts met dezelfde letter, verder hebben de streken van de perverse proletenprofeet niets met racisme te maken, die eer heeft hij zijn islamvolgers nagelaten.

    1. Aytas

     Puristisch salafisten zijn een stuk genuanceerder dan jij. Je pedo obsessie is opvallend en ziekelijk.

     1. Ernst Quispel

      Jozias toont inderdaad een opvallende opbsessie met pedofilie. Hij is niet de enige hier.

      Voer voor psychologen, zullen we maar zeggen.

 4. HW

  De politieke correctheid ziet er als volgt uit:
  De elite naait zijn eigen bevolking om zich bij de immigranten populair te maken.

  Het antwoord van de bevolking moet zijn:
  Hoe naait ik de elite.
  PvdA – CDA. De bestuurdersclubjes verworden tot concurrenten van de Partij van de Dieren.
  Nog een sterk voorbeeld is Alexander Pechtold, de ex-sterpoliticus, die van z’n hoge rots gevallen is en prompt viel in de doos van Anne.
  D66 straks nog marginaal

  De Hollandse lachertjes..

  1. Blue monday

   Ik moet vooral lachen dat u ex-politicus Pechtold erbij haalt om uw gelijk te halen…

 5. Groeneveld

  “… de inboorlingen uit Kuifje met dikke rode lippen, een bot door de neus en een wat suffige blik in de ogen.”

  Die goede oude tijd.

  Alles was overzichtelijk en stereotyp. Arabieren hadden kromme haakneuzen. Indianen verloren altijd van de kojbojs. Kuifje en Bobby ontmaskerden wereldcomplotten. De Zware Jongens hadden een gemene kop en gevangenispak. Alles was een karikatuur, maar iedereen wist dat.

  Wat is er toch fout gegaan? Oh ja, links en de policor dictatuur veroverden de macht. Toen werd alles bloedserieus. En verboden.

 6. Aytas

  Net alsof wij geen grapjes over blanken maken. Het begint door te slaan, het zal nooit zo gevaarlijk worden als de rechtse slachtoffer rol.

  1. marco1

   Nogmaals vraag aub andere medicijnen je begint te ijlen.

   1. Aytas

    Hoezo? Ah grapjes mogen zeker alleen over zwarten gaan.

    Of heb je het over het gevaar van de rechtse slachtoffer rol? Ik zou zeggen kijk naar de opkomst van Hitler in Duitsland. De mensen hier roepen de hele tijd dat nazi links waren en zij rechts, toch roepen ze de hele tijd om meer herverdeling.

    Of wil je gewoon m’n aandacht maar weet je niet hoe je zoiets op een normale manier vraagt?

    Of kun je gewoon niks zinnigs schrijven als reactie en probeer je me daarom belachelijk te maken waarmee je in werkelijkheid jezelf voor paal zet?Tenminste voor mensen die normaal denken en communiceren.

   2. fockingworst

    @MARCO 1 als je de reacties leest van @aytas de hele dag, kan je maar tot 1 conclusie komen.
    @aytas is of nuchter geworden sinds vanochtend, of @ytas is een tr. llenaccount.
    Vanochtend warrig foute spelling geen touw aan vast te knopen.
    En nu scherp en helder behalve zijn linkse dwingende geda htegang

    1. Blue monday

     bij jou is het blijkbaar andersom, vanmorgen scherp en helder, behalve je dwingende extreem rechtse gedachtengoed en nu warrig, foute spelling en geen touw aan vast te knopen.

     Ik stel voor dat Aytas de avond van jou overneemt en jij alleen in de ochtend nog reageert.

 7. Duke

  Policor strips en games laat ik links liggen. Ik kan me ook niet voorstellen dat daar veel vraag naar is.

 8. Gerlos

  Door al dit geleuter wordt je vanzelf een racist.

  1. Blue monday

   Door dit geleuter kun je nadenken tot waar de grens moet liggen.

 9. Farao

  Er zijn geen inboorlingen met rode lippen en botje door de neus in Kuifje in Afrika. Herge heeft toegegeven dat dit album een misser was, ingegeven door de missionarissen. We hebben het nu over de jaren 30. Met De Blauwe Lotus gaf hij al een heel genuanceerder beeld van andere culturen.

 10. Blue monday

  Wat te denken in de USA met Tom en Jerry als de werkster in beeld komt…

  Nou ja…in beeld….het gaat dus steevast om een zwarte vrouw en daarom zien we alleen de benen.

  Hoe dan ook…wel winst dat DDS de dikke lippen en dom accentje al verwerpelijk vindt….dat was voor 5 jaar geleden nog wel anders.

  Prettig dus dat DDS meegaat met de tijd.

  1. Ernst Quispel

   “Hoe dan ook…wel winst dat DDS de dikke lippen en dom accentje al verwerpelijk vindt….dat was voor 5 jaar geleden nog wel anders.”

   Dat viel me ook op. Zelfs bij DDS is er sprake van voortschrijdend inzicht. Over een paar jaar zal ook het kwartje van Zwarte Piet wel vallen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.