Goedkoopste zorgverzekering 2019: hoe kies ik die?

De zorgverzekeringen. Het is weer het einde van het jaar, dus de media staan weer vol met informatie over de zorgverzekeringen, Black Friday, Sinterklaas en Kerst. De drie laatstgenoemde duren echter niet zo lang, dus moet je vaak snel zijn. Voor je zorgverzekering kan je gelukkig nog even goed gaan zitten. Van 12 november tot en met 31 december kan je een nieuwe zorgverzekering kiezen, maar welke? Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, en dus ga je op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering.

Voordeligste keuze

Makkelijker gezegd dan gedaan. Als iedereen op zoek gaat naar de aller goedkoopste zorgverzekering in 2019, kom je bij één optie terecht. De budgetpolis van Ziezo met maximaal eigen risico voor 79,95 euro per maand. Ziet er op het eerste gezicht uit als een prima deal, als je bedenkt dat de meeste zorgverzekeringen meer dan 100 euro per maand zullen kosten.

Hoewel dat de goedkoopste zorgverzekering is die er voor 2019 is, hoeft dat niet te betekenen dat dit ook de beste optie is voor jou. Hieronder leggen we je uit waarom.

Persoonlijke keuzes

Zoals vermeld gaat het bij die zorgpolis over een budgetpolis. Dat betekent dat er bij een beperkt aantal zorgverleners (bijvoorbeeld ziekenhuizen, fysiotherapeuten, etc.) een contract is afgesloten. Ga je voor planbare zorg (bijvoorbeeld een heupoperatie) naar een ziekenhuis zonder contract, dan zal je een deel zelf bij moeten betalen. Dat wenst niet iedereen. Wellicht wil je namelijk een zorgverzekering met vrije zorgkeuze.

Verder is het eigen risico bij de genoemde verzekering maximaal. Dat wil zeggen het verplichte eigen risico van 385 euro plus het vrijwillig eigen risico van 500 euro. Totaal dus 885 euro. Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, zal je eerst dat bedrag moeten betalen voordat de zorgverzekeraar een vergoeding biedt. Over het algemeen geldt daarom dat het financieel niet interessant is om je eigen risico te verhogen, als je zorg uit de basisverzekering gebruikt. Of als je risicoavers bent.

Daarnaast is het een basisverzekering. Met dus de basisdekking, samengesteld door de overheid. Misschien wil je wel meer dekking hebben. Bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts. Dan zal je voor een aanvullende zorgverzekering kiezen. Hierdoor zal de premie voor de zorgverzekering wat hoger worden, maar wellicht dat dit wel de goedkoopste zorgverzekering is voor jou.

Vind de goedkoopste zorgverzekering door te vergelijken

Het zal dus geheel aan je eigen voorkeuren liggen, wat voor jou de goedkoopste zorgverzekering is. Het is daarbij vooral belangrijk om te letten op de volgende drie dingen:

 • Zorgpolis: Wil je een budgetpolis, een naturapolis of een restitutiepolis (met vrije zorgkeuze)?
 • Eigen risico: Korting op je premie in ruil voor een hoger eigen risico, en dus potentieel meer kosten bij gebruik van zorg?
 • Aanvullende verzekering: Is de dekking van de basisverzekering genoeg voor je, of heb je liever extra dekking met een aanvullende verzekering?

Het is tegenwoordig mogelijk om via verschillende websites de zorgverzekeringen te vergelijken. Zo ook voor de zorgverzekering 2019. Via de online vergelijkers kan je snel een goedkope zorgverzekering vinden. Bijvoorbeeld via de zorgvergelijker van vergelijkjezorgverzekering.nl. Daar vul je de filters in (je eigen risico, aanvullende dekkingen, zorgpolis), en de vergelijker toont je de zorgverzekeringen. Deze zijn gesorteerd op premie, dus zal je de goedkoopste zorgverzekering voor 2019 bovenaan vinden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. robroy

  ahahahahahahahahahahahahahaahahahahahaahahah

  1. Eugenie de la Fleur

   Oh gut. Een eenzame trolleke die naar wat aandacht zoekt

 2. J.Rademaker

  Mijn particuliere polis in de put, ok , ik moet ! een basispolis afsluiten alle basispolissen hebben dezelfde dekking.
  Hoezo prijsverschillen, oplichting en roof met overheids goedkeuring.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.