Deugpolitie krijgt haar zin: ‘racistische stereotypes’ in de Efteling worden vervangen!

Attractiepark de Efteling gaat het Carnaval Festival vernieuwen. Behalve een inzet op meer duurzaamheid en betere techniek neemt de Efteling de verbouwing ook ter harte om direct die ‘racistische stereotypes’ in het park weg te poetsen. Volgens de directeur van het park Fons Jurgens is de attractie aan vernieuwing toe. Dit heeft de schijn dat de verbouwing niets te maken heeft met de racismebeschuldigingen, maar je weet maar nooit. Toch kan de deugpolitie een klein succesje claimen: de ‘racistische stereotypes’ van pak en beet 35 jaar oud worden vervangen!

Toen zo’n drie jaar geleden ophef ontstond over de karikaturen in het Carnaval Festival vonden zelfs Tweede Kamerleden ter linkerzijde het een buitensporige beschuldiging. Voormalig Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD) vond het onzinnig: ‘Als je al racisme ziet in karikaturen van de Efteling dan ben je van het padje af’ en ook oud D66-leider Alexander Pechtold leek het bizar te vinden: ‘Holle bolle Gijs vind ik wel leuk, maar om daar nu een probleem van te maken’.

Hopelijk zijn de nieuwe karikaturen goed genoeg om een eventuele nieuwe golf identiteitspolitiek te kunnen weerstaan, anders moet er wéér worden verbouwd binnen enkele jaren. Of de karikaturen daadwerkelijk racistisch zijn is natuurlijk een interpretatie die ieder voor zichzelf moet maken, maar veel bezoekers vonden het in ieder geval niet racistisch. Het lijkt er dus sterk op dat het weer gaat om een klein groepje die overal racisme in zien.

Het past volledig in de huidige zeitgeist in Nederland waar op alle slakken zout wordt gelegd. Vooral de karikatuur ‘Monsieur Cannibale’ kreeg felle kritiek van tegenstanders. Het gaat hierbij om een portrettering van een Afrikaanse kok en een verwijzing naar kannibalisme. Overigens niet eens uniek Afrikaans: door de gehele geschiedenis heen aten mensen van alle windstreken andere mensen op en was kannibalisme wijdverspreid.

De aanklacht van racisme tegen dergelijke karikaturen lijkt op ‘oversensitief attitudedenken’. Wat bedoel ik hiermee? Wel alles dat ook maar enigszins kan bijdragen aan negatieve attitudes tegenover een bepaalde groep (identiteitspolitiek) wordt bekritiseerd en moet weg! Dit om ‘de groep te beschermen tegen negatieve gevolgen, zoals racisme’. Maar hoe een karikatuur in een vrolijk attractiepark negatieve gevoelens moet oproepen is onduidelijk. De deugpolitie neemt aan dat hun interpretatie gegeneraliseerd kan worden naar een systematische interpretatie.

Wijken voor aanklachten van dergelijke lieden is dan ook een teken van zwakte en moedigt de deugpolitie enkel aan. In ieder geval lijkt de aanklacht voor zover te overzien ongegrond. Maar als u kunt beargumenteren waarom ‘Monsieur Cannibale’ racistisch is dan zie we een argumentatie graag tussen de reacties terug. Of de kannibaal wordt vervangen is overigens nog niet duidelijk. Dus verwacht daar enige discussie over. U bent alvast gewaarschuwd.

Voor zover wij kunnen overzien is er geen sprake van. Of zoals Henk Krol (50Plus) in een eerdere video van GeenStijl wist te melden: ‘Echte uitwassen moet je bestrijden maar die zitten niet bij de Efteling’.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

54 reacties

 1. TD

  ‘oversensitief attitudedenken’
  Ik ben een autochtone Nederlander en mijn kleinkinderen zijn niet gemixt!
  Kunnen wij nog steeds zomaar naar de Efteling,zonder problemen…snap je?
  Vroeger namen we óók altijd negerzoenen en zwarte drop mee,zal wel niet meer mogen!

  1. edoc431

   Gewoon niet heen gaan @TD simpel zat

  2. HendrikJan

   Kijk TD.
   Zonder dit soort maatregelen, is het niet mogelijk om compleet te omvolken.

   1. Aytas

    De antisemitische samenzwering van Kevin Macdonald wordt weer even van stal gehaald. Jouw antisemitisme is overduidelijk. Eerst de Rothschilds en nu dit weer. Ik neem aan dat je bekend bent met het feit waar de omvolking theorie vandaan komt en wat zijn voorstel is om dit tegen te gaan.

    1. sjun

     Zeker, het komt weg bij Iosif Djoegasvili die zo in zijn Sovjet Unie hele volken ontwortelde via verplichte migratie om hen beter via de staat te kunnen controleren. Tegenwoordig komt het omgekeerd voor. Thilo Sarazzin beschreef dat uitstekend in Deutschland schafft sich ab: Wie wir unser Land aufs Spiel setzen, 2010 Dva Dt.Verlags-Anstalt, ISBN 9783421044303. De massale toestroom, opgedrongen diversiteit eufemistisch geduid als multi-cultuur, multi-etnische samenlevingen met langzame verdringing van de oorspronkelijke bevolking voia gigantische instroom en de politiek van de baarmoeder zijn gevolgen van bevolkingspolitiek die kennelijk niet kundig als *omvolking* geduid mag worden omdat het anders mensen te bewust maakt van wat er aan het gebeuren is.

  3. Aytas

   Je overdrijft nogal. Het zijn nog steeds voornamelijk blanke mensen die je daar ziet wat prima is want het geeft een goed idee van de samenstelling van de bevolking.

   1. Siemien

    En terecht ziek Aytasje, Nederland is namelijk voornamelijk blank

    1. Aytas

     Lastig he lezen.

     1. Siemien

      Nee hoor Aytasje, je zegt dit absoluut vanuit racistisch oogpunt, jij hebt namelijk en dat laat je structureel weer zien, een pesthekel aan blanke Nederlanders

     2. Dik

      Compleet links laten liggen Siemien, daar hoort het thuis.

  4. cmsuijkerbuijk

   Jodekoeken mag nog wel. Da’s immers voor linkse het deugvolk géén aanstootgevende benaming, want het gaat toch “maar” over Joden. Hadden die dingen “palestijnekoeken” geheten, dán zou het natuurlijk een heel andere zaak zijn, spoeddebatten aangevraagd worden en het linkse rapaille zou het schuim op de bek hebben om zo’n aanstootgevende naam. Men zou hemel en aarde bewegen, protestmarsen organiseren en winkels overvallen en de aanwezige voorraad vernielen, om gedaan te krijgen, dat die naam gewijzigd wordt in bijv. zoiets “onschuldigs” als Jodekoeken.

   1. Rien Noppen

    Ik sluit me aan bij het pleidooi van Suikerbuik om de benaming Jodekoek af te schaffen.

    Wat mij betreft mag de koek overigens geheel uit de handel genomen worden: ze zijn niet te vreten!

    1. Gekko

     Jodenkoeken vind ik niet om te vreten. Geef mij maar negerzoenen.

    2. Adriaan

     Weer zo’n opmerking Noppen. Waar zegt cmsuijkerbuijk dat Jodenkoeken van naam moet veranderen? Volgens mij, Noppen, wordt het tijd.

 2. edoc431

  De Efteling hahahaahahaha schijtpark negeren

 3. Van der Scheur

  Holle bolle Gijs is toch verschrikkelijk aanstootgevend voor dikke mensen.
  Verzin er nog maar een paar. Karikaturen zijn het. Niets mis mee.

  1. Aytas

   Dit ben ik helemaal met je eens.

 4. Benny

  Absolute waanzin……… Geen andere woorden voor….. Wie zich aangesproken voelt vanwegen een grappige karikatuur moet wel behoorlijk in de war zijn om zijn identiteit en afkomst…… En dan die domme Nederlanders die daar in mee gaan……. Waanzin

 5. Vit

  Ik geloof niet in sprookjes en ik ga er zeker niet voor betalen.

 6. Duke

  Voor die deugpolitie zouden ze een andere traditie moeten herinvoeren. Aan de schandpaal ermee.

 7. Gerlos

  Slaan helemaal door die activistische malloten niets is meer goed,
  tradities moeten verdwijnen en alles is bijna racistisch

 8. Eugenie de la Fleur

  Dit is natuurlijk goed nieuws behalve voor de racisten hier. Laten we hopen dat alle negatieve framende stereotypes over mensen van andere etnische afkomst spoedig zullen verdwijnen

  1. Vit

   Ik geloof niet dat iemand zich daar ooit druk over heeft gemaakt, op een paar halve tammen na dan.

 9. Spaanse kok

  Ik hoop dat allen die problemen met de aanpassingen hebben , nooit meer naar de Efteling gaan.

 10. Korporaal Monty

  “Attractiepark de Efteling gaat het Carnaval Festival vernieuwen”

  Morgen zal Wilders hier schande van spreken en Kamervragen stellen.

 11. Rien Noppen

  “Volgens de directeur van het park Fons Jurgens is de attractie aan vernieuwing toe en hebben de racismebeschuldiging verder geen relatie met de verbouwing”

  Teunis heeft dit dus helemaal op eigen kracht verzonnen.

  1. Spaanse kok

   Quote :Teunis heeft dit dus helemaal op eigen kracht verzonnen.
   .
   Bij DDS draait het om hits & clicks.
   Een gewoon verdienmodel.
   Met de drang naar correcte weergave van feiten heeft het totaal niets te maken.

  2. Teunis Dokter

   Een foutje in de formulering. Aangepast.

   1. Rien Noppen

    Niet sterk, Teunis.

    1. gister

     teunis, niet sterk.

 12. koeiepoep

  ach ja, laten we karikaturen ook maar verbieden….

 13. Florissa

  Voor het opheffen van een 80km zone hebben ze ongeveer een jaar nodig,maar het erdoor rossen van een gelukszoekerspardon lukt ze in 1 week
  Stem allemaal op Geert ,die draait niet zoals die plucheplakkers en bedriegers .

  1. Spaanse kok

   plucheplakkers??
   Heeft u enig idee hoelang Wilders al aan het pluche gehecht is?
   Misschien wel het langste van iedereen.

 14. TD

  Discriminatie:
  Een goede vriend van mij was bij NATO gelegerd,toen hij weer moest terugkeren naar de US hield hij een afscheidsfeestje in de grote mess,deze was gehalveerd ivm een ander feestje van negroïde militairen,dus de witten en de zwarten werden op eigen helft bediend door een kelner!
  In het centrum was maar één grote bar aanwezig,die door de donkere heren in twee dubbele rijen in beslag was genomen,maar aangezien ik ook een gast was,dus evengoed mijn bar,nietwaar?
  Dat werd mij niet in dank afgenomen door de heren,je kon bijna een speld horen vallen toen ik m’n pilsje bestelde,voel je waar ik heen wil?
  Terwijl ik geen enkele agressie,afkeuring uitstraalde,gewoon vriendelijk,ik kon bij wijze van spreken met gestrekte armen gaan staan zoveel plaats KREEG ik,en zag alleen maar ruggen!
  Vervolgens mijn maat erbij geroepen,en de bar was na een half uurtje bijna leeg!
  Wie discrimineert wie?

 15. Raveltje

  Wie moeite heeft met de karikaturen van de sprookjestuinen blijft
  Daar weg. Probleem opgelost?

 16. Holysmoke

  Als het zo door gaat hier met dat gezeik, mag je straks geen eens meer schijten omdat dat toevallig bruin is, strontland nederland

 17. Beukman

  Het schijnt dat de deugpolitie het ook al voor elkaar hebben gekregen dat je niet overal in de Efteling mag roken.
  Tegen zoveel politieke correctheid is geen kruid gewassen. Ik ga er nooit meer naar toe.

  1. gister

   dat je niet overal in de Efteling mag roken, schijnt de deugpolitie ook al voor elkaar te hebben gekregen. ik ga er nooit meer naar toe. tegen zoveel politieke correctheid is geen kruid gewassen.

   1. Raveltje

    Wie is u? Even gissen….. Playback?!

 18. Arie B

  Ik wacht nog op het moment dat de voorzitter van de lilliputter- vereniging de dwergen weg wil hebben uit de Efteling.

 19. nienke

  Er in sneeuw gevallen en het is WIT kan dat wel?????? of is het ook racistisch??

  1. Vit

   Van eiges, maar wees blij dat daar niets aan te doen is anders moeten we ervoor betalen.

 20. Vit

  Wellicht komt er nog een topic over maar zojuist gelezen dat er onder een bekend merk schoenen het woord allah zou staan en de fabrikant heeft deze nu teruggetrokken na protest van een moslima, daar pies je toch van in je broek jongens.

  Om je te bescheuren ech wel.

 21. Vit

  “Bedenker Efteling-poppen: ’Dit is belachelijk!’
  Updated Gisteren, 21:20
  Gisteren, 21:19 in BINNENLAND

  TILBURG – De bedenker van de Efteling-attractie ’Carnaval Festival’, waarvan de Afrikaanse en Aziatische stereotypen worden vervangen, vindt de aanpassingen onnodig en ’belachelijk’.

  Dat vertelt hij tegen Hart van Nederland. „Als ze inderdaad die poppetjes gaan aanpassen, dan zijn het geen buitenlandse poppetjes meer. Een Chinees ziet er nu eenmaal zo uit, en iemand uit bijvoorbeeld Egypte ziet er ook weer anders uit,” zegt Bert, de ontwerper, die op oude tv-beelden schilderend te zien is.

  De Afrikaanse poppen met kroeshaar, schild, speer – en opvallende ring door de neus – zijn niet van deze tijd, vindt De Efteling. „De poppen krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld”, liet het attractiepark eerder weten.

  Bert vindt dat onterecht. Ook de Europeanen zijn een stereotype, zegt hij. ”De Nederlandse poppetje hebben ook klompen aan, maar niet elke Nederlander loopt toch op klompen? Het is belachelijk!”

  Drie miljoen
  Voor het grote onderhoud gaat Carnaval Festival drie maanden dicht (van 4 maart tot en met 31 mei). In totaal krijgen honderd van de 275 poppen van de show een opknapbeurt. Verder krijgt de techniek een update en krijgt de attractie energiezuinige verlichting. De operatie kost bij elkaar 3 miljoen euro.

  De Efteling benadrukt dat de aanpassingen op eigen initiatief gebeuren en dat Carnaval Festival herkenbaar blijft. „Het blijft een vrolijke rit om de wereld”, zei directeur Fons Jurgens.”

  Het mag wat kosten, gelukkig betaal ik er niet aan mee.

 22. marco1

  Alle kabouters weg , ze zijn een doorn in get oog voor lilliputters en voor van Velzen ook.

 23. Gewoonomdathetkan

  Aytas .
  Dat jij hier nogal eens uitgescholden wordt doe je allemaal zelf .
  Vies stukje ranzig mens ben je .
  Zoek een touw en een boom op, niemand die jou mist !!!.
  Het enige wat jou bedoeling is om iedereen het bloed onder de nagels vandaan te halen.

  Je bent net als de stront die ik smorgens weg spoel.
  Viesneus.

 24. Gewoonomdathetkan

  Rien noppen hahaha.
  Wat een zielige idioot ben jij.
  Ranzige flikker

 25. Van Havezaat

  Wat zal de Deugpolitie dan doen?

  Naar mijn mening is dit jobprotectie. Rekken en erbij blijven.
  De mensen van deze organisatie moeten zich toch aan het werk houden om aan het eind van de maand hun honorarium te mogen ontvangen.
  Voor hen is elk voorgeslagen nieuw idee of een verandering voor het sprookjespark van harte welkom.

  Het adelt de arbeit. Misschien extra “kassa” voor een tijdje?

 26. sjun

  Binnenkort nog slechts de boerderij der dieren in de Efteling. Alsof de kinderen nog niet genoeg Neo-Marxismen in het onderwijs krijgen opgedrongen.

 27. WWW

  De nepbrabanders van de efteling begrijpen duidelijk niet wat carnaval betekent. Verander dan ook maar meteen de naam van de attractie want er is geen brabander die politieke korektheid met carnaval associeerd.

 28. Roel van de Laak

  Beste Efteling,

  Ik las het heugdelijke nieuws dat jullie eindelijk Carnaval Festival hebben aangepast. Eindelijk is het Afrikaanse thema aangepast en hebben de poppen in dat gebied geen kroeshaar meer. Want eerlijk is eerlijk, wie heeft er ooit een Afrikaan met kroeshaar gezien?

  Omdat dit pas een klein stapje op weg is naar een pretpark voor iedereen verzoek ik u om ook het volgende aan te passen:

  Maak van de zeven Dwergen gewoon 7 volwassenen die langer zijn dan het gemiddelde. Laten we snel stoppen met het negatieve beeld dat jullie linken met de dwergen aan kleine mensen. Zorg er voor dat Sneeuwwitje een transgender persoon wordt. Dit is overigens geen vereiste, Sneeuwwitje mag uiteraard ook een man worden of vrouw blijven.

  Het sprookje van de wolf en zeven geitjes is echt niet meer van deze tijd. De wolf mag de geitjes niet meer opeten. In de tijdsgeest van nu is het beter dat de geitjes de wolf uitnodigen waarna ze met zijn allen een heerlijk veganistische maaltijd nuttigen. Natuurlijk schuift ook Roodkapje aan, die wij dan weer liever zien als regenboogkapje, om de homogemeenschap tegemoet te komen.

  Stop gelijk met de fakir. Alsof iedere Arabier op een tapijt vliegt. Natuurlijk niet. Mocht u het toch zo laten dan gelieve de fakir een bomgordel omdoen. Mogelijk ziet u dan in hoe kwetsend het is om een fakir op een vliegend tapijt af te beelden.

  In het sprookje de waterlelies zijn alle elfjes een vrouw. Ja dag hoor, mannen kunnen net zo goed een elfje zijn. Om niet alle vrouwen als elfje uit te bannen stellen wij voor om 2 elfjes als man weg te zetten en 1 elfje als travestiet. Wat zullen de kinderen die er naar kijken superblij zijn.

  Holle Bolle Gijs moet voortaan dun in het park neergezet worden. Uiteraard met een bordje er bij waarop staat: Dankzij een zeer gezond milieubewust topdieet voor elkaar gekregen’.

  Dat eten stoppen we overigens niet meer in de mond van Holle Bolle Gijs, die we Mooie Slanke Gijs gaan noemen. Het eten stoppen we voortaan in de biologisch afbreekbare niet-plastic tas die Mooie Slanke Gijs vast heeft waarna Mooie Slanke Gijs zegt: ‘Papier hier… dank u wel voor het redden van onze aarde’.

  Wist u trouwens dat de stoomtrein die jullie gebruiken zeer milieuverontreinigend is. Haal snel die trein weg en maak er trapfietsen van zodat iedereen gezond het gehele park door kan fietsen. Dit doen we wel op een rails die door de wrijving van de fietsen supergroene energie opwekken.

  Als u bovenstaand alvast aanpast dan is de Efteling al een stuk verder op weg naar een pretpark voor iedereen. Uiteraard komen wij met meer eisen omdat er nog veel meer veranderd moet worden in het park. Aangezien iedereen tegenwoordig op iedere niet onderbouwde eis ingaat gaan wij dat vast voor elkaar krijgen.

  Met vriendelijke groet

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.