De maatschappelijke dienstplicht is misschien toch wel een goed idee

Geen categoriedec 03 2018, 12:00
Enige tijd geleden schreef ik voor The Post Online een kritisch stuk over het plan om dienstplicht">maatschappelijke dienstplicht in te voeren voor jongeren. Destijds was ik een fel tegenstander. Uitgaande van liberale principes, zie ik de dienstplicht als een instrument van onvrijheid. Toch kleven er ook wel positieve kanten aan het plan om jongeren een jaar lang dienstplicht te laten doen. Niet in het leger, maar bijvoorbeeld maatschappelijke klusjes in het bejaardentehuis of bij de brandweer en politie. Zoals voor elk plan voor en nadelen te bedenken zijn gaat het erom of een maatregel uiteindelijk netto goed uitpakt. En of zo'n maatregel op het juiste moment wordt ingevoerd. En de tijd dat zo'n maatregel op een positieve reactie kan rekenen komt snel dichterbij.
Het verlies van algemene zeden en de teloorgang van mores moge ondertussen duidelijk zijn bij grote groepen jongeren. Studentenverenigingen, ooit de huiskamer van de elite, zijn verworden tot proletarische clubjes waar jongeren zich tegoed doen aan drank en drugs. Vier jaar geleden kon ik nog wegkomen met de volgende stelling "Tevens is het volstrekt onbewezen dat de jeugd geen discipline heeft en dat een dienstplicht daar iets aan kan bijdragen", maar enig speurwerk naar de teloorgang van Nederlandse studentenverenigingen laat vrij snel zien dat er ondertussen wel bewijzen te vinden zijn voor een tekort aan discipline bij de jeugd. Naast het bieden van structuur, discipline en een netwerk biedt de maatschappelijke dienstplicht echter nog andere voordelen, tegenover de nadelen die al beschreven zijn in dit stuk. Namelijk tijd van bezinning en overdenking. Een 'betaald tussenjaar' dus!
In Zuid-Korea bestaat ook maatschappelijke dienstplicht. Daar hoeven jongeren niet per se het leger in, maar kunnen ze ook een tijdje als politieagent werken. Dit zijn zij verplicht te doen voordat zij een leeftijd van 25 jaar bereiken, maar mogen hiermee beginnen wanneer het hen goed uitkomt. De meeste jongeren kiezen er daarom voor om na het afronden van de middelbare school hun dienstplicht te vervullen. Dit biedt als belangrijke voordeel voor de jongeren dat zij werkervaring opdoen, een netwerk opbouwen en een jaar lang kunnen nadenken over hun toekomst. Iets waar veel jongeren behoefte aan hebben gezien de besluiteloosheid en stress bij het maken van een studiekeuze. Na de diensttijd kiezen sommige Koreanen ervoor om te gaan werken en anderen vervolgen hun studie.
Mijn Koreaanse vrienden hebben allemaal laten weten hun 'diensttijd' als zeer prettig te ervaren en dat het leerzaam was. Het was voor sommigen zelfs het eerste jaar waarbij de boeken even dicht konden en zij in de praktijk iets konden ondernemen. Tevens vertelden ze mij dat het een eer is om je land te mogen dienen. Dat is ook zo, al moet het land dan ook ook wel eervol handelen en zich niet schuldig maken aan twijfelachtige zaken, want anders valt er weinig eer te behalen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten