GroenLinks-leider Jesse Klaver wil werknemers veto geven bij salarisverhoging directie

Jesse Klaver van GroenLinks wil een wetsvoorstel indienen die het mogelijk moet maken dat werknemers een salarisverhoging van een directielid kunnen vetoën. Dit licht hij vandaag toe op het partijcongres in Zwolle. Via Trouw.

De enorme bedragen die sommige directieleden van grote organisaties zichzelf toe-eigenen, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. De politiek spreekt er dan schande van, is verder tandloos en dan is het maar hopen dat zo’n directeur er van afziet. Ik ben dan ook geneigd om GroenLinks deze keer eens iets minder af te branden dan normaal. Primeurtje dus!

Via de ondernemingsraad (OR) willen de quinoa kauwende Lideweij’s en Madeliefjes, onder leiding van Jesse Klaver, daar nu een stokje voor steken (ik kon het niet laten). Met het zogenoemde instemmingsrecht willen zij dat een ondernemingsraad zo’n loonsverhoging kan vetoën.

Dat schiet ‘het bedrijfsleven’ natuurlijk flink in het verkeerde keelgat. Maar helemaal idioot is het idee eerlijk gezegd niet. Dit zou namelijk betekenen dat een loonsverhoging moet kunnen worden uitgelegd aan de ondernemingsraad en de werknemers.

In het geval van slechte of middelmatige directieleden snap ik zo’n voorstel heel goed. Er moet echter wel het een en ander genuanceerd worden. Het probleem met dit voorstel is namelijk dat, stel dat zo’n ‘exorbitante loonsverhoging’ om wat voor reden dan ook toch gerechtvaardigd blijkt, de OR alsnog gaat vetoën omdat zij het bijvoorbeeld niet uit kunnen leggen aan hun achterban.

Het zal namelijk maar zo zijn dat zo’n directielid een regelrecht genie is die de ene na de andere baan krijgt aangeboden en gigantisch veel meer kan verdienen bij de concurrent. Als zo’n hoge loonsverhoging bij z’n huidige bedrijf dan ook nog eens uit zou kunnen omdat hij nog veel meer geld binnenhaalt onder zijn leiding dan dat hij kost, dan is het voor een grote organisatie nogal een risico als een OR simpelweg gaat vetoën en daarmee misschien wel het bedrijf om zeep helpt, omdat ze anders de volle laag krijgen van werknemers, omdat hun eigen functioneren in twijfel wordt getrokken.

Zo’n voorstel introduceert een heel nieuw politieke dimensie die, hoewel begrijpelijk, niet het gewenste resultaat lijkt te kunnen geven. Directie en OR kunnen de beste argumenten presenteren wat ze willen, als dat niet resoneert bij de werknemers omdat de situatie wellicht te complex is of er simpelweg een gevoel van jaloezie heerst, dan hebben ze het nakijken. Wellicht dat aan dat wetsvoorstel nog gesleuteld kan worden, zodat ook de reden voor een veto degelijke argumentatie moet bevatten om het te laten gelden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. maartenvasbinder

  Krijgen we nu ook referenda over salarissen van parlementariërs, ministers, ambtenaren etc.?

 2. Tante Sidonia

  Kan ” door het goddelijk zonlicht beschenen” GOEROE YASSER Klaver; het even over de wanstaltige salarissen hebben van (ook Groen-Linkse) Euro-Parlementariërs?

  1. Dreverhaven

   Deze staan niet in verhouding tot de inkomens van top bankers of C.E.O’s van mega concerns.

 3. Eugenie de la Fleur

  Mijn stem gaat naar GroenLinks

  1. bejaarde

   Kleurenblind?

  2. springmaarachterop

   Daar stemmen wel meer mongolen op.

   1. marco1

    Hahaha

  3. Stanly2000

   Dom geboren en niets bijgeleerd?

  4. edoc431

   Zullen we afspreken dat jij dan ook alles gaat betalen ??? doen wij ons ding wel akkoord ???

  5. Ride eat sleap repeate

   Daar zou ook een veto-mogelijkheid op moeten kunnen staan.
   Of een opname in een gesloten inrichting, want GL-stemmers moeten tegen zichzelf beschermd worden. Misschien dat dwangverpleging helpt, hoewel ik vrees dat zo’n patiënt niet meer te redden is.
   Is GL stemmen niet een vorm van zelf pijniging? Je slaat toch ook niet bewust een spijker door je hand of een zaag in je been.
   Hoe kun je dan met vol verstand GL stemmen? Kan er bij mij echt niet in.

 4. RS

  verkiezingsprietpraat……….en nee, dat komt er nooit door………..bedrijven beslissen dat zelf.

 5. Gekko

  Op het congres van GroenLinks is vandaag de motie BDS aangenomen. Dat staat voor Boycot, Desinvesteringen en Sancties en is gericht tegen Israël.

  In veel landen wordt BDS gezien als een terroristische activiteit en is daar om die reden verboden.

  GroenLinks werpt nu definitief haar masker af en laat zien wat voor partij het werkelijk is: antisemitisch tot op het bot.

 6. Hamer Sikkel

  De inspraak van werknemers ten aanzien van het inkomen van werkgevers zou ik graag willen uitbreiden naar het vaststellen der salariëring van henzelf en hun collega’s.
  Belachelijk, dat anderen moeten beslissen over de werkomstandigheden van degenen die eigenlijk zorgen voor de verdiensten van een bedrijf alsmede van het eventuele resultaat.
  Derhalve is verdergaande arbeidersparticipatie of liever arbeiderszelfbestuur nochtans uiterst wenselijk bij een onderneming.
  Dat zal dan wel binnen een anarcho-communistische samenleving plaatsvinden.

  1. cmsuijkerbuijk

   Ja, en we hebben allemaal kunnen zien, hoe ’n “succes” dat “arbeiderszelfbestuur” is geweest (Laatste voorbeeld: Venezuela). Als je dáár nou nóg geen les hebt uit getrokken, ben je reddeloos verloren!

   1. Hamer Sikkel

    Venezuela heeft nooit arbeiderszelfbestuur gehad.
    Joegoslavië is het enige land waar het binnen het federatieve socialisme een succes was; totdat gristelijk Kroatische- en moslimseparatisten het aan flarden schoten.
    De Nederlandse werknemers zouden veel meer voor zichzelf op moeten komen.

 7. edoc431

  KAN IEMAND DAT VENTJE UIT ZIJN LIJDEN VERLOSSEN DAT ZIELIG PERSOONTJE IS HELEMAAL DE WEG KWIJT .

 8. edoc431

  Kijk hem staan de Obama van Nederland hahahahah en achter hem het stemvee wat hoopt dat er nog wat afvalt voor hun hahahahaha

 9. Westerling

  Groen Links is een reclasseringsinstituut van oud-communisten en andere politieke delinquenten.

 10. Duckday

  En het wachtgeld dat ook groenlinks krijgt Wat doen ze er aan Denk ook even aan de EU

 11. Dik

  Voor wie denkt dat Feras daar per ongeluk met opgestroopte mouwen staat:

  businessinsider.nl/jesse-klaver-lijkt-niet-expres-op-justin-trudeau/

 12. plakband

  Een veto van de burgers op achterlijke voorstellen uit de politiek is veel relevanter. Je zou zoiets een referendum kunnen noemen.

  1. Dik

   Levensgevaarlijk mannetje die Yasser Feras. Hij is voorstander van een compleet idiote CO₂-belasting.

   #stemzeweg

  2. Arie B

   Goede parallel inderdaad. Voor Yasser een ongewenste.

 13. Gerlos

  Waanideeën van KLAVERTJE VIER

 14. PMG

  Hou toch op! De politiek spreekt daar schande van? En hoe kan het dan dat een stelletje oetlullen bij de NOS mega betaald krijgt? Nul-komma-nul controle, men doet maar wat. Die Klaver is knetter-idioot, een ras communist!!! Engerd!!!

  1. Niet L niet R

   Perfect verwoord, en triest maar waar!

 15. Westerling

  Kijk hem staan met zijn opgestroopte mouwen, heeft nog nooit enige lichamelijke arbeid verricht, die gladde kan nog geen deuk in een pakje boter slaan.

  1. Arie B

   +1

 16. Niet L niet R

  Jesse Klaver een top volks menner van jonge mensen!
  Meer woorden wil ik niet aan dit persoon richten!

 17. Arie B

  Yasser heeft duidelijk nog sympathie voor de communistische elementen binnen GL. Buiten dat is dit vooral symboolpolitiek. Voor 90% van de bedrijven gaat deze vlieger niet op. Er zijn naast salaris nog andere geldstromen zoals bijvoorbeeld dividend. De aandeelhouders beslissen daar middels stemrecht zelf over. Niet aandeelhouders hebben daar niks over te beslissen.

 18. C.A.Barstow

  Links gelul zoals wij dat van links gewend zijn, koeien met gouden horens, de verkiezingen zijn in aantocht hé.

 19. J.Rademaker

  De heer Klaver is een genie overal verstand van, komt waarschijnlijk door zijn werkervaring bij bedrijven van verschillende grote.
  Allen een directeur eigenaar stelt zijn salaris vast, verder zijn raden van bestuur en de aandeelhouders verantwoordelijk.
  Maar van iemand die vindt dat het bedrijfsleven moet betalen en dan te dom is om te beseffen dat dat uiteindelijk ( ook weer ) op het bordje van de consument ligt mag je ook niet teveel verwachten.
  Mouwen opstropen is nog geen werken maar goed nog wat regeltjes erbij en de overheid komt helemaal tot stilstand.

  1. Lugar

   Klaver is een gevaarlijke communist met een vrouwengezichtje. Zijn ware aard komt pas aan het licht als je hem doorzaagt en dan is het te laat.

   #stemzeweg

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.