De maatschappelijke dienstplicht is misschien toch wel een goed idee

Enige tijd geleden schreef ik voor The Post Online een kritisch stuk over het plan om maatschappelijke dienstplicht in te voeren voor jongeren. Destijds was ik een fel tegenstander. Uitgaande van liberale principes, zie ik de dienstplicht als een instrument van onvrijheid. Toch kleven er ook wel positieve kanten aan het plan om jongeren een jaar lang dienstplicht te laten doen. Niet in het leger, maar bijvoorbeeld maatschappelijke klusjes in het bejaardentehuis of bij de brandweer en politie. Zoals voor elk plan voor en nadelen te bedenken zijn gaat het erom of een maatregel uiteindelijk netto goed uitpakt. En of zo’n maatregel op het juiste moment wordt ingevoerd. En de tijd dat zo’n maatregel op een positieve reactie kan rekenen komt snel dichterbij.

Het verlies van algemene zeden en de teloorgang van mores moge ondertussen duidelijk zijn bij grote groepen jongeren. Studentenverenigingen, ooit de huiskamer van de elite, zijn verworden tot proletarische clubjes waar jongeren zich tegoed doen aan drank en drugs. Vier jaar geleden kon ik nog wegkomen met de volgende stelling “Tevens is het volstrekt onbewezen dat de jeugd geen discipline heeft en dat een dienstplicht daar iets aan kan bijdragen“, maar enig speurwerk naar de teloorgang van Nederlandse studentenverenigingen laat vrij snel zien dat er ondertussen wel bewijzen te vinden zijn voor een tekort aan discipline bij de jeugd. Naast het bieden van structuur, discipline en een netwerk biedt de maatschappelijke dienstplicht echter nog andere voordelen, tegenover de nadelen die al beschreven zijn in dit stuk. Namelijk tijd van bezinning en overdenking. Een ‘betaald tussenjaar’ dus!

In Zuid-Korea bestaat ook maatschappelijke dienstplicht. Daar hoeven jongeren niet per se het leger in, maar kunnen ze ook een tijdje als politieagent werken. Dit zijn zij verplicht te doen voordat zij een leeftijd van 25 jaar bereiken, maar mogen hiermee beginnen wanneer het hen goed uitkomt. De meeste jongeren kiezen er daarom voor om na het afronden van de middelbare school hun dienstplicht te vervullen. Dit biedt als belangrijke voordeel voor de jongeren dat zij werkervaring opdoen, een netwerk opbouwen en een jaar lang kunnen nadenken over hun toekomst. Iets waar veel jongeren behoefte aan hebben gezien de besluiteloosheid en stress bij het maken van een studiekeuze. Na de diensttijd kiezen sommige Koreanen ervoor om te gaan werken en anderen vervolgen hun studie.

Mijn Koreaanse vrienden hebben allemaal laten weten hun ‘diensttijd’ als zeer prettig te ervaren en dat het leerzaam was. Het was voor sommigen zelfs het eerste jaar waarbij de boeken even dicht konden en zij in de praktijk iets konden ondernemen. Tevens vertelden ze mij dat het een eer is om je land te mogen dienen. Dat is ook zo, al moet het land dan ook ook wel eervol handelen en zich niet schuldig maken aan twijfelachtige zaken, want anders valt er weinig eer te behalen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Maatschappelijke dienstplicht is slavenarbeid van de overheid en contrair tegen alles waar een liberale democratie voor staat.

  1. Teunis Dokter

   Dan zijn alle belastingen dat ook. Bent u een anarchist? Of zit er een verschil tussen arbeid uitvoeren en de opbrengsten van arbeid afstaan? In beide gevallen verlies je tijd.

   1. Spaanse kok

    Een redacteur, tevens joris van dienst, welke zich persoonlijk actief met een discussie of mening van een reageerder bemoeit, belemmert de vrijheid van meningsuiting. Een slechte ontwikkeling.

    1. Aytas

     Juist niet. Loop niet te zeuren. Leuk zo’n betrokken discussie!

    2. Seneca

     @spaanse kok
     ik ben het eens met Aytas (gebeurt nooit) maar ik vind het prettig dat een redacteur de reacties leest en op een of meerdere reacties reageert. nu lig jij daar niet van wakker als ik het eens dan wel oneens met iemand ben, maar ik wil je dit toch laten weten…

  2. Duke

   Eens. Er zijn genoeg jongeren die zich weten te gedragen. Waarom moeten zij een jaar van hun leven weggooien?
   Teunis is inconsequent. Hij is tegen verplichte pensioenopbouw omdat hij vrijheid wil, maar hij gunt jongeren geen vrijheid en wil hen een jaar dwangarbeid opleggen waarin ze geen of minder pensioen kunnen opbouwen.
   Jongeren die zich misdragen moet je aanpakken, maar pak niet alle jongeren aan.

   1. Onzin456

    Het is ook wel een beetje nationaal belang, als je jongeren diensplicht geeft zodat zij een jaar lang alles leren van het leger en waarom hun leven zo belangrijk is. Ik vroeg me altijd af waarom mijn opa en vader wel moesten, terwijl als ik zoiets wilde dat er raar werd aangekeken.

    Heb zelf ook een tussenjaar gehad, in dat tussenjaar had ik net zo goed een jaar de dienst in kunnen gaan.
    (Veel studenten hebben een tussenjaar, en diensplicht is dan een betere oplossing dan ergens in een kroeg te werken)

    1. Duke

     Dat klinkt mij Noord-Koreaans in de oren. Niet iedere jongere ambieert een functie bij het leger of heeft zo’n maatschappelijk jaar nodig voor ‘de zin van hun leven’. Laat iedere jongere zelf bepalen wat hij of zij wil gaan doen.

     Voor jongeren die zich misdragen zou zo’n maatschappelijke dienstplicht kunnen helpen, maar leg het niet dwangmatig op aan iedere jongere.

 2. Aytas

  Ik ben anarchiste maar zie hier een zeer goed onderbouwd verhaal en onderschrijf je signaleringen. Dwang is iets heel anders als opvoeding en leerschool.

  1. Onzin456

   Anarchiste? Leuk zeg in zo’n samenleving zijn, geen wetten. Wie weerhoudt mij om iets kwaads te doen?
   Pas op met “anarchisme” het is letterlijk “de sterkste wint”, dus wanneer ik een geweer heb ben ik veel sterker dan de rest en is alles van mij. Stel ik zorg dat mijn groep vrienden ook geweren hebben dan kunnen wij zo een leuke dictatuur opzetten. Of denk je dat iedereen eerlijk is? Helaas is de mens niet zo….

   1. Aytas

    Onzin is wat je uitkraamt. anarchisme staat niet voor wetteloosheid.

    1. Henk-Jansen

     Dat is het wel, want een in een samenleving zonder autoriteit is het onmogelijk om wetten te handhaven.

  2. marco1

   Precies

 3. Florissa

  Stage ,gratis werken in een bejaardentehuis ,en dit soort onzin ,zijn allemaal zaken die voor niks moeten ,terwijl de directie jaarlijks een bedrag van rond 1 ton in zijn zak steekt ,en er voor zorgt dat hij elk weekend vrij is ,niks voor niks ,goed bedoeld , maar op deze manier wordt de werkloosheid in de hand gewerkt .

  1. Rosasolis

   @Florissa. Ik kwam uit een zeer arme gezin. Jaren geleden werd een studiebeurs gegeven voor alleen de jaarlijkse studie kosten. Voor je boeken, kamerhuur, maaltijden en kleding moest je zelf betalen. Dus werkte ik in een ziekenhuis als hulp voor de verpleegkundigen iedere zaterdag vanaf 6:00 s’morgens tot 6:00 s’avonds. Het was altijd een lange dag, maar als je werkt gaat de tijd snel. Ik werd goed betaald en kreeg 2 goede maaltijden, en tussen de lichte taken die ik deed, kon ik rustig mij studie boeken lezen, of huiswerk doen.

 4. Lugar

  De slavernij en dwangarbeid is op 1 juli 1863 afgeschaft. Niemand moet werken.

 5. TD

  Voor jeugddelinquenten ongeacht kleur en afkomst,denk ik dat het een goede zet zou zijn.
  In (jeugd)gevangenissen wordt men geen beter mens vermoedt ik.

 6. marco1

  Ik ben er groot voorstander van van mij mag zelfs de gewone dienstplicht terug van weggeweest.

 7. TFP

  Wijsheid komt met de jaren Teunis… Je stuk op TPO is een scheldtirade, omdat je als student tegen je maximum studie-schuld zit en direct na het afstuderen geld, geld, geld wil verdienen. dat snap ik wel. Bovendien; de overheid maakt van alles een klere-zooi, en alle gratis inzet om probleemgebieden te helpen ontzetten is allemaal maar makkelijk voor die pokke-overheid. Maar nu kijk je verder dan je neus lang was. Het wordt een zooitje hier in dit land. Linkse studenten schelden dat alles niet goed is; qua oneerlijk verdeeld etc. En alles moet gelijk zijn. Die ”rijke ouderen”. De meesten weten nauwelijks wat werken is. En dan bedoel ik; een werkweek van 50 of 60u. Ik zeur daarbij niet over mijn 25 jaar 60-80u in de week, voor ”weinig”. Laat studenten maar ervaren wat het is om te zien dat anderen ”het minder hebben”. En ook dat ze moeten gaan nadenken waar dat geld dat er is, eigenlijk vandaan komt. Ik prijs leraren, agenten, brandweerlieden, etc, maar ook dat geld is collectief, en in de private sector verdiend. Ik zou graag zien dat studenten in dat stage-jaar eens leren budgetteren; voor nederland. Hoeveel mensen, en zeker studenten, kennen de hoogte van onze staatsschuld, en hoeveel rente we jaarlijks betalen. Maar weet je wat het is? het ”voelt niet goed”, omdat alle nieuwe medenederlanders niks hoeven te doen. en alles maar gratis krijgen. Dus: maatschappelijk stage; ik ben er al jaaren voor. maar dan ook: de asielzoekers de handen uit de mouwen laten steken. integreren ze veel beter van.

 8. Rosasolis

  De maatschappelijk dienstplicht is een heel goed idee, en zou zeer op prijs gesteld zijn door verschillende sectoren, vooral in de zorg, of als hulp in ziekenhuizen, hulp in de tuin of landbouw. Studenten zouden lichte taken kunnen uitvoeren voor een of twee uren na hun schooltijd. Maar niet dagelijks. En niet gedurende zware studie dagen of examen weken. Op die manier kunnen studenten wat extra zakgeld verdienen, en de hard nodig extra hulp voor bv. verpleegkundigen ietwat verlichten. Dit deed ik als student jaren geleden. Als verpleeghulp verdiende ik genoeg voor mijn kamerhuur. Ik had alleen lichte taken zoals maaltijden en boeketjes rond brengen.

 9. ruudjeenjose

  Fijn al de moslims leren schieten in dienst
  Wat een vuile idioten lopen er toch rond in Nederland.

  1. marco1

   Maatschappelijke dienstplicht heeft weinig met schieten van doen.

 10. NoDoubt

  Maatschappelijke dienstplicht wordt alleen maar in het leven geroepen omdat de zorg kapot bezuinigd is. Er asielzoekers door links worden binnengehaald en op onze kosten 136 miljard maar wordt veel meer, gratis tandarts, huis, gezondheidszorg. Belastingdruk gemiddeld per persoon is nog nooit zo hoog geweest, terwijl wij economisch een van de beste landen zijn (gewoon btw omhoog schroeven). Door multinationals zijn de vrije zondag kapot gemaakt waardoor zorg voor ouderen , verenigingsleven en vrijwilligerswerk zijn verdwenen. ZO nodig 24-uurs economie. De natuur gaat kapot, moet wijken voor meer vliegtuigen meer snelweg terwijl de files toenemen. Laten we eerst de maatschappij weer beheersbaar maken ipv kapot bezuinigen. Asielzoekers worden betaald door de mensen die ze hier zo graag willen opvangen, gaat het niet ten koste van de opgebouwde pensioenen. Want de gepensioneerden worden nimmer geïndexeerd.

  1. Lugar

   @Geen Twijfel: Geen twijfel!

 11. Heras

  Ik ben voorstander van dienstplicht voor jongens en meisjes. In Israel is dat al jaren zo. Het kan een gevoel van verantwoordelijkheid geven, mits de tijd goed besteed wordt. Psychosociale training naast fysieke training zal er voor zorgen dat jonge mensen beter op de toekomst voorbereid zijn.

 12. C.A.Barstow

  Moderne slavernij, net als al dat vrijwilligerswerk, gratis werk dat past de Nederlandse manager.

  1. Raveltje

   Ja, het zijn altijd de managers die er aan verdienen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.