Komt de Formule 1 naar Nederland? Assen of Zandvoort?

Verstappen-fans opgelet! Als het aan Prins Bernhard van Oranje ligt, de eigenaar van het circuit van Zandvoort, komt de Formule 1 binnenkort naar Nederland. In 2020 zou er dan een heuse Grand Prix van Nederland worden georganiseerd met daarbij, als het mag, Max Verstappen. Maar er zijn meer kapers voor de kust. Ook het circuit Assen hoopt op een komst van de Formule 1 naar Nederland, maar dan in Assen. Voordat de wagens van de Formule 1 op Nederlandse bodem kunnen rijden zijn echter wel broodnodige investeringen nodig. 

Afgelopen week won Max Verstappen de Grand Prix van Mexico. het hoogtepunt van het seizoen werd bekeken door zo’n 11% van de Nederlandse bevolking, namelijk 1,9 miljoen kijkers. Het is dus niet zo dat de Formule 1 een volkssport genoemd kan worden. maar populair is het zeker. Een simpele voetbalwedstrijd zoals Nederland tegen Frankrijk behaalde met 2,1 miljoen mensen net iets hogere cijfers. Wanneer Zandvoort of Assen de locatie van Formule 1 spektakel wordt en Max Verstappen zijn huidige groei doorzet kan het best zo zijn dat we tegen die tijd een Nederlands kampioen hebben waardoor de populariteit van de sport groter wordt.

Het bestuur van het circuit in Assen lijkt met de geruchten rondom Zandvoort weinig kans te maken. De Formule 1 was jarenlang te gast in Nederland en een terugkeer naar die plek ligt dan ook voor de hand. Maar in Assen blijft de hoop leven. De inschatting is zelfs zo dat het stichtingsbestuur van het circuit Assen denkt kans te maken: ‘De kans 99,99 procent is dat de Formule 1 naar de hoofdstad van Drenthe zou komen.’ Nou. waarschijnlijk niet dus, want de voorkeur van velen gaat naar het traditionele Zandvoort.

Het circuit kent bekende winnaars zoals Jackie Stewart (3x) en Niki Lauda (3x). Het karakter van de baan staat bekend om flauwe bochten waar de auto’s met hoge snelheid doorheen rijden. Het circuit heeft net als de Abbey bocht van het Engelse Silverstone een blinde bocht. Dit is het Schievlak en dit licht achter een duin zodat de coureur de bocht blind moet insturen. Voordeel van Assen is wel dat de infrastructuur moderner is en er veel tribunes staan, of dit meeweegt in het besluit moeten we afwachten.

Volgens De Telegraaf zou de Prins ruim 20 miljoen euro moeten betalen voor het recht om de race te organiseren. Daarnaast zijn investeringen nodig voor het verbeteren van de infrastructuur. Kosten zo’n 30 tot 40 miljoen euro. Coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben al laten weten enthousiast te zijn over de komst van de race.  VVD’er Heerema: “Als we hem (Verstappen red.) hier zouden kunnen zien rijden, dan is me dat heel veel waard.” Hoeveel het kabinet dit uiteindelijk waard is moet natuurlijk nog blijken. Maar, er is een reële kans dat straks met belastinggeld een Formule 1 spektakel wordt georganiseerd, waarvoor de VVD’ers ongetwijfeld VIP-kaarten krijgen, maar de belastingbetaler een ticket moet kopen.

Maar zo ver is het nog niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.