Nederland zegt nee tegen Donald Trump: 'IS-strijders in Irak berechten!'

Geen categoriefeb 20 2019, 18:00
Goed nieuws! Het Nederlandse kabinet heeft bij monde van minister Sigrid Kaag laten weten de oproep van Donald Trump naast zich neer te leggen. Die wilde dat Europa IS-krijgers hier zou berechten. Maar dit gaat dus niet door! Dit betekent dat de IS-krijgers, die nu nog in Syrië vastzitten, daar lekker blijven! Volgens Kaag is het preferabel als de krijgers 'worden berecht in Irak'.
Een goed punt, want voor het spreken van recht en het bestraffen van misdadigers moet er een gemeenschap zijn die deze straf voltrekt. En welke gemeenschap in het Midden-Oosten kan dat beter dan zij die onder het geweld van de krijgers van het kalifaat moest lijden? Niemand dus, behalve de Irakezen en Syriërs zelf want die weten natuurlijk wel raad met de IS-leeghoofden. Dat is dan meteen twee vliegen in één klap, want daarmee wordt ook voorkomen dat de terroristen naar Europa komen, zo stelt Sigrid Kaag:

"Er is geen groter veiligheidsrisico denkbaar dan wanneer deze IS'ers met bloed aan hun handen onder de radar terugkeren naar Europa"

Overigens is het nog niet zeker of de IS-strijders ook in Irak worden berecht. Ze zitten nu nog vast in verschillende Koerdische gevangenenkampen. En aangezien deze kampen 'informeel' zijn, kunnen de Koerden ze ook zomaar vrijlaten wanneer ze willen. Dat is nu niet zo waarschijnlijk, maar volgens de ministers zijn er 'geen garanties' dat dit niet gebeurt. Hoogleraar Geert-Jan Knoops, die in de juridische bubbel verkeert, was op Radio 1 nog ontstemd over de terughoudende reactie van de Europese landen.
Maar nu er een positie van het kabinet is, weten we in ieder geval zeker dat Nederland zich gaat inzetten voor berechting in Irak. Keurig! Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) liet weten bezorgd te zijn. Volgens hem betekent dit vrijwel zeker dat de IS-krijgers 'de doodstraf' krijgen. Normaal zou ik zeker geen voorstander zijn van de doodstraf, maar als dit de straf is die de gemeenschappen in het Midden-Oosten wensen dan is het even zo.
We kunnen wel idealistisch gaan dromen over een betere wereld, maar die begint toch écht bij het laten bestraffen van misdadigers door de gemeenschappen waartegen ze die misdaden hebben gepleegd. Een internationale berechting is dan ook niet gewenst. Gelukkig ziet D66-minister Kaag het ook zo: "Wij bemoeien ons verder niet met de nationale rechtsgang van een soeverein land", zo valt te lezen op NU.nl.
Blijft de vraag natuurlijk waarom de IS-strijders per se in Irak moeten worden berecht en niet in Syrië.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten