Indonesië getroffen door tsunami na vulkaanuitbarsting: 168 doden, 750 gewonden

Geen categoriedec 23 2018, 9:00
Het gaat wederom helemaal mis in Indonesië! Eilanden tussen Java en Sumatra zijn zwaar getroffen door een tsunami, die weer werd veroorzaakt door een vulkaanuitbarsting. Dat meldt de NOS.
Het dodental staat op 168 en er zijn zeker 745 gewonden, maar men is er vrijwel zeker van dat dit nog veel verder op zal lopen. Tot nu toe zijn er nog zeker dertig mensen vermist.
Gisteravond rond 21:30 plaatselijke tijd kwam een 15-20 meter hoge vloedgolf aan land. In één klap stonden hotels blank en spoelden hele straten weg. Honderden huizen werden ineens puin. Vooral de westkust van Java, in het gebied van Pandeglang en Serang zijn veel doden gevallen. Zuid-Lampung op Sumatra is ook zwaar getroffen.
Een mogelijke oorzaak voor de hoeveelheid doden is het gebrek aan waarschuwingen dat werd afgegeven. Normaliter gaat er een soort luchtalarm-voor-aardbevingen af of worden autoriteiten zo snel mogelijk geïnformeerd. Ondanks de uitbarsting van de vulkaan Anak Krakatau, lijkt het erop dat er geen waarschuwing kenbaar is gemaakt aan de mensen in de getroffen regio's.
De bevolking en toeristen zijn inmiddels wel gewaarschuwd om zoveel mogelijk bij de stranden weg te blijven. De Anak Krakatau (letterlijk: kind van Krakatau) is de afgelopen tien jaar onafgebroken actief. Krakatau, die in 1883 na een uitbarsting in zee verdween (en 36.000 doden veroorzaakte), is nu de geboorteplaats van Anak Krakatau, die er sinds 1930 groeit. Dit lijkt dus eerder een voorproefje te zijn dan een uitzondering. Leven op zo'n eiland met die angst moet verschrikkelijk zijn, hopelijk valt de schade en het leed mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten