Filmpje! Sofist Jesse Klaver wil groeistrategie ZZP’ers ondermijnen met ‘verplichte pensioenopbouw’

Jesse Klaver (GroenLinks) hield afgelopen week een vurig pleidooi voor verplichte pensioenafdracht voor ZZP’ers. Zoals altijd bij sofisten klinken de woorden hartstikke goed. Wie wil dat nu niet? Pensioen opbouwen? Top! Maar tegen welke kosten? Want Jesse gaat niet zelf zijn portemonnee trekken, toch Jesse? Met zijn voorstel doet Klaver de economische realiteit te kort en ondermijnt hij juist ZZP’ers in hun groeistrategie. Er zijn namelijk zeer goede redenen te bedenken waarom ZZP’ers er niet in slagen pensioen op te bouwen volgens de vastgestelde normen. Soms omdat een duurdere factuur betekent dat er geen werk is, maar ook omdat het op korte termijn voordelig kan zijn voor de groei van het bedrijf. Die gedwongen afdracht van GroenLinks is dan ook een slecht plan en getuigt vooral van ‘sociale sofisterij’.

Als het dan een probleem is dat ondernemers niet kunnen voldoen aan de 70% eis, wat is dan de oplossing? Het idee dat mensen moeten worden gedwongen om een groter deel van hun inkomen af te staan voor verplichte opbouw van het pensioen is dat in ieder geval niet. Eigenlijk pleit Klaver daarmee voor de belangen van beleggingsfondsen en niet voor de belangen van ondernemers, die laatste groep is namelijk gebaat bij een vrij stelsel waarbij pensioenopbouw optioneel is en onderdeel uitmaakt van de groeistrategie van het bedrijf. Zelfstandigen (mijzelf incluis) bouwen natuurlijk graag pensioen op, maar soms is het een weloverwogen keuze om daar een tijdje van af te zien. De reden hiervoor is simpel: als je moet kiezen tussen werk zonder pensioenafdracht of geen werk mét verplichte pensioenafdracht dan kies je natuurlijk voor wél werken. Klaver dus niet, die vind het geen probleem als ZZP’ers in de problemen komen door hen te verplichten voor hogere kosten te werken.

Hoe minder geld een zelfstandige verdient, hoe groter het deel van de afgedragen pensioenopbouw op dat moment in de tijd is. Het kan dus heel goed zijn dat ZZP’ers net zijn begonnen en daarom nog niet veel geld verdienen of omdat de vraag naar hun producten/diensten nog moet worden aangezwengeld. Om die groei aan te zwengelen heb je kapitaal nodig en daar heb je liever vandaag dan morgen de beschikking over. Eisen van ZZP’ers dat zij verplicht pensioen opbouwen zou ertoe leiden dat zij worden beperkt in hun groeistrategie. Kapitaal is immers lastig om te vergaren. Veel zelfstandigen zullen ervoor kiezen om dan liever een aantal maanden te investeren in hun onderneming, dan in hun pensioen. Dan groei je sneller en kun je de pensioenafdracht op een later moment in de tijd inhalen. Maar dat mag dus niet van Klaver. Die wil alles weer vastzetten in regeltjes en procedures. ‘Want dat is sociaal’. Natuurlijk omdat hij denkt dat ZZP’ers concurrenten zijn van mensen met vaste arbeidscontracten. En dat zijn ze ook. Deal with it. 

Daarom is het jammer dat GroenLinks bij monde van Jesse Klaver pleit voor deze ‘sociale voorzieningen’, deze zijn namelijk helemaal niet sociaal. Ze hinderen ondernemers enkel in het maken van hun eigen keuzes. Klaver doet daarmee alsof hij het beter weet dan alle zelfstandigen bij elkaar. Het plan is ook een slecht idee omdat er een grote kans bestaat dat ZZP’ers werk verliezen bij een verplichte pensioenafdracht. Want die verplichte afdracht moet worden meegerekend in de factuurprijs. Dat is dus helemaal niet leuk en helemaal niet in het belang van beginnende ZZP’ers, die wellicht allang blij zijn zelfstandig en in vrijheid kunnen ondernemen. Dat ze hun eigen keuzes kunnen maken en verantwoording dragen. Allemaal niet in lijn met de GroenLinks afhankelijkheidsagenda natuurlijk.

Dus Jesse, hierbij de oproep van een zelfstandig ondernemer: ‘Blijf met je vingers van mijn keuzevrijheid af, dankjewel!’

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

62 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Pensioenopbouw is een grote probleem bij ZZPers. Kortom een uitstekende plan van Jesse Klaver

  1. Aytas

   Nee Teunis heeft hier volgens mij heel goed over nagedacht. Het kan niet zo zijn dat Teunis moet opdraaien voor de fouten van een ander die niet in staat is zijn zaakjes op orde te krijgen. Dit klinkt als ondernemen en zolang de verantwoordelijkheid van een faal van Teunis ook bij Teunis op zijn bord komt heeft hij hier een heel sterk punt

  2. tomygun

   Je bedoeld nog zo,n een potje waar links en EU uit kunnen graaien .
   Tegen wordig kunnen we niet verder kijken dan het eind van de maand .
   Iedere maand is het feest als er nog wat is in dee pot , voor hoelang ?

   1. Aytas

    Jouw pot zorg jezelf maar voor.

    1. toetssteen

     @Satya
     We zijn het niet vaak eens, maar hier knik ik. U heeft wat mij betreft gelijk.

     1. tomygun

      Foutje toets aan dat potje is 49 jaar betaald daar
      mocht ik niet zelf voor zorgen verplicht was het .
      En hoeveel fondsen hebben nu met problemen ?
      En dat word niet beter met de gelukzoekers die we
      hebben en nog gaan komen .
      Kleine terugval in de economie en de regering zit
      met z,n handen in de honig pot .

    2. tomygun

     Dat laat dus zien dat jij en toets 0.0% verstand hebben
     hoe een pensioen in Nederland opgebouwd word
     maar er wel een mening over hebben .

    3. toetssteen

     Tommygun
     In Nederland is dat 40 jaar, tenzij u voor uw 25ste huwde (zoals ik).
     Maar ik klaag niet, want ik heb meer dan genoeg opzij kunnen zetten en investeren; neemt niet weg dat ik niet blind ben voor de zorgen van wat minder bedeelden.

  3. Koos sssss

   Zalig de onnozelen van geest. Zij blaten veel, maar weten niet wat zij schrijven.

   Om te beginnen is 70% betrekkelijk. Ideaal is 70% van het laatstgenoten salaris, het zgn eindloonsysteem, maar de trend is on 70% van het gemiddelde loon te hanteren in de gelijkwaardige functie. Het zgn middelloonsysteem.

   Dan ontstaat er het volgende probleem. Wat, als iemand zich bijschoolt en na een dienstverband van 30 jaar in een veel betere functie het dubbele gaat verdienen?
   Het gaat met de beste wil van de wereld nooit meer lukken, om daarvan een pensioen van 70% te genereren.

   Om het nog complexer te maken heb je de zgn AOW-franchise. De AOW levert op zich ook al 70% van een inkomen op. Die AOW franchise wordt in verschillende bedrijfstakken dan weer anders gedefinieerd, wat de pensioenopbouw verder uitholt.

   Zaken als een auto van de zaak, provisies, overwerken etc. worden doorgaans niet in het pensioen opgenomen.

   Die 70% norm wordt dan ook gezien als de ideale situatie. Een theoretische situatie, die vrijwel nooit gehaald wordt.

   Als vuistregel moet je daarbij stellen, dat een behoorlijke pensioenopbouw ca. 15% van je inkomen kost.
   En daar zit dan ook de Klaver-pret. Je laat ZZP’ers zichzelf gewoon de markt uit prijzen, onder het mom van zalvende zwetspraatjes.

   1. Arie B

    Het liefst heeft hij iedereen weer in het keurslijf van de loondienst. En dat noemt zich dan ook nog progressief… Flexibilisering is niet meer tegen te gaan! Waarschijnlijk zijn het nog wat communistische veren..

  4. wheelboy

   Hoezo goed plan Eugenie?
   Pensioen is geen sociale verzekering . Daar hebben we de AOW voor . Dus moet een ZZP’ER zelf weten of hij een pensioen verzekering afsluit . Zelfde geld voor de staat die moet zich niet bemoeien met pensioenen want dat is iets tussen werknemers en werkgevers .

 2. Ernst Quispel

  Het neo-liberalisme, waar Teunis in zijn onnozelheid een aanhanger van is, zorgt er eerst voor dat mensen geen vaste contracten meer krijgen en gedwongen worden ZZP-er te worden om vervolgens te beletten dat deze mensen een pensioen opbouwen.
  Teunis zwatelt over keuzevrijheid maar hier is geen sprake van keuze maar van marktdwang waar mensen zich niet tegen kunnen verweren.

  Het gevolg is een grote categorie van arme bejaarden, slachtoffers van het kille marktdenken.

  1. Aytas

   Ik denk te lezen dat Teunis ondernemer wil worden. Marktdenken is niet kil, een staat die de markt stuurt en corrigeert ik kil. Laat jij de markt zijn gang gaan zullen slimme mensen de werkgevers doormiddel van collectieven wel in het gareel houden. Wat betreft neoliberalisme is het zeer interessant eens te bekijken hoe automatisering in het bedrijfsleven is ingevoerd, de winsten stijgen en de grip op mensen verstevigd.

  2. Teunis Dokter

   Ernst, ik ben niet onnozel, maar ik zal toch even reageren op je punten.

   Waarom ik tegen verplichte afdracht ben? Hierom: Ik wil zelf graag ZELF bepalen WANNEER ik begin met de pensioenafdracht zodat ik in het BEGIN van mijn ZZP-carrière kan INVESTEREN in mijn bedrijf wanneer die investeringen nodig zijn: in het begin dus! Het kapitaal dat ik door het opschorten van een pensioenafdracht bespaar kan dus regelrecht gaan naar het verwerven van nieuwe opdrachten, meer werk en dus uiteindelijk een beter pensioen.

   Het probleem van Jesse’s voorstel is dat hij wil dat het voor iedereen verplicht wordt maandelijks iets af te staan en dat betekent dat er gewoon een extra bedrag op de factuur komt. Met kapitaal waar ik niets aan heb op dit moment, maar wel ‘klaarstaat’ voor het geval ik nog leef op mijn 70e. Dat terwijl ik dat kapitaal beter kan investeren in mijn bedrijf in het begin, zodat ik later meer verdien en een beter pensioen heb.

   1. Ernst Quispel

    Het probleem is, Teunis, dat jij misschien de keuze en de mogelijkheid hebt om pensioen op te bouwen maar veel mensen die keuze niet hebben. Ze zijn ontslagen en mogen voor een hongertarief bij bedrijven klusjes doen, zonder pensioenopbouw, zonder verzekering en met grote financiële zorgen. Die mensen hebben niet de keuze pensioen op te bouwen.
    Overigens blijkt dat bij veel ZZP-ers die die keuzemogelijkheid wel hebben die pensioenopbouw ook niet plaatsvindt. Pensioen is een vraag die bij jongen vaak niet opkomt. Daar ga je pas na je vijftigste over nadenken.

    In een moderne verzorgingsstaat is van staatswege gereguleerde pensioenopbouw een noodzaak, en nu meer dan ook.

    1. Teunis Dokter

     Het probleem van ZZP’ers die onvoldoende inkomen hebben om pensioen op te bouwen los je niet op met een gedwongen pensioenafdracht. Waar moet dat extra geld dan ineens vandaan komen? Magie? Het probleem is in zo’n geval de productiviteit en waarde van de diensten die je als ZZP’er aanbiedt.

     Wat betreft ZZP’ers die dat momenteel niet doen, wat zijn daar de redenen voor?

     Ik zie dit soort maatregelen oprecht als ondermijning van mijn ondernemingsvrijheid.

     1. Ernst Quispel

      Die ondernemingsvrijheid wordt beperkt om de lasten van de nalatigheid en onvermogen van ZZP-ers niet af te wentelen op de samenleving.

      Ondernemers veroorzaken kosten voor de samenleving die ze liever niet dragen.

     2. Spaanse kok

      Ernst durft te zeggen: Ondernemers veroorzaken kosten voor de samenleving die ze liever niet dragen.
      .
      Kunt u dat even onderbouwen of anders uw woorden terugnemen.
      Ben zelf 30 jaar ondernemer geweest.
      De samenleving heeft nog nooit ene cent voor mij betaald.

     3. Ernst Quispel

      Ik wijs er slechts op dat ondernemers, of ze nou zzp-er zijn of mensen in dienst hebben een verantwoordelijkheid hebben jegens de samenleving. Ik heb kritiek op ondernemers die medewerkers met vaste contracten ontslaan om ze vervolgens op flex-contracten of als zzp-er weer in dienst te nemen en op ZZP-ers die geen pensioen opbouwen en geen verzekeringen afsluiten om vervolgens hun hand op te houden bij de staat.

      Dit zijn perverse wetmatigheden in het rechtse neoliberalisme waar slechts ellende van komt.

   2. tomygun

    Teunis , heel goed en tijd brengt raad verzekeren is niet altijd de
    beste manier.
    Er zij ook andere manieren om je geld goed weg tezetten voor later .

  3. Arie B

   De Zzp is groot en een deel zijn zzp-ers uit de bouw die vriendelijk gevraagd is door hun werkgever om dit pad te bewandelen. Deze zullen nog meer achterop raken tov de Poolse en Bulgaarse bouwvakkers. Verplichten is sowieso slecht! En als je dan een BV start heb je nergens last van maar bouw je ook geen pensioen op. Er zijn talloze mensen die een eenmanszaakje naast dienstverband combineren. Totaal onnodig om daar verplicht te verzekeren..
   Laten ze zich maar druk maken over een goedkope AOV-verzekering met een minimale bodem van bijv.25K. Dat moet het UWV maar regelen want particulier is zoiets niet te betalen met beroepen die een groter risico vertegenwoordigen.

   Verplichte verzekeringen en pensioen = opnieuw loondienst.. Dat is natuurlijk de grote wens van Groen Links. Lekker communistisch iedereen in een systeem en geen vrijheden..

   1. Spaanse kok

    Arie B zegt: En als je dan een BV start heb je nergens last van maar bouw je ook geen pensioen op.
    .
    De volgende simpele ziel.
    Nee, als je een BV hebt, zijn de verzekeringen voor alle medewerkers gratis.
    Mijn god, wat dwalen er hier een zooitje simpele zielen rond.

    1. Arie B

     Jij doet of je ergens verstand van hebt omdat je toevallig een eetcafé met drie Jannie’s gehad hebt. Wat een droeftoeter ben je zeg met je ingebeelde verstand. Je hebt geen kennis van zaken.
     Een IT-er die start in een eenmanszaak of een IT-er die een BV opricht. De ene valt straks onder het keurslijf van Feras, de ander niet en heeft nergens last van. Daar gaat het over kokkie.. sjonge jonge..

     1. Spaanse kok

      Zomaar even een simpel vraagje.
      Bent u werknemer van uw eigen BV.
      Wat is dan het verschil tussen uw kostprijsloon en uw uurtarief als ZZPer?

     2. toetssteen

      Arie B&Spaanse kok
      Ik heb uw beider comments vol interesse gelezen. Het komt mij voor dat u langs elkaar heen praat en dat is jammer, want in beider commentaren is erg veel te vinden.
      Persoonlijk denk ik dat de gruwelijk hoge belastingen in de weg zitten. Als een zelfstandige de hele hap zou kunnen besteden aan bedrijf enz dan kwam er meer werkgelegenheid.
      Uiteindelijk zou zo iemand meer belasting gaan betalen, maar dat is dan geen bezwaar. (niet iemand fiscaal de strot omdraaien, begrijp me goed, want daar heeft niemand wat aan.)

      Een IT specialist verdient meer, maar als zijn bedrijfje groeit, komen er meer banen en valt men vanzelf binnen een belastingschijf. Maar dat boeit dan niet.
      Het leuke is dat bij meer werkgelegenheid, de overheid toch zijn belastingpegels binnenhaalt.

     3. Arie B

      Zomaar een simpele vraag van de kok: kostprijsloon is waarschijnlijk een door jezelf gecreëerd begrip?!? Als directeur zal je het gebruikelijk loon moeten hanteren (+/-43k per jaar) of je moet aan kunnen tonen dat de winstgevendheid van je vennootschap dat niet toelaat. Voor de rest kan een monteur of loodgieter prima vanuit een van beide ondernemingsvormen opereren. Jullie willen beleid maken voor de gedwongen zzp-ers die voor afbraakprijzen tussen 20-25 euro aan de slag zijn. Daarvoor kun je beter minimumprijzen gaan hanteren. Het zal over het algemeen geen moedwil maar eerder onmacht zijn om pensioen te regelen in de startjaren. Voor de rest kan ik Yasser alvast meegeven: gaat hem nooit lukken om zelfstandigen te dwingen een oudedagsvoorziening te regelen.

     4. Spaanse kok

      Arie denkt: Zomaar een simpele vraag van de kok: kostprijsloon is waarschijnlijk een door jezelf gecreëerd begrip?!?
      .
      Sorry, tegen zoveel onwetendheid kan ik niet op.
      Google waarschijnlijk te hoog gegrepen.
      Een prettige voortzetting van uw leven.

     5. Spaanse kok

      @toetssteen.
      Het verschil tussen een ZZPer en een ondernemer van een eenmanszaak is op gebied van belastingdruk, sociale zekerheid of inkomensgarantie nihil.
      Toch schijnt de politiek de ene groep in bescherming te moeten nemen.
      De zelfstandig ondernemer kan gewoon nergens op rekenen.

     6. toetssteen

      @Spaanse kok
      Er wordt zoveel gerommeld door de overheid dat de kleine zelfstandige om hals wordt gebracht. En dat is zeeeeer onverstandig omdat het juist deze groep mensen is die kan zorgen voor werkgelegenheid. Niet direct, maar als het initiatief wortelt dan kan het groeien.

  4. robroy

   gelul gezwets geneul gedram jij weet werkelijk ook nergens iets van kletsmajoor GET A LIFE en rot eindelijk eens op, neem een pil die eindelijk jezelf verlost van het DDS lijden.
   Mijn god wat ben jij een intens zielig figuur.

   1. Ernst Quispel

    Ik ook van jou Robroy.

    Maar ik heb goed nieuws. Jij mag ook in mijn script.

 3. Aytas

  Succes met je bedrijf.

 4. Spaanse kok

  ZZHer, een groeiend probleem.
  Gemiddelde prijs rekenen, geen arbeidsongeschiktheid-verzekering, geen pensioen-verzekering, ruim leven van alle inkomsten.
  Wie dan leeft, wie dan zorgt

 5. TD

  Iedereen die in Nederland woont en inkomen uit werk en woning heeft,moet premie AOW/AWW afdragen.
  Dus die basis ouderdomsvoorziening heeft de ZZPer,pensioenopbouw is een keuze die de ZZPer kan maken!
  Investeert hij niet in pensioenopbouw dan heeft hij/zij enkel AOW bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.
  En dat moet de ZZPer helemaal zelf weten,daar heeft de heer Klaver niet aan te morrelen!
  De ZZPer moet uiteraard tegen die tijd niet gaan piepen,dat het te weinig is.

  1. Ernst Quispel

   Die ZZP-er die vaak niet de mogelijkheid heeft om pensioen (en een goede verzekering tegen arbeidsongeschiktheid) op te bouwen gaat straks wel degelijk piepen en zal van de overheid eisen dat hij zijn AOW ophoogt.

   Die kosten komen met een omweg bij de belastingbetaler terecht.

   1. robroy

    wat verdient een ZZP dan op dit moment gluipert ??? vertel vertel

    1. Ernst Quispel

     Daar is dus geen peil op te trekken, Robroy. Bekend is dat er veel armoede bestaat onder ZZP-ers.

   2. Spaanse kok

    Sorry Ernst, gel*l van de bovenste plank.
    Ik heb altijd pensioenpremie en arbeidsongeschiksheid premie voor al mijn medewerkers moeten betalen.
    Geef mij een reden waarom een Zelfstandige Zonder Hersens dat niet hoeft.

    1. Arie B

     Omdat je met je eetcafé onder een cao viel moest je verplicht betalen. Heb je een bedrijf wat niet onder een cao valt dan dan deze verplichting er niet.
     Ben je projectmanager en heb je je eigen BV dan kun je ook beslissen om als oudedagsvoorziening pandjes te gaan kopen en die te verhuren. Zorgt ook voor een bron van inkomsten. Kortom, dan denk je zelf na hoeveel je later wilt hebben en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Daar heb je Feras dan niet voor nodig.

    2. Ernst Quispel

     Die reden is er ook niet, Spaanse kok, dat is precies wat ik beweer en waarom Jesse gelijk heeft.

   3. TD

    AOW kan niet verhoogd worden voor afzonderlijke groepen,wel voor heel nederland!
    Een ZZPer die te weinig inkomen heeft om de broodnodige afdrachten te doen,moet zich beraden of deze manier van broodwinning wel de juiste is.
    In mijn kennissenkring bevinden zich enkelen die ZZPer zijn ,en overigens zeer tevreden zijn. maar er moet wel een goede bedrijfsplanning en een goede boekhouding zijn,heel belangrijk is alle kosten doorberekenen in gevraagde uur en/of opdracht bedragen!
    Veel mensen roepen:”ik wil niet onder een baas werken,ik wil eigen baas zijn”,dat is een prima streven maar wel even de dicipline hebben om een gedeelte van de verdiende duiten te investeren aan pensioen in welke vorm dan ook!
    Veel kiezen voor een dure Mercedes personenauto dito bedrijfsbus!
    Er zijn ook mensen ZZPer geworden in een beroepsrichting waar al te veel concurrentie is, daarentegen zijn ook velen met te weinig technische bagage in hun vakgebied en dat compenseren met kleine en/of onder te lage prijzen werken.
    En niet vergeten,men kan altijd nog terugkeren naar het leven als werknemer.

    1. Spaanse kok

     Wat een verademing om uw posting te lezen.
     Eindelijk iemand die weet waar hij over praat en de vinger op de zere plek legt.
     Zelfstandigen Zonder Hersenen, er lopen er helaas teveel van rond.

     1. TD

      @Spaanse kok:
      Er zijn velen die goed boeren,indien ik moet iets moet opknappen aan mijn woning heb voor elk specifieke klus een vakman ZZPer.
      Ik ken er ook die in de kroeg liggen te lallen dat ze wel steun gaan halen indien men ziek wordt of een ongeval krijgen!

     2. Spaanse kok

      @TD.
      De goede professionele ZZPers noem ik liever Freelancers.
      De kennis van de huidige ZZPers is bedroevend.
      Praktijkvoorbeeld
      ZZPer komt auto te naam stellen.
      Hij moet op de zaak.
      *Mooi, KvK papieren meegenomen of welke rechtsvorm heeft uw bedrijf?
      Ik ben ZZPer.
      * Oh, eenmanszaak dus?
      Nee, ZZPer.
      *Oke, dan kunt u geen wagen op de zaak zetten, uw bedrijf is geen zelfstandig rechtspersoon.
      Maar mijn boekhouder zegt dat hij op de zaak moet want het is grijs kenteken. Hoe moet ik hem dan op de zaak zetten?
      *Hijskraan zou kunnen.

     3. tomygun

      Sp kok , je hebt een goed punt maar we hebben hier
      twee verschillend dingen , jij met medewerkers daar
      ben je in veel gevallen verplicht verzekerd voor je
      medewerkers, ZZP er zelfstandige geen medewerkers
      niet verplicht om teverzekeren voor zijn pensioen dan wel .
      En als het goed is was jij als werkgever ook niet verplicht
      om je teverzekeren voor je pensioen ,maar hier kunnen
      nog wat haken en oogen aanzitten hoe je werkgever bent .
      Buiten dit zijn er ook nog bedrijfs takken die geen pensioen
      plicht hebben ondanks dat zij werknemers hebben
      kijk maar eens bij textiel ook google kan je een eind helpen .
      Dit lijkt simpel maar is dat niet en de meeste praten uit hun
      eigen straatje.

  2. tomygun

   Leuk TD krijgen we een groep ZZP er en een groep ZMP er .
   Een tuinman word dan een GZZP er of een GZMP er leuk voor jetske .

 6. Siemien

  Natuurlijk wil deze grafzak dit want ja als men geld verdient moet dit natuurlijk zop snel mogelijk naar de staatskas ipv in de portemoney van de harde werker…

  1. Lugar

   Yasser Feras is van het gratis geld weggeven. Dat geld haalt hij bij de arbeiders, hoe kan hij anders de hele wereld hier naartoe halen?

 7. tomygun

  Jetske wat? niet kunnen rekenen niets van de arbeids markt weten
  maar wel van die natte bier fluimen laten.
  Ho ho ho waarom zo hard tegen Jetske! wel als de Dombo hier mee
  komt heeft hij iets in de groene gif kikker gelezen zonder verdere info
  tot zich tenemen plemt hij dat neer.
  Jetske welke bedrijfs takken hebben een verplicht pensioen en welke
  niet , neem maar een paar pappa dagen op om dat uittezoeken .
  Mwaaaaa wat een eikel , oeps sory microfoon stond nog aan .

 8. Piet Klein

  Jesse toont zich een waar lid van het partijkartel. Het partijkartel is gespecialiseerd in het afwentelen op de burger of dat nu een ZZP-er is of niet een ZZP-er. Het partijkartel heeft geen andere strategie dan burgers pakken. Bijvoorbeeld de huizenmarkt staat verschrikkelijk scheef. Oorzaak de huizenmarkt heeft enorm op zijn gat gelegen door fout beleid van de regering. Het kwam er ongeveer op neer dat lenen dubieus werd omdat de Grieken stommiteiten uithaalden en dus moesten de hypotheken onder curatele, de huizenmarkt stortte in, de huizenbouw bleef achter en vervolgens zitten we nu met veel te weinig huizen die geschikt zijn voor de inkomensverdeling die er is. Het antwoord van het kabinet: ze denken er aan om scheefwonen te gaan belasten. Door de burger te pakken proberen ze de huizenmarkt in het gareel te krijgen. De route mag weer via de burger. De files zijn te lang, het openbaar vervoer is geprivatiseerd en blijft dicht bij de kosten voor het autorijden, prijzen van kaartjes zijn hoog en het kabinet denkt er aan om rekening rijden in te voeren. Rekening rijden betekent dat het het voor aantal mensen zo duur wordt gemaakt dat ze niet de weg op willen wanneer ze eigenlijk naar hun werk moeten. Veel succes verder met je baan en het niet op normale tijden kunnen reizen naar je baan. Want de weg wordt dan te duur en de trein is duur en te vol. Zeer waarschijnlijk ga je eindigen met nog steeds lange files en een hoop geld dat in systeem is gestopt dat totaal niet helpt en dat jij mag betalen. Hier maakt Jesse het wel heel bont. Ten eerste weet het kabinet de pensioenproblematiek van een eenvoudig principe om te bouwen tot warboel om vervolgens gepensioneerden te pakken. En daarna moeten de ZZP-ers gepakt worden Het aantal ZZP-ers ontstaat omdat de markt geen zekerheid biedt. Als je schoonmaak van bijvoorbeeld de ministeries steeds aanbesteedt, dan heeft de aanbieder een beperkte zekerheid op werk. Als je dan bovendien het ontslaan van werknemers zeer kostbaar maakt dan stapt de aanbieder over op ZZP-ers die bij een voldoende aanbod niet de hoogste tarieven krijgen. Dan kan je als overheid vervolgens ZZP-ers gaan pesten door van een laag tarief ook nog pensioenafdracht te eisen, maar dat gaat alleen maar ten koste van de ZZP-er die amper rond kan komen laat staan nog eens pensioen kan opbouwen. Zo bleek in een uitzending van Pauw dat deze ZZP-ers aan de armoede kade hangen. Wat hadden ze graag een goede pensioenopbouw gewild maar je kunt amper de zorgverzekering betalen. zorg de verpleging tot op het bot uitkleedt en vaste contracten remt voor het ontslag recht, ziekenhuizen laat concurreren, dan dwing je de ziekenhuizen tot zzp-ers. De overheid bouwt aan een zorg die gebrek heeft aan zekerheid wat heel krom is dat de vraag naar zorg is zeer voorspelbaar. Wat er feitelijk gebeurt is dat de overheid te weinig werk weet te maken, dat de concurrentie uit Azie en elders het wint van de lonen hier. En dan ga je als overheid niet je best doen om deze concurrentie te winnen, nee dan ga je burgers pakken. Het aantal ZZP-ers is een gevolg van een disfunctionerende markt, een overheid die onvoldoende werk weet te maken vooral voor de laag geschoolden. En dan ontstaat er gebrek aan zekerheid en hoe hard je op de ZZP-ers gaat drukken dat levert niet meer werk op waardoor er meer zekerheid is. Jesse slaagt hier voor het partijkartel diploma, maar kan je maar beter vergeten als je de volgende keer gaat stemmen.

  1. Spaanse kok

   Quote: Het aantal ZZP-ers is een gevolg van een disfunctionerende markt, een overheid die onvoldoende werk weet te maken vooral voor de laag geschoolden
   .
   Veensteken een idee ?
   De overheid moet mijn probleem oplossen.
   Man, ga janken op joop.nl

  2. Lugar

   Spaties Piet, dat werkt.

 9. plakband

  Jesse Klaver vertelt. Hij wil geld in “de pot”. Het heeft geen zin inhoudelijk te reageren. Er is een groot verschil, ook in de tijd, tussen de opbouw en de uiteindelijke uitkering. De machthebbers zitten daartussen. Van links kun je elke manoeuvre (lees belastingmaatregel) verwachten waarmee de uitbetaling van jouw pensioen, of een deel daarvan, toch ten goede komt aan niet door jou bedachte doelen.

  1. tomygun

   plakband , juist +1

 10. toetssteen

  Ik heb me door de comments geworsteld. Al lezende krijg ik meer bewondering voor het Singaporese systeem. Indien in loondienst, vult u samen met de werkgever het pensioenpotje; uw pensioenpotje, lees van u en van niemand anders. Wordt u niet zo oud, gaat de inhoud van dat potje naar nabestaanden; het is immers door ú ingelegd.
  Verder betalen daar de laagstbetaalden geen belasting en ligt de max tax op 20%; maar dan moet u een half miljoen verdienen.

  Openbaar vervoer is super, en tevens supergoedkoop. Openbaar werken worden aanbesteed, maar nooit krijgt de laagste bieder het; het wordt de één na laagste. Daardoor schift men het kaf van het koren.

  Tja, houd de overheid klein, dan kan de werkende zijn verdiende geld steken in de toekomst.

  1. tomygun

   Klein dingetje dit is Nederland niet Singpore geen kenia of Tanzania
   pensioen in Nederland stond bekend als het grootste en beste
   pensioen ter wereld maar linkse mafklappers maken meer stuk
   dan u lief heeft .
   Maar gek ex amtenaren hebben nooit een probleem .
   En ff voor de goede orde pensioen heeft geen f*ck temaken met AOW .

   1. toetssteen

    @tomygun
    ?????ehhhhh, hoe rijmt u Singapore aan Kenia en waar had ik het over AOW?
    Pensioen tomygun!!!

 11. slayer

  iedereen van mijn leeftijd midden 30 verwacht dat de pot al lang en breed leeg is tegen de tijd dat je er aanspraak op maakt ,logisch dus dat je zelf wel gaat sparen als je later wat meer te besteden wil hebben ,ik los liever wat af op de hypotheek ,ben je zelf baas over jou eigen geld ,ik ga mijn oude dag wel in een stacarvan op de Veluwe slijten. oh nee dat mag niet meer , dan kan de staat niet genoeg van je jatten

  1. toetssteen

   @slayer
   Heel herkenbaar.
   De mrs. en ik hebben de jongste zoon een donatie gedaan voor een mooi huis op ongeveer 20 meter lopen. Dan nog wat voor het huwelijk en zo hoop ik de kinderen met warme hand te schenken voor de koude graaiklauw van de overheid ons bezit eigent.

 12. Arie B

  Je moet pensioen zien als één van de oudedagsvoorzieningen. Als je wel pensioen opbouwt en je lost je aflossingsvrije hypotheek niet af dan ben je ook in de aap gelogeerd. Een afgelost huis kan ook een prima oudedagsvoorziening zijn. Je verkoopt het en gaat van de opbrengst lekker een appartementje huren ofzo.
  Ik heb niet zoveel geloof in pensioenmaatschappijen met hun gladde praatjes. De ene woekerpolis na de andere. Ik regel het liever zelf..

  1. Siemien

   Precies, vroeger spaarden de mensen en nu geven de meeste mensen hun “spaargeld” uit handen.
   Ik hoor bij diegene die zeer goed begrijpt dat mijn geld niet veilig is bij de bank of in pensioenpotjes.
   Ik hou van cashgeld, je bent dan immers onafhankelijk en anoniem ook niet geheel onbelangrijk..

 13. PMG

  Niks verplicht, stelletje communistische graaiers! Tegen de tijd dat je aan de beurt bent is alles al lang op, vergokt op de beurs!

  Mensen zijn heel goed in staat zelf pensioen op te bouwen en daar zou nu op school eens veel meer aandacht aan besteed moeten worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.