Filmpje! Schooljuffrouw Van Toorenburg (CDA) verwijt Henk Krol ‘demagogie’ na zijn illustratieve Marrakesh Pact-verhaal in Nepal

Gisteren duurde het ruim zeven uur, maar dan heb je ook wat. Het debat over het Marrakesh Pact, georganiseerd op het niveau van de Verenigde Naties, gaf ons een aantal mooie inkijkjes in de beleveniswerelden van onze Tweede Kamerleden. Henk Krol (50Plus) was een van de sterkere gasten die ten tonele verschenen en dit zinde coalitiegenoot Madeleine van Toorenburg (CDA) allerminst. Ze verweet Henk Krol een demagoog te zijn, nadat hij op heerlijk illustratieve wijze de bizarre plannen van het Marrakesh Pact op de hak nam. Het pact bestaat uit een tekst, die zelfs door staatssecretaris Harbers (VVD) op sommige punten ‘ridicuul’ werd genoemd. Toch is het kabinet voornemens het pact te tekenen. Ook andere fracties roerden zich. GroenLinks vroeg zich af hoe het kan dat het kabinet zo is gaan twijfelen, terwijl er meer dan twee jaar is gewerkt aan het document en Jasper van Dijk (SP) maakte zich (terecht) zorgen over het aanwakkeren van arbeidsmigratie, want dat is natuurlijk een direct gevaar voor de economische positie van zijn achterban.  

Henk Krol begon met een prachtig verhaal over hoe hij als klimaatmigrant uiteindelijk in Nepal terechtkwam, immers de zeespiegel stijgt en dus zou hij met zijn partner naar Nepal vertrekken om daar te wachten op betere tijden. Nou ja wachten, met het Marrakesh Pact in de hand zou hij daar in Nepal wel even orde op zaken stellen. Het is natuurlijk een illustratie en geen argumentatie, maar Van Toorenburg kon het niet waarderen. Krol: ‘In het dorp waar ik terecht kwam was geen werk, de weefgetouwen waren te klein voor mijn grote handen. Ik regelde een baantje wat wel bij mij paste. Maar wat bleek, mijn werkgever had geen klachtenregeling in het Nederlands en dus samen met een advocaat in de hand haalde ik mijn gelijk. De taal leren werd zo geen prioriteit, Nepal past zich wel aan aan mij.‘ Nadat Krol met zijn partner een fictief buurthuis in het Nepalese dorp regelde kreeg hij kritiek vanuit de pers over zich heen.

Maar nee, er kwam een kritisch stuk over het buurthuis in de krant, dat we het dorp op kosten joegen. Voorzitter u weet, kranten kunnen vanaf 10 december niet zomaar kritisch zijn over migranten. Verhalen die migranten in een negatief daglicht zetten zijn ongewenst […]. Daarom startte ik een procedure en de krant moest rectificeren. Ook zachte regels zijn nu eenmaal regels, zeker voor individuen die procederen tegen de machtige overheden.‘ Maar dat was niet voldoende voor klimaatmigrant Henk Krol en zijn partner. Zo vervolgende hij zijn verhaaltje met een beklag over de wijze waarop de Nepalese artsen omgingen met zijn gezondheid: ‘Niet zoals ik dat in Nederland gewend was’. Volgens Krol gaat het Pact vooral voor het faciliteren van arbeidsmigratie en klimaatmigratie, geen wonder dus dat de VVD-werkgevers vóór zijn.

En toen kwam Madeleine van Toorenburg (CDA) langs. Ze begreep daadwerkelijk helemaal niets van het spraakmakende verhaal van Henk Krol. Ze deed alsof zijn hyperbool serieus bedoeld was en verweet 50Plus van demagogie. Krol reageerde zoals we hem kunnen, rustig en ervaren.

Update: de website van de VN doet het ondertussen weer. Meer informatie over het United Nations Replacement Migration Programme vindt u hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. sjun

  Vergeleken met Madeleine van Toorenburg (CDA) is Henk Krol (50Plus) een intellectueel. Het geeft al iets aan over de kerende politieke verhoudingen.

  1. Aytas

   Volksvertegenwoordigers van like m’n vestje, verdorie er is in 2006 al met het rabat proces begonnen waar het marrakech verdrag maar een onderdeel van is. Dramatisch dit soort teksten.

   1. tomygun

    Het zoveelste gemier over je rabat ,ga eens naar een goede
    houthandel daar hebben ze zat rabat, maar kijk uit de rot
    zit er zo in .

    1. Aytas

     Hierom komen de volksvertegenwoordigers overal mee weg.

     1. robroy

      Domme jongen ben te toch ook .

   2. tomygun

    In 2006 al mee begonnen en nu 12 jaar later zijn de vruchten
    ervan hier aangekomen ,GELUKZOEKERS.

  2. Rosasolis

   @sjun. Waar is uw bewijs van “vergeleken met M.v.Toorenburg is Henk Krol een intellectueel?” Hoe weet U wie intellectueel is en die niet is? Ik denk dat u een van die
   altra-rechts mannetjes ben, die tegen alle vrouwen die een hoge positie hebben.
   Ik heb gisteren vergeten een waarheid vergeten te vertellen over het vreselijke regering van dictator Orban van Hongarije: een van de redenen van zijn domme beleid om de Centraal Europese Universiteit te sloten, was dat er TE VEEL vrouwelijke docenten en studenten waren! Dictator Orban vindt dat vrouwen moeten niet gaan studeren, en alleen kinderen baren en huishoudelijk takken uitvoeren. Noem je dit vreselijk beleid intellectueel?! Ik weet dat de meeste mannen van ons land waarderen onze vrouwen in het politiek en ook in alle vakken en ons zien als waardige samenwerkende collega’s
   Kortom; ophouden van vrouwen politici aan te vallen! Er zijn veel mannen die het veel erger doen! Wij vrouwen pakken gender discriminatie niet meer! Omdat wij hebben geleerd dat het een man-vrouw wereld is met gelijke waarden, plichten en kansen voor mannen en vrouwen… als wij onze planeet willen redden.

 2. Arie B

  Kijk je mee Ernst/Koos? Het staat er echt.. De vorige keer deed je er een beetje lacherig over toen het werd genoemd..

 3. Floris

  Mevroi Van Toorenburg laat haarfijn zien dat er maar weinig licht zit tussen de landverraders van GroenLinks en die van het CDA.

  En dat is precies waar het mis gaat: één kudde, één kartel dat elkaar voortdurend napraat en bevestigt in het politiek correctisme en het “heilige deugen”.

  Het autochtone volk mag de rekening betalen. Zowel in klinkende munt als in toenemende onleefbaarheid.

  Dit soort hypocriete virtue signallers vertegenwoordigen het volk allang niet meer.

  1. tomygun

   Floris , juist +1

 4. Siemien

  Ik heb echt het gevoel dat mevrouw echt geen idee wat ze zegt, sterker nog, dat er een lobby gaande is die zorgt voor wegkijken en kop in het zand (lees: beton)

  1. Lugar

   “Een politicus denkt aan de volgende verkiezing. Een staatsman aan de volgende generatie.”

  2. Arie B

   De PVV bracht in dat Kamerdebat ook dat rare vervanginsverhaal van de EU ter sprake. Harbers had er nog nooit van gehoord zelfs. Hè gênant..

  3. sonar

   Siemien,als het maar sneldrogend is dat beton,ander trekken ze hun kop terug en komen we er nooit vanaf.

 5. Lugar

  Prachtig verhaal, die Krol is een tikkeltje apart maar ik zie hem wel samenwerken met FVD.

 6. RPML

  Van Toorenburg [7min47]: ‘Natuurlijk zijn er zorgen. Er zijn zorgen voor landen met rechts extremistische partijen, dat die de overhand krijgen, en buigen, en daardoor is er angst en ellende’….
  Met andere woorden: het gaat niet om de inhoud, maar wie de boodschap brengt. En indien ons de boodschapper niet bevalt, zal dat bestreden moeten worden… in de Dikke van Dale zou dat omschreven worden als ‘plucheverlatingsangst’

 7. Meester Kong

  Heerlijk, zie geen enkele reactie, dat script van Lugar werkt perfect…

  1. Siemien

   En nou volhouden…

   1. Siemien

    Het linkse gepeupel is eindelijk weg, net als de die-hard cultuur verkrachters die graag de islam een handje wensen te helpen…

    1. Spaanse kok

     Ik zie ze niet dus ze zijn er niet, denkt struisvogel Baaz.(of een van zijn andere inlognamen)

 8. marco1

  Ook al zou het waarschijnlijk een verloren stem zijn ik twijfel nog steeds of ik bij volgende verkiezingen op 50+ ga stemmen. Het gaat er steeds meer op lijken d at ik dat ook ga doen.

 9. Lugar

  FVD heeft werkelijk ALLES gedaan om dit te voorkomen met 100 Kamervragen, een petitie, Kamerdebat en video’s maar zojuist is in een hoofdelijke stemming het Marrakeshpact doorgeduwd. Ook CDA en VVD stemden tegen onze motie (dus VÓÓR ondertekening).

  Bron: Twitter Thierry Baudet

  1. Siemien

   @Lugar ja de FvD laat zien, dat als het in de achterkamertjes besloten is, het dus nagenoeg onmogelijk is, dus deze regering schijt een enorme bult op alles dat tegenstand biedt..
   Het is natuurlijk te erg voor woorden dat deze regering zo met mij als burger om gaat..

   1. Lugar

    @Siemien: Dit Kabinet en haar aanhangers hebben ingestemd met het tekenen van een desastreus monster. Dit zal gaan blijken terwijl de bevolking de prijs gaat betalen. Al dat gratis geld heeft een prijs. Er kan niet gezegd worden dat er niet is gewaarschuwd.

 10. Seneca

  nu het nog mogelijk is om een beroep te doen op artikel 1 van de Grondwet, m.a.w. ik maak mij vooralsnog geen zorgen of ik al dan niet vervolgd kan worden op basis van mijn reactie, hoop ik van harte dat mevrouw van Toorenburg en al haar huichelachtige ‘gristenen’ zo snel mogelijk worden afgevoerd. zij allen overtreden de Grondwet. er staat duidelijk omschreven dat de kamerleden de plicht hebben om zonder last te stemmen. het CDA heeft het regerings akkoord zo dichtgetimmerd en haar kamerleden zo onder druk gezet dat deze meinedigen het niet durven om op eigen last te stemmen. dit is lafheid door geldelijk gewin. zij durft in haar eerste weerwoord te spreken over ‘racisme’, xenofobie en antisemitisme. waar was deze afgrijselijke doos toen NL in de VN zich aansloot bij de zoveelste anti Israël resolutie waarin besloten werd dat Jeruzalem geen joodse identiteit/wortels/oorsprong zou hebben? toen hoorde ik trut van Toorenburg niet. ook hoor ik niemand meer over de met een kamer meerderheid aanvaarde begroting inzake anti Israël uitingen. ik vraag mij af wat haar familie tijdens WOII heeft gedaan. gezien haar reactie: niet veel goeds!

  1. tomygun

   Seneca ,verwar hedendaagse domheid niet met WW2 verleden
   de familie van Toorenburg heeft het toen niet makkelijk gehad .

  2. Fortiori

   @Seneca, Wie zou die moeite willen doen u te vervolgen? U vertelt iets over uzelf en Henk Krol is een komediant. U hapt in het haakje van de topic.

   1. Lugar

    “Henk Krol is een komediant.”

    Een mening is ook gewoon een mening, het verteld iets over jou. Dat Henk Krol zich terecht zorgen maakt en refereerde aan de > 200.000 migranten die sowieso al kwamen zonder dat verdrag in jou vast ontgaan, als je het filmpje al hebt gezien want dat betwijfel ik.

    1. Lugar

     in jou = is jou

    2. robroy

     @lugar Fortiori bleerd wel vaker domme dingen hier, hij weet niet beter laten we maar zeggen..
     Het is hem thuis met de paplepel ingegoten

     1. Lugar

      @Robroy: Het viel mij al vaker op, inderdaad. Hij zal dan ook wel voorstander zijn van nog meer Marrakeshers.

    3. Fortiori

     Nee hoor @Lugar, ik heb het filmpje gezien en beluisterd. Krol maakte er zijn show van. Voor een bijna lege kamer. Het verhaal over de + 200.000 immigranten bracht hij met verve. Mevr. van Toorenburg stelde vast dat beweringen door Krol niet klopten en niet in het verdrag staan. Dat is alles. Dan ben je een parlementariër die het ambt serieus neemt. Als je het zuiver wilt houden dan verzin je er niets bij. Ook niet over zaken in het verdrag die al geregeld zijn. Er is nog veel onwetendheid over dat verdrag, Lugar!

     1. Lugar

      @Fortiori: Wat klopt zijn de feiten en Krol baseert zich in zijn zorgen over de feiten. In 2017 kwamen er 235.000 migranten* naar Nederland. Met het Marrakeshverdrag in de hand zal dat aantal zéker niet afnemen, dat is wat Krol betoogde en daarom heeft 50+ tegen gestemd.

      Dat staat los van het feit dat je migratie moet reguleren, in de regio, zoals ook FVD heeft betoogt. Het grenzeloos verwelkomen van (letterlijk) honderdduizenden nieuwkomers zal zich onherroepelijk wreken. Nu al wordt de middengroep niet meer gehoord en wijken zij af naar de politieke flanken, naar politici die wel luisteren en doen wat de kiezer wil.

      Bron*: cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/42/recordaantal-immigranten-en-emigranten-in-2017

 11. Lugar

  Op 5 december was de hoofdelijke stemming over de motie Baudet/Hiddema om het #Marrakeshpact NIET te tekenen. 25 Kamerleden stemden VOOR deze motie en 114 Kamerleden stemden TEGEN (dus vóór het Marrakeshpact). Hier zijn alle namen! Hou hier rekening mee op 20 maart bij de #PS2019

  Bron: Twitter Thierry Baudet

  1. Lugar

   Alleen indiener Forum voor Democratie en de PVV stemden voor de motie. Desondanks bleken ook 50Plus en SGP tegen. Partij voor de Dieren en SP zijn er nog niet uit.

   1. sjun

    Dat wordt politiek afrekenen. Zeker als iedereen even de verantwoording neemt vrienden bekenden, collega’s en buren met de hoofdelijke stemming bekend te maken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.