Volgens dit schoolboek van groep 7 is ‘Brussel de hoofdstad van Nederland, want Europese Unie’

Er is een duidelijk tekort aan perspectief in de schoolboeken, tenminste als je het anekdotische bewijs dat over de jaren heen door de internetgemeenschap is verzamelt bekijkt. Het gaat daarbij niet alleen om issues als de Europse Unie, maar ook de geschiedenis van Nederland. Verandering en verbetering behoren de constanten te zijn moesten ze gedacht hebben toen ze in een boekje voor leerlingen van groep 7 ontwikkelden en daar in schreven dat ‘Brussel de hoofdstad is van Nederland’. Het meest verrassende is hierin niet de politieke vooringenomenheid die onderliggend zijn aan zo’n uitspraak maar wel dat het schoolboek nog gelijk heeft ook. 

Want in Brussel worden natuurlijk verordeningen wettelijke kaders, afspraken en allerlei andere semi-juridische documenten opgesteld die door de bureaucraten worden gebruikt om Nederland te sturen. Onze regering helpt daar actief aan mee en de mate waarin we het eens zijn over de veranderingen is twijfelachtig. Het verdrag van Lissabon dat de Nederlandse bevolking na een referendum door de strot werd geduwd staat symbool voor de manier waarop voormalige kabinetten zijn omgegaan met de Nederlandse soevereiniteit. Die wordt telkens weer afgestaan, geminimaliseerd en afgebroken. En waarom eigenlijk? Volgens het schoolboek om ‘problemen’ op te lossen. Maar de ironie wil dat de meeste problemen die Brussel oplost in een eerder stadium door haarzelf zijn veroorzaakt.

Neem nu bijvoorbeeld de problemen rondom de Eurozone en de stabiliteit van de economieën. De begrotingstekorten van Italië en Griekenland ten tijde van de economische crisis van 2008 waren juist zo pijnlijk omdat deze landen hun eigen beleidsvrijheid op het gebied van monetaire economie al jaren hebben opgegeven. Dit soort weeffouten blijf je altijd houden en dus zijn de zogenaamde oplossingen altijd bijgeleverd met een aantal porties nieuwe problemen. Een ander concreet voorbeeld daarvan is de Schengen-zone. Het kabinet wil zelf nauwelijks iets ondernemen tegen massa-migratie, het moet altijd op supranationaal niveau, maar daar komt dan vervolgens weinig van terecht. Zo wachten we al jaren op Junckers ‘grote plan’ voor de bescherming van Europese buitengrenzen. De oh zo belangrijke tijd wordt gewoon verkwanseld.

Gelukkig staan dergelijke kritische punten niet in de schoolboeken, want het zou toch wat zijn als de jeugd kritisch leert nadenken. Nee, voor mij is het overduidelijk: het Nederlandse onderwijs zit vol met politieke meningen en politieke vooringenomenheid. Die schoolboekjes zijn namelijk een handige manier om complete generaties met ‘gestandaardiseerde ideeën’ af te leveren richting de maatschappij. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. marco1

  Ja en Amsterdam is de hoofdstad van Columbia want veel coke.

  1. Duijndam

   Yep, en Amsterdam is de hoofdstad van de provincie van Groningen dat Groningen een provincie is van Nederland.

   1. Siemien

    En Nederland een provincie van Europa, onterecht want Nederland is geen provincie maar een zelfstandig land dat Europa niet nodig heeft…

    1. Duijndam

     Nederland is een lidstaat van de EU, Siemien. Was je dat niet bekend?

     1. Siemien

      Helaas is Nederland onderdeel van de EU en jij vergelijkt Nederland met een provincie.
      Of begrijpt Duijndam je niet wat hijzelf zelf schrijft

     2. Duijndam

      Klopt, die vergelijking maakte ik, zoals het schoolboek dat ook deed.

    2. Meriadoc Brandebok

     De bewering dat Nederland Europa niet nodig heeft is zowel onjuist als wereldvreemd.

     1. Siemien

      Nee Occult fantasietje, de bewering dat Nederland Europa wél nodig heeft is zowel onjuist als wereldvreemd.
      Het erge aan jullie soort is dat jullie schijt hebben aan Nederland en dat laat jullie soort keer op keer merken en horen..
      Jullie soort is nog erger dan de mannen van DENK..

     2. Meriadoc Brandebok

      Siemien, je zwetst maar wat.

     3. Beukman

      Nee Occult fantasietje, de bewering dat Nederland Europa wél nodig heeft is zowel onjuist als wereldvreemd.

      Wat een wereldvreemde opmerking, @Sienemientje. Na de huidige Brexitperikelen zou je toch beter moeten weten. Kruip eens uit die schulp van je!

     4. Siemien

      Wij hebben Brussel niet nodig Beuksülsün, wat je wel ziet is de afhankelijkheid die wordt gecreëerd door Den-Haag en Brussel dit is een wezenlijk verschil.
      Brussel is de dwarsligger, de EU is het kleine kind in de snoepwinkel die geen snoepje krijgt en gaat janken, Beuksülsün

     5. Meriadoc Brandebok

      We hebben Brussel wel nodig, want zij vormen de doorgang naar de handel van de Europese Unie die we zo hard nodig hebben, Siemien.

 2. Floris

  “Nee, voor mij is het overduidelijk: het Nederlandse onderwijs zit vol met politieke meningen en politieke vooringenomenheid. Die schoolboekjes zijn namelijk een handige manier om complete generaties met ‘gestandaardiseerde ideeën’ af te leveren richting de maatschappij. En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst…”
  ———————————————————————————-
  Klopt. Dezelfde methodes als de communisten en de nazi’s.

  Dit begon al in de jaren 70. Ik heb het zelf ondervonden.

  1. Top

   En dan de zin,’En wie de jeugd heeft, heeft de toekomst…’. Om te gillen! De jeugd in Nederland heeft geen toekomst meer. ‘De koek’ voor die toekomst,wordt met de dag kleiner.

 3. Duijndam

  Het schoolboek maakt duidelijk dat Brussel de hoofdstad is van de EU en daarmee ook in zekere zin ook de hoofdstad van alle lidstaten.
  Logisch voor mensen met het vermogen tot begrijpend lezen.

  1. Siemien

   Nee Duijndam met je gedram, het boek laat een verkeerd beeld zien van het Nederland en haar onderwijs, het land waar een Nederlander trots op moeten zijn en van zou moeten houden, en de hoofdstad is Amsterdam, niet Brussel “in zekere zin”, jij getuigd van links zuiggedrag en gasten zoals jullie krijgen steeds minder mijn sympathie, sterker nog, gasten zoals jij, die structureel mijn Nederland te kakken zetten, zou ik graag eens onder handen willen nemen.
   Jullie zijn een zéér, zéér, zéér, grove schande voor mijn Nederland, jullie discrimineren het Nederlandse volk, schofferen mijn land.
   En dat gaan we niet langer toelaten natuurlijk..

   1. flessenpost

    Hear hear…..

   2. Duijndam

    Mijn sympathie voor jou is ook niet groot, Siemien, en dan druk ik me erg voorzichtig uit.

    1. Siemien

     Goed zo en ik heb gelijk en jij bewijst werkelijk waar elke keer mijn gelijk.
     Overigens kapucijners met spek daar kun je ook lekker van drukken..

     1. Duijndam

      Succes met de stoelgang, vieze man.

     2. Siemien

      Vieze man! moet pedoclubjes liefhebber zeggen..

  2. Duke

   De EU is gelukkig geen staat en heeft geen hoofdstad. Dat in Brussel het bestuurlijk centrum van de EU zit, maakt het niet tot een hoofdstad. Den Haag is ook geen hoofdstad van Nederland.

   1. tomygun

    Juist Duke zo is het+10 en iedere andere dropveter die
    anders beweerd talk tomygun .

 4. Lugar

  Een opzettelijke drukfout kom je niet zo heel vaak tegen in schoolboeken.

  1. Siemien

   Zeker, en er zijn hier gasten die vinden dat Nederland een provincie is van Europa..

   1. van Urk

    Sommigen vinden dat Nederland altijd ergens een onderdeel van is of van moet zijn. Deze mensen zouden het ook nooit erg gevonden hebben als ons land nog een onderdeel was geweest van Spanje, Frankrijk of Duitsland terwijl onze voorouders -dus niet deze landverraders- hun levens op het spel hebben gezet voor het oprichten en behoud van een vrij soeverein land dat inderdaad zijn eigen problemen kan oplossen en zelf de macht kan hebben op zelfbestuur.

  2. van Urk

   Als men vraagt wat de hoofdstad van Europa is dan wordt Brussel meestal als antwoord gegeven terwijl dat niet logisch is. Europa telt cultuurhistorisch gezien uit 51 landen terwijl er 28 afhankelijk zijn van Brussel als bestuurscentrum. De EU heeft geen officiele hoofdstad. Ieder jaar wordt een stad uitgekozen als de culturele hoofdstad van de EU.

  3. TheresaGeissler

   Inderdaad niet, maar hier dus. En het is wel uiterst opvallend, dat dat net in een schoolboek moet zijn, gericht op basisschool-leerlingen.

   In het bezette Polen van de 19de eeuw kregen scholieren ook ingestampt, dat hun vorst Alexander, Tsaar aller Russen was. De weg-met-ons-types, die hier nu een lacherige houding aannemen van “wat maakt het uit” en “alleen redden we het immers niet” zijn uiterst onverstandig en kortzichtig bezig!

 5. Beukman

  Die André Elissen kan dus niet lezen. Want er staat toch heel duidelijk in de tekst dat de meningen verdeeld zijn over de vraag of alleen Den Haag Nederland moet besturen, of ook Brussel. Dus wat nou indoctrinatie?

  Verder wordt keurig uitgelegd waarom Brussel dan wel de hoofdstad is van Nederland (hoe zit het dan eigenlijk met Straatsburg?). Uiteraard bezigt men hierbij een taal die behapbaar is voor leerlingen van groep 7.

  Het is weer een fraai staaltje weg-met-ons van André.

  1. van Urk

   Inderdaad, Waarom wordt Straatsburg niet of nooit genoemd.

 6. Gerlos

  Nederland is de hoofdstad van Marokko want ze moorden mekaar uit vanwege de criminaliteit zoals het dagelijks gaat in Marokko.

 7. Tante Sidonia

  Even voor alle reagerenden:
  20 maart 2019 komt sneller dan u denkt!
  Dus…………. verder de waanzin achterna of maar weer eens normaal doen?

  1. Siemien

   Stem Fvd of PVV, als Nederland weer VVD gaat stemmen begrijpen we wel hoe laat het is toch?

   1. Beukman

    Ik hoor van die partijen nooit meer een roep om een Nexit. Hoe zit dat, @Sienemien? Willen ze niet meer?

    1. Duijndam

     Het voordeel van de Brexit is dat elk normaal mens nu wel in de gaten heeft dat een Nexit voor Nederland evenzeer een ramp zal betekenen.

     Om die reden praten PVV en FvD er niet meer over. Ze snappen dat dit electoraal niet zo lekker zal uitpakken.

     1. Siemien

      Nee hoor Duijndam dat is niet waar, wat je wel ziet is dat er een angst wordt gecreëerd door de EU met haar vieze spelletjes in de snoepwinkel.

     2. Duijndam

      Laat me raden, Siemien vindt een Nexit een reuzegoed idee.

      🙂

     3. Beukman

      Het lijkt me eerder, @Sienemientje, dat meer en meer mensen dankzij de Brexit-soap beseffen dat de EU afhankelijkheden heeft geschapen die je niet zomaar even kan doorknippen alsof het een navelstrengetje is.

     4. Duijndam

      Ik denk, eerlijk gezegd, dat het met de Brexit om meer gaat dan EU-afhankelijkheden.
      De wereld is economisch, monetair, technologisch en commutatief zo grenzeloos geworden dat elk land dat op dat open marktplein nationale grenzen wenst te accentueren en daarmee handelsbeperkingen wenst op te werpen zichzelf in de problemen brengt.

      De volksnationalistische hunkering gericht op herstel van de autonome nationale staat is op het terrein van economie, ecologie en technologie in toenemende mate een illusie geworden. Het is eigenlijk een 19e eeuws begrip dat niet meer aansluit op de realiteit van vandaag. In die zin beschouw ik volksnationalistische bewegingen die overal in Europa de kop opsteken (en waar de Brexit ook een manifestatie van is) als een regressieve hunkering, een verlangen naar een nationale staat die feitelijk al niet meer bestaat en kan bestaan.

    2. Meriadoc Brandebok

     Je hoort ze er nog wel over, maar inmiddels hebben alle eurokritische partijen in de Kamer – van SP tot SGP – nadrukkelijk afstand genomen van een Nexit. De Nexitters behoren tot een minderheid.

     1. marco1

      Dat is niet zo goed voor devpro-EUErs want meestal krijgen de minderheden hun zin.

     2. Meriadoc Brandebok

      Oei, daar heb je een punt. 🙂

   2. Lugar

    Uiteraard ga ik stemmen!

 8. C.A.Barstow

  Het is nu nog niet direct aan de orde, maar in de nabije toekomst zeker wel.
  Alles is in voorbereiding voor een Europese superstaat,
  in Brussel hebben ze de versnelling al een paar tandjes hoger gezet.

  Het is tijd om de koffers van de zolder te halen.

  1. Duijndam

   Barstow ziet het waarschijnlijk wel goed. De EU groeit uit tot de federale staat Europa.

   Ik vind het wel een goed idee dat hij zijn koffers gaat pakken.

 9. Janna47

  Ik lees nog iets ‘leuks’ in het boekje wat volgens mij ook uit de dikke duim komt…
  ‘ Een land kan niet altijd alleen zijn problemen oplossen, maar wel als de Europese Unie helpt’ …..Zelden zulke onzin gehoord. Het tegendeel is waar, als de EU er aan te pas komt, kom je van de regen in de drup en kost het geld….

  1. van Urk

   De enige problemen wat inderdaad moeilijk op te lossen waren zijn die verschrikkelijke oorlogen van onze grote buurlanden die tot sinds de dag van vandaag nog steeds de grootste bek in Europa hebben.

   1. Janna47

    En wat doet de EU daarmee? Helpen? Van de wal in de sloot ja…

    1. van Urk

     Wij helpen Griekenland maar de Grieken helpen niet terug.

  2. Siemien

   Ja en er zijn hier dus mensen die het zo fijn vinden om zulke onzin te horen

 10. Rud56

  Nog even en Brussel met hun aanhang” kan Noord-Korea de hand schudden!

 11. J.Rademaker

  Prachtig zo als het steeds lukt Strasbourg buiten beeld te houden in Principe is dat gelijkwaardig aan Brussel.
  Kost wat maar je krijgt niets.

 12. Lay down your souls to the gods rock and roll

  Rud 56 inderdaad helemaal mee eens de Europese Clan (EU) is een dictatoriale Clan. Hun houding met de brexit is puur om andere EU landen schrik aan te jagen waar mee ze willen zeggen : als je eruit wil zijn dit de gevolgen. Feit : als je lid wordt van de EU ben je je vrijheid kwijt en zit je gevangen in een Europese Clan met eng nekken als Alcoholica Juncker en Oliver Timmermans. Eurofielen willen heel graag een Europese superstaat (lees Zuipstaat) Eurofielen zijn nep Nederlanders die hebben niks met Nederland. Die willen Nederland degraderen tot een provincie van Europa. De Rhode Island van Europa. Een superstaat wordt het natuurlijk (gelukkig) nooit en te nimmer omdat de verdeeldheid veel te groot is, net als de verschillen van de landen onderling. Landen als Italië, Hongarije, Oostenrijk en Polen. Die landen achten het belang van hun eigen bevolking (terecht) boven geschikt t.o.v. het belang van die Brusselse kapitale poppenkast die alsmaar duurder wordt. En die zuipschuiten zitten natuurlijk in de handen te wrijven en gaan er vanuit dat May die ‘deal’ wel door het Engelse parlement zal loodsen. Maar als Boris Johnson of Nigel Farage de leider worden dan kan het wel eens vies tegen vallen, want niet alleen Groot Brittannië krijgt het moeilijk maar Brussel ook want die lopen 40 miljard Euro mis en dat kan dan mogelijk wel eens (hopelijk) de fatale kogel wezen voor het voort bestaan van deze Clan. En Nederland ??? die wordt lid van de veel betere en stabielere Europese vrijhandels associatie. En dan staat misschien wel in de schoolboeken dat Oslo of Bern de hoofdstad is van Nederland.

 13. Dollaert

  Brussel is ook de hoofdstad van de verenigde Nederlanden. Echter dat zou in 1815 een goed idee zijn geweest.
  Nu kunnen we zowel Brussel. Antwerpen, Rotterdam , Den Haag en Amsterdam als nederlandse hoofdstad vergeten. Wie komt er met een alternatief, creatief idee? Mijn idee; Afscheiding van Noorderlijk Nederland; een MAGNA FRISIA oprichten, of toch alles opgeven en wegvluchten? Ik denk ,dat het laatste helaas de beste oplossing is. Jammer!!

 14. PMG

  NEXIT, zo snel mogelijk!Baas in eigen land over eigen cultuur, eigen bestedingen en geld. Nederland heeft de EU niet nodig maar de EU kan niet zonder grootbetaler Nederland!

 15. Expertus_Dico

  Toen ik op de lagere school zat werd mij geleerd dat “klikken” net als “jokken” niet goed was. Laatst hoorde ik van een vriend met jonge kinderen op de basisschool van het “buddy systeem”. Iedereen in de klas heeft een “buddy” wie je moet vertellen als een mede-klasgenoot iets “stouts” heeft gedaan. Dat “buddy systeem” is een simpel en ordinaire piramide waarmee misdragingen door te “klikken” rechtstreeks bij de leraar terecht komen… Onze kinderen worden klaargestoomd om een stel Eurofiele verraders te worden…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.