Deugpolitie krijgt haar zin: 'racistische stereotypes' in de Efteling worden vervangen!

Geen categoriejan 30 2019, 19:00
Attractiepark de Efteling gaat het Carnaval Festival vernieuwen. Behalve een inzet op meer duurzaamheid en betere techniek neemt de Efteling de verbouwing ook ter harte om direct die 'racistische stereotypes' in het park weg te poetsen. Volgens de directeur van het park Fons Jurgens is de attractie aan vernieuwing toe. Dit heeft de schijn dat de verbouwing niets te maken heeft met de racismebeschuldigingen, maar je weet maar nooit. Toch kan de deugpolitie een klein succesje claimen: de 'racistische stereotypes' van pak en beet 35 jaar oud worden vervangen!
Toen zo'n drie jaar geleden ophef ontstond over de karikaturen in het Carnaval Festival vonden zelfs Tweede Kamerleden ter linkerzijde het een buitensporige beschuldiging. Voormalig Kamerlid Halbe Zijlstra (VVD) vond het onzinnig: 'Als je al racisme ziet in karikaturen van de Efteling dan ben je van het padje af' en ook oud D66-leider Alexander Pechtold leek het bizar te vinden: 'Holle bolle Gijs vind ik wel leuk, maar om daar nu een probleem van te maken'.
Hopelijk zijn de nieuwe karikaturen goed genoeg om een eventuele nieuwe golf identiteitspolitiek te kunnen weerstaan, anders moet er wéér worden verbouwd binnen enkele jaren. Of de karikaturen daadwerkelijk racistisch zijn is natuurlijk een interpretatie die ieder voor zichzelf moet maken, maar veel bezoekers vonden het in ieder geval niet racistisch. Het lijkt er dus sterk op dat het weer gaat om een klein groepje die overal racisme in zien.
Het past volledig in de huidige zeitgeist in Nederland waar op alle slakken zout wordt gelegd. Vooral de karikatuur 'Monsieur Cannibale' kreeg felle kritiek van tegenstanders. Het gaat hierbij om een portrettering van een Afrikaanse kok en een verwijzing naar kannibalisme. Overigens niet eens uniek Afrikaans: door de gehele geschiedenis heen aten mensen van alle windstreken andere mensen op en was kannibalisme wijdverspreid.
https://twitter.com/looopings/status/1090615640786980876
De aanklacht van racisme tegen dergelijke karikaturen lijkt op 'oversensitief attitudedenken'. Wat bedoel ik hiermee? Wel alles dat ook maar enigszins kan bijdragen aan negatieve attitudes tegenover een bepaalde groep (identiteitspolitiek) wordt bekritiseerd en moet weg! Dit om 'de groep te beschermen tegen negatieve gevolgen, zoals racisme'. Maar hoe een karikatuur in een vrolijk attractiepark negatieve gevoelens moet oproepen is onduidelijk. De deugpolitie neemt aan dat hun interpretatie gegeneraliseerd kan worden naar een systematische interpretatie.
Wijken voor aanklachten van dergelijke lieden is dan ook een teken van zwakte en moedigt de deugpolitie enkel aan. In ieder geval lijkt de aanklacht voor zover te overzien ongegrond. Maar als u kunt beargumenteren waarom 'Monsieur Cannibale' racistisch is dan zie we een argumentatie graag tussen de reacties terug. Of de kannibaal wordt vervangen is overigens nog niet duidelijk. Dus verwacht daar enige discussie over. U bent alvast gewaarschuwd.
Voor zover wij kunnen overzien is er geen sprake van. Of zoals Henk Krol (50Plus) in een eerdere video van GeenStijl wist te melden: 'Echte uitwassen moet je bestrijden maar die zitten niet bij de Efteling'.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten