Minister Hugo de Jonge: “Je werkt in de zorg om te dienen, niet om te verdienen”

Uh, het ene sluit het andere niet uit, meneer. 

Dit is toch wel een heel aparte uitspraak van minister Hugo de Jonge:

Voor iemand roept dat het nepnieuws betreft, De Volkskrant is de bron van dit nieuws. Nou ja, oké, misschien dat dit het niet minder verdacht maakt, maar toch. In politiekcorrecte, linkse kringen moet dit wel degelijk acceptabel zijn.

De context:

‘We zitten in de zorg om te dienen, niet om te verdienen’, zegt De Jonge. Hij is niet bang dat mensen zonder zorg komen te zitten: de verzekeraar heeft een ‘zorgplicht’ en moet dus in de nabijheid van burgers contracten afsluiten met zorgverleners.

Dit is een volstrekt belachelijke uitspraak. Ten eerste zijn er heel veel artsen die, terecht, bakken met geld verdienen. Een neurochirurg verdient flink veel. En dat hoort ook zo, zowel omdat neurochirurgen er een bijzonder lange opleiding op hebben zitten én omdat hun werk bijzonder moeilijk is.  En zo zijn er meer functies in de zorg waarvoor je erg goed betaald wordt.

Nu we het toch over dienen in plaats van verdienen hebben moeten politici als meneer De Jonge maar eens naar zichzelf kijken. Het salaris van een minister is 159.489 euro. Ja, dat lees je goed: bijna 160.000 euro. Dat komt neer op 13290,75 euro per maand.

Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik zou er voor tekenen.

Nou ja, eigenlijk weet ik wél hoe de meeste mensen erover denken: zou zouden hun handtekening ook razendsnel zetten. Mercedes Benz here I come. Of toch maar een splinternieuwe Audi?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. C.A.Barstow

  ‘Je werkt in de zorg om te dienen, niet om te verdienen’
  Deze uitspraak slaat echt alles, aan dit soort uitspraken kun je zien hoe er in werkelijkheid ondanks alle leugenachtige praatjes door die roversbende in Den Haag over het volk/de kiezer word gedacht, stelletje smerige uitbuiters daar in Den Haag.

  1. tomygun

   C.A.Bartstow , +10

   1. hans-e-pans

    Deze persoon zal de avond voor deze uitspraak waarschijnlijk wel te veel gedronken hebben. Als je enig werkend verstand in je bovenkamer hebt dan zeg je dit soort dingen niet. ERGO, dit is waarschijnlijk zo’n beroepspoliticus zijn die echt niet weet wat werken is, waarbij je vuile/vieze handen krijgt.

 2. Duke

  Precies. Als we salarissen van politici, EU-politici, en salarissen in instanties die onder de Balkendende-norm vallen, terugschroeven naar een modaal inkomen, zoals bijv. een SP dat doet, is dat een salaris om te dienen en niet te verdienen.

  1. Troelstra

   + 1

 3. Siemien

  Hij heeft gelijk als hij bedoeld dat verzekeraars niet moeten verdienen dan begrijp ik het, als hij bedoeld dat managers, en andere “bestuurders” in zorginstellingen teveel verdienen begrijp ik het, als hij bedoeld dat ig-ers e.d teveel verdienen zou ik als ik hem was eens op de werkvloer gaan kijken, hoe hard en met liefde gewerkt wordt voor een habbekrats…

  1. Troelstra

   + 1

  2. Aytas

   Dat er hard gewerkt wordt voor een salaris is heel normaal. Hoe verdienen verzekeraars? Het zijn coöperatieve organisaties zonder winstoogmerk, door de Nederlandse bank wordt geëist dat ze bepaalde reserves hebben. De lonen in Nederland liggen te hoog. Waarom zou een verpleger op vakantie naar zuid Frankrijk moeten en dan in de winter nog een keer op wintersport en dan ook nog een koopwoning en als klap op de vuurpijl een relatief nieuwe auto. De gemiddelde Nederlander wil meer dan hij waard is. Volgens mij ben jij gewoon een jaloerse herverdeler.

   1. tomygun

    Wat een HUT

    1. tomygun

     Baaz zou zeggen zij heeft recht op een mening
     daar ben ik het mee eens .
     Maar het komt zo beroerd iedere keer haar strot
     uitrollen .
     Hou je zelf bij je Rwanda salaris maar je zal wel voor
     linkse club werken daar, leuk kinderen stroop op
     hun gesicht smeren dat de vliegen er op af komen
     foto maken en rondsturen kijk eens hoe zielig zij zijn.
     I have being there i know the shit holes you are fake .

     1. Aytas

      Breng wat inhoudelijks tegen mijn verhaal in. Je bent waarschijnlijk te achterlijk voor een inhoudelijke reactie.

      Ik zal zeker hier in Afrika nog harder werken om jouw broek op te houden. Ik betaal je uitkering al via mijn salaris.

     2. Siemien

      @Aytas je hebt het niet door natuurlijk maar jij bent hier toch echt de idioot.
      Als jij denkt dat je de uitkeringen betaald hier dan zou ik mij ernstig zorgen gaan maken over al je mede-Afrikanen die hier komen golddiggeren, mafketel die je bent, echt je bent te dom om je eigen reet af te vegen..

   2. robroy

    wat een enorme domme lul ben je toch ventje om te lachen haahhahhahaah

   3. Groeneveld

    “De lonen in Nederland liggen te hoog. Waarom zou een verpleger op vakantie naar zuid Frankrijk moeten en dan in de winter nog een keer op wintersport en dan ook nog een koopwoning en als klap op de vuurpijl een relatief nieuwe auto.”

    Voor deze welvaart hebben alle Nederlanders vanaf WOII tot heden toe hard gewerkt. We doen het beter dan veel omringende landen. En al helemaal veel beter dat het meest corrupte kut-continent waarmee de wereld is opgezadeld, Afrika. Als de Afrikanen de guts, moraal en werklust hadden die een Hollander in zijn pink heeft, hadden ze nu ook welvaart.

    Afrika is het gootsteenputje van de wereld omdat er domme deplorables wonen, die weigeren vooruit te denken en aanfokken als konijnen.

    1. Ernst Quispel

     “We doen het beter dan veel omringende landen. ”

     Dat beweerde ik hier ook vaker en ik kan Groeneveld dus ook van harte bijtreden.
     Ons land werd en wordt zeer bekwaam bestuurd door partijen als VVD, PvdA, CDA en D66. Het is niet slim deze situatie in de waagschaal te stellen door dolle populisten aan het roer te zetten.

     1. Groeneveld

      Het zou wellicht beter zijn als je je economische licht eens laat schijnen over de stupide uitspraken van Aytas. Ze biedt genoeg controversieels om er danig op in te hakken. Maar vreemd genoeg reageer je nauwelijks op haar. Is het soms een goede bekende van je?

  3. tomygun

   +10

  4. henkC

   Het probleem is niet wat hij bedoeld, het probleem is wat hij zegt.
   Op zijn niveau wordt je betaald om na te denken voor je zo iets ventileerd.

   Mi is deze opmerking van het zelfdeniveau als en Blok…
   Ook deze bedoelde het anders, het resultaat daarvan is gevoeglijk bekend.

 4. Top

  Prima uitspraak! Je hebt gekozen voor stront en kwijl ruimen! Terwijl je ook aan een kassa bij de AH had kunnen zitten. Slechte beroepskeuze zal ik maar zeggen. En zorg is eigenlijk niet nodig. Het is zelfs onnatuurlijk. Ooit wel eens een ziekenhuis voor nijlpaarden of krokodillen gezien?

  1. Baaz

   “En zorg is eigenlijk niet nodig.”

   Zo is dat, ook meteen de zorgpremie afschaffen, scheelt mij toch weer dikke duiten!

   1. Heinz

    @Baaz…die dikke duiten, dat is toch niet het belangrijkste ? Wees blij dat het allemaal kan…

   2. Aytas

    Baaz dat is jouw mening ook jij mag een mening hebben.

    1. Baaz

     Jij begint het te begrijpen.

 5. Peter Selie

  Je werkt als rijksambtenaar, niet om om het volk te dienen, maar om hen te vernederen en armer te maken, arrogante zakkenvuller.

  1. van Urk

   Door ziekenhuizen maar laten dichtgooien dienen dit soort figuren de scheel betalende burgers ook niet.

  2. Top

   En jij wacht op je heilig verklaring? Hoe veel heb jij tot nu toe bij elkaar gejat, in je armzalige leventje?

   1. Peter Selie

    Hé Top hoop dat het mij vergeven zal worden, maar als jij om een of andere reden in een ziekenhuisbed terecht komt, dan hoop ik voor je dat ze jou met een pollepel eruit moeten scheppen, als is de stank van jouw corpus niet te harden, en dan doen die prachtige verpleegsters dat met liefde voor het roeping/vak dat zij gekozen hebben.

    1. Top

     Hoeveel heb je gestolen? Of hou je het niet meer bij? En mijn stank is ook jouw stank en dat geeft mij een plezierig gevoel. Buiten het feit, dat ik niets te kort komt op welk vlak dan ook, denk ik, dat ik er beter voor staat op alle fronten, dan jij!

 6. Heinz

  Deze uitspraak komt zeker tot haar recht als je werkelijk met iemand uit de zorg spreekt. Gelukkig zijn er nog mensen te vinden die dat willen uitdragen. Nu heb ik het in bijzonder over verpleegkundigen die zware diensten draaien, nachtdiensten welke ook nog eens een gewelidige verantwoording dragen. Michael gooit het op een verdienmodel.

  1. Baaz

   Gewoon even naar de sterren kijken, beetje lucht in je bakfietsbanden en je vooral niet druk maken.

   1. Heinz

    Ik betaal een forse premie over al het inkomen aan zorg en vind dat niet erg. Daarbij realiseer ik mij dat anderen minder geluk hebben met de gezondheid. Ik ben blij dat ik dat kan. Ik maak mij wel zorgen om een enkeling van mijn naasten maar heb voldoende om een handje toe te steken. Financieel en in daadkracht, @Baaz !

  2. Baaz

   “Om te dienen en niet om te verdienen”

   Bijzonder dat de zorgverzekeringspremies wel ieder jaar blijven stijgen en dat de zorgpakketten ieder jaar slinken. Wat wel een voordeel is van zo’n uitspraak: steeds minder mensen willen nog werken in de zorg…

  3. Siemien

   @Heinz wat wil je nu eigenlijk zeggen? vind jij nu dat de mensen op de werkvloer teveel verdienen?
   Hugo zou eens voor de lol de werkvloer op moeten gaan dan zal hij zien dat mensen die dit werk met zéér veel liefde doen helemaal over de kop worden gewerkt en zij die liefde helemaal niet meer uit kunnen dragen doordat ze daar geen tijd voor hebben..

   1. Heinz

    U hebt mijn post niet goed begrepen/gelezen. Met iemand uit de zorg heb ik de verpleegster, verpleger op het oog. Dat staat er ook. Dat u e.e.a. verdraait is voor uw rekening. Ik gun ze een goed salaris…Deze mensen heb ik hoog in het vaandel.

    1. Siemien

     “Ik gun ze een goed salaris”

     Dan is het goed, punt is dat met liefde alleen geen geld wordt verdiend, ik ken mensen die heel veel liefde geven en (te) weinig betaald krijgen.
     Deze minister zegt eigenlijk dat men niet moet zeuren, terwijl er steeds minder handen aan het bed komen, er steeds harder gewerkt moet worden, steeds meer mensen op de afdeling en steeds minder werkers.

     1. Heinz

      @Semien, hiermeeben ik het helemaal eens. Een van mijn naasten werkt in de zorg. Kreeg onlangs nog een trap in haar gezicht van een bewoner van het tehuis.
      Zij meldde zich niet ziek en ging gehavend aan het werk de dag daarop..t

 7. van Urk

  Met zulke hoge salaris is het logisch dat politici geen inlevingsgevoel met de lagere klasse meer hebben.

 8. Seneca

  ik dacht dat minister een ander woord was voor ‘dienaar’. dat zie ik dus niet direct in het salaris van dit gristelijk individu. ja, je bent van het cda of niet. dan vergeet men waar de c voor staat.

  1. Baaz

   Ik ben er wel voorstander van om het ministerssalaris gelijk te trekken met dat van een verpleegkundige, een minister is immers ook gewoon een dienaar.

   1. Ernst Quispel

    Domme opmerking, maar altijd nog beter dan het getrol waarmee jij probeert dit blog naar de vernieling te helpen.

    1. Baaz

     “Domme opmerking…”

     Jij mag dat vinden meneer Quispel, het is jouw mening.

     1. Adriaan

      @Baaz, het triestige van Ernst is, dat als ik een opmerking maak over zijn domme opmerking, dan hoor je hem niet meer. Ik noem dat laf gedrag.

     2. Baaz

      “Ik noem dat laf gedrag.”

      Verbaast jou dat?

    2. Groeneveld

     Het is ‘in’ de vernieling te helpen, ouwe taalnazi. Naar de vaantjes, naar gort is ook goed.

     1. Baaz

      🙂

    3. Top

     Is je prakkie al gebracht? Grote mond hier, maar zelf de hoogste zorg eisen en nog krijgen ook. En dat allemaal voor niks! Ga je schamen Martijnlover.

    4. henkC

     Bashen en naar de gvd helpen.
     Het dagelijks werk van kwispelogic.
     Lees voor de grap je eigen posts eens na.

   2. Heinz

    Neen, @Baaz, andersom. Dan krijg je pas meer handen aan het bed. .

 9. AS210854

  Sta helemaal paf. En dat zegt iemand die in het kabinet zit voor de bevolking. Laat Nederland helemaal volstromen met mensen waarvan 80 % moet worden onderhouden door mensen die moeten werken om dit instant te kunnen houden. Ga snel een hoek uitzoeken om je te gaan schamen stuk onbenul.

  1. Top

   Nee,nee,nee! Hij zit daar niet om niks. Hij is gekozen door je buurman, familie, collega’s. Dat u slimmer bent en door heb, dat de bevolking met ”de broek aan’ genaaid wordt, is helaas geen opmaat tot verandering. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn. Wat je wel kan doen, is de luitjes, die het allemaal beter weten (ook hier te vinden) in de gaten houden en ze beledigen of nog beter vernederen. Het zijn altijd dat schorum wat voor de overheid werkt, of er door onderhouden worden. En dan zal ik het over de “BN-deugers” maar niet hebben.

  2. Aytas

   Dom rechts laat weer van zich horen. Leg mij eens uit hoe die werkenden voor vluchtelingen betalen? Heb je werkelijk zo weinig besef van de werkelijkheid?

   1. Troelstra

    Wie zijn degenen die belasting (moeten) betalen voor de uitkeringen en zo van die asieleisers?

   2. Baaz

    “Dom rechts laat weer van zich horen.”

    Of iets dom is blijft de vraag, het is jouw mening, dat dan weer wel.

   3. henkC

    Lol..
    Wat moet jij je verheven voelen.
    Homo Superior in eigen persoon.
    Je bent alleen even vergeten het uitbuiten van Afrika en blank te vernoemen

   4. Troelstra

    Vier van de 2430 vluchtelingen in Rotterdam hebben een echte baan. 95% heeft uitkering

    Zul je altijd zien. De tweeduizendvierhonderzesentwintig die het verpesten voor de goede vier. Rotterdam nam vorig jaar 80 meer “””vluchtelingen””” op dan Timmermans de stad verplichtte. Tegen werkelijke elke voorspelling van het COA, Stichting Vluchtelingenwerk en Dolf Jansen in, weet de arbeidsmarkt die al oververzadigd is door inheemse laaggeschoolde arbeid, zich geen raad met de halve derde wereld in het portiek. 95% van hen zit in de bijstand, en zelfs hoogleraren schrikken hiervan.

 10. BB

  Een medisch specialist verdient geen bakken met geld. Je hebt een goed salaris, maar staat niet in verhouding met alle verantwoordelijkheden die je hebt.

  Het salaris van medisch specialisten in loondienst is vastgelegd in de arbedisvoorwaarden medisch specialisten (AMS).
  Overigens wordt dit salaris vastgelegd voor werkweken van 48 uur.

 11. Eugenie de la Fleur

  En waar moeten de verplegers dan van leven?

  Echt een absurde opmerking van een wereldvreemde politicus in CDAse traditie

  1. Top

   Van jouw bijdragen aan de samenleving natuurlijk! Oh wacht even, u draagt niets bij. U kost alleen maar geld!

   1. Eugenie de la Fleur

    Hahahahahahaha hahahahahahahahahahaha hahahahahaha hahahaha hahaha haha ha

    snif snuiter…

 12. robroy

  WAT EEN ENORM WAAAAAAAARDELOZE LUL ZEG

 13. De Waarheid1

  Deze man moet zich diep en diep schamen voor zijn uitspraak.
  Mensen in de zorg doen het meestal al niet voor het geld, maar omdat ze behulpzaam zijn. En doen ook nog eens soms vies werk, en verzorgen ook, nog eens mensen.
  Ik vind dat deze mensen meer geld moeten krijgen, en dat de graaiers in dat politiek, minstens de helft minder moeten verdienen.
  Ik ben mensen in de zorg als ik met ze te maken heb, zeer dankbaar.
  Ik hoop dat als deze man medische hulp nodig heeft, dat ze hem dan even laten wachten, dat verdient hij!

 14. henkC

  Je werkt in de politiek om te dienen, niet om te verdienen noch als opstap naar uw volgende duur betaalde baantje.
  Wij zien graag uw salaris maandelijks op het Ronald Mc donald fonds gestort.

  En wellicht net iets minder boter op het hoofd.

 15. Tguard

  Je werkt in de zorg om mensen te helpen, te ondersteunen en of te verzorgen. Dit doe je met je hart en alles wat je in je hebt. Je zit niet in de zorg steeds maar weer het wantrouwen vanuit de politiek weg te nemen door talloze nutteloze formulieren in te vullen en bij ren fout ingevuld formuliertje als fraudeur te worden weggezet. De mensen in de zorg zijn over het algemeen genomen gemotiveerde mensen die zichzelf gedeeltelijk wegcijferen voor anderen toch is het prettig als je aan het einde van de maand gewoon zorgeloos je rekeningen en boodschappen kan betalen. Kijk eens wat gemiddelde begeleiders in de gehandicaptenzorg verdienen. Belachelijk weinig voor wat er van ze verwacht wordt maar goed blijkbaar denkt de politiek daar anders over en zullen we binnenkort weer met een tekort aan medewerkers zitten en ….. terecht. Maar vergis u niet eens hebben we allemaal zorg nodig en het zou zomaar morgen kunnen zijn en dan maar hopen dat er genoeg mensen zijn die willen nog dienen zonder fatsoenlijk te verdienen.

 16. Troelstra

  Over welke verdieners heeft hij het? Ik vrees dat hij bedoelt de dienders op de werkvloer. Topbestuurders daarentegen zie ik niet door hem van repliek gediend worden. En ingehuurde interims van adviesbureautjes tegen woekertarief ook niet.

  Eerder gepubliceerd op DDS

  Schokkend: 1 op de 5 topbestuurders in de zorg verdient boven de norm

  Daar gaan we weer.

  Ja hoor, het is weer eens raak. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat maar liefst één op de vijf topbestuurders in de zorg meer verdienen dan de norm. Vanaf dit jaar moeten dit soort types hun salaris afbouwen.

  De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek tientallen jaarverslagen en alle formulieren waarmee bestuurders in de zorg hun salaris opgeven. Van 92 procent van de onderzochte zorgbestuurders was bekend in welke categorie ze vallen en welke norm voor hen geldt. Van deze bestuurders verdiende 21 procent boven de norm.

  Samen kregen de vijftig best verdienende bestuurders vorig jaar maar liefst 13 miljoen euro loon. Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen was vorig jaar de grootste verdiener van allemaal: hij mocht 310.706 euro mee naar huis nemen. Maar hij was niet de enige die bakken met geld verdiende. Kijk maar naar Olof Suttorp van het Amphia Ziekenhuis (309.080 euro) en Piet Batenburg van het Catharina Ziekenhuis (308.075 euro). De top drie ligt dus ongelooflijk dicht bij elkaar. Je zou bijna denken dat ze het er om doen.

  Deze bestuurders zullen de komende jaren flink de broekriem moeten aanhalen. Het maximale bedrag dat zij mogen verdienen is namelijk het salaris van een minister. In 2016 was dat 179.000 euro. Voor de gemiddelde Nederlander is dat nog altijd een enorm bedrag, maar voor deze graaiers is het natuurlijk een doekje voor het bloeden.

  Oh ja, en bestuurders van kleine zorginstellingen zullen genoegen moeten nemen met 98.000 euro. De zorginstellingen zijn namelijk ingedeeld in vijf categorieën. Hoe groter hoe meer de bestuurders mogen ‘verdienen.’

  De politiek besloot in 2013 al dat de salarissen in de zorg omlaag moesten. Van 2013 tot 2017 kregen zorginstellingen vervolgens de tijd om hun bestuurders aan dat idee te “laten wennen,” en mogelijk al wat af te bouwen. Hoe ze die tijd gebruikt hebben, vraag je? Nou, ze zijn hun bestuurders juist fors meer gaan betalen, aldus RTL Nieuws.

  Schokkend? Nee, helemaal niet. Dit kon een blinde nog zien aankomen. De enigen die niet begrijpen hoe het werkt in de echte wereld zijn de clowns in Den Haag.

  Delen
  Delen

 17. Gerlos

  Wat een lullige opmerking van een minister.

 18. J.Rademaker

  Als je exorbitant wilt verdienen moet je iets moeilijks doen, voetballen.
  Waarschijnlijk draait de minister ook nachtdienst.

 19. henk vintage

  Hij zit in de regering om te verdienen, niet om te dienen, althans we merken er niks van.

 20. wheelboy

  haha en dat zegt diegene die als hij niet meer verkozen word .9 Jaar lang van ons een uitkering krijgt en lekker folders kan uitdelen voor de eea .Of naar Thailand gaan . Waar de gewone burger het met 70% moet doen 24/7 beschikbaar moet zijn en 3 weken vakantie mag genieten en na afhankelijk arbeids verleden je 24 maanden max WW krijgt . Zich een riant salaris geeft . Ik zou zeggen sociale uitkeringen voor iedere NL hetzelfde ook voor een minister of zuipende Burgemeester oa

 21. Pescador

  je zit in de politiek om je land te dienen niet om te verdienen? of toch wel want stomme schoenen zijn duur natuurlijk.
  je zit in het leger om te dienen, niet om te verdienen
  enz, enz, enz.

  je zoekt de baan die je leuk vind en dan wil je ook wel wat verdienen , zeker als je weet dat er zo´n groep graaiers in de regering zit die ons helemaal niet dienen maar ons als slaven gebruikt en ons leeg zuigen.

  ik ben 65 jaar en ik heb voor zover ik kan terug kijken nog nooit zo´n stelletje eikels in de regering meegemaakt, staan alleen maar dom te lullen.

  1. henkC

   Signor Visser,

   Tienes razon 😉

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.