Bloedspetter op het gele hesje! Wederom een dode als gevolg van ‘gele hesjes’ betogers nu een feit

De ‘Gilet Jaunes’ oftwel ‘gele hesjes’, hebben naar aanleiding van hun acties nu alweer een dode veroorzaakt. Een automobilist in Zuid-Frankrijk is vol op een vrachtwagen geklapt die als wegblokkade voor deze groepering fungeerde. Dat meldt De Telegraaf.

Het zat er dik in dat er ergens een keer een dode zou vallen als gevolg van de manier waarop de ‘gele hesjes’ protesteren. Een van de eerste acties van de Franse protestgroep was het opzetten van wegblokkades, die vooral tot veel irritatie leidden en ook een dode veroorzaakten. Al snel raakten betogers slaags met agenten in Parijs en Brussel, waar het goed mogelijk was dat daar óók een dode als gevolg van excessief geweld zou vallen. Het blijkt echter dat een wegblokkade het tweede dodelijke slachtoffer heeft geëist.

Het lijkt er op dat de vrachtwagen in de nacht van zaterdag op zondag is blijven staan en er geen betogers op dat moment aanwezig waren. De versperring leidde overdag al tot een file van zo’n 10 kilometer maar het is niet duidelijk hoe de automobilist zo op de vrachtwagen heeft kunnen klappen. Mogelijk was de vrachtwagen in de nacht niet goed zichtbaar en/of kon de overledene niet op tijd remmen. Hoe je het ook wendt of keert, de schuld ligt bij de ‘Gilet Jaunes’.

De vraag is natuurlijk wie daar tegenwoordig nou wel en niet bij horen. Diverse groeperingen hebben zichzelf in een geel hesje gehesen en menen zich bij de betogers te kunnen voegen, maar daarmee vertroebelde het beoogde doel van de originele groep. In eerste instantie werd namelijk gezegd dat er werd geprotesteerd tegen ‘milieumaatregelen’ waarmee brandstof en voedsel flink duurder werden. Vervolgens zagen we ‘Macron moet aftreden’ en een vergelijkbare leus voor de Belgen in Brussel voor hun regering. Ook in Nederland blijkt er een anti-regeringssentiment onder de betogers te zijn.

Inmiddels hebben ook antifa-groepen en vakbond-achtige demonstranten zich bij deze groepering gevoegd en meende de politie van Parijs dat steeds meer extreme groeperingen zich bij de gele hesjes aansluiten. Centraal leiderschap ontbreekt en het is goed mogelijk dat er diepere beweegredenen ten grondslag liggen aan de protestgroepen dan men in eerste instantie doet vermoeden. Brandstichting, rookbommen, vandalisme en vechtpartijen hebben namelijk niets meer te maken met het protest tegen ‘milieumaatregelen’. De ‘gele hesjes’ lijken dan ook structureel te worden ondermijnd en hebben daar door gebrek aan centraal leiderschap ook alle ruimte voor vrijgelaten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. van Urk

  Volgens mij viel er vorige week in Frankrijk ook al een dode waarbij een vrouw -dat op weg was naar een ziekenhuis- per ongeluk op een actievoerder inreed.

  1. Wout Willemsen

   U heeft gelijk! Ik pas het aan.

 2. Gekko

  Dit was een ongeluk. Tragisch, maar heeft an sich niets met gilets jaunes van doen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.