RDW kentekencheck schrapt WOK data


De RDW kentekencheck schrapt WOK data als onderdeel van de informatie die te krijgen is door het kenteken op te zoeken via de gratis kentekencheck op de website. Dit maakt dat een aantal zaken zullen veranderen wanneer via een kentekenrapport naar informatie over een auto gezocht wordt. Belangrijk om te weten wanneer je zelf een kenteken wil natrekken. De WOK gegevens zijn niet voor niets geschrapt  door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Volgens de RDW wordt er na het schrappen van de WOK details uit het kentekenrapport een eerlijkere weergave van de werkelijkheid gegeven. Lees verder als u wil weten wat dit precies inhoudt.

Wat komt er te vervallen?

De WOK data als informatiepunt in het kentekenrapport werd geschrapt omdat de dienst van mening was dat er misleidende interpretaties van de werkelijkheid gemaakt konden worden aan de hand van de getoonde WOK gegevens. WOK staat voor Wachten op Keuring. Hiermee werd aangegeven dat de auto niet meer aan de veiligheids of APK Keuringseisen die in ieder geval altijd gehaald moeten worden voldoet. Dit kan echter van alles betekenen. Juist omdat de invulling van WOK status zo breed is, werden er vaak verkeerde conclusies aan  verbonden. Dit kwam volgens de RDW te vaak voor onder consumenten.

Auto waarde niet in open data

De waarde van een voertuig, o.a. de dagwaarde en verkoopwaarde wordt alleen op commerciële sites getoond via een auto waarde check die vaak aan de een kentekencheck gekoppeld is.  De Rijksdienst wegverkeer houdt zich niet bezig met het taxeren van de (huidige) autowaarde. Wel toont de RDW de cataloguswaarde en de betaalde BPM.

De RDW geeft uitsluitend informatie die de privacy niet kan schenden. Door op een bepaalde, verkeerde, manier naar de WOK-informatie te kijken konden echter wel  conclusies worden getrokken. Mede hierdoor heeft de dienst besloten om dit niet langer onder de open data te laten vallen. De zaken die je nog wel kunt vinden via het kenteken check rapport zijn meer dan voldoende om een goed oordeel te vellen over een auto, bedrijfswagen, motor of oplegger.

Schadeverleden opvragen

Een belangrijk onderdeel van de informatie waar veel mensen naar op zoek zijn als ze een occasion willen kopen is natuurlijk hoe het gesteld is met de schade die de auto in het verleden heeft opgelopen, en hoe de onderhoudshistorie van het voertuig is (geweest).

Dit soort details kun je natuurlijk niet aan  het uiterlijk van een voertuig achterhalen. De RDW verzameld zelf geen schade verleden gegevens, en toont deze ook niet in het gratis voertuig rapport. Wil je betrouwbare schade informatie dan kun je deze o.a. opvragen bij kentekencheck.info of een andere particuliere partij die schade en onderhoudsgegevens van voertuigen verzameld.

De APK keuring gegevens

De APK gegevens worden wel nog steeds getoond in het gratis voertuig rapport van de RDW. Sterker nog, de APK vervaldatum check is recentelijk uitgebreid met het tonen van de APK keuring punten. Het is dus nu mogelijk om precies te zien op welke punten een voertuig is afgekeurd tijdens de periodieke APK keuring. De WOK-data waarin de zware schades gemeld staan blijven beschikbaar voor verschillende instanties. Zo heeft de belastingdienst, politie en de RDW zelf, maar bijvoorbeeld ook de verzekeraars nog steeds toegang tot WOK data

WOK Data niet definitief geschrapt


De RDW heeft het tonen van de WOK data voor dit moment geschrapt, maar dit is tijdelijk. De dienst heeft aangegeven dat het zoekt naar manieren om de informatie duidelijker weer te geven. Op die manier wil men ervoor zorgen dat misleiding die tot nu toe regelmatig voorkwam tot het verleden gaat behoren. Op die manier kunnen dan toch de data worden weergegeven, maar wel op een wijze die veel duidelijkheid schept en niet zorgt voor meer onduidelijkheid. Hoe dit precies gaan uitpakken en welke details er exact getoond zullen worden moet in de toekomst blijken.

Kentekenrapport bevat belangrijke info

De RDW blijft belangrijke voertuig informatie gratis verstrekken via haar open API database. Men streeft naar een zo transparant mogelijk voertuigrapport en wil daarmee de markt in tweedehands autos doorzichtiger maken. De WOK data blijft voorlopig geschrapt , maar de RDW zoekt actief naar verbeteringen. Via het gratis kentekenrapport worden veel dingen rondom het voertuig inzichtelijk gemaakt. Daarom is het altijd verstandig om een gratis check te doen. In de toekomst zal bovendien de WOK-status op een andere manier dus ook weer terugkeren bij de dienst.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.