Boerenknechtjes van SP, GroenLinks en PvdA maken decimering veestapel mogelijk met nieuwe wet

Geen categorienov 29 2018, 8:00
Linkse partijen SP, GroenLinks en PvdA dienen een al bestaand wetsvoorstel in dat ten doel heeft gemeenten en provincies middelen te geven om veehouderijen aan te pakken. Het wetsvoorstel zou uiteindelijk moeten worden verwerkt in de lokale omgevingswet en maakt het voor de gemeente mogelijk het aantal bedrijven, het aantal dieren per bedrijf en het totaal aantal dieren in een gebied te beheersen. Boerenknecht Martijn van Dam (PvdA) zette zich als staatssecretaris al in voor deze wet, maar omdat de VVD destijds niet wilde meewerken kwam het voorstel in de ijskast te liggen. De wet zou noodzakelijk zijn vanwege gezondheidsklachten en overlast in vee dichte gebieden, zoals Brabant. Over heerlijk vlees, boter en melk wordt niet gesproken.
Tevens biedt de nieuwe wet dierenorganisaties zoals Wakker Dier de mogelijkheid om burgers op te zetten tegen hun boeren in de omgeving. Incidentele overlast van stank en/of uitstoot is niet iets waar ik als persoon over zou klagen. Maar nu er een juridische basis komt om boeren aan te pakken op basis van dergelijke subjectieve belevenissen wordt het wel erg makkelijk voor dierenactivisten om boeren uiteindelijk te pesten. Bijvoorbeeld door campagnes in dergelijke buurten te organiseren en mensen voortdurend opmerkelijk te maken van het feit dat die koeien van boer Bertus wel een muf geurtje met zich meedragen. In het verweesde Nederland zullen voldoende mensen te vinden zijn die hun neus graag lenen aan dergelijke onzin. Hang een paar posters langs de weg en plots ruik je het weer. Ook al was het jarenlang geen probleem.
Maar er zijn gelukkig ook serieuze gevallen te bedenken waarbij het wetsvoorstel handig kan zijn. Stel je voor je woont op een heerlijk plekje op het platteland en er komen ineens drie nieuwe boerderijen in jouw omgeving. Met varkens en kippen en dan ook nog in de wind. Nou dat gaat stinken. Op zo'n moment is het prettig dat men dan via deze wet de boeren bijvoorbeeld kan verplichten iets te doen tegen stankoverlast. Maar daar zegt deze wet dan weer niets over. Over stank, het gaat echt alleen uit van de omvang van veestapels. De wet lijkt dan ook vooral bedoeld om de gemeenten en provincies keiharde maatregelen te mogen laten nemen, maar hoe groot is de overlast nu eigenlijk? In tegenstelling tot Schiphol en snelwegen zorgen de boeren voor ons voedsel.
Maar het lijkt wel alsof de boerenknechten zijn vergeten waar de melk vandaan komt. Zo lang die situatie zich aanhoudt blijven dit soort anti-boerenwetten volgen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten