PvdA-burgemeester van Dokkum verantwoordelijk voor acties #blokkeerfriezen

Geen categorie•okt 11 2018, 11:00
Het proces tegen de blokkeerfriezen is in volle gang. Vandaag wordt Jenny Douwes verder bevraagd over haar betrokkenheid bij de blokkade van de A7. Douwes legt in haar getuigenissen de vinger op de zere plek: PvdA-burgemeester Marga Waanders was meer loyaal aan demonstranten dan aan de eigen bevolking. Je zou toch verwachten dat de loyaliteit van bewindslieden bij hun directe achterban ligt: een burgemeester loyaal aan de belangen van de gemeente, een minister loyaal aan de belangen van het land en een Europarlementariër loyaal aan zichzelf. Maar dit is dus niet het geval in het Dokkum van PvdA-burgemeester Marga Waanders, die de intocht zelf saboteerde door naar Amsterdam te reizen en in gesprek te gaan met onruststokers. Dan begrijp je er dus helemaal niets van!
Ze had een kans de belangen van haar gemeente te behartigen. Om te voorkomen dat het sinterklaasfeest in Dokkum zo zou worden verstoord zoals in Gouda. De demonstranten waren daar fel, gewelddadig en misselijkmakend. Zoiets wil je niet bij een culturele festiviteit. Geheel in lijn met de Nederlandse wet wilde ze de demonstranten faciliteren in Dokkum en rees daarvoor zelfs naar Amsterdam om 'te praten' met de oproerstokers. De burgemeester werkte actief mee, met het risico dat het feest zou worden verstoord. En dus ook een kader scheppend waarbinnen de blokkeerfriezen konden optreden. Terwijl een eenvoudig besluit voldoende was om zowel onrusten als de A7-blokkade te voorkomen: algeheel demonstratieverbod in Dokkum ten tijde van de intocht. Maar nee, de PvdA-burgemeester liet het allemaal gebeuren.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1050292729501114369
Douwes heeft een punt dat ze de verantwoordelijkheid bij de burgemeester neerlegt. De actiegroepen, die zouden afreizen naar Dokkum, stonden bekend om hun 'gewelddadige' taal. het was hun intentie om de boel te verstoren, aldus Douwes.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1050290775110635527
De burgemeester was zo gek om te denken dat het allemaal prima was om demonstraties te faciliteren bij een culturele festiviteit. Waanders probeerde zelfs pro-Pieten demonstranten naar Dokkum te krijgen. Alsof het risico op een totale veldslag in het Friese stadje op de koop werd toegenomen. Een burgemeester is volgens de wet verantwoordelijk voor de openbare orde in de gemeente, maar deze acties van Waanders lijkt te suggereren dat ze geen enkel besef had van de risico's. Natuurlijk is de staat druk haar verantwoordelijkheid in het gebeuren stil te houden. Dat de burgemeester zo goed wegkomt met haar falen is opmerkelijk te noemen. Snel wordt alle schuld afgeschoven naar de meest zichtbare gevolgen van het besluit van Waanders: de A7-blokkade.
https://twitter.com/SaskiaBelleman/status/1050299377363881986
De blokkade bleek succesvol en het feest in Dokkum kon onverstoord doorgang vinden. De vraag van de Officier van Justitie waarom Douwes zo weinig vertrouwen had in de instanties legt de vinger op de zere plek. Hoe zou het toch komen dat de burger zo weinig vertrouwen heeft in het vermogen van de instanties om het sinterklaasfeest veilig te houden? Wellicht dat onderstaande beelden daar enig inzicht in kunnen geven:
https://www.youtube.com/watch?v=fnBtXVVbjDM
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten