Belastingdienstmedewerkers lichten de fiscus op

Decadent nieuws vandaag in vrijwel alle media: medewerkers van de belastingdienst zijn betrapt op het doen van valse aangiftes. De dienst heeft laten weten dat betrapte medewerkers hun rechtvaardige straf niet ontgaan. Die worden direct ontslagen en zo zijn een aantal van de fraudeurs als de deur gewezen. Ook vanuit de politiek was er een reactie op het gebeuren. Zo liet Menno Snel aan De Telegraaf weten: “Ik pak elke sjoemelaar aan en als ze bij de belastingdienst werken extra stevig

Logisch, de staat duldt geen freeriders. In vergelijking met anderen lopen frauderende medewerkers van de belastingdienst nog meer risico. Zo worden fraudeurs direct ontslagen en verliezen zij hun eer en hun baan tegelijk. Tot zover niets nieuws onder de zon, ware het niet dat de politiek weer met mooie woorden spreekt, maar zelf niet het goede voorbeeld geeft. Nogal wiedes dat de burger daarom ook wet- en regelgeving steeds meer aan zijn laars lapt met dergelijke berichten. Denk aan de fameuze bonnetjesaffaire. De verantwoordelijke bewindslieden moesten wel opstappen, maar daar bleef het dan bij.

De schandalen vanuit de Tweede Kamer blijven zich opstapelen. Van politici die het minderwaardig vinden om aanwezig te zijn tot aan hedonisten als Alexander Pechtold. Gelukkig alarmeerden integere medewerkers van de instantie een journalist van De Telegraaf. Deze integere mensen verdienen een pluim voor het ontmaskeren van fraude. Iets dat zeker niet zonder risico is. Van een stijging van het aantal fraudezaken is echter geen sprake. Dat is maar goed ook, want Nederland kan het niet gebruiken dat de integriteit van de belastinginner ter discussie staat.

Hard ingrijpen van de verantwoordelijke bewindslieden is dan ook nodig om te voorkomen dat dergelijke berichten vaker in de pers te lezen zijn. Het ministerie liet via een woordvoerder weten zich bewust te zijn van deze problematiek: “Geloofwaardigheid en integriteit zijn belangrijk. Daarom verwachten wij extra zorgvuldigheid van onze eigen mensen.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. Willem Bever

    Het gaat goed met al die ministers/staatssecretarissen op financien …veel roepen maar de teringzooi wordt alleen maar groter……maar aan de aansturing ligt het niet …yeah right.

    1. hans-e-pans

      Misschien vallen die belastingambtenaren wel in de catagorie, “Met dieven vang je dieven”. Bij wijze van spreken dan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.