Dit is Operation Faithful Patriot: troepeninzet om illegale migratie te stoppen

Geen categorienov 01 2018, 8:00
Donald Trump laat geen kans onbenut om te laten zien dat het menens is en stuurt duizenden troepen van verschillende defensieorganisaties naar de grens. De zuidelijke grens met Mexico wordt binnenkort het aanzicht van een nog onbekend tafereel: een migratiekaravaan van duizenden mensen probeert de grens over te steken en tegenover hen staan een paar duizend man. De operatie is een aanvulling op al een lopend project genaamd Guardian Support dat als doel heeft de zuidelijke grens van meer veerkracht te voorzien.
Al eerder rapporteerde de Volkskrant over de duizenden mensen die te voet de VS willen binnenkomen. De troepen die nu onderweg zijn naar de grens zijn een speciale aanvulling hierop op bevel van de 45e president van de Verenigde Staten. Het gaat hierbij om de twee ingenieursbrigades en eenheden van de militaire politie, vergelijkbaar met de Nederlandse Marechaussee. De ruim 5000 man sterke eenheden helpen vanuit een federaal niveau de statelijke uitvoering van de grensbewaking te verstevigen. De staat Arizona, dat grens met Mexico, heeft al op eigen houtje haar eigen nationale garde ingezet om de grens beter te beveiligen.
https://twitter.com/through_word/status/1057004236079132672
Wat een verschil met de Europese aanpak van grensbewaking! In de VS zien we een totaal andere denkwijze en inzet om migratiegolven te ontmoedigen de grens over te steken. Terwijl de Europese Unie er weinig aan gelegen is om de illegale routes vanuit de Middellandse Zee aan te pakken, dermate krachtig wil Donald Trump de VS doen lijken. Daarnaast zien we ook dat de VS de operatie een combined effort is tussen afzonderlijke staten, die hun eigen militaire departementen inzetten. en de federale overheid van Washington. Een vrij uniek schouwspel.
Criticasters zien operatie Faithful Patriot vooral al een show, waarmee Trump probeert de Republikeinen wat extra zeteltjes te laten pakken tijdens de midterm-verkiezingen van volgende week dinsdag 6 november. Voor de republikeinen is de actie namelijk een uitgelezen kans om te laten zien dat zij zich flink verweren tegen illegale immigratie, maar de inzet van troepen herbergt ook risico's. Zeker wanneer geweldsescalatie plaatsvindt en het ingrijpen van de troepen als buitenproportioneel worden gezien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten