Column Jan Roos: Wie rassen gaat tellen in kerstreclames, is zo racistisch als de pest

Ik kan er soms gewoon niet meer tegen. Nog voordat ik het artikel heb uitgelezen word ik door intense treurigheid overgenomen. En ondanks dat het vrijwel altijd helemaal nergens overgaat is het grote geheel juist zo verdrietig. Iedere keer staat de media vol met die identiteitspolitieke waanzin.

The Lion King is kolonialistisch vanwege het liedje Hakuna Matata. James Bond is een vrouwenmisbruiker. Want de geheim agent heeft zoveel verschillende dames in die films, dat kan nooit zonder druk zijn. Daarbij krijgt 007 ook nog even op zijn donder omdat-ie nooit over condooms begint en dus niet alleen met zijn Walther PPK met scherp schiet. Hoe kom je erop? Het zijn films. Fantasiefilms, nota bene. En dan op zoek gaan naar iets negatiefs. Met natuurlijk de usual suspect: “de witte man”. De bron van al het kwaad op de aarde!

Deze week had het NRC een artikel waarvan je direct jeuk aan je slijpsteen krijgt. Een zielig hoopje mens dat zich journalist noemt, had ook iets gevonden. Supermarkten gebruikten namelijk in hun kerstreclames op tv geen mensen met een migratieachtergrond. Oftewel: waar zijn de hoofddoeken en de negers bij die gezellige kerstdiners? En waarom doen die supermarkten dat?

Ik vraag dan bij mijzelf af: hoe bedenk je het om rassen te gaan zitten tellen in een reclameblok? Hoe ver van je taak ben je dan afgedreven? Mijn hemel. En natuurlijk worden wij blanken ook hier doodleuk weer “witte mensen” genoemd. Dus met het links-activistische taaltje om meer diversiteit roepen in een kerstcommercial.

In De Volkskrant had ook een journalist eens kritisch naar de Top 2000 gekeken. En wat blijkt? Helemaal niet inclusief, joh! Die lijst bestaat uit wel heel erg veel “witte mannen”. En dat is natuurlijk iets verschrikkelijks.

Maar laten we het eens omdraaien.Wat zouden deze ontzettende truthola’s ervan vinden als ik rassen zou gaan tellen in reclames? Dat ik een artikel schrijf dat er te veel negers in een commercial zitten? Of dat het Nederlands elftal veel minder donkere spelers moet opstellen, omdat het niet representatief is? Of dat we geen moslims in folders van bepaalde bedrijven moeten hebben omdat die folders niet door moslims worden gelezen? Ga zo maar even door. Ik weet wel wat er dan zou gebeuren: bovengenoemde journalisten zouden er schande over spreken. Ze zouden me uitmaken voor racist. Voor een fascist, die geobsedeerd is door rassenleer. En dat is nogal hypocriet als je blijkbaar niet naar een reclame kunt kijken zonder te denken aan welke kleur de acteurs hebben. Smakeloos en racistisch als de pest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Onzin456

  Ja tuurlijk laat de propaganda maar komen, kalergi plan gaat zo lekker zonder problemen door! In dat filmpje wordt bijna alle mensen uitgelegd waar ze vandaan komen BEHALVE de negers…… stiekem geadopteerd?

  1. Duijndam

   Goed gekozen nickname hoor!

   1. Onzin456

    Dat weer ik! En nu hopen dat er niks klopt van wat ik eerder zei…

 2. Lugar

  “Hoe kom je erop?”

  Niets anders te doen en de media die een podium biedt?

 3. J.Rademaker

  Racisme blijft mij een raadsel, hij heeft wel een punt.
  Waarom zou een journalist iets over de maatschappelijke gang van zaken in ons vaasje willen schrijven, van de bank af, onderzoek en achtergronden.
  Dat lijkt voor een journalist te veel op werken en dat is voor de dommen.

 4. Aytas

  ‘The Lion King is kolonialistisch vanwege het liedje Hakuna Matata’

  Nee slimpie, je hebt er geen flikker van begrepen iets met copy right op de term hakuna matata.

  Na deze treurigheid ben ik maar gestopt met lezen. Het gedraai en het framen zal wel weer in grote mate aanwezig zijn.

  1. Bosche draak

   Aytas,

   U heeft het stuk niet afgelezen maar gaat er toch vanuit dat het “gedraai” is?

   Dat is lekker makkelijk zeg.

   Maar kom op ik ben de kwaadste niet het stuk gaat verder als volgt:

   -James Bond wordt gezien als vrouwenverslinder en heeft het nooit over condoomgebruik of dergelijk.
   Buiten het feit dat dhr Bond een fictief figuur is en dat soort gepraat “cinematisch onprettig is” heeft het ook een groot gehalte van “gezeur om niks”

   -daarna komt het erop neer dat er sneue mensen zijn die kleurtjes lopen te tellen omdat in een overwegend blank land (term wit is voor Albino’s & opgebaarden) de reclame’s ook overwegend blank zijn.
   Schokkend ik weet het, maar ik durf te wedden dat in een overwegens zwart of oosters land de media ook grotendeels zwart of oosters zal zijn.

   Als laatste kwam de top 2000 is niet divers genoeg kul nog een keer om de hoek kijken en de vergelijking:

   Als mensen lopen te klagen dat het niet blank genoeg worden ze neer gezet als discriminerend maar lopen roepen dat het niet gekleurd genoeg is geweldig progressief en wat al niet meer.

   Dat is het wel in een notendop.
   Nog een prettige dag Aytas en vervolgens niet half lezen graag.
   Komt nogal laks & onoprecht over

   1. Aytas

    ‘Dat is lekker makkelijk zeg.’

    Dit is een artikel geschreven door Jan roos. Een onbetrouwbaar, referenties van ex werkgevers ex vrienden en kennissen te over, man. Hij begint alweer met het verdraaien van de werkelijkheid dan ben ik er wel weer klaar mee. Dan kun jij van alles aanhalen waarom je een slachtoffer bent maar dat interesseert mij niet, je hebt het super makkelijk als blanke man of wit want waarom niet wit wie denkt jan dat hij is om te bepalen hoe ik hem noem, ik volg nu de redenatie van roos. De witte man als Jan roos is net zo’n groot probleem als de salafist.

    1. Bosche draak

     1. Ik heb mijzelf nergens een slachtoffer genoemd, dat maakt u ervan, nogmaals onoprecht

     2. Ja ik ben een blanke man, en wat dan nog? Dat maakt het leven hier net zo makkelijk/moeilijk als ieder ander.
     Ik kijk niet naar kleur maar naar gedrag.
     Zou u ook eens moeten doen, u komt nu over als een ordinaire racist.

     3. Het kan u niet schelen wat hij zegt, toch reageert u (blijkbaar toch een snaar geraakt?)

     1. Aytas

      ‘Zou u ook eens moeten doen, u komt nu over als een ordinaire racist.’

      Waar dan? Ik kijk helemaal niet naar kleur.

      Gevoelige snaar, tuurlijk hij verdraait het probleem met hakuna matata, bewust om zielig te zijn.

    2. Chris Lamm

     Je bent een idioot en racist…

     1. Aytas

      Ik ben misschien een idioot, lijkt me stug maar ik ben geen racist.

  2. Top

   Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s kleine en besneden cornucootje. Als het u zo stoort dat Nederland, sodemieter dan op terug naar de goening waar je vandaan komt. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heb bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen.

 5. Anthony2

  Tjonge jonge, we hebben het over pigmentverschillen, en dat is er in allerlei kleuren.

 6. Blue monday

  Denk om je bloeddruk Jan, het ontgaat me ook volledig waar jij je druk om maakt, iets wat zich alleen in jouw brein afspeelt.

  Om je even mee te nemen in onze christelijk-joods-humanistische traditie heb je in het kerstverhaal ook 3 wijzen uit het oosten.

  Iedere idioot weet dat Caspar uit Afrika komt en Balthasar een zwarte man is.

  Het kerstverhaal is een groot multiculti-verhaal, waar niemand, behalve jijzelf je druk over maakt.

 7. Rosasolis

  Vandaag was er in Trouw een recent foto van Pres. Barak Obama gekleed als Santa Claus
  (zonder die bekende lange witte baard), die een bezoek bracht aan een arme ziekenhuis in Chicago.
  De foto liet Obama zien met een enorme zak op z’n schouder. Hij gaf een kleine donkere jongen een cadeau. Zeer ontroerend foto, vond ik.
  Ik ben een echte radio mens, die TV steeds vervelender vindt. Wat zijn al de Kerst Vreet reclames dom. De concurrentie tussen al die supermarkten voor De Kerst Diner is nooit zo erg geweest. En die kerstdiner reclames worden steeds langer.
  Veel heerlijks aan tafel om te gaan drinken en vreten. Maar in die reclames zie je nooit
  kleurlingen die ook in dure kerst kleding aan tafel zitten. Alleen blanke families die bij elkaar eten en drinken. Je ziet geen enkele reclame over arme mensen.
  Maar wat de bioscoop nu aanbied als top kerst film van dit jaar is: Mary Poppins Returns. Ik was onder de indruk van de recensie van dit film dat volgende week in de bioscopen gaat draaien. In het kort, het verhaal verteld over de kinderen die nu volwassen zijn. De jongen is nu getrouwd en heeft 3 kinderen, maar de meisje is vrijgezel en werkt voor liefdadigheid’s instanties voor arme mensen. Zowel broer en zus wonen nog steeds in die bekende oude huis. Maar zij zouden uit huis gezet worden omdat zij hoge schulden hebben, die zij niet zomaar kunnen aflossen.
  En dat ineens verschijnt Mary Poppins voor hun deur, om hun hulp te bieden. Volgens de recessies is het een 5 ster film, die hoog zal scoren in de film awards van volgende jaar.

  1. Gekko

   Obama heeft gedurende 8 jaar voor Santa Claus gespeeld in het Witte Huis. Gelukkig zit daar nu een echte president.

   1. Aytas

    Weer een minister weg. Verklaard die 6 faillissementen, wat een personeelsbeleid.

   2. Rosasolis

    @Gekko. Vandaag is Amerika alweer in het nieuws. Om een algehele “Shutdown”
    door het hele land. Regeringsleden en ministers, en besturen van vele bedrijven
    hebben hun werk neergelegd. Vele bedrijven en vakantie oorden zijn nu gesloten.
    De reden voor deze stopzetting? De Democraten die nu de meeste zetels hebben
    in het senaat, en ook vele Republikanen gaan niet akkoord met Trump’s plan om
    een gigantische muur te bouwen langs de grens met Mexico. Dit zou meer dan
    5 miljard dollars gaan kosten, die grotendeels uit de zeer noodzakelijk nationale zorg steun pakket zou komen. Honderd-duizenden werklozen en ernstig zieke mensen moeten niet meer rekenen om financiele zorg steun. Het moet nu, volgens
    de “echte president” helemaal uit eigen zaak komen, of persoonlijk verzekering, of van een rijke oom komen. Volgens recente berichten gaat Amerika steeds achteruit.

  2. Bosche draak

   Rosealist vist naar commisie van de bioscopen?
   Ik zie zo gauw geen andere verklaring om zo’n ellenlange afdwaling op het genoemde onderwerp.
   Ze hebben mij ook benaderd hoor, een beelschone deerne benaderde mij ook om in ruil voor een passievolle nacht hun schoonmaakmiddel aan te prijzen.

   Ben er natuurlijk niet op ingegaan want ik ben sterk van geest.
   Net zo sterk als nieuwe powerclean super wash, geschikt voor elk vloeroppervlak en verkrijgbaar in Jasmijn, Vanille & dennengeur….

  3. marco1

   Goh lijkt een beetje op dat verhaal van een land dat gebukt gaat onder veel te hoge belastingen door Rutte3 en dat ineens Baudet1 voor de deur staat als reddende engel.

 8. JanKlaasen

  Jan Roos ouwe zuurpruim, jij ook een zalig kerstfeest. 😉

  1. Top

   En nog een katholieke zaagselkop ook! Ik kan je domheid steeds beter plaatsen. Hup pastoortje knijp me niet, ia dea, nee lief menneke, dat doe ik niet.

 9. TD

  Ik ben bevriend met en heb veel platonische contacten met “gekleurden”.
  Maar hoor nooit negatieve gesprekken over discriminatie, minderheden blahblah,die mensen zijn dus wel van 2e en 3e generatie en zijn 100% geïntegreerd.
  Waarschijnlijk is dat het probleem dat sommige gekleurden veinzen geïntegreerd te zijn,maar niet echt!
  Ben voor het éérst met die zeurders geconfronteerd op dit forum.

 10. Gerlos

  Laat ze allemaal maar lullen over racisme het zegt mij niets meer deze onzin, ik leef en zeg wat ik denk en of het correct is of niet het interesseer mij niets meer want alles is tegenwoordig racistisch, voor de goede orde ik ben een witte man.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Ik moet Jan complimenteren.
  Zijn buitengemeen bewonderenswaardige strijd tegen het vee.
  Je moet daar een huid van harnas voor hebben.

  Excellent !

 12. Bes Tolen

  Rosasolis begrijpt niet dat kerstmis een feest van hier is. Alleen zegt het woord kerstmis al dat dit een christelijke benaming is. Wel van het oudere feest, het joelfeest of midwinterfeest. Joel betekent wiel en dat staat voor het draaien van de zon. De Noord Europeanen en daarmee in het bijzonder de Germanen hadden ’s winters veel feesten om dat jaargetijde op te vrolijken. Het joel of midwinterfeest gaf aan dat ”de dagen weer begonnen te lengen”, een wat eigenaardige uitdrukking voor elke dag steeds minder duisternis dus meer licht.

 13. Bes Tolen

  Wat wel op valt, is dat de laatste maanden op TV zowel in reclames als in eigen programma aanbevelingen van de NOS c.s. bij herhaling zwarte mannen het bed delen met blanke vrouwen. Dat is dus duidelijk een georganiseerde actie maar wel een fors discriminerende. De massa immigratie terreur (MIT) kent geen grenzen. Mag wel alles.

 14. Arie B

  Dat belerende vingertje van die akelige columnisten (uiterlijk: rood geverfd vettig piekhaar, wijde slobberige veelkleurige gewaden van fairtrade fabrikanten), je zou er racistisch van WORDEN..

 15. Robert Leiden

  Copy/paste van de site Film Totaal:

  “…Hakuna matata voor Disney!
  Toch ligt de studio nu enigszins onder vuur. De “muis” heeft namelijk de woorden ‘hakuna matata’ – wat in de Afrikaanse taal Swahili ‘geen zorgen’ betekent – geclaimd. De bekende kreet komt uiteraard uit De Leeuwenkoning uit 1994.
  De claim is voor Walt Disney vooral belangrijk om grip te houden op de inkomsten uit merchandise waarop ‘hakuna matata’ wordt geprint.
  Aangezien het een Afrikaans woord is, wordt Disney ervan beschuldigd ‘kolonialisme en diefstal’ te plegen.
  De kreet valt namelijk binnen het dagelijks taalgebruik in landen als Kenia, Tanzania, Oeganda en Congo. Er is een online petitie opgestart…”

  Wederom grote stappen snel thuis van/door JR.

 16. DeBruijn

  Waarom hebben zoveel linkse Gutmenschen zoveel zelfhaat? Wij westerlingen zijn zooooo slecht, alle ellende komt door ons.

  Zelfs dat mensen zich opblazen elders in de wereld, komt doordat wij blanken Jeruzalem bevrijdt hebben. Oh, wacht maar wie had Jeruzalem eerst veroverd?

  Tja, racisme is geen racisme als je blanken dood wenst, afzeikt, de schuld heeft of uitscheld voor nazituig.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.