Thierry Baudet (FvD) oogst kritiek voor prijzen van Chinese maanlanding op de 'dark side of the moon'

Geen categoriejan 03 2019, 14:00
Vandaag zetten de Chinezen voet op de maan. Niet zelf, maar middels een robotsonde die naar de achterkant van de maan vloog en vandaag is geland. Thierry Baudet (FvD) had er wel een mening over, die vond het groots. De sonde gaat de komende maanden op onderzoek uit op de 'dark side of the moon' aldus NOS.nl. De reacties op Baudet waren op Twitter zoals te verwachten was: uitermate negatief. Hem werd verweten dat hij onterecht de migratie en klimaatdoelstellingen vergelijkt met de wijze waarop China opereert. Dit omdat de Chinezen natuurlijk een van de grootste vervuilers zijn op deze aarde. Maar ook omdat Europa wel degelijk ruimte ambities toont.
Nu hebben de Chinezen met hun maanlanding een ruimteprimeur te pakken. Echter is het onjuist te denken dat de Chinezen wel ambities hebben en Europeanen niet. Zo hebben we in Europa de European Space Agency (ESA) en lanceren zij ook regelmatig instrumenten de ruimte in. Op 19 oktober 2018 nog schoot ESA de sonde BepiColombo richting Mercurius. Ook een prachtige lancering, maar niet 'tweetwaardig' blijkbaar want Baudet bleef stil toen het zo ver was. Toch is het mooi om te zien dat de FvD-voorman een voorliefde lijkt te hebben voor avondturen in de ruimte. Maar om nu migratie en klimaatdoelstellingen te vergelijken met de landing van een ruimtesonde is natuurlijk wel wat vreemd. Terecht dus dat de voorman van FvD kritiek oogst.
https://twitter.com/DalenDirk/status/1080775916945584128
Vanochtend was er nog onduidelijkheid over het succes van de Chinezen. "Tot twee keer toe trokken staatsmedia het bericht over de landing in, tot een wetenschapper voor de camera zei dat het gelukt was. Je kon aan de gezichten zien dat ze opgelucht waren." aldus correspondent Eefje Rammeloo van NOS. Maar nu is het hoge woord eruit en kunnen de Chinezen terugblikken op een succesvolle landing. Vanwege de ongebruikelijke locatie van de sonde is er geen directe communicatie mogelijk met het gevaarte. De maan zit er immers nog tussen. Nederland was ook betrokken bij het geheel middels astrofysicus Klein Wolt en zijn team, die ontwikkelden een radioantenne dat de 'nagalm van de oerknal' zou kunnen detecteren.
Het had dus ook een momentje kunnen zijn om trots te vertellen over de Nederlandse bijdrage aan dit mooie succes. Maar nee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten