Video: Oppositie ruikt bloed en pakt 'zondebok' Klaas Dijkhoff aan bij klimaatdebat

Geen categoriejan 31 2019, 8:00
Premier Rutte en minister Wiebes van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zaten al klaar in 'Vak K' om in debat te gaan en vragen te beantwoorden over de plannen rondom het klimaat, maar toen de oppositie erachter kwam dat de fractievoorzitter van de grootste partij afwezig was en niet zou komen opdagen werd het debat uitgesteld!
Klaas Dijkhoff (VVD) deed opmerkelijke uitspraken en hij liet in de pers weten 'het klimaatakkoord niet zomaar te willen uitvoeren'. Gisteren tijdens een debat over klimaat bleken de fractievoorzitters van de coalitie echter niet aanwezig. De oppositie rook bloed en ging er vol in. Klaas Dijkhoff als fractievoorzitter en populaire politicus van de VVD. Iedereen wilde aan de trekpop van de VVD trekken en de oppositieleiders stonden in rijen om hun ongenoegen te uitten.
Asscher (PvdA) sprak in alle kalmte en maakte een paar goede punten, maar bleef gelukkig nog rustig. Thierry Baudet (FvD) en Jesse Klaver (GroenLinks) waren stukken feller. Eigenlijk lijkt het een beetje sneu, want de belangrijke bewindspersonen waren wél aanwezig, aan de andere kan was het ook sneu dat Dijkhoff niet kwam opdagen. Nu wordt door de coalitie en de oppositie een spelletje gespeeld om de beeldvorming te beïnvloeden onder het mom van 'we moeten weten waar Dijkhoff voor staat'.
Een wat vreemde situatie in de Tweede Kamer dus. Waar pro-VVD'ers het gebeuren framen als het falen van de oppositie, immers waren er relevante bewindspersonen aanwezig en is de mening van Klaas Dijkhoff tijdens zo'n debat niet direct relevant, maar naast het debat in de Kamer is er ook een debat in de media! En dat laatste is de reden waarom de voltallige oppositie flipte op het feit dat Dijkhoff afwezig was. Voor de oppositie is dat wat in de media stond relevant en moest hij gewoon aanwezig zijn.
En dat is dan ook het frame van de oppositie in deze. Lodewijk Asscher (PvdA) zei: 'Dhr. Dijkhoff doet uitspraken in de media over dit akkoord, maar weigert hier te zijn' en Thierry Baudet: 'Dit moet niet met woordvoerders worden besproken, maar fractievoorzitters. De Nederlanders hebben met verkiezingen voor de deur, recht op te weten waar ze aan toe zijn'. Het klimaatakkoord kan worden gezien als een 'maatschappelijke defibrillator' om mensen meer betrokken te maken bij de politiek en de verkiezingen in te luiden.
Nu Dijkhoff doorheeft waar hij voor getekend heeft krijgt hij het ongetwijfeld benauwd. De VVD vond 'het jammer dat we niet over de inhoud gaan spreken'. Volgens de fractie was de aanwezigheid van Dijkhoff niet zo relevant, maar had Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD) ook prima over de inhoud kunnen spreken, maar Yesilgöz-Zegerius is niet Dijkhoff.
Wat vindt u? Terechte klacht van de oppositie?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten