1 Miljoen huishoudens niet laten zakken is een maatschappelijke verantwoordelijkheid

In het licht van klimaatverandering is men geneigd te denken vanuit een gemiddeld ‘ideaal’ uitgangspunt. Is dat terecht?

Laatst signaleerde de Stichting Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF), naar aanleiding van afgelopen droge zomer, in het AD: “Zeker 1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken”. Het zou gaan om circa 750.000 woningen die gebouwd zijn op houten palen, met name in veen- en kleigebied. Daarnaast zouden ook circa 300.000 woningen gebouwd ‘op staal’ risico lopen. Waar het KCAF op haar website nog een grove inschatting maakt van 400.000 woningen die mogelijk gevaar lopen op funderingsproblematiek, lijken ze nu aan te geven dat ál deze woningen een aanmerkelijk risico lopen bij meer droogte.

Deze ‘klimaat’droogte is de laatste druppel die de emmer doet overlopen. De oorzaken van funderingsproblematiek vloeien primair voort uit menselijk handelen. Zo wordt het grondwaterpeil door waterschappen geregeld, draineren boeren hun land en zijn vele sloten gedempt. Veen- en kleigronden die droog komen te staan klinken in. Ook mijnbouw (o.a. gas-, zout- en steenkoolwinning) leidt tot funderingsproblemen.

Vele van deze woningen zijn lang voordat de huidige bewoners erin kwamen wonen gebouwd. Gezien de ouderdom van de woningen, ontbreken bouwtekeningen veelal. Zolang deze huizen niet verzakt zijn, is de bewoner zich niet bewust van wat boven zijn hoofd hangt. Ook het bouwtechnisch rapport doet niets vermoeden. Als schade optreedt, volgt vaak een financiële aderlating. Het maakt het huis verkopen zonder verlies lastig. Als het huis in financiële zin ook nog steeds onder water staat is het in principe onverkoopbaar. Weliswaar is er een funderingslening in het leven geroepen met een looptijd van 30 jaar om deze problemen als woningeigenaar aan te pakken. Maar als je al te diep in de schulden zit, voldoe je niet aan de voorwaarden en mag je lijdend toe zien hoe je huis verder verzakt. En wat stelt 100 miljoen euro als fonds voor op een woningaantal van 1 miljoen?

Op 1 januari 2018 waren er ruim 7,7 miljoen woningen in Nederland. Daarvan loopt circa 1 op 8 woningen significante risico’s op funderingsproblemen. In hoeverre kan je op basis van de omvang en oorzaken van deze funderingsproblematiek nog stellen dat het volledig op het conto van de woningeigenaar komt? Ook het KCAF kaartte eerder aan dat gemeenten meer moeten doen.

In bepaalde gevallen leidt het tot herbouw van de woning. In het kader van de Klimaatwet zou het Rijk dit moeten oppakken. Een behoorlijk deel van de huishoudens redt het niet met 30.000 euro voor verduurzaming, omdat eerst andere bouwtechnische zaken moeten worden aangepakt.

Jan Modaal in zo’n huis kan dat niet betalen. Bankenregels omtrent de huizenmarkt worden verder aangescherpt. Zelfs Jan 2 á 3x Modaal loopt krom om zijn rekeningen te betalen als dat huis ook nog eens in het buitengebied staat en hij meermaals wekelijks naar de stad moet voor chronische zorg en/of voor passend basisonderwijs dat alleen tegen betaling voorhanden is. Extra uitgaven van 750 euro per maand of nog hoger zijn dan niet vreemd. Ook het voortbestaan van het voortgezet onderwijs in de regio staat onder druk en de beter betaalde banen zijn vooral in steden.

Artikel 25 lid 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt: “Eenieder heeft recht op een levenstandaard, die hoog genoeg is voor de gezondheid en het welzijn van zichzelf en zijn gezin, waaronder inbegrepen…, huisvesting,…of een ander gemis aan bestaansmiddelen, ontstaan ten gevolge van omstandigheden onafhankelijk van zijn wil.”

Wordt dit mensenrecht niet hartgrondig geschonden door funderingsproblemen over te laten aan huiseigenaren, die buiten hun wil om hiermee worden geconfronteerd?

In bepaalde gevallen staat ook het gezondheidsrecht (artikel 25) en het arbeidsrecht (artikel 23) onder druk en wordt het recht op onderwijs (artikel 26) met de voeten getreden.

In hoeverre is een land nog welvarend als mensenrechten op dergelijke schaal worden geschonden? Voor een grote groep is makkelijk verduurzamen geen realiteit. De mensen die kunnen verduurzamen, zijn meestal 50-plus, hebben hun kinderen (bijna) de deur uit en hun schaapjes op het droge. Hun ‘goede oude dag’ is echter mede afhankelijk van de welvarendheid van anderen. Als die solidariteit ontbreekt, kelderen sociale afdrachten en mag je hopen dat die schaapjes droog staan. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor deze 1 miljoen huishoudens. Als zij weer een toekomst hebben, houd jij dat ook!

ing. Vicki Van Lommel
milieudeskundige op het gebied duurzaamheid, klimaat, energie en circulaire economie

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. santiago

  Als moeder ligt weg te kwijnen in een z.g. verzorgingshuis of als je je baan kwijt bent en geen voldoende inkomen meer hebt of wat voor verdriet je dan ook allemaal kan hebben, interesseert Rutte helemaal geen moer. Rutte is er voor het grote geheel en dat de Nederlander daardoor naar de kloten gaat, so what. Fuck Nederland en voorwaarts EU.

  1. Spaanse kok

   Wat een links gezever.
   De overheid moet volgens hagedisje overal voor zorgen en de belastingen moeten omlaag.
   Welterusten dan maar.

   1. Spaanse kok

    Sorry, hagedisje moet Santiago zijn.

    1. joker

     @ Spanjool
     “Spaanse kok” moet “Gonorroetje” zijn.

    2. HendrikJan

     KOK, blijf van die fles af.

    3. santiago

     Kokkie. Daar heb je me toch weer goed te pakken. Potverdikkie nog aan toe.

   2. sonar

    De Spaans bacterie doet zijn werk goed ,de reacties geven dat voortreffelijk weer.

 2. HendrikJan

  Kijk in Maart, brengt U ook Uw stem uit voor de Waterschappen.
  Deze waterschappen regelen ook het polderpeil, dit polderpeil is van invloed op de waterhuishouding in de polders (dus deels het grondwaterpeil) behorende in dat waterschap.
  Als het waterschap op verzoek, het polderpeil heeft aangepast, is het waterschap verantwoordelijk voor te lage of te hoge polderpeil.
  Eind vorige eeuw, is het polderpeil op heel veel plaatsen in Nederland verlaagt, met soms wel 400 m/m.
  Tevens zijn deze waterschappen, onder dwang van de Groen Maffia, een fervent voorstander geweest, van het open zetten van diverse afsluitingen van onze zeearmen, in de Zeeuwse en Zuid Hollandse Delta.
  Dit zoete water, raakt onder invloed van het zoute zeewater brak en is niet meer te gebruiken als spoelwater in sloten en kanalen.
  Het is gewoon simpel een optelsom, de burgers betalen, voor de gekte van een klein deel, van de Nederlandse bevolking.

  1. Satty

   Welke gektes ga je anderen in dit geval de schuld weer van geven? Dat wordt me niet helemaal duidelijk.

 3. Sprookjesfiguur

  Dus, wie koopt er nou een huis op houten palen…?

 4. Satty

  Het lijkt me in veel gevallen toch echt eigen verantwoording. Ik vind het erg gemakkelijk om hier anderen weer voor te laten betalen. Er zijn natuurlijk creatieve oplossingen te bedenken om buiten banken om te gaan waar misschien voor de echt zwakkere onder huizenbezitters, wat al aangeeft dat de hypotheek niet deugde die iets meer coulance kan bieden.

  Volgens Hendrik Jan is het de schuld van links dat het afgelopen zomer droger was. Het moet hier niet gekker worden.

 5. Politiek Profeet

  De meeste huizen in het veengebied hebben de funderingen op peilers gebouwd die op vaste grond staan,het inklinken van het veen raakt meestal de bebouwing niet,alleen het omliggend land, tuinen e.d.
  Verder staat 3kwart van Amsterdam op palen,mooi,afzinken die zooi,asfalt eroverheen en parkeerplaats van maken.
  Fatima Halalsema parkeerkaartjes verkopen….

  1. Satty

   Duur parkeerplaats. Ga je zeker elk jaar opnieuw asfalteren en denkt dat je er dan bent. Welke gemeente gaat dan zorgen dat er geld wordt verdiend in nl aangezien Amsterdam veruit de meeste werkgelegenheid creëert?

   1. fockingworst

    @sattytrol Rotterdam bied veruit als stad anzig de meeste werkgelegenheid.
    @sattytrol u heeft geen enkele toevoeging hier op dds.
    @sattytrol wat een kansloos leven heb je toch..
    14 uurtjes ongeveer per dag 7dagen per week hier aanwezig..en dat al meer als 9 jaar.
    Geen enkel sociaal leven, zielig achter je scherm op jacht naar zelf voldoening om anderen reaguurders te trollen en af te zeiken.
    Welk moment van de dag je ook kijkt de huistrol met meerdere accounts is er ALTIJD op dds

    1. Spaanse kok

     The worst Fucker denkt:@sattytrol u heeft geen enkele toevoeging hier op dds.
     .
     Je moet maar durven, gezien uw eigen “bijdragen” op DDS

 6. struisvogelpolitiek

  Geen paniek beste mensen. Er is regen voorspelt, dus alles komt goed. 🙂

  1. HendrikJan

   Even wachten Struis, ik heb Zaterdag 4 (volks)tuintjes te frezen dus ff droog houden.

   1. struisvogelpolitiek

    Helaas HendrikJan, ik adviseer een paraplu mee te nemen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.