Nederlands kabinet schond soevereiniteit van Syrië

Nederland is al jaren bezig zich te mengen in conflicten waar het weinig te zoeken heeft. Nu er steeds meer informatie naar buiten komt neemt de kritiek op de handelswijze van Den Haag toe. Afgelopen week werden de Nederlandse handelingen in de Syrische burgeroorlog besproken tijdens een sessie van de Vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Een schending van het ‘non-interventie principe’. 

Koos van Dam, die tijdelijk dienst deed op de Nederlandse ambassade in Syrië, stelde tijdens de vergadering van Buitenlandse Zaken het volgende: “Zonder de Amerikaans-Britse bezetting van Irak in 2003 had Al-Qaida zich daar nooit kunnen ontwikkelen”. Er is behoorlijk wat mis in het Midden-Oosten en de historicus legde de vinger op de zere plek. Volgens Van Dam werden de interventies in Irak en Libië zonder duidelijke strategie uitgevoerd. Zo werd Gaddafi wel verdreven, maar was er geen strategie voor wederopbouw van Libië na de burgeroorlog. Het gevolg: meer ellende en mensensmokkel richting Europa. In Irak gebeurde hetzelfde. Deze interventie liet Hoessein snel verdwijnen, maar de Westerse coalitie verdween vrijwel direct ook uit beeld, waardoor het machtsvacuüm werd opgevuld door de extremisten van ISIS, die een kalifaat wilden realiseren.

De positie van het Westen is door deze ondoordachte interventies juist ernstig verzwakt aldus het betoog van Van Dam tijdens de commissievergadering. De positie van zowel Iran als Rusland is nu sterker dan ooit in de regio. Zowel Pieter Omtzigt (CDA) als Thierry Baudet (FvD) waren kritisch op de situatie. Nederland zou zogenaamde ‘non-lethal assistance‘ hebben gegeven aan oppositiepartijen in de Syrië burgeroorlog. Deze partijen werden gesteund met bijvoorbeeld militaire uniformen en andere logistieke middelen. In essentie dus geen wapens, maar wel middelen waarmee het mogelijk werd gemaakt een gewapende strijd te kunnen voeren.

Ingrijpen in het gebeuren dat plaatsvindt binnen de grenzen van een andere soevereine staat, is volgens prof. dr. Nollkaemper een schending van het ‘non-interventie principe’ in het internationaal recht. Dit betekent dus dat Den Haag, strikt genomen, de soevereiniteit van de Syrische staat aan haar laars lapte. De Nederlandse regering achtte het regime van Assad niet langer als legitiem en zag dit als kans om in te grijpen. Volgens Nollkaemper een grote fout: “De regering van Assad blijft op formele gronden het legitieme regime in Syrië”.

Alsof dat nog niet voldoende was lijkt de strategie hierachter ook niet te kloppen. De strategie van het kabinet zou moeten bijdragen aan de val van Assad, maar een strategie voor de wederopbouw na de val van Assad bleef achterwege. Deze kortzichtige en idealistische kijk op de wereld kreeg dan ook felle kritiek van verschillende partijen: “Opdringen van regime change is een gevaarlijk idealistisch wereldbeeld”.

Terwijl het kabinet enerzijds vluchtelingen welkom heet draagt ze tegelijkertijd bij aan een gewapende strijd. Daarmee creëert Den Haag in essentie haar eigen vluchtelingenstromen. Los van het menselijk leed dat dit veroorzaakt is Nederland dus al lang niet meer het ‘beste jongetje van de klas’ en kunnen wij ons scharen in een rijtje van andere landen die dergelijke interventies uitvoeren. Beslist geen schoonheidsprijs.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Adriaan

  Het wordt hoog tijd dat Nederland zich terugtrekt uit alle oorlogsgebieden. (Vredes)afspraken in NAVO-verband of niet. Het is behoorlijk fout als je je mengt in conflicten elders op de wereld. Laten we een voorbeeld nemen aan Zwitserland. Die bemoeit zich nergens mee. Misschien dat er dan rust komt en de dreiging van moslims afneemt (sprak ik hoopvol uit).

  1. Frits Jansen

   Volgens het Volkenrecht is buitenlandse inmenging in binnenlandse aangelegenheden soms toch toelaatbaar, uit humanitaire overwegingen. Wat dat betreft dus niets nieuws.

   Maar het is wel goed als wij westerlingen ons inhouden met zulke acties want het gevaar is niet denkbeeldig dat we weerstanden opwekken die tot terrorisme kunnen leiden.

   Zeker in het geval van Syrië is de wereld niet meer duidelijk in te delen in vrienden en vijanden, en het idee dat de vijand van onze vijand onze vriend is van tot nare misverstanden leiden, zeker als zich ook nog eens politici inmengen met hun eigen agenda.

   1. Bloem

    U gedraagt zich hier op het forum alsof u overal verstand van heeft. Toch blijkt uit uw reacties steeds weer da u er geen snars van begrepen heeft. Lees het artikel nu nog eens goed en neem de feiten en motivatie van de expert nu eens goed in u op. Daarna mag u het nog eens proberen. Kop op u bent nooit te oud om iets te leren

 2. DolleDries

  De verantwoordelijk in Nederland horen voor een tribunaal met Rutte en Koenders voorop.

  1. Morales

   De verantwoordelijken Rutte, Koenders, Timmermans, Blok, Haag uitleveren aan Damascus? Lijkt me geen slecht idee.

   1. Bloem

    Degene die dat voor elkaar krijgt verdiend een lintje en eeuwige roem

 3. DolleDries

  Facebook
  Twitter
  Google+
  StumbleUpon
  LinkedIn
  WhatsApp
  Tumblr
  Pinterest
  Reddit
  Digg
  Delen
  De gifgasaanval in Idlib is vandaag al beschikbaar als een video, hoewel het morgen zal gebeuren …. of helemaal niet. Zo efficiënt zijn witte helmen. U kunt mensen van tevoren redden. In de volgende video kunnen we zien hoe scènes worden gemaakt die een chemische aanval van het Syrische leger zouden moeten voorstellen. Maar de aanval is nog niet gebeurd.
  Zullen Trump en zijn NAVO-slaven nu Syrië aanvallen zoals beloofd? Of zullen ze de valse “verschrikkelijke chemische aanval” negeren?
  In de video van het Syrische persbureau zijn drie versies met iets andere scenario’s en arrangementen van de acteurs geënsceneerd.
  In het begin zijn er naar verluidt “slachtoffers” van de chemische aanval op de grond. In de tweede en derde versie ligt een man echter niet meer op een brancard, maar helpt hij een kind met water te besproeien.
  Let op de man met het zwart-wit gestreepte shirt. Dat is wat ik een snel herstel noem. Het slachtoffer staat op uit de dood en wordt een helper!
  U kunt ook een bewusteloos “ernstig gewonde” op de brancard zien, die zijn shirt over zijn buik trekt. Zijn buik kan de camera niet meenemen.

  We bevinden ons in een wereld (perverse criminele westerlingen) waarin het voldoende is om een nepvideo op het internet en de media en politici hysterisch te geloven en een aanval op een land te eisen. Geen onderzoek en geen bewijs nodig

 4. WWW

  We zaten niet strikt genomen fout, de Nederlandse regering zat gewoon 100% fout. Wanneer Syrie nu een aanslag ondersteund in Nederland, wie zijn wij dan om dat te veroordelen. De wetteloosheid van Nederland tegenover het internationaal recht is schokkend en niet te verdedigen.

 5. Duke

  Assad, sleep Rutte en zijn rakkers voor het hekje bij het Internationaal Strafhof.

 6. Gerlos

  Stoppen met al die activiteiten in de verre landen, komt vaak alleen maar ellende van en we doen bijna nooit iets goed plus dat het handen vol euro’s kost. Kunnen heel veel goede dingen voor gedaan worden voor ons Nederlanders.

 7. Mart

  Waar dat kleine kudtlandje goed in is…..zich bemoeien met andermans problemen.Mart, eens een trotse marineman,nu lange tijd wonend in Brasil,waar leven en laten leven hoog in het vaandel staat….tenminste zo zie ik het.

 8. Ni28

  Het steunen van de Arabische lente door het Westen is een enorme flop geworden met duizenden doden en als cadeau duizenden migranten naar Europa als gevolg. Interventies leiden zelden tot overwinning en dat had men nog steeds niet geleerd. Er is geen land die daar beter aan geworden is maar vele andere landen slechter met duizenden migranten als gevolg. De enige leger die in Syrië officieel was gevraagd door de heersende macht was de de Russische. Het was veel handiger van de Russen om achter Assad te gaan staan dan achter een zooitje ongeregeld van opstandelingen waar je de achtergrond niet eens goed kende. Dat blijkt nu maar het is te laat.

 9. Ni28

  “humanitaire overwegingen”, die hebben het oorlog verlengd en meer slachtoffers geëist. Daarnaast heeft het gezorgd voor een immense vluchtelingen stroom waarvan Europa nu van kan gaan genieten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.