ollongren

Gesjoemeld met MH17-onderzoek! Ministers Dekker en Ollongren leggen bemoeienis met onderzoek uit als 'hoor- en wederhoor'

Geen categoriefeb 08 2019, 18:00
Regelrecht absurd dit. Dick Schoof, toen hij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was, heeft geprobeerd te sleutelen aan de conclusies van het onafhankelijke wetenschappelijke onderzoek omtrent de nasleep van MH17. Ministers Dekker en Ollongren noemen dat gewoon 'hoor- en wederhoor'!
GeenStijl schudt de boel flink wakker vandaag. Zij vroegen documenten op die na een jaar openbaar zijn gemaakt. Het gaat hier om documenten die hebben vastgelegd hoe Dick Schoof (NCTV) via ambtenaren van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) de conclusies van dit MH17-onderzoek probeerden te beïnvloeden.
Het gaat in dit onderzoek niet om de vraag wie MH17 heeft neergehaald, maar om hoe er na het neerstorten van MH17 is gehandeld door diverse partijen, met name omtrent crisisbeheersing. Dat is natuurlijk een hartstikke gevoelig punt!
Een clubje onderzoekers van Universiteit Twente voerde het onderzoek in opdracht van het WODC uit en deed vervolgens 'redactionele aanpassingen' bij de conclusies op verzoek van het WODC. Ze geven daarbij aan dat de inhoud onveranderd is gebleven, maar hoe het onderzoek voor en na de aanpassingen was, blijft geheim. GeenStijl levert echter meerdere bewijzen (>170 documenten) die geen spaan heel laten van het idee dat het hier puur om 'hoor- en wederhoor' ging. Voeg daar ook nog aan toe dat minister Grapperhaus de onafhankelijkheid van het WODC wil vergroten en je snapt dat er behoorlijke reden tot zorg is.
Keiharde damage control van ministers Dekker en Ollongren dus, maar Rutte is ook niet onschuldig. Dick Schoof werd in de tussentijd doorge-Schoof-en en runt nu de AIVD. Kan die mooi z'n eigen onafhankelijke onderzoekjes doen in de huiskamers van burgers of wetenschappers die te harde conclusies trekken over hun onderzoeksresultaten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten