Magistrale Max Verstappen wordt schitterend vijfde in Grand Prix van Rusland

Geen categoriesep 30 2018, 16:00
Het was het hoogst haalbare aangezien hij van achteren moest beginnen, maar de manier waarop hij zijn race reed was werkelijk schitterend.
Het gebeurt niet zo vaak in de Formule 1 dat de coureur die vijfde wordt overduidelijk de coureur van de dag is. Toch is dat precies wat er vandaag gebeurde op het circuit van Sochi, in Rusland. Vanwege meerdere gridstraffen moest Max Verstappen vanaf P19 aan de race beginnen. Dat betekende vooraf natuurlijk dat het onmogelijk zou worden om het podium te halen -- tenzij twee coureurs van Ferrari en/of Mercedes technische problemen zouden ondervinden. Aangezien dat niet in de verwachting viel ging iedereen ervan uit dat een vijfde plek het mooist mogelijke resultaat was voor de jonge Nederlander.
Dat bleek te kloppen. Max werd inderdaad vijfde. Hij haalde behalve de Mercedessen en Ferrari's iedereen die voor hem aan de race begon in, ook teamgenoot Daniel Ricciardo.
De manier waarop hij dat deed was ongelooflijk indrukwekkend. Vanaf het startsignaal haalde Max te pas en te onpas concurrenten in. Hij ging aan iedereen voorbij, inclusief Ricciardo. Het tijdverschil met de Australiër was bij afloop aanzienlijk. Ricciardo was werkelijks in geen velden of wegen te bekennen, zó veel sneller was Max. Het leek er zelfs even op dat Max mogelijk de aanval kon openen op Kimi Raikkonen van Ferrari. Dat lukte uiteindelijk niet, maar het zegt al genoeg over Max' prestatie dat die mogelijkheid serieus genomen werd door de commentatoren én door Ferrari zelf.
Overigens was de uiteindelijke winst van Lewis Hamilton absoluut niet verdiend. Hij kon teamgenoot Valtteri Bottas niet op eigen kracht inhalen. Hoe dan wel? Simpel: Mercedes gaf Bottas te kennen dat hij Lewis voorbij moest laten. In de slotrondes vroeg de Fin nog hoe ze de race zouden eindigen, nu ze duidelijk op P1 en P2 lagen en geen angst meer hoefden te hebben voor Sebastian Vettel op P3.
Nou, zei het team, precies zoals er nu gereden wordt. Dit betekende: Hamilton zou winnen, Bottas moest genoegen nemen met P2 terwijl hij minimaal zo snel was als Hamilton. Na de race liet teammanager Toto Wolff Bottas dan ook weten dat het een moeilijke dag was voor hem én voor het team, en dat ze het er later nog wel over zouden hebben. Ik hoop voor Bottas dat ze een goede verklaring hebben, want Hamiltons voorsprong in de wereldbeker was al significant, en met P2 zou hij zijn voorsprong ook nog verder vergroten. Het was dan ook wat gek dat Bottas gedwongen werd zijn positie af te staan. Sterker nog, eigenlijk is dat gewoon een grof schandaal.
https://twitter.com/F1/status/1046380436522508288
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten