Boerenknechtjes van SP, GroenLinks en PvdA maken decimering veestapel mogelijk met nieuwe wet

Linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA dienen een al bestaand wetsvoorstel in dat ten doel heeft gemeenten en provincies middelen te geven om veehouderijen aan te pakken. Het wetsvoorstel zou uiteindelijk moeten worden verwerkt in de lokale omgevingswet en maakt het voor de gemeente mogelijk het aantal bedrijven, het aantal dieren per bedrijf en het totaal aantal dieren in een gebied te beheersen. Boerenknecht Martijn van Dam (PvdA) zette zich als staatssecretaris al in voor deze wet, maar omdat de VVD destijds niet wilde meewerken kwam het voorstel in de ijskast te liggen. De wet zou noodzakelijk zijn vanwege gezondheidsklachten en overlast in vee dichte gebieden, zoals Brabant. Over heerlijk vlees, boter en melk wordt niet gesproken. 

Tevens biedt de nieuwe wet dierenorganisaties zoals Wakker Dier de mogelijkheid om burgers op te zetten tegen hun boeren in de omgeving. Incidentele overlast van stank en/of uitstoot is niet iets waar ik als persoon over zou klagen. Maar nu er een juridische basis komt om boeren aan te pakken op basis van dergelijke subjectieve belevenissen wordt het wel erg makkelijk voor dierenactivisten om boeren uiteindelijk te pesten. Bijvoorbeeld door campagnes in dergelijke buurten te organiseren en mensen voortdurend opmerkelijk te maken van het feit dat die koeien van boer Bertus wel een muf geurtje met zich meedragen. In het verweesde Nederland zullen voldoende mensen te vinden zijn die hun neus graag lenen aan dergelijke onzin. Hang een paar posters langs de weg en plots ruik je het weer. Ook al was het jarenlang geen probleem.

Maar er zijn gelukkig ook serieuze gevallen te bedenken waarbij het wetsvoorstel handig kan zijn. Stel je voor je woont op een heerlijk plekje op het platteland en er komen ineens drie nieuwe boerderijen in jouw omgeving. Met varkens en kippen en dan ook nog in de wind. Nou dat gaat stinken. Op zo’n moment is het prettig dat men dan via deze wet de boeren bijvoorbeeld kan verplichten iets te doen tegen stankoverlast. Maar daar zegt deze wet dan weer niets over. Over stank, het gaat echt alleen uit van de omvang van veestapels. De wet lijkt dan ook vooral bedoeld om de gemeenten en provincies keiharde maatregelen te mogen laten nemen, maar hoe groot is de overlast nu eigenlijk? In tegenstelling tot Schiphol en snelwegen zorgen de boeren voor ons voedsel.

Maar het lijkt wel alsof de boerenknechten zijn vergeten waar de melk vandaan komt. Zo lang die situatie zich aanhoudt blijven dit soort anti-boerenwetten volgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

43 reacties

 1. Ernst Quispel

  Teunis vindt het enerzijds een goede regeling en anderzijds geen goede regeling.

 2. TD

  Minder koeien en varkens betekent minder melk,consumptie vlees,kaasproductie,maar ook minder export!
  Die tekorten kunnen we aanvullen dmv duur importeren (door Brexit) uit de UK bijvoorbeeld.
  De boeren krijgen een utkering,en een afkoop boerderijvergoeding van zegge 400000. euro.
  Slachthuizen failliet.

  1. Heinz

   @TD, …als de totale Brexit (keihard) doorgaat, dan wordt het Engelse Pond goedkoper. Want het Pond daalt in waarde t.o.v. Euro. Einfach, de weekendjes weg in GB zijn nu al goedkoper dan voor de Brexit. Importen worden goedkoper. Voor de Britten wordt alles duurder, TD ! De Mercedessen, Lamborghini’s, Parmaham en Goudse kaas. Het voordeel van de Brexit zal ik maar zeggen. 🙁

   1. Heinz

    ‘nu al goedkoper dan vóór het referendum over de Brexit’

 3. Koos sssss

  citaat: “Stel je voor je woont op een heerlijk plekje op het platteland en er komen ineens drie nieuwe boerderijen in jouw omgeving.”

  Doorgaans werkt dat precies omgekeerd. Iemand koopt een boerderij op, om deze slechts als woning te gebruiken. Wanneer die daar eenmaal woont, merkt die op, dat het platteland ook zo zijn luchtjes heeft. En als goed hedendaags Nederlander vindt die dan, dat het niet de consequentie van zijn/haar keuze is, maar dat de boeren maar moeten oprotten.

  Overigens kunnen boeren -die schijnen best slim te zijn- ook posters ophangen, met name in supermarkten, waarmee ze de burgers wijzen op de consequenties die er zijn als de boeren in hun plaats moeten stoppen; duurder vlees, dat van verder moet worden vervoerd. Dus met meer vervuiling.

 4. C.A.Barstow

  Van links is natuurlijk allang bekent dat zij de boerenstand haten en het liefst volledig willen wegvagen.
  De zogenaamde dierenliefde die die linkse ratten ten toon spreiden wordt ook daarvoor ingezet.

  1. TheresaGeissler

   @C.A. Barstow Jahaa… Zodra het bv. aankomt op het tegengaan van rituele slachtpartijen, doet de dierenliefde er opeens minder toe! Opmerkelijk!

   1. Ernst Quispel

    Waar het hart van Theresa vol van is loopt haar mond van over.

    1. TheresaGeissler

     Dank je wel Ernst, dan hoef i k dat niet meer nader uit te leggen, scheelt enorm.

 5. TheresaGeissler

  SP, GroenLinks, PvdA … Moet de PvdD niet meedoen?
  Néderlandse boeren … Die zijn veiliger en vooral ook moreel gemakkelijker aan te pakken dan Moslims, die het recht opeisen om dieren onverdoofd ritueel de keel door te snijden (sarcasme modus uit).

  1. Ernst Quispel

   Het is gelukkig toch weer gelukt het gesprek op de moslims te brengen.

   🙂

   1. TheresaGeissler

    Dat is nu eenmaal onvermijdelijk, zolang er met twee maten gemeten wordt, Ernst. Ergo werk jij daar voortdurend óók volijverig aan mee … op jouw manier.

    1. Spaanse kok

     Ritueel slachten is een verzamelterm voor het slachten op een door een bepaalde religie voorgeschreven manier. Dit speelt onder andere een rol binnen sommige islamitische en joodse gemeenschappen en kleinere Afrikaanse stammen.

     1. fockingworst

      @spaanse kok doet weer een ernstje of is SLECHT GEINFORMEERD.
      ALLE islamieten zijn VERPLICHT RITUEEL geslacht vlees te consumeren(als ze vlees eten)

     2. Heinz

      @fockingworst,…Geef mij maar balkenbrij, lekker krokant gebakken !

  2. Aytas

   Nee dan is door een slachthuis schoppen om ze dan te verdoven veel beter. Rechts regeert al jaren

   1. Groeneveld

    Halal slachten is een van de ergste soorten dierenmishandeling en Aytas keurt die met liefde goed.

    1. Aytas

     Ik heb mijn oom zo vaak z’n dieren zien slachten en zijn dieren sterven rustig en ieder deel van het dier wordt gebruikt. Verder kun je aan het vlees van een dier zien voelen en proeven hoe het behandeld is tijdens het leven.

     Het door een slachthuis schoppen van dieren is walgelijk om ze daarna te verdoven nou wat een hoogstaande moraal. Je proeft het terug in het vlees. Ik koop mijn vlees van keurslager die mij kan vertellen waar het dier geleeft heeft en geslacht is.

     De hypocrisie van volk als jij is dat jullie het over slacht ipv leven hebben.

     1. Groeneveld

      Halal slachten is een dier bij bewustzijn de keel over snijden en leeg laten bloeden, iets wat een traumatische doodstrijd is en enkele minuten duurt. In een slachthuis worden dieren verdoofd alvorens gedood te worden.

      Enkel simpele en primitieve mensen uit onderontwikkelde landen geloven dat halal slachten beter is voor een dier.

     2. Lugar

      Vlees is natuurlijk nooit diervriendelijk…

     3. Aytas

      Groeneveld je bent primitief.

     4. Beukman

      De bioindustrie is een feest, @Groenteboer!

    2. TheresaGeissler

     Geen wonder: Ies Koeltoer.

     1. Aytas

      Ik denk dat het hebben van een hond pas echt dierenmishandeling is. De genetische afwijkingen zijn zo groot dat je kunt zeggen dat het allemaal downers zijn. De meeste hebben gewrichtspijn en koppijn. Kijk voor de grap eens hoeveel genetische afwijkingen een labrador heeft. Maar je ziet er wel cool uit met je hondje en wat geven we om dieren.

     2. Lugar

      “Ik denk dat het hebben van een hond pas echt dierenmishandeling is.”

      Die medicatie van jou, heeft die ook invloed op jouw bewustzijn?

   2. fockingworst

    @aytas verwarrend verhaaltje over slachthuizen.
    @aytas MAG ook ZIJN ZEGJE doen hier op dds.

   3. Lol Kwipsel

    Welke trol zit achter deze naam. In ieder geval geen intellect en laat staan originaliteit. Dit is het probleem hier bij DDS. Weinig aansprekende trollen. Aaitas en die quispel zijn de allerzwaksten.Hoewel eugenie en die andere onbenul svetlana er ook wat van kunnen.
    Allen lijders aan ernstige breinondervoeding.
    Zelden zulke voorspelbare misluktrollen meegemaakt.
    Typisch voorbeeld van de mentale afwezigheid die veel trollen aan beide zigenaamde kanten kenmerkt.
    Zelfs een “you can do better than that” is kansloos. Ze /zij of hij kunnen/kan niet beter.

    1. Lugar

     @Lol Kwispel: De gasten die jij noemt komen niet meer voor in mijn browser.

     🙂

 6. TD

  Het bedrijf JW ESPO ontwikkelde een bioluchtfilter en is al meerdere malen getest.
  De minister van landbouw is al geweest kijken,maar de boeren willen natuurlijk subsidie voor een dure investering.
  Moet kunnen vind ik,als je de islam subsidie verstrek voor moskeën kan dat zeker óók.

 7. TD

  Deze bedrijfssector is belangrijk:
  Vanuit Nederland is vorig jaar voor ruim 8,3 miljard euro aan vlees uitgevoerd naar 435 landen
  6,3 Miljard uitgevoerd aan melkproducten.

  1. FLP

   Word het nog druk op de bruggen …al die boeren die er dan van af gaan springen als dit door gaat. Shit geen boer zoek vrouw meer!!!

  2. Heinz

   @TD,… Bestaat er ook halal melk ? Het is wel belangrijk dit te vermelden in uw bijdrage, denk ik.

   1. TD

    Nu je “halal melk”openbaar hebt ingetikt,breng je die hallallers op een idee!?
    Nog meer gezeik.

   2. Lugar

    Jouw reactietrend is nu wel duidelijk Heinz, jij komt hier echt niet om serieus te discussiëren hoor…

    1. Heinz

     Het is zeikweer hier in het land, ik kan er ook niks aan doen.! 🙂

     1. Lugar

      Ja ik weet het Heinz, het staat jou niet aan en dat maak jij dan ook bekend. Groot gelijk.

 8. AS210854

  Niet te geloven,stelletje diebiele in onze regering, om onze eerste levensbehoeften omzeep te helpen. Wat er met de eerste levensbehoeften uit andere, met niet zo streng eisenpakket gebeurt mag Joost weten.

  1. Lugar

   Met GroenLinks, SP en PvdA ben je gewoon weer bij de communisten.

   1. Lugar

    Met een vleugje islam en een toefje halal.

 9. Troelstra

  Wil links ons land soms aan dezelfde schrijnende honger en armoede als in Zimbabwe en zo hebben?

  1. Ernst Quispel

   Natuurljk, Troelstra, je snapt hoe politiek werkt.

  2. Lugar

   Ja, en de hele wereld mag hier naartoe komen. Links wil graag de hele wereld helpen op kosten van jouw portemonnee. Dat zijn de aloude communistische principes; iedereen hetzelfde, iedereen gelijk, geen verschillen en allemaal even rijk. Melodietje eronder en je hebt een carnavalshit.

 10. Florissa

  De “weg met ons ” partijen hebben weer wat nieuws , iets opbouwend voor Nederland kunnen ze niet bedenken .Boeren moet je zuinig mee zijn ,die werken nog voor hun geld ,en daar hebben ze in de politiek nog nooit van gehoord , die krijgen d’r geld elke maand ,en wat daarvan het verschil is ,komen ze wel achter als het te laat is .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.