De eeuwige pech van de Koerden

In het AD van vanochtend valt een artikel te lezen over de benaderde positie van de Koerden en waar dat door komt. Is het inderdaad een kwestie van pech?

De terugtrekking van de Amerikanen, IS die een nieuw offensief is begonnen, Turkije die op de loer ligt, het valt ze allemaal maar niet mee! Daar komt nu ook nog eens een gevoel van verraad bij omdat ‘het Westen’ ze nu laat vallen als een baksteen.

Voor Trump is het een verkiezingsbelofte en een slechte deal om te blijven hangen. De Koerden hebben geen staat, zijn onderling verdeeld en verspreid over een aantal landen in de regio (Irak, Turkije, Syrië, Iran etc.).

Wat ze echter wel verenigt zijn de externe vijanden. Turkije heroverde Afrin, het Iraakse leger hernam Kirkoek, Amerika laat ze vallen en ‘het Westen’ heeft nooit echt beloftes richting hen nagekomen. Koerden lijken haast wel een marionet voor regionale geopolitieke spelers.

Ze maken het zichzelf echter ook niet altijd even makkelijk. Het feit dat zij een stuk liberaler zijn dan de Soennitische bevolking zorgt natuurlijk voor wrijving in de omgeving, waardoor bevolkingen ze liever mijden. Door hun verdeeldheid worden terreurgroepen als de PKK, direct de stok om mee te slaan als ‘de Koerden’ voor iemand een probleem zijn. Het heeft namelijk maar weinig zin om als Koerdische te gaan beweren dat jij er niet bij hoort, terwijl de PKK zegt voor de bevrijding van de Koerden te vechten, je bent en blijft verdacht.

De Koerden gaan zware tijden tegemoet, zoveel is duidelijk. De kans op een eigen staat daalt ook weer met de dag, terwijl zoveel mensen hun leven hebben gegeven voor juist dat sprankje hoop van een eigen volk met eigen grenzen. Tragisch.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Aytas

  ‘Amerika laat ze vallen en ‘het Westen’ heeft nooit echt beloftes richting hen nagekomen. ‘

  Het westen gebruikt en misbruikt alles en iedereen zoals het hen uitkomt.

  ‘Het heeft namelijk maar weinig zin om als Koerdische te gaan beweren dat jij er niet bij hoort, terwijl de PKK zegt voor de bevrijding van de Koerden te vechten, je bent en blijft verdacht.’

  Wat een onzin, dat zou betekenen dat iedere PVV of fvd stemmer een misdadiger is, de meeste zijn gewoon radeloze blanken die in achterbuurten wonen wat mij ook geen pretje lijkt, ze zijn misleidt. Ze zoeken hun heil bij partijen die een loopje met de waarheid nemen en geleid worden door misdadigers tegen de menselijke waarden. Boeren sloten zich in het begin ook bij de NSB aan, die beloofde iets aan hun benarde situatie te doen, achteraf bleek dat het een verwerpelijke partij te zijn. Zo is het ook met de PVV en het fvd.

  De Koerden zijn het zoveelste slachtoffer van het westen, velen zijn hen voorgegaan, denk aan de Keniaanse maumau, pas in 2004 heeft de Engelse kroon zijn excuses voor het verdraaien van de waarheid en de slachtpartijen aangeboden.

  Het westen is het grootste kwaad in de wereld, laat Europa zijn buitenland beleid aan passen. Als de wetten van Neurenberg zouden worden gehanteerd zou iedere naoorlogse Amerikaanse president worden opgehangen, ook Obama en trump.

  1. Duke

   Fantasie heb je ruim voldoende.

   1. Troelstra

    Realiteitsbesef daarentegen des te minder.

  2. Riche

   Ik begrijp niet goed waarom je de PVV erbij haalt. Die wilde sowieso al geen inmenging in Syrië. Wil ook helemaal geen bemoeienis met Afrika en Arabië en is bijna de enige partij die kritiek durft te leveren op dictaturen zoals Saudi Arabië, dus niet zoals hoofddoek Kaag. Men wil zich eigenlijk zo min mogelijk met het buitenland bemoeien. Dus het lijkt er op dat juist jij gezien je reactir deze partij zou moeten steunen?

   1. Aytas

    ‘Het heeft namelijk maar weinig zin om als Koerdische te gaan beweren dat jij er niet bij hoort, terwijl de PKK zegt voor de bevrijding van de Koerden te vechten, je bent en blijft verdacht.’

    Als pvv er ben en blijf je verdacht van een bedenkelijke moraal. Ik geef aan dat het soms best te begrijpen is dat mensen uit achterbuurten die de economische opgang niet hebben kunnen maken op dat soort partijen stemmen.

    1. Riche

     Dus een PVV stemmer is verdacht maar begrijpelijk vanwege je situatie? Ik woon niet in een achterbuurt, heb redelijk wat opleiding en heb een redelijk inkomen (even buiten beschouwing latend dat de lasten er ook naar zijn). Die achterbuurten waar jij aan refereert zouden niet nodig moeten zijn. Helaas nemen ze in omvang steeds verder toe. Niet bepaald door PVV beleid.
     Hoe dan ook, blijft natuurlijk een feit dat niet iedereen voor inmenging in Syrië was.

  3. Groeneveld

   De hard-core communisten dachten vroeger precies zo en hanteerden dezelfde terminologie en cirkelredeneringen.

   Je bent een staatsgevaarlijke en staatsondermijnende crypto-communist, Aytas.

  4. Top

   Zit je hoofddoekje weer te strak? “U” heeft blijkbaar de grenzeloze behoeften, om de hand die u voedt , als het even kan te bijten. Dan zal ik het eens gaan hebben over de incestpoel, waar u uit ontstaan bent. Uit een cultuur, waar genitale verminkingen ‘Bon-Ton’ zijn. Waar afvalligheid, met de dood, als beloning wordt gefaciliteerd en als dat even kan zo gruwelijk als mogelijk. Waar u als vrouw niets maar dan ook helemaal niets te melden heeft, vraag dat maar aan uw moeder. Waar zelfs mannelijke kinderen meer in de pap te brokkelen hebben dan een volwassen vrouw. En waar je als vrouw in de regel tot seks en sodomie wordt gedwongen, omdat dat het enigste strakke deel is, voor Ali’s kleine en besneden cornucootje. Als het u zo stoort dat Nederland, sodemieter dan op terug naar de goening waar je vandaan komt. Ik ben er van overtuigd, dat jij en je hele familie, nog nooit iets positiefs heb bijgedragen aan onze NEDERLANDSE samenleving. Dus ik zou voorzichtig zijn, met wat u hier denkt neer te moeten plempen.

   1. Duijndam

    “voor Ali’s kleine en besneden cornucootje. ”

    Het blijft tobben, is het niet, Top?

    1. Top

     Wat is het stil hè, bij jouw thuis. Helemaal niemand, die iets om je geeft. elke dag weer weg zitten te rotten in je stoel. Stop ermee, beter voor jou en voor ons.

    2. sonar

     Duijnzand jij woont zeker in bij achtelijke tas in het riool rat.

  5. sonar

   En volgens mij woon jij in het riool achtelijke riool rat (tas)

 2. Vit

  @Aytas

  “Het westen is het grootste kwaad in de wereld”

  Op het oosterse na dan en met name de Arabische wereld.

  1. Aytas

   Nope. Het westen, de leiders zorgen voor alle zooi. Evil empire is nodig voor de welvaart van de elite, zij creëeren dit.

   1. Vit

    De islam is evil in het kwadraat wat ontwikkeling heeft weerhouden van de Arabische wereld en ze begonnen zo goed in het verre verleden.

 3. Vit

  Als het westen de wereld niet had veranderd met technologie, dan leefde het oosten nog in de middeleeuwen, nu alleen nog wat betreft religie.

  1. Top

   Misschien is dit beter. Want het kan natuurlijk ook zo zijn, dat als je met ‘de rug tegen de muur staat’, je gebruik gaat maken, van een andere strategie. Bijvoorbeeld aanslagen in Turkije. Erdogan denkt, het te kunnen bestrijden, maar iedereen weet, dat, dat niet echt kan.

 4. Vit

  Laat die vrouwen van YPJ maar schuiven, die zijn nog fanatieker dan de mannen, en wat een schande om als moslim (IS) omgelegd te worden door een vrouw.

 5. plakband

  Tjonge, jonge, Aytas. Wat een miserabel leven heb jij. Doordrenkt van haat en omgeven door blanken die dat allemaal niet beseffen want je durft het niet te laten merken. Schijnheilig noemen we dat. Gelukkig heb je een huis in je thuisland waarvan de nederlandse fiscus niets weet. Heb je ons toch te pakken.

 6. TD

  Het Westen en de VS laat hen vallen,ja dat doen ze inderdaad!
  Al die zinloze oorlogen zijn niet niet te winnen in die regio’s,iedereen verstopt zich achter de grote broers “het Westen en de VS” en roepen voortdurend helphelp,maar tegelijkertijd vlucht een groot aantal richting comfortabel en veilig Europa.
  Laat ze maar eens hun eigen verantwoordelijkheid nemen,de grote broers zijn moe gevochten en hebben een lege beurs!

  1. AS210854

   Niks aan toe te voegen TD

 7. PMG

  Niet doorvertellen hoor maar de VS heeft een grote geheime basis in Kurdistan.

  1. TD

   PMG:
   Inderdaad:
   Met drones en robots,de Amerikanen gebruiken inmiddels al jaren de dronevliegtuigen en sinds kort de autonoom opererende vechtmachines zonder manschaps risico’s te lopen.
   De dronecomputer kan inmiddels zelf beslissen of het een raket mag afvuren of niet.
   Menselijke interventie is binnenkort niet meer nodig!
   In Irak had het Amerikaanse leger zwaarbewapende Swords-robots op patrouille gestuurd. Het Pentagon is uiterst enthousiast over de gehoorzame vechtmachines en heeft bij wapenfabrikant Foster-Miller al nieuwe exemplaren besteld.

 8. Rosasolis

  Dit foto laat zien wat ik al jarenlang wist: vele Koerden zijn niet moslims. Deze moedige vrouwen zijn Christin, of van de oude Zoroaster geloof van de Perzen, of gewoon westers.
  Als ik naar dit foto kijk vraag ik met af: hoe zit het met de plannen van onze Europese Unie voor een gezamenlijk EU Militaire, uit alle EU landen? Met ook veel vrouwen.
  Nu dat Trump de Amerikaanse leger wil terug roepen, is er alleen troepen uit de EU over om de Koerden te helpen beschermen. Hopelijk komt de EU Assemblee tot besluit dat wij deze fijne mensen hulp bieden via een EU Militaire Leger…voordat het te laat is.
  Deze moedige vrouwen in uniform behoren samenwerking en veel versterking te krijgen. Het zijn duidelijk geen moslims, en geven een duidelijk beeld van hun vertrouw aan de leger van de Koerden. Die willen voor vrijheid opkomen. Maar nu vreselijk bedreigt zijn, en binnenkort militaire hulp nodig hebben. Kunnen wij in Europa opkomen voor deze moedige, intelligente vrouwelijk soldaten? Als de Amerikanen troepen uit Syrie vertrekt, is het jammer. Maar het laat wel weten dat dit land nu failliet is. Waarom en hoe, laat ik hier nu buiten. Maar mogen onze Europese legers geen hulp bieden aan deze moedige Koerdische vrouwen? Kijk eens goed naar deze foto: intelligente vrouwelijke officieren, met erachter rijen van jonge meisjes, die allemaal hopen voor een beter toekomst, en hiervoor willen vechten.
  Fusilier: laat iets van je horen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.