Hij gaat los! Sybrand Buma haalt uit naar falende VVD-minister Bruins

Faillisementen in de zorg.

CDJA’ers zijn niet de enigen die niet honderd procent te spreken zijn over het functioneren van het kabinet. Datzelfde geldt, blijkbaar, voor partijleider Sybrand Buma. Die gebruikte het CDA-congres van vandaag namelijk om ongenadig hard uit te halen naar Bruno Bruins, de VVD-minister van Medische Zorg.

Een ziekenhuis is volgens hem geen ‘stapel stenen’, zoals Bruins eerder had gezegd, en een faillissement is evenmin ‘een stresstest voor de zorg’, zoals de minister ook had beweerd. ,,Een ziekenhuis is geen bedrijf met klanten en contracten. Zorg gaat over over de behandeling van en aandacht voor kwetsbare mensen; over de toewijding van het personeel.”

Natuurlijk is het wel zo dat Buma zijn woorden kracht bij moet zetten door Bruins ook in de Kamer én achter de schermen het vuur aan de schenen te leggen. Want als dat niet gebeurt is alles wat hij op het congres zei niets meer dan holle retoriek.

Heeft Buma de moed om dat te doen, of blijft het bij een paar mooie, sterke uitspraken omringd door mede christen-democraten?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Gerlos

  Lekker scoren achter zijn katheter.

 2. Eugenie de la Fleur

  Jahoor, de verkiezingen komen eraan en volgens bij doet het CDA het niet zo goed in de peilingen. Ze hebben al vaker laten zien de ruggegraad te hebben van een kwal

  1. Rosasolis

   @Eugenie. Je heb gelijk. Wat moet met onze coalitie regering gebeuren? Willen wij een vuurbal leider hebben die met vuisten op de tafel gaat slaan tegen de minister van medische zorg B. Bruins, en dat Bruins gaat opstappen? Ja dat willen wij van CDA. Er is zo veel corruptie geweest binnen de VVD en nog steeds. Maar wij hebben nu te veel politieke partijen die denken het beter te doen. Het is goed om te gaan informeren over hun beleid voor de toekomst. Ik ben met Buma helemaal eens dat hij fel heeft uitgelaten tegen B. Bruins. Maar nu is het grote vraag: willen wij dat de regering gaat vallen wegens al die corrupte ministers van de VVD? Kortom: wanneer is de tijd rijp om een coalitie regering te laten vallen?

 3. rahovener@multiweb.nl

  Dat heeft het CDA bij monde van Buma al vaker laten zien de ruggegraad te hebben van een kwal. Die hele fractie in de kamer kunne alleen maar demoniseren. Het zijn allemaal betweters en kwallen.

 4. Duke

  Buma is veel schreeuwen en weinig actie, en verzint vervolgens een smoes waarom hij geen actie kan ondernemen. Let maar op, Bruins blijft zitten.

 5. Dollaert

  Ik ben niet echt onder de indruk van deze CDA man. Als hij werkelijk meent wat hij zegt, stap dan onmiddelijk uit dit walgelijke kabinet. Zet de AOW weer op 65 en ga samenwerken met de PVV.

 6. dinaro

  Rutte deed het gisteren ook goed…
  Door in het wekelijkse vragenuurtje het
  circuit van Zandvoort aan te prijzen!!
  Door te benadrukken dat het goed zou
  zijn voor de werkgelegenheid.
  Had ie niks anders te doen…
  Wat een mafketel.

 7. Pescador

  Ja dit kabinet is een van de slechtste die we de afdgelopen 100 jaar hebben gehad

 8. Rud56

  Totale holle retoriek! Want ook het CDA is al jarenlang verantwoordelijk voor de bagger waarin wij nu hier leven! Maar ja, verkiezingen in aantocht en het klootjesvolk, het domme stemvee, moet warm worden gemaakt …..

 9. Florissa

  Grote muil ,maar zijn verantwoording nemen doet hij niet.

  1. dinaro

   Zal wel een toneelstukje zijn voor de CDA aanhang.
   Die man brengt helemaal niks in.
   Een ja knikker is het.
   Ben blij dar ik niet heb gestemd op een regerings-
   partij.
   En ook niet op waanzinnige klimaatverandering gekken
   van die linkse partijen.

 10. P.Sisterons

  Blijven lachen met Buma. Komisch mannetje. Inhoudelijk niet erg sterk.

 11. Troelstra

  Wat zijn dit soort praatjes voor de bühne waard als datzelfde CDA in koor verenigd een motie van wantrouwen niet te ondersteunen?

 12. J.C.

  Het CDA doet gewoonlijk pas ferme uitspraken over Rutte III als ze zeker weten, dat het geen gevolgen meer zal hebben. Als het mis gaat kunnen ze met een schijnheilig gezegd volhouden, dat zij niet verantwoordelijk zijn. Maar de ellende met de zorg is al begonnen met het Kunduz-akkoord (getekend door de partijen: D66, VVD, CDA, CU en GL) in 2012. Wat een toeval zeg: Rutte III met gedoogpartner GL……………….

 13. Tguard

  Die paar prachtige CDA zinnen gaan op voor de gehele zorgketen. Knap dat hij het durft uit te spreken maar nu over naar de realiteit graag! Op ze 010 geen woorden maar daden weledelgestrenge heer Buma.

 14. Tguard

  En ter aanvulling de zorg draait om wantrouwen, prtotocollen, contracten, certificeringen, controles op administratie, personeel aanbesteding en natuurlijk ook wel een beetje om de client

 15. Karel de Grote

  Buma geeft geen enkel recht van spreken, hij heeft een motie van wantrouwen tegen Bruins niet gesteund en dan achteraf zogenaamd boos zijn? Wat een comediant.

 16. henkC

  Vooruit dan ….
  Buma maakt zich schuldig aan populisme…
  Lekker even het publiek naar de mond praten, wellicht zeteltje in de peiling winnen.

 17. Duckday

  Huigenlaar ten top Gewoon een meeloper een hoop poeha en meer niks Nu de staten verkiezing in het zicht is komt hij naar buiten Het hele NL politiek maakt het niet uit of de zieken huizen verdwijnen als zei maar niks te kort komen Zijn partij gaf de doorslag PRIVATISEREN het wonder middel om kapot te gaan we hadden een mooi systeem maar deze ONBEKWAME mislukkelingen dachten er geld uit te slaan Wat is er nog meer kapot gemaakt door deze onbekwame bestuurders die lak hebben aan de bevolking Waarom geen staats ziekenhuis waarom mochten de artsen dit niet kopen Hoe is het mogelijk dat een afgekeurde gemeente raadslid Minister is geworden over de zorg en een top baan had bij het UWV die ook naar de klote is geholpen door deze man andere kant uit kijken En maar blijven roepen we hebben de beste zorg alleen we krijgen afgekeurde medicijnen iedere maand een ander merkt Maar zelf de duurste WEg met di
  t kabinet van hoogmoed waanzin en belust op macht

  1. Ernst Quispel

   “Huigenlaar ten top”

   🙂

 18. Roelette

  Gerlos, je bedoelt wellicht katheder? Of lult Buum uit z’n lul volgens jou?

  1. Ernst Quispel

   🙂

 19. Rosasolis

  Buma heeft gelijk. Er was een schokkend artikel in Trouw gisteren over ziekenhuizen door heel Nederland. Over nog meerdere die dreigen binnenkort failliet te gaan. Een aantal jaren geleden werd in onze kop van Noord-Holland, de Gemini Ziekenhuis opgericht, Een nieuw ziekenhuis in Den Helder. Vorige jaar toen mijn man in dit ziekenhuis met een beroerte lag, werd het veranderd tot Noord-West Ziekenhuis, omdat de Gemini moest met het ziekenhuis in Alkmaar gaan fuseren. De hele medische staf in Den Helder waren oneens om hun fijne nieuwe ziekenhuis te moeten delen met de heel oude in Alkmaar…die niet vlakbij ligt voor spoed gevallen. Op een map gepubliceerd door Trouw staat er een ster voor de naam van bedreigde ziekenhuizen door heel Nederland, alleen wegens te weinig financiele steun, en ja hoor de toenmalige Gemini staat als bedreigd. Wat moet gebeuren met mensen die een plotselinge levens bedreigde aanval krijgen, zoals een hartaanval, of zoals mijn man, een beroerte. Binnen 15 minuten kon de ambulance naar de spoed afdeling in Den Helder…Hoe lang nog?
  A.u.b. Buma doe iets!

 20. Bes Tolen

  Onzinnig om Bruins de schuld te geven van de huidige toestand van faillissement waarin de ondertussen bekende ziekenhuizen zijn beland. Bruins is nog maar korte tijd minister en de problemen zijn al van oude datum. En vrijwel tot niet oplosbaar.
  Al lang geleden heeft een volksgericht het open houden van het Slotervaart Ziekenhuis afgedwongen waar het financieel aan de grond zat. We moeten dan eerder terug naar toen als we schuldigen willen aanwijzen. Maar uiteraard ook naar huidig bestuur als dat er wat langer zit. Zo zijn de verantwoordelijkheden wel verdeeld in Nederland.
  De politiek heeft kortzichtig heel veel afgedwongen. Daar deden (en doen) vrijwel alle partijen aan mee. Dat leidt tot allerlei kromme toestanden, die nooit aan de orde komen. Tenminste niet op tijd. Dat daarmee de financiën onbeheersbaar worden, zit er dik in. Dat geldt voor de hele gezondheidszorg, de zorg en het onderwijs, drie troetels van de politiek.
  Geld te over voor besturen want vrij recent kan ook nieuwbouw worden gehuurd. Veelal van buitenlandse eigenaren. Dezelfde stammen uit organisaties, die ook alle financiële crises veroorzaken. Onze politici zijn blind voor de gevolgen. De gemeentelijke nog meer dan de landelijke.
  Korte termijnbeslissingen staan voorop. Mee door eigen belang van besturen en door fors onvoldoende inzicht. En het ontbreken van coördinatie, het ontbrekend toezicht daarop, ja dat is inderdaad uiteindelijk de taak van de hoogste baas, de minister om daar alles aan te verhelpen. Alleen is de ervaring dat de voldoende onderlegde financieel bedrijfseconomische specialisten, met name op het hogere en hoogste niveau, in welke ambtelijke organisaties of door de gemeenschap betaalde organisatie al tientallen jaren geen enkele eerlijke kans krijgen. Dat is al tientallen jaren het geval. Daar komt voor de drie genoemde troetels nog bij, dat ze nog altijd in belangrijke mate beheerst worden door voorrang voor orthodoxe christenen. Het werkt in ieder geval nog sterk na. Die slecht tot niet gecontroleerde grote zelfstandigheid. Het veroorzaakt ook vaker dubieuze handelingen waaronder het ontzien van lieden, die straf moeten krijgen (bijvoorbeeld in geval van diefstal) of zich laten lenen voor onwettigheden doordat er van buiten een beroep op het bestuur wordt gedaan dan wel taken op zich nemen waarvoor ze niet in het leven zijn geroepen.(ineens een baantje voor een zestienjarig Afghaans meisje opdat het hele gezin hier in Nederland kan blijven)(de eigen arts, die naar Afrika gaat om daar een paar jaar te helpen terwijl in het eigen ziekenhuis de betreffende afdeling wordt gesloten bij gebrek aan …. nou dat begrijpt u ondertussen wel).
  Voor Bruno Bruins is er werk aan de winkel. Zeker.
  Nederland wordt ook uitgemolken door de hoge salarissen, die voor een belangrijk deel van de functionarissen in de drie genoemde sectoren gelden.

 21. henkC

  Beaucoup de blabla.
  Gerommel in de marge, niets meer of minder.
  Zelfs al zou het kabinet op alle fronten falen en verwijtbaar zijn…

  De door pluche verwende reet zal blijven zitten. Langzamerhand bekruipt mij het gevoel van..We mogen best van mening verschillen maar laten we er voor zorgen dat er geen nieuwe verkiezingen komen.

  Zou echt graag een regering willen die zijn oor wat meer te luisteren zou leggen bij de behoefte van de mensen die in eerste instantie hen aan de macht gebracht hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.