Indonesië getroffen door tsunami na vulkaanuitbarsting: 168 doden, 750 gewonden

Het gaat wederom helemaal mis in Indonesië! Eilanden tussen Java en Sumatra zijn zwaar getroffen door een tsunami, die weer werd veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting. Dat meldt de NOS.

Het dodental staat op 168 en er zijn zeker 745 gewonden, maar men is er vrijwel zeker van dat dit nog veel verder op zal lopen. Tot nu toe zijn er nog zeker dertig mensen vermist.

Gisteravond rond 21:30 plaatselijke tijd kwam een 15-20 meter hoge vloedgolf aan land. In één klap stonden hotels blank en spoelden hele straten weg. Honderden huizen werden ineens puin. Vooral de westkust van Java, in het gebied van Pandeglang en Serang zijn veel doden gevallen. Zuid-Lampung op Sumatra is ook zwaar getroffen.

Een mogelijke oorzaak voor de hoeveelheid doden is het gebrek aan waarschuwingen dat werd afgegeven. Normaliter gaat er een soort luchtalarm-voor-aardbevingen af of worden autoriteiten zo snel mogelijk geïnformeerd. Ondanks de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau, lijkt het erop dat er geen waarschuwing kenbaar is gemaakt aan de mensen in de getroffen regio’s.

De bevolking en toeristen zijn inmiddels wel gewaarschuwd om zoveel mogelijk bij de stranden weg te blijven. De Anak Krakatau (letterlijk: kind van Krakatau) is de afgelopen tien jaar onafgebroken actief. Krakatau, die in 1883 na een uitbarsting in zee verdween (en 36.000 doden veroorzaakte), is nu de geboorteplaats van Anak Krakatau, die er sinds 1930 groeit. Dit lijkt dus eerder een voorproefje te zijn dan een uitzondering. Leven op zo’n eiland met die angst moet verschrikkelijk zijn, hopelijk valt de schade en het leed mee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Aytas

  Triest. De natuur blijft de baas.

  1. Vit

   Allah kan er in ieder geval niets aan veranderen, triest weer dit.

  2. PMG

   KLOPT! daar helpt geen 1.000 miljard, warmtepomp, zonnepaneel, electrische auto of windmolen aan!!!

 2. poldi

  De klimaathysterie van de klimaatneuroten die denken dat wij in staat zijn de uitstoot van CO2 te verminderen is verwerpelijk.
  Ik wordt dood- en doodmoe van al dat milieu gedram en gereutel.
  Als ik graag naar Bali of Curacao wil gaan, dan ga ik erheen en niet met een roeiboot.
  Klimaatveranderingen zijn feiten en gebeuren al millenia.
  Nu moeten we ons, terwijl China en Amerika de grootste CO2-uitstoters zijn, ons weer schuldig voelen over de öpwarming` en zo blijven de “eco pastoors en dominees” ons geweten belasten omdat schuldige mensen beter te misleiden zijn en ze geven ook makkelijker geld voor alle denkbeeldige rampen.
  Op El Nino in de stille oceaan, zonnevlekken en de vulkaanuitstoot heeft de mens geen invloed. Denk maar aan de uitbarstingen van de Tambora en Krakatau in resp 1815 en 1883 die zorgden wereldwijd en gedurende een aantal jaren voor een wereldwijde temperatuurdaling en hongersnood.

  Op de noordpool zijn bomen gevonden, kaarten waar de noord en zuidpool groen waren. IJstijden en overstromingen. En tropische bomen op plekken waar nu de woestijn is. Noord was zuid en magnetische polen zijn gewisseld.
  Toen waren er nog geen mensen die gebruik maakten C02-uitstotende vliegtuigen, auto’s en schepen.

  Of zouden toenmalige klimaatveranderingen zijn veroorzaakt door de massale scheten van dynosaurussen ?

  1. sonar

   Poldi+++++++++++++++++++++++++++

  2. AS210854

   Poldi. Ook van mij+++++++++++

 3. PMG

  Als er een 15 tot 20 meter hoge golf aan land komt dan zijn er honderduizenden doden!

  HRM studenten hebben in de regel geen flauw idee waarover ze praten, dicteren uit een bijbel die door HR baas geschreven is en zitten netjes rechtop en geven pootjes. De twee woorden die ze nooit gebruiken zijn ‘ja’ en ‘nee’, die zijn namelijk voorbehouden aan de HR god himself.

 4. toetssteen

  Allereerst was het geen zeebeving, maar het wegglijden van een aardschol. Het resultaat, een tsunami blijft eender. Maar beide natuurfenomenen hebben geen grasspriet van doen met klimaat enzovoort. Het gaat om processen in en aan de oppervlakte van de aarde.

  Kan de mens er iets aan doen? Neen, in het geheel niets. O ja, er niet gaan wonen. Want ook al slaapt een vulkaan, ook al rommelt er een tijdje niets in de aarde, ineens spuit toch de lapilli weer naar de lucht en stroomt de lava omlaag.

  Is het een griezelige sensatie? Ja, ik maakte de aardbeving op Bali mee en nog wat minor geschud, maar Bali was de heftigste.

 5. Troelstra

  En nadat de Kraketau uitbarstte was de Etna ook boos. Naar het schijnt zorgt één vulkaanuitbarsting voor meer temperatuurverandering dan € 1.000 miljard aan weggegooid geld.

 6. Troelstra

  Op maandagochtend 27 augustus 1883 vond een grote uitbarsting van de Krakatau plaats. De berg rees op, scheurde open en stortte in, waarna de zee in het gapende gat stroomde. Het gevolg was een catastrofale uitbarsting. De explosie had een geschatte vulkanische-explosiviteitsindex (VEI) van 6 en zou daarmee ongeveer vier keer zo zwaar geweest zijn als die van de Tsar Bomba, de zwaarste tot ontploffing gebrachte kernbom ooit.[2] De uitbarsting van de Krakatau was de zwaarste uitbarsting sinds die van de Tambora in 1815 (VEI 7).

  Er ontstond een tsunami van 30 meter hoog. Vloedgolven van vele tientallen meters hoogte overspoelden de kusten van Java en Sumatra. Ruim 36.000 mensen verloren het leven en complete steden en dorpen werden weggespoeld. Door de hoge golven werden schepen, zoals het Nederlandse marinestoomschip Barouw, vele kilometers landinwaarts geslingerd. Zelfs op Ceylon, het huidige Sri Lanka, viel nog een dode door de golfslag. De deining werd tot in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk geregistreerd.[3] Er rees een aswolk uit de berg die tot 50 kilometer hoogte steeg en zijn omgeving in diepe duisternis dompelde. Door de enorm grote hoeveelheid stof die in de atmosfeer terechtkwam, daalde wereldwijd het volgende jaar de gemiddelde temperatuur met 1,2 graden Celsius.[4] De uitbarsting ging met zoveel geweld gepaard dat de trommelvliezen van zeelui in de buurt barstten. Het gebrul en geknal was hoorbaar tot in Australië en zelfs op het eiland Rodriguez. In Atjeh, in het noorden van Sumatra, bracht men troepen in paraatheid wegens vermeend vijandelijk kanongebulder. De schokgolven in de atmosfeer waren zo krachtig dat ze zeven keer geregistreerd werden. De helft van de registraties betrof golven die uit de richting van Krakatau kwamen, de andere helft golven die via de andere kant van de aarde weer richting Krakatau gingen. In totaal gingen de golven dus ongeveer 3½ keer de aarde rond.[5]

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.