PvdA-burgemeester van Dokkum verantwoordelijk voor acties #blokkeerfriezen

Het proces tegen de blokkeerfriezen is in volle gang. Vandaag wordt Jenny Douwes verder bevraagd over haar betrokkenheid bij de blokkade van de A7. Douwes legt in haar getuigenissen de vinger op de zere plek: PvdA-burgemeester Marga Waanders was meer loyaal aan demonstranten dan aan de eigen bevolking. Je zou toch verwachten dat de loyaliteit van bewindslieden bij hun directe achterban ligt: een burgemeester loyaal aan de belangen van de gemeente, een minister loyaal aan de belangen van het land en een Europarlementariër loyaal aan zichzelf. Maar dit is dus niet het geval in het Dokkum van PvdA-burgemeester Marga Waanders, die de intocht zelf saboteerde door naar Amsterdam te reizen en in gesprek te gaan met onruststokers. Dan begrijp je er dus helemaal niets van!

Ze had een kans de belangen van haar gemeente te behartigen. Om te voorkomen dat het sinterklaasfeest in Dokkum zo zou worden verstoord zoals in Gouda. De demonstranten waren daar fel, gewelddadig en misselijkmakend. Zoiets wil je niet bij een culturele festiviteit. Geheel in lijn met de Nederlandse wet wilde ze de demonstranten faciliteren in Dokkum en rees daarvoor zelfs naar Amsterdam om ‘te praten’ met de oproerstokers. De burgemeester werkte actief mee, met het risico dat het feest zou worden verstoord. En dus ook een kader scheppend waarbinnen de blokkeerfriezen konden optreden. Terwijl een eenvoudig besluit voldoende was om zowel onrusten als de A7-blokkade te voorkomen: algeheel demonstratieverbod in Dokkum ten tijde van de intocht. Maar nee, de PvdA-burgemeester liet het allemaal gebeuren.

Douwes heeft een punt dat ze de verantwoordelijkheid bij de burgemeester neerlegt. De actiegroepen, die zouden afreizen naar Dokkum, stonden bekend om hun ‘gewelddadige’ taal. het was hun intentie om de boel te verstoren, aldus Douwes.

De burgemeester was zo gek om te denken dat het allemaal prima was om demonstraties te faciliteren bij een culturele festiviteit. Waanders probeerde zelfs pro-Pieten demonstranten naar Dokkum te krijgen. Alsof het risico op een totale veldslag in het Friese stadje op de koop werd toegenomen. Een burgemeester is volgens de wet verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente, maar deze acties van Waanders lijkt te suggereren dat ze geen enkel besef had van de risico’s. Natuurlijk is de staat druk haar verantwoordelijkheid in het gebeuren stil te houden. Dat de burgemeester zo goed wegkomt met haar falen is opmerkelijk te noemen. Snel wordt alle schuld afgeschoven naar de meest zichtbare gevolgen van het besluit van Waanders: de A7-blokkade.

De blokkade bleek succesvol en  het feest in Dokkum kon onverstoord doorgang vinden. De vraag van de Officier van Justitie waarom Douwes zo weinig vertrouwen had in de instanties legt de vinger op de zere plek. Hoe zou het toch komen dat de burger zo weinig vertrouwen heeft in het vermogen van de instanties om het sinterklaasfeest veilig te houden? Wellicht dat onderstaande beelden daar enig inzicht in kunnen geven:

https://www.youtube.com/watch?v=fnBtXVVbjDM

 

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Ernst Quispel

  De burgemeester nam haar verantwoordelijkheid door te pogen gewelddadige demonstraties te voorkomen. Ik zie niet wat haar zou kunnen worden verweten.

  1. Ni28

   Linkse blindheid kan dodelijk zijn.

   1. sonar

    Ni28 kan moet is zijn

    1. Ni28

     Ik heb het onnodig verzacht, dat is waar.

  2. nogmaals

   Ik drong er bij quispel nogmaals op aan om zsm een cursus begrijpend lezen te gaan volgen, en niet meer te reageren totdat het diploma is behaald !

   De burgemeester heeft op geen enkele manier gepoogd om gewelddadige demonstraties te voorkomen. Ze had kunnen/moeten weten dat demonstraties door de anti-zwarte pietenterreurgroep veelvuldig kunnen eindigen in geweld in bijzijn van kinderen.
   En inderdaad, het pamperen van die relschoppers Floor de pvda-burgemeester is met recht falen te noemen. Helaas ongestraft, want we moeten die burgemeester natuurlijk wel de hand boven het hoofd houden, en dat is precies wat quispel hier doet!

   1. sonar

    Nogmaals dat zou mooi zijn ,dan zijn we verlost van stompzinnige opmerkingen want dat diploma haalt hij nooit.

   2. Blue monday

    Dus Douwes probeerde het feest veilig te houden door midden op een snelweg te gaan staan?

    en staat hier nu de waarheid beschreven of de ongekuiste mening van mevrouw Douwes?

  3. shidaian

   “De burgemeester nam haar verantwoordelijkheid”
   Door ook de NVU uit te nodigen? Wat een verantwoordelijkheidsgevoel. Als dat de trend bij de PvdA burgemeesters is kunnen we nog heel wat beleven aan gekte.

   1. Ernst Quispel

    Nee, niet door ze uit te nodigen maar om afspraken te maken over de manier waarop ze gebruik wilden maken van hun demonstratierecht.

 2. fockingworst

  Precies je zou moeten leren van de intocht van Gouda, maar nee deze burgermeesteres doet er nog een schepje bovenop om zowel voor als tegenstanders bij een kinderfeest te laten komen demonstreren.
  Hoe kan zo’n hersenloze burgermeesteres worden, of was het met opzet.
  Dat laatste komen we nooit te weten, zeker als het waar is.
  Kozp zou eigenlijk het land uit getrapt moeten worden wat mij betreft, zijn typische mensen die maar gepemperd moeten worden altijd zielig doen en bijna allemaal van een uitkering leven en niks maar dan ook niks aan de maatschappij bijdragen.

 3. Ni28

  De burgemeester heeft in wezen de blokkade zelf veroorzaakt daar zij de onruststokers welkom heeft geheten en tegelijk hun rivalen. Zij vond het goed om tijdens het kinderfeest met vuur te spelen in nabijheid van kinderen. Burgers van Dokkum hebben het voorkomen door hun actie en verdienen in tegenstelling tot de burgemeester lof. Deze burgemeester bleek er niet voor de burgers maar voor een groep herrieschoppers te zijn en verdient oneervolle ontslag. Zij nam geen verantwoordelijkheid maar wilde zich politiek correct indekken en nam hiermee enorme risico’s. Zij kan haar burgers dankbaar zijn voor hun ingrijpen.

 4. Ernst Quispel

  “Geheel in lijn met de Nederlandse wet wilde ze de demonstranten faciliteren in Dokkum en rees (:)) daarvoor zelfs naar Amsterdam om ‘te praten’ met de oproerstokers.”

  Precies, geheel in lijn met de wet respecteerde ze het demonstratierecht en probeerde ze dat vreedzaam georganiseerd te krijgen.

  1. fockingworst

   @kwispel zoals ook valt te lezen is deze mevrouw een burgermeester, die ervoor hoort te Zorgen dat alle burgers veilig zijn en doen wat een meerderheid van de burgers wenst.
   Dus had ze de kans om een beslissing te maken die voor de mensen waar voor zij verantwoording heeft genomen op te komen.
   En niet de kansloze uitkeringtrekkers uit een ander deel ver weg van Dokkum die werkelijk niks toevoegen behalve het ageren tegen Nederland Nederlanders en onze gewoontes, maar ja gratis geld is wel goed.

  2. nogmaals

   Quispel blijft maar proberen om het falen van pvda-burgemeester Marga Waanders goed te praten. Het lukt hem niet! Zijn laatste poging bestaat uit de opmerking dat ze probeerde(!) het demonstratierecht ( Quisling had moeten schrijven: de demonstratie) vreedzaam georganiseerd te krijgen. Daarin heeft ze gefaald, hetgeen te verwachten was bij een capaciteitsloos persoon die alleen burgemeester kon worden als dank voor aan de PvdA bewezen diensten.

   1. Ernst Quispel

    Het enige dat Waanders mogelijk kan worden verweten dat ze het gewelddadige protest van de pro-Pieters heeft onderschat en niet zag aankomen dat de dwazen zover zouden gaan dat ze een snelweg gingen blokkeren.

    1. sjun

     Waanders heeft moedwillig gepoogd een kinderfeestje te kapen voor haar politieke agenda. Die agenda kan worden afgeleid uit het gelijktijdig uitnodigen van rivaliserende protestgroepen op de locatie van dat kinderfeestje. Dat er daarbij kinderen getraumatiseerd konden raken heeft mevrouw Waanders willens en wetens op beloop gelaten. Het lijkt me een uitstekende reden voor een motie van wantrouwen in de nieuwe gemeente waar ze is *benoemd*

     Logisch dat bezorgde ouders en bij hen betrokkenen de kinderen zulke trauma’s wensten te besparen met een actie die ook op de Erasmusbrug te Rotterdam uitgevoerd door en grote groep Turksnationalististische Turken niet strafbaar bleek. Een voorbeeld van stakers die al eerder het verkeer op de snelweg vertraagden leverde ook al geen vervolging op. Daarmee is het opmerkelijk te noemen dat er nu ineens vier dagen bij het OM zijn uitgetrokken voor vervolging van om hun kinderen burgers. Je zou denken dat het OM hiermee politieke kleur bekent.

     De hoogste tijd om Vrouwe Justitia weer van een blinddoek te gaan voorzien en de aldaar vigerende hoofddoek te verwijderen. Daarnaast moet toch een kritisch gekeken worden of het aantal burgemeestersposten ten lande niet moet worden afgestemd op het vigerende politieke mandaat per partij om te voorkomen dat er ten stadhuize volksvervreemdende traditie- en cultuurvervangende politiek gevoerd blijft worden.

  3. fockingworst

   @kwispel overigens kon ze op last van wanordelijkheid de demonstratie verbieden, immers van te voren was al bekend dat Kozp en hun naaste groepjes gewelddadige acties voorgenomen hadden.

  4. Siemien

   Dus meent Ernst dat demonstratierecht een kinderfeest mag verknallen?, in het verleden is namelijk gebleken dat dit soort demonstratie worden ontsiert door geweld en het ergste is nog waar kinderen bij zijn..

   1. fockingworst

    @siemiem kwispel beraad zich op een antwoord op ons wat hij niet heeft.
    Dus gaat hij zich vast weer beraden om enkele reaguurders op stang te jagen met een hier algemeen ongewenste opmerking die schuurt tegen het nieuwe dds beleid maar het net niet overtreed.

    1. Top

     Het is voor mij, dan ook onbegrijpelijk, dat blijkbaar, de domoren hier, er nog op reageren op dat? Vul maar in! Schrijf ‘zwart’ hij schrijft ‘wit’. Schrijf ‘boven’ en hij antwoord ‘onder’. Schrijf ‘links’, hij antwoord met ‘rechts’. Kom op zeg! Zijn jullie dan allemaal zo dom?

   2. Ernst Quispel

    Nee, Siemien, de burgemeester verbood de demonstratie daarom ook.

    1. Siemien

     Maar Ernst, waarom gingen er dan bussen met anti-zwarte piet demonstranten naar Dokkum?
     Mag de 1 wel demonstreren en de ander niet?
     Moeten we als burgers slaafs toezien?

   3. stellendam

    @siemiem 100% gelijk. Van mij mag iedereen demonstreren tot dat ze een ons wegen,maar niet waar kinderen bij zijn. Wat ik wel leuk vind is dat we er een nieuw woord bij hebben BLOKKEERFRIEZEN mooi woord voor scrabble!

 5. Adriaan

  Demonstreren is een goed recht in Nederland. Zo ook het recht van een burgemeester een demonstratie te verbieden. Dat had deze burgemeester moeten doen. Ze heeft het belang van een rustige Sinterklaasintocht niet in acht genomen. Deze burgemeester heeft gefaald in haar taak als goed burgermoeder.

  1. Ernst Quispel

   De Burgemeester heeft de verantwoordelijkheid zowel het demonstratierecht te eerbiedigen als de openbare orde te handhaven.
   Deze burgemeester probeerde beide te doen en slaagde daar ook in voor zover het haar stad betrof.

   1. Adriaan

    Dan verschillen wij van menig. Het is haar helemaal niet gelukt. De demonstranten hebben de stad niet breikt.

    1. Ernst Quispel

     Ze heeft een poging gedaan de demonstratie vreedzaam te laten verlopen en toen dan niet lukte heeft ze de demonstratie verboden.
     Dat een roedel debiele Friese boeren de bus op de snelweg blokkeerden kan haar niet worden aangerekend.

     1. Adriaan

      ‘een roedel debiele Friese boeren’
      Het staat er echt.
      Ik sluit hierbij de discussie met jou.
      Je gaat onzin uitkramen.

     2. fockingworst

      Het was van te voren bekend dat extreem linkse en gewelddadige groep geen recht zou mogen hebben op demonstratie ivm mogelijk wanordelijkheid gedrag. Dan was er goed preventief gehandeld.
      Bewust of onbewust is dit niet gedaan, dit kan je zien als een incompetente actie van de burgermeester die de veiligheid van de burgers in Dokkum niet hoog heeft staan.

     3. BB

      @Ernst Quispel

      Vind je deze opmerking niet ver over de grens?

      Een roedel debiele Friese boeren?

     4. Ernst Quispel

      Noem het een dichterlijke vrijheid. U gaat toch niet beweren dat deze figuren geacht mogen worden bij hun gezonde verstand te zijn?

      Als zich persoonlijk aangesproken voelt spijt me dat, maar in dat geval zou het u nochtans aan het denken kunnen zetten.

     5. BB

      @Ernst Quispel

      Dichterlijke vrijheid? Tja, zonis overal wel een spin aan te geven.

      Nee hoor, ik voel me persoonlijk niet aangevallen, maar vind het wel nogal denigrerend overkomen.

      Overigens: als het daadwerkelijk debiele Friese boeren betreft, dan is er sprake van verzachtende omstandigheden.

     6. Ernst Quispel

      Daar heeft u een punt, BB.

      🙂

     7. BB

      @Ernst Quispel

      Ik neem aan dat hij wel weet wat verzachtende omstandigheden inhouden?

      Bij verzwarende omstandigheden sloeg u de plank volledig mis en was u niet bereidt om dit toe te geven.

     8. Ernst Quispel

      U zeurt een beetje, BB.

      Kunt u dat zelf ook zien?

     9. BB

      @Ernst Quispel

      Wat probeer je nu te bereiken?

     10. robroy

      ga je deze persoon nog bannen ??? o neen dat ben je zelf die kan niet verwijderd worden lapswans

     11. Janna47

      Quispel
      Je hebt het zeker wel erg met jezelf getroffen lijkt me zo…niet te geloven dit wat een eigengereidheid …..je rekent jezelf zeker tot de linkse elite of wat voor zooi dan ook…
      doe normaal zou ik zeggen en dat lijkt me voor jou al heel wat

 6. Two Ravens Black Kettle

  Deze Friezen zijn helden.
  Het OM is al jarenlang in handen van de cultuur-marxisten.
  Vandaar dat ze samen met de Politieke rechtbanken Volkert van der Graaf beloonden voor de moord op Pim Fortuyn.
  Zie ook de nachtelijke overval op Gregorius Nekschot.
  Handjeklap !
  De politie-top en magistratuur is doodziek en zijn verworden tot politieke werktuigen.

  Islamisten hebben vrij spel.
  Links radicalen hebben vrij spel.
  Corrupte politici hebben vrij spel.

  Maar
  Barbertje zal moeten hangen
  Genageld tegen de Deugpoort van de fascisten.

  De Boodschap is Luid en Helder: Nederlanders mogen zich niet verzetten tegen de vernietiging van hun geschiedenis, tradities, gewoonten en cultuur.

  En de grijnzende jakhalzen genaamd MSM-Journalisten zullen hun handjes blauw en paars klappen.

  1. Blue monday

   Helden…omdat ze een snelweg blokkeren?

   Een held is iemand die op een handgranaat springt of desnoods voor gevaar van eigen leven een ander zal redden.

   Dit zijn gewoon een stel debielen die een fikse verkeersboete verdienen.

 7. sonar

  Je kan hier heel kort over zijn,wij barsten in Nederland van bestuurders die totaal onbekwaam zijn en de regel van zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

  1. sonar

   En Toepassen ,moet nog bij.

 8. Job Jansen

  Dit is een mooi voorbeeld waarom een burgemeester gekozen moet worden. De Friezen hadden nooit een burgemeester gekozen met een PVDA achtergrond.

  1. Ernst Quispel

   Jawel hoor, de PvdA heeft altijd een stevige aanhang gehad in Friesland.

   1. Job Jansen

    @ Ernst

    Nee hoor, in 2017 waren namelijk het CDA en VVD de grootste.

    1. robroy

     Ernst denkt dat de denkt wijsheid in pacht heeft Job gewoon links laten liggen .

   2. sjun

    Dat kon wel eens gaan veranderen als de Friezen doorkrijgen dat de PvdA ‘volks’vertegenwoordigers niet allen Lutz Jacobi’s zijn en de belangen van de Friezen en hun kinderen rustig uitruilen om zelf publiek te scoren op de deugmensschaal.

 9. RS

  En zeer terecht dat die Burgemeester de hoofdschuldige is. Zij had die Zwarte Pieten uitgenodigd om te komen en de VNU mocht ook komen. Dus ontslaan die vrouw. Er loopt nog iemand rond die nog geen baan heeft,…Alexander Pechtold misschien ? Ai Ai

 10. Kees Kroket

  Waar gaat het over?.. Wat een kabaal om zo een schertsfiguur. Vier normaal carneval met zun allen, dat is feest.

 11. Siemien

  Hier even een berichtje van de zwarte pieten zuigertjes..

  De betogers van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben in de rechtbank in Leeuwarden een schadevergoeding geëist. De demonstranten zaten in de bus die in november vorig jaar werd tegengehouden op de A7. Ze zeggen dat de gebeurtenissen diepe indruk hebben gemaakt.

  Het is de eerste keer dat de tegenstanders van Zwarte Piet aan het woord komen in de rechtbank. Zij vinden dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en moet worden afgeschaft.

  Ja dat vinden zij, maar ZIJ zijn een stel verwende cultuur barbaren die niets anders te doen hebben..

  De betogers eisen gezamenlijk een schadevergoeding van ruim 7300 euro voor de huur van de bus en schade aan het voertuig. Ze willen verder dat de verdachten een workshop volgen over diversiteit en de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet.

  Deze gasten zijn echt helemaal gestoord, het zou een complete schande zijn als de staat hierin meegaat, het zou de staat sieren om dit soort cultuur ver..krachters eens les te geven in onze cultuur…

  1. Ernst Quispel

   “Zij vinden dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en moet worden afgeschaft.”

   Dat is natuurlijk juist, maar hun doel komt sneller dichterbij als ze zich gedeisd houden.

   1. Siemien

    ““Zij vinden dat Zwarte Piet een racistische karikatuur is en moet worden afgeschaft.””

    Nee Ernst dat máken “zij” ervan, zij maken het racistisch dat is wat anders, feitelijk is zwarte piet niet racistisch natuurlijk, sterker nog, de traditie zegt dat zwarte piet door de schoorsteen gaat en daarom zo zwart is, dit is traditie en “zij” wensen zich niet te verdiepen in onze cultuur en tradities

   2. sonar

    Quisling is natuurlijk lid van kick out,dat laat hij duidelijk blijken via zijn reacties .

   3. Janna47

    Quispel

    Zat jij nou ook in die bus?

 12. fusilier

  Trap die lui ,die pietenhaters toch het land uit, dat wij de gewone burgers dit allemaal toelaten is onbegrijpelijk.

  1. Heinz

   Gewone burgers? Die zich laven aan een paljas?

  2. marco1

   @fusillier: onbegrijpelijk dat ze zelf hier willen blijven. Je zou maar in een land moeten wonen waar de gebruiken racistisch zijn en dat tegen beter weten in willen veranderen terwijl het grootste deel van die o zo racistische oorspronkelijke bewoners dat toch niet van plan zijn te gaan doen en zelfs een steeds grotere hekel aan je gaan krijgen. Nee ik zou lekker uit mezelf vertrekken naar een land waar ik me meer thuis zou voelen.

   1. sonar

    Marco dat doen ze niet want die hangen aan geld infuus .

 13. observer

  Ze willen verder dat de verdachten een workshop volgen over diversiteit en de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet
  Leuk!, en wie denk je door wie die workshops gegeven worden?
  Juist, hij heeft vast tot nu toe nog geeneen klant

 14. Kim

  @Ernst Quispel

  Ik vind het links en groen, wat vind jij?

 15. HEM

  Het is maar goed dat D66 zo’n doortastende fractievoorzitter heeft gekozen.
  Nu is de gekozen burgemeester nog maar een kwestie van een paar weken!

 16. nienke

  @Ernst.
  En probeerde ze dat vreedzaam georganiseerd te krijgen.

  Je weet donders goed dat dit zooitje nooit iets vreedzaam kan oplossen.
  Altijd met veel kabaal, plunderen, stenen gooiend, enfin 1 grote chaos.
  Dat had die burgemeester van te voren wel kunnen inschatten, dit is niet de eerste keer dat dat tuig een demonstratie heeft gehouden over zwarte piet.

 17. Gerlos

  Linkse burgemeester neemt het op voor een kleine minderheid van activisten en laat de overgrote meerdeheid bewoners van ONS LAND barsten. Te

 18. Florissa

  Rechters zouden zich liever druk maken over hoe het komt dat er tegewoordig zoveel blokkades ,dmv betonblokken nodig zijn om een evenement goed te laten verlopen .
  Heeft ook met zwart te maken ,maar daar hoor je onze actievoerders niet over ,dan houden ze wijselijk d’r kop dicht .

 19. Bes Tolen

  Er zijn al veel meer dwaze dingen gebeurd in Friesland waar autoriteiten een rol in speelden. Zo al zo 1985 in Sneek toen de hele belastinginspectie door de leiding werd gedwongen een hele woensdag mee te doen aan een openbare demonstratie door Sneek om een Afrikaan hier in het land te houden. De Afrikaan had al wel twee kinderen bij een medewerkster van de inspectie en kreeg daar werk in de zin van een kaartenbak voor zijn neus. Een mooi inkomen zo. Maar wel wetsovertreding want de man was geen Nederlander. Maar wetsovertreding is in zulke gevallen blijkbaar geen probleem voor de overheid.
  Later was het OvJ tijdens de beginperiode kwestie Marianne Vaatstra volgens berichten zover, dat daar in Leeuwarden alle noordelijke kranten werden nageplozen op racisme en zo ook publieke uitingen van burgers. Een veertigtal extreem linkse lieden zouden daarbij behulpzaam zijn geweest.

 20. Bes Tolen

  Ernst Q is blijkbaar een kwaadwillend figuur. De verhalen betreffende Zwarte Piet zijn al heel oud en verspreid in een groot deel van West en Midden Europa. Er is vanouds sprake van zwart maken van het gezicht van een persoon, die een bepaalde rol speelt in een oud volksverhaal. Bijvoorbeeld door beroeting wat een vorm van straf was. Negers had men in dat Europa in die oude tijden nog nooit gezien en speelden geen enkele rol in de verhalen. Dat sommigen in veel latere tijd zoals een Amsterdamse onderwijzer het Sinterklaasverhaal anders maakten, is alleen maar domheid kenmerkend voor eigenwijze onbenullen.

 21. Vliegenvanger

  Hoe haal je het in je hoofd om een zwarte pieten demonstratie toe te laten op een sfeervol kinderfeest. Die burgemeester is net
  zo schuldig als als de weg blokkeerders. Als zij straffen opgelegd krijgen moet die burgemeester ook een straf opgelegd krijgen.
  Hopelijk is dit een leer voor burgemeester Hammink,en laat hij hij die pietenhater demonstratie niet toe.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.