Vadertje Staat slaat helemaal door: eist inzage in gegevens Museumkaart om kaarthouder op de belastingbon te slingeren

Triester dan dit wordt het niet.

Als je graag wilt weten hoe kleinzielig én hoe gevaarlijk de Nederlandse staat tegenwoordig bezig, welnu, zoek niet verder. Dit verhaal is aan de ene kant ongelooflijk lachwekkend, maar aan de andere kant juist ook heel zórgwekkend.

Zoals NRC columnist Christiaan Weijts uitlegt heeft de Belastingdienst afgelopen donderdag de Stichting Museumkaart voor de rechter gesleept. De stichting weigert namelijk inzage te geven in de museumbezoeken van één kaarthouder.

Wat? De Belastingdienst wilde die informatie hebben?

Ja. Om “aan te kunnen tonen” dat de persoon in kwestie “in Nederland woont.”

Serieus.

Men had gezien op bankafschriften (die hebben ze dus al) dat de betreffende persoon een museumkaart had gekocht en gebruiksgegevens hiervan zouden helpen bij „het invullen van de kalender”. Naar het adres van de kaarthoudster vroeg de Belastingdienst niet. „Een verdere toelichting is niet mogelijk”, aldus de landsadvocaat. Vanwege de privacy. En omdat het „ook zo emotioneel is”.

Triester dan dit wordt het niet.

Of toch wel? Want zoals Weijts terecht stelt valt niet uit te sluiten dat de Belastingdienst ook lekker informatie van ándere instellingen gebruikt. “Bonuskaarten? Bibliotheekpasjes?” Wie het weet mag het zeggen. Wat we wél weten is dat we nooit van de Museumkaart-controverse hadden gehoord als het geen controverse was geworden. Als de stichting ‘gewoon’ mee had gewerkt met de Belastingdienst was het allemaal stil gehouden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Ernst Quispel

  Het gaat hier om de gegevens van één kaarthouder waarvan kennelijk serieuze verdenking van belastingfraude is gerezen. Goed dat de Belastingdienst namens ons probeert de belastingen adequaat te innen.

  Het demagogische geloei dat hier en in het NRC er omheen ontstaat lijkt me nergens op te slaan.

  1. Bart

   De immer kortzichtige Ernst spreekt weer eens.

   Ernst, vraag je jezelf ooit weleens af of wat je neerzet wel zinnig is? Of heb je gewoon echt nooit door wat voor bagger je hier neerzet?

   1. Ernst Quispel

    Welk inhoudelijk punt wil je maken, Bart?

    1. edoc431

     Dat je niet zuiver tikt begrijpend lezen tiran .
     Flikker hier eindelijk eens op zuigvlek .
     Mijn god wat ben jij een K.anKer gezwel zeg.

    2. Groeneveld

     Bart stelt duidelijke vragen aan je. Inhoudelijk ook. Dat jij daar geen antwoord op hebt is tekenend.

     1. Ernst Quispel

      Dit zijn geen zinnige vragen, Groeneveld, en ze betreffen in elk geval niet het onderwerp van de draad.

  2. Duke

   Eens. De Belastingdienst hoeft geen adressen op te vragen, want ze zijn gekoppeld aan de gemeente. Een adres is ook niet beslissend waar iemands fiscale woonplaats is, maar wordt beoordeeld naar feiten en omstandigheden. Het bezoeken van een museum in Nederland meerdere keren per jaar kan een indicatie zijn dat iemand in Nederland woont als de overige feiten en omstandigheden resulteren in een 50/50 voor Nederland/buitenland. En wel/niet Nederland als woonplaats hebben, heeft gevolgen voor de Nederlandse belastingheffing. De ambtenaar heeft hier gewoon zijn werk gedaan.

 2. Equilibrium

  Denk dat het meer gaat om het feit dat alles wat je doet opgeslagen wordt.
  En dan zeggen veel mensen weer dat ze niets te verbergen hebben.
  Maar waarom moet een onbekende alles weten van mij, dat wil ik niet.

  1. Ernst Quispel

   Dat is hier ook niet aan de orde, Equilibrium, het gaat hier een onderzoek van de Belastingdient gericht op één individuele belastingfraudeur.

 3. C.A.Barstow

  Als Den Haag er de kans voor zou krijgen zouden zij nog belasting heffen op de lucht die wij inademen.

  1. Ernst Quispel

   Het is ook in uw belang dat de Belastingdienst scherp is op belastingfraude, Barstow.

 4. sjun

  Verstandige mensen weten al langer dat deelname aan publiek leven steevast tegen je gebruikt wordt als men op een of andere manier geld denkt te kunnen halen of politiekcorrect te kunnen scoren. Verstandige mensen sluiten dan ook zo weinig mogelijk abonnementen op naam af om op elk moment van de dag hun eigen weg te kunnen gaan. Spijtig voor de goede cdoelen en cultuur, ze zullen het met bijdragen in de collectebus moeten doen.

  1. Ernst Quispel

   Parananoïde gewauwel, het spijt me wel.

 5. scherpschutter1943

  Zo blijkt maar weer : De staat is de ergste vijand”

  1. Heinz

   In welk opzicht? Als 1943 voor geboortedatum staat, dan krijgt u ongetwijfeld AOW. Dat komt netjes op tijd binnen. Misschien heeft u ook wel eens een keer een brief van de Belastingdienst gehad waarin gemeld werd dat u mogelijk recht op teruggaaf hebt. In Nederland heeft u het goed totdat u de wet overtreedt. D

 6. scherpschutter1943

  U heeft het bij het rechte eind Heinz, maar er zijn een heleboel andere dingen, behalve geld, om de staat als de ergste vijand te bestempelen.

 7. jasper38

  Over fraude gesproken want de overheid doet helemaal niks als er fraude ontdekt is. Polen Bulgaren Turken frauderen er op los.

 8. Pescador

  Ja, we moeten alles van iedereen weten want het is heel belangrijk dat we daar mee bezig zijn. Jammer dat we door het fijt dat we enkele personen willen natrekken geen tijd hebben om de belasting van de nederlanders binnen een jaar afte werken maar die enkelingen brengen meer op waarschijnlijk.
  De belasting dienst moet zich doodschamen zelf kunnen ze hun werkzaamheden niet naar behoren uitvoeren waardoor vele mensen geen belasting hoeven te betalen, de achterstand is zo groot dat heffingen door de lange termijn niet meer geheven kunnen worden , ook worden er vele fouten gemaakt door de belasting diens die vele miljoenen laten liggen mischien ook wel miljarden daar zullen we wel nooit achter komen , die fraudeur die gaa we opsporen kosten wat het kost.

  Het blijft janken met de pet op in nederland

 9. henkC

  Sleepwet? Is nu de belastingdienst ook al een “bevriende” inlichtingendienst?

  Hoe dan ook.. Heb ik hier bezwaar tegen? Nee, eigenlijk niet.
  Mensen die misbruik maken van de sociale voorzieningen mogen ze van mij op alle mogelijke en onmogelijke manieren te pakken proberen te krijgen.

  Hoe je het ook draait deze fraudeurs stelen van iedereen en benadelen vooral de zwakkere in de samenleving.
  Puur en alleen ter meerdere eer en glorie van zichzelf.
  Even onderuit de zak voor onze rechtsprekende macht…Nee dit zijn geen zielige misleide mensen aan de rand van de samenleving, dit zijn mensen die willens en wetens zich verrijken door misbruik te maken van iets wat wij met zijn allen opgezet hebben om de minder fortuinlijke in onze samenleving te beschermen.

  Soms is de Islamitische wetgeving niet zo slecht, handjes afhakken of stenigen. In mijn boosheid zijn beide opties te overwegen.
  Zo nu weer kalm.. Beste rechter graag net iets meer dan 40 uur werkstraf.

  1. Jozias Visser

   Wat bij de sleepnetwetgeving totaal over het hoofd werd gezien en aan de discussie is onttrokken, is het feit dat de Fiscus alle belang en voordeel zou hebben bij de sleepnetwet. Iedereen zal financieel genaaid en bestolen worden. Belasting- en premieverhogingen zijn inmiddels vast onderdeel van het regeringsbeleid en de handhaving wordt kleuterspel vanwege het woud aan snelweg camera’s, digitale gebruiksmiddelen, het oprukken van de cashloosheid en het sluiten van het monetaire vangnet. De staat der Nederlanden als ultieme vijand, rover en dief van onze platvink.

 10. Blue monday

  Erg lui om op basis van een zeteltje in de peiling met chocolade-koppen te komen.

  Wat zien we wel.
  FvD is haar momentum kwijt.
  PVV profiteert van gepruts Baudet
  De VVD is stabiel (wie snapt dat?)
  De PvDA staat stiekem alweer op 6 zetels winst
  GL achterban en PvdA achterban zijn praktisch inwisselbaar
  D’66 is weg

  Es kijken waar we over een jaar staan, in de tussentijd niet bijster interessant

 11. MartenJansem

  Alhoewel ik tegen belastingfraude ben, vind ik het zeer verontrustend dat de overheid gegevens van inwoners van Nederland bij partijen van derden moet halen. Als een persoon verdacht word van belastingfraude én (waarschijnlijk) een land verlaten heeft, zal de overheid hier wel eerder van zijn ingelicht en hebben moeten ingrijpen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.