Duits-Syrische professor Bassam Tibi: ‘Empathie en compassie? Dat kent de islam niet!’

De in 1944 geboren Bassam Tibi is een Syrisch-Duitse politicoloog en cultuurfilosoof van Syrische, islamitische afkomst. Hij arriveerde in 1963 in West-Europa en publiceert in meerdere talen – van het Engels tot het Arabisch. Hij is de mede-oprichter van een mensenrechtenforum en probeert in een ‘trialoog’ bij te dragen aan uitwisselingen tussen het jodendom, de islam en het christendom. Aan het einde van het Bassam Tibi Symposium op 21 februari 2019, op de Universiteit Leiden, waar hij de keynote speaker was, mocht kon ik hem spreken. Tibi toont zich somber over een verlichte ‘Europese islam’. Hij denkt juist dat het continent verder zal islamiseren.

Heer Tibi, waarom bent u nog steeds moslim, terwijl u zoveel kritiek heeft op de islam?

 Tibi: “dat komt omdat islam in cultureel opzicht diep in mij zit. Ik heb geprobeerd het uit mijn lijf en uit mijn gedachten te bannen, maar dat is niet gelukt. Ik heb drie jaar lang een psychiater tevergeefs bezocht. Islam maakt een belangrijk deel uit van mijn identiteit. Overigens wordt het woord ‘identiteit’ in Duitsland al gauw als ‘racistisch’ uitgelegd.

Vindt u islam een mooie religie, ontleent u er voor uzelf toegevoegde waarde aan?

Tibi: “deels wel, deels niet. De wreedheden begaan in naam van islam doen mij uiteraard geen goed.”

Kent islam empathie?

Tibi: “nee, islam kent geen empathie of compassie zoals we in het Westen kennen. Moslims moorden elkaar helaas uit, Sjiïeten en Sunnieten”

Ziet u Europa verder islamiseren?

Tibi: “Ja, dat gebeurt nu al volop en dat gaat door. Ik ben er geen voorstander van.”

Is er een verschil tussen een ‘Europese islam’ en een seculiere islam die u voorstaat?

Tibi: “nee, in principe niet. Ik ben er een voorstander van dat religie in het private domein geplaatst wordt en dus uit het publieke domein gaat.”

Hoe beschouwt u empathie zoals in het Christendom?

Tibi: “naastenliefde is prima, maar ‘hebt uw vijanden lief’ vinden moslims idioot en dat is terecht. Moslims haten hun vijanden.”

Wordt uw visie in Duitsland gewaardeerd?

Tibi: “soms wel, maar meestal niet. Sommigen proberen mij te beschuldigen van racisme. Religie heeft niets met racisme te maken. Ik zeg ze “hoe durven jullie mij als ‘scholar’ en moslim uit het Midden Oosten van racisme te beschuldigen.” Wat ik hier in Nederland zeg kan ik niet in Duitsland zeggen. Duitsers wensen islam niet te begrijpen. Ze zijn of voor islam of ertegen, maar enig begrip hebben ze niet. Vele Duitsers zijn ‘ignorant’. En Allah houdt niet van ‘ignorant people’, hij straft ze (lacht). Ze weten niets van de islam en willen het ook niet weten of ze ontkennen. Maar als er geen wederzijds begrip is dan keren beide partijen zich van elkaar af. Dat is naar mijn mening de reden waarom moslims religieuzer worden.”

Bent u succesvol met uw hervormingsinspanningen van de islam?

Tibi: “nee, maar ik geef niet op.”

Zijn er moslims in het Westen die u als uw vijand beschouwt?

Tibi: “Tariq Ramadan beschouw ik als een leugenaar en oplichter. Toen hij de gevangenis in moest vanwege zijn malversaties met vrouwen heb ik een fles champagne open getrokken.”

Ziet u moslims ooit atheïst worden zoals de conversie in het Westen plaatsvond?

Tibi: “nee, dat zal nooit gebeuren. Het zit heel diep. Duitsers noemen mij een “Eén persoons sekte”. Dat is onzin want er zijn velen die mijn visie delen.

Frits Bosch is auteur van Onbehagen bij de elite. Binnenkort verschijnt ook Empathiewaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. TD

  “Bent u succesvol met uw hervormingsinspanningen van de islam?”
  Antwoord van de Duits-Syrische professor Bassam Tibi: “NEE, maar ik geef niet op.”
  Dit zegt toch alles,de islam is een geest verwoestende sekte!

  1. markw

   In principe niet raar. Die man wordt actief tegengewerkt door de linkse media hier want Islam heeft geen problemen. En Islam hoeft niet te veranderen en zeg je van wel ben je islamafoob. En daarnaast geld en professors uit de golf staten werken hem ook actief tegen.

   Daarnaast wordt het hele gesprek ondertussen verziekt door mensen als Wilders die wel problemen oproepen, maar daarna geen oplossing bieden en ik plaats daarvan alleen provocaties als verbied de Koran.

   De echte oplossing zal uit het Midden-Oosten zelf moeten komen. Hopen dat na dit eindeloze conflict hun mentaliteit over religie verandert. Het gebeurt wel, kijk maar in Iran en Syrië.

   Maar zullen ze slagen? Denk het niet..

 2. HendrikJan

  Er moeten in Nederland en West Europa, nu toch personen zijn die gaan nadenken, was het wel verstandig, om de grenzen wagenwijd open te zetten voor al die Miljoenen moslims.
  Zijn wij er niet te simpel in geweest, om in ieder anders denkende een racist te zien.
  En bv Wilders zijn minder, minder als een misdaad te zien.

  Ik ben benieuwd.

  Groetjes.

 3. B. Pascal

  Het geeft heel mooi aan dat de Islam een ideologie is.
  Ze spoelen de hersenen van mensen.
  Het maakt mensen kapot.

  Deze professor ziet het slechte van de Islam, maar hij kan niet meer goed denken. Dat goede is eruit geslagen. Een moreel besef komt wel weer met de in vrijheid voor ogen, maar kan niet meer een juiste werking in hem krijgen.

  Als een hond, als hem slaat in de opvoeding en daarop. Hij zal je ondanks als hij oud niet verlaten. ‘’Z’n kop is kapot’’ noemen ze dat. Hij volgt de roede van zweep liever dan de knuffel. Voor een knuffel duikt hij weg.

  De oude Sovjetstaten beginnen pas na 25 jaar weer wat in de benen te komen. Iedereen wist dat het communisme hen onderdrukte. Toen de vrijheid dan eindelijk kwam, wilden de mensen weer onder het systeem. Ook nu de grootste tegenstanders verlangen weer naar de ‘’eenvoud’’ van het slechte systeem.

  Want vrijheid! Wie kan daarin leven? Ook Links Nederland begrijpt dit niet. Ze zijn vrij, maar ze brengen zich weer onder het slavenjuk. Zijn de doden in de 80 jarige oorlog dan voor niets geweest? Of 40-45 is dat allemaal al weg?

  Ja, is het antwoord! We zijn kans arme stakkers geworden, zonder God in de wereld. Geknechte werelddrijvers. Volgers van mensenschimmens!

  1. Top

   “In een of andere god geloven? Dat is de uit drijfzand bestaande en met lijkenlucht omgeven fundering, om je van, verstand en menselijkheid te beroven” (J.K.’53)

   1. B. Pascal

    Inderdaad lees eerst de geschiedschrijving van Stalin! Uw atheist. 52.000.000 lijkenluchten. Uw bronnen funderen uw onredelijke verstand.

 4. Gerlos

  Islam is een zeer gevaarlijke religie voor ons nuchtere Nederlanders, en daar dient een tegengeluid op te komen en niet alleen van de PVV en Forum voor Democratie, Tijd dat die hele linkse kliek eens wakker gaat worden in stoppen om al die moslims te knuffelen.
  ONZE MULTI CULTI SAMENLEVING IS ECHT GEEN VERRIJKING.

 5. Veteraan

  Respect voor deze man, hij verteld de waarheid en wordt daar ook voor bedreigd.
  Al lid van Elsevier magazine zodat je stukken van Afshin Ellian en anderen kan lezen ?
  De waarheid wordt daar wel verteld.
  Neem nu het artikel ‘De wereld na 40 jaar islamitisch fundamentalisme’ van Ruud Koopmans. Lezen mensen.

 6. DeBruijn

  De politiek correctheid heeft veel kapot gemaakt en problemen veel te lang onder de mantel der liefde geveegd.

  Over integratie, islam, open grenzen en de nadelen, afbraak zorgstelsel, lhgt (misstanden zoals orgies met alleen maar mannen die aan onveilig seks doen, omdat dat spannender is. Verdo vende middelen verslaving. Homo ontmoetingsplekken, waar naalden liggen, condooms en andere troep, zelfs naast familiestranden en parken waar kinderen komen), klimaat, enzovoorts.

  Je bent gelijk een racist, xenofoob, homohater, enzovoorts. Helaas zijn er juist over de islam ook weer anderen die moslims ronduit beledigen, zoals Wilders, wat ook niet nodig is.

  Er wordt wel eens gezegd dat het goed is dat alle taboe’s uit het verleden weg zijn. Onzin, er zijn nu zoveel nieuwe taboe’s, dat het verstikkend werkt. D66, Groenlinks en PVDA, maar ook veel andere partijen laten zo heel veel misstanden bestaan, omdat zij te laf zijn en blind om uit de kast te komen tegen onrecht.

  Natuurlijk zijn VVD en CDA net zo schuldig.

 7. Tante Sidonia

  Reagerende: op de anti-Nederlanders, pro-Links-Moslim knuffelend, uitkering-trekkers(?), AFA aanhangers, etc,..
  Nooit op reageren!
  Bloeden vanzelf dood en gaan elkaar aanvallen!
  U weet welke ik bedoel!

 8. Dik

  Islam is letterlijk levensgevaarlijk, en de regering staat het toe!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.