Venezolaanse dictator Maduro draait bij na pressie VS: 'praten met de oppositie'

Geen categoriejan 30 2019, 21:00
De socialistische dictator Nicolás Maduro van Venezuela begint bij te draaien en zijn aanvankelijk harde toon tegenover de oppositie lijkt afgezwakt. Ongetwijfeld dat de bemoeienissen van buitenaf hun impact hebben gehad en dus matigt Maduro zijn toon. Maar toegeven aan de eisen van Frankrijk, Duitsland, Spanje, Nederland en andere westerse landen om nieuwe verkiezingen te organiseren doet hij vooralsnog niet.
De oppositieleider Juan Guaidó riep de Venezolaanse bevolking op de massaal de straat op te gaan, zo valt te lezen op NOS Teletekst. De dag is nog vroeg in Venezuela dus in hoeverre de bevolking daadwerkelijk de straat op gaat om hun steun voor de oppositie kenbaar te maken is nog even afwachten. Toch worden tienduizenden mensen verwacht. Tegelijkertijd gonst het van de geruchten in Washington D.C. dat de Amerikanen bereid zijn om 5.000 soldaten naar buurland Colombia te sturen om nog meer druk uit te oefenen op Maduro, die overigens nog steeds de toewijding heeft van het leger.
Dit voedt de speculaties van een eventuele militaire interventie van de Amerikanen in Venezuela, maar zo ver is het nog lang niet. Daarvoor moet de situatie in het land nog veel verder escaleren en moeten mensenrechtenschendingen goed in beeld worden gebracht. Zo lang dat laatste niet gebeurt is het verkopen van een interventie aan het publiek natuurlijk reuze moeilijk. Wel is het zo dat 5.000 soldaten in het buurland de druk opvoeren voor Maduro en dit verklaart wellicht ook zijn verzachtende toon en zijn bereidheid om 'met de oppositie te gaan praten'.
https://twitter.com/tictoc/status/1090669416394547200
Maar in hoeverre Maduro daadwerkelijk bereid is om naast praten ook te luisteren is maar zeer de vraag. Enkele dagen geleden nog sprak Maduro van een 'coupe' en veroordeelde hij de in zijn ogen illegitieme acties van de oppositie. Oppositieleider Guaidó heeft ondertussen een uitreisverbod aan z'n broek gekregen en mag het land niet meer uit. Als dat een voorbode is voor de wijze waarop Maduro 'in gesprek gaat met de oppositie' dan mag deze haar borst wel nat maken.
Ondertussen is het ministerie van Justitie in Venezuela een onderzoek gestart naar de wandel van de oppositie. Volgens de regering in Caraças zou de oppositie zich schuldig hebben gemaakt aan 'anti-regeringsactiviteiten'. U weet wel, hinder de staat en u weet welke richting u gaat: het gevang! Dat is in Venezuela natuurlijk nog een stukje erger, daar zit de socialistische dictator op een flinke pot met geld, terwijl zijn bevolking hongert. Laten we hopen dat de partijen daarom snel tot een duurzame oplossing komen van het conflict.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten