Nederland zegt nee tegen Donald Trump: ‘IS-strijders in Irak berechten!’

Goed nieuws! Het Nederlandse kabinet heeft bij monde van minister Sigrid Kaag laten weten de oproep van Donald Trump naast zich neer te leggen. Die wilde dat Europa IS-krijgers hier zou berechten. Maar dit gaat dus niet door! Dit betekent dat de IS-krijgers, die nu nog in Syrië vastzitten, daar lekker blijven! Volgens Kaag is het preferabel als de krijgers ‘worden berecht in Irak’. 

Een goed punt, want voor het spreken van recht en het bestraffen van misdadigers moet er een gemeenschap zijn die deze straf voltrekt. En welke gemeenschap in het Midden-Oosten kan dat beter dan zij die onder het geweld van de krijgers van het kalifaat moest lijden? Niemand dus, behalve de Irakezen en Syriërs zelf want die weten natuurlijk wel raad met de IS-leeghoofden. Dat is dan meteen twee vliegen in één klap, want daarmee wordt ook voorkomen dat de terroristen naar Europa komen, zo stelt Sigrid Kaag:

“Er is geen groter veiligheidsrisico denkbaar dan wanneer deze IS’ers met bloed aan hun handen onder de radar terugkeren naar Europa”

Overigens is het nog niet zeker of de IS-strijders ook in Irak worden berecht. Ze zitten nu nog vast in verschillende Koerdische gevangenenkampen. En aangezien deze kampen ‘informeel’ zijn, kunnen de Koerden ze ook zomaar vrijlaten wanneer ze willen. Dat is nu niet zo waarschijnlijk, maar volgens de ministers zijn er ‘geen garanties’ dat dit niet gebeurt. Hoogleraar Geert-Jan Knoops, die in de juridische bubbel verkeert, was op Radio 1 nog ontstemd over de terughoudende reactie van de Europese landen.

Maar nu er een positie van het kabinet is, weten we in ieder geval zeker dat Nederland zich gaat inzetten voor berechting in Irak. Keurig! Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) liet weten bezorgd te zijn. Volgens hem betekent dit vrijwel zeker dat de IS-krijgers ‘de doodstraf’ krijgen. Normaal zou ik zeker geen voorstander zijn van de doodstraf, maar als dit de straf is die de gemeenschappen in het Midden-Oosten wensen dan is het even zo.

We kunnen wel idealistisch gaan dromen over een betere wereld, maar die begint toch écht bij het laten bestraffen van misdadigers door de gemeenschappen waartegen ze die misdaden hebben gepleegd. Een internationale berechting is dan ook niet gewenst. Gelukkig ziet D66-minister Kaag het ook zo: “Wij bemoeien ons verder niet met de nationale rechtsgang van een soeverein land”, zo valt te lezen op NU.nl.

Blijft de vraag natuurlijk waarom de IS-strijders per se in Irak moeten worden berecht en niet in Syrië.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Nuts

  Ter aanvulling nog voor Teunis…

  Het gaat voorral om gevangenen in Amerikaanse handen die uit Nederland en andere Europese landen komen.

  Trump wil namelijk af van de miljarden die zij spenderen om voor politie agent te spelen en wereldwijd iedereen maar te beschermen terwijl niemand mee betaald of zelfs de vijanden staat te bevoorraden (Nederland)

 2. TD

  “Nederland zegt nee”
  Geloof het niet! Ze komen hierheen!
  ALLEN met een Nederlands paspoort komen naar Nederland inclusief de hele nafok,heeft alles te maken met stemvee manipuleren en op het verkeerde been zetten.

 3. Rien Noppen

  Kaag gebruikt een praktisch, of, zo men wil, een opportunistisch, argument, die een juridisch rechtsstatelijk argument. Het is begrijpelijk dat Nederland niet op dit tuig zit te wachten maar het is juridisch opportunisme om je aan de geldende verdragen te onttrekken. Dat is niet het juiste signaal.

  Maar ook praktisch geredeneerd is deze opstelling niet wijs: deze criminelen zullen gaan zwerven in de regio en de resten van IS levend houden en vanuit die nieuwe basis dood en ellende zaaien.

  In de beoordeling van deze kwestie wordt volgens mij ook volstrekt onvoldoende erkend dat IS een Westerse creatie is. We hebben vanuit het Westen die politieke radicalisering veroorzaakt en gevoed.

  1. TD

   Het is een juridisch rechtsstatelijk argument om de IS moordenaars te fussilleren!
   Jij orgasmeert van je geitewollen zachte woordspelingen!

  2. ZiggyStardust

   Test.

   1. Meriadoc Brandebok

    Test test test. Test 2 test 2 test 2.

    1. ZiggyStardust

     Mijn reacties komen niet door.

     1. Meriadoc Brandebok

      Sommige woorden worden gefilterd, zoals:

      – e’treem
      – Se’
      – Dru’

      Als je zo’n wordt gebruikt verdwijnt je reactie automatisch. 🙁

     2. ZiggyStardust

      Meriadoc, ik had geen enkele van die woorden gebruikt, maar inmiddels werkt het wel weer in andere berichten.

  3. bifbof

   Denk om je taal Rien . Je kunt beter .

  4. TheresaGeissler

   Tja… Niettemin, dat is nu jóúw “geweldige’ Kaag.

  5. Vraagtekentje

   Dat doen ze ook als ze hier max. 6 jaar cel kunnen krijgen DAARNA

 4. HendrikJan

  Kijk als Kaag vanavond thuis komt en haar hoofddoekje weer heeft omgedaan, veranderd zij als vriendin van Rutte, als een blad aan een boom.

  Zij past helemaal bij Rutte 3, A zeggen en B uitvoeren.

  Deze Rutte 3 club is het slechtste uit de Rutte cyclus wat Nederland ooit is overkomen.

  1. Rien Noppen

   verandert

   1. Adriaan

    “Kaag gebruikt een praktisch, of, zo men wil, een opportunistisch, argument, die een juridisch rechtsstatelijk argument.”
    Wat ben je toch een zielig persoon. Zoek hulp. Je zit dag en (bijna) nacht op dit forum. Ga eens wat meer wandelen, zal je goed doen.

  2. Dik

   @HJ: +1

   1. HendrikJan

    Inderdaad Dik.

    Wat is een d of een t, in een mensenleven.

    1. Dik

     Is het taalneuqertje weer bezig? Let er maar niet op. Volkomen negeren, daar raak je hem het meest mee.

    2. Spaanse kok

     Ach, daar hebben we weer een weg-met-onze-Nederlandse-taal figuur.
     Zo jammer dat zo weinig mensen zuinig zijn op onze Nederlandse taal.
     De verloedering slaat toe.

 5. Onzin456

  “De koerden kunnen ze ook zomaar vrijlaten”. Hoe kom je daarbij? Koerden hebben de grootste haat tegen die IS strijders. Lijkt me eerder een executie per peleton voordat ze die gekken weer wegsturen hoor.

 6. Meriadoc Brandebok

  Goed dat Kaag deze oproep naast zich neerlegt.

  1. Gekko

   Guusje doet ook in een duit in het zakje. Dat is meer dan wat er in zijn eigen zakje zit. Het is een klootloos jong, zogezegd, er zit geen fut in.

   1. Spaanse kok

    Wederom laat Gekko de bal links liggen.

 7. Eugenie de la Fleur

  Dit is een foute oproep. ISIS is een westerse creatie en heeft verder helemaal niets met de islamitische religie te maken. Wij dienen de verantwoordelijkheid op ons te nemen.

  1. BB

   Prima!

   KCT DA erheen, dan is het binnen enkele minuten opgelost.

  2. edoc431

   hall jij de trekker over ??/ jankerd

 8. plakband

  Sigrid Kaag zegt: wij bemoeien ons verder niet…. Als de meest bemoeizuchtige partij in NL dat zegt betekent het dat zij hun vingers niet willen branden. Over twee maanden zijn ze onthutst, verbijsterd of geschokt. Trump doet precies waar het lakse en laffe Europa recht op heeft. We krijgen onze eigen terroristen weer terug. Die kunnen dan op kosten van de belastingbetaler worden begeleid, vertroeteld en vooral niet berecht. Ze waren immers ‘ in de war’. #stemzeweg.

  1. Dik

   Sigrid Al-Qaq

  2. Dik

   #stemzeweg

   +1

 9. Ries

  Het getreiter van de linksaftrollen gaat geleidelijk aan over in zieltogend gereutel. De financiers van deze forumverziekers beginnen zich te beraden over een trollen-exit-procedure, de Trexit. Zenuwslopend…wat moeten ze nu? Misschien eens een gewone baan proberen?

  1. Eugenie de la Fleur

   Ik lees bij jou alleen maar blablabla blabla

  2. Spaanse kok

   Ries, de grote ziener van DDS.
   .
   Ries 13 augustus 2018 rond 20:00 uur
   Kong heeft het exelprogramma van DDS gekopieerd en lijkt weet te hebben van nicknames. Dat is alleen maar mogelijk als hij direct bij de redactie betrokken is. En dat verklaart veel. Namelijk dat de redactie zelf de nicks post. Goed voor de Coucke. Ok jongens, vooral ter rechterzijde. DDS is geïnfiltreerd. Wegwezen dus. We worden belazerd.

 10. Troelstra

  Het berechten van dr IS’ers is het beste toevertrouwd aan de locals zelf in Syrië of in Iraq. Die weten wel raad met hen. Met schone handen zien wij hen dan nooit meer terug. Doen!

 11. Tante Sidonia

  Als ze maar niet naar Nederland komen.
  Alhoewel, ………………………….
  veel reagerenden linkse facistische Moslim-konten kussers, zullen, als ik hun inbreng lees, op Schiphol staan om ze in huis te nemen!
  Wat zijn die linkse facistische Moslim-konten kussers, toch sociaal!

  1. sjun

   het lijkt me verstandig de mensen daar te berechten waar zij hun misdaden begaan hebben. Al was het maar om op de kosten van internering, juridische en psychische begeleiding, onveiliger worden van de samenleving en de cumulerende kosten van langer verblijf van deze delinquenten te besparen.

 12. Korporaal Monty

  Moeten we nu minister Sigrid Kaag steunen of de Amerikaanse president?

  Moet eigenlijk niet moeilijk zijn?

  1. Tante Sidonia

   Korporaal Monty
   Kaag speelt dubbel spel.
   Alles wat ze zegt of doet is voor de Buhne!
   Ze is Moslima en haar Moslim-man zal nooit en te nimmer accepteren dat ze iets zal ondernemen tegen Moslims is: onverschillig of ze “goed” voor hun vrouw zijn of honderden moorden plegen!

   1. Korporaal Monty

    Dus?
    Dan maar Trump steunen.

  2. sjun

   Inderdaad, gewoon belangen van Nederlandse burgers in Nederland steunen. Tenslotte brengen die het belastinggeld op waarvan de initiatieven bekostigd worden.

 13. Michael M

  Jaa zeker, tuurlijk, …we kennen Nederland al jaren. Ik ken het land ruim 40 jaar. Ze zeggen nee, maar bedoelen ja.

 14. Toverkol

  Ik snap de hele discussie niet, gelijk nederlandse nationaliteit afnemen.
  Hierbij gelijk berecht, denaturalisatie is de straf, kunnen ze ook niet terugkomen !

 15. Two Ravens Black Kettle

  Waarom lopen er dan nog steeds honderden teruggekeerde jihadisten in Nederland rond ?
  Waarom steunden de NLse regering Al-Qaida, Al-Nusra en Isis ?
  Waarom wordt niemand gedenaturaliseerd en uitgeleverd aan de rechtmatige machthebbers in Irak en Syrië ?

  1. Tante Sidonia

   Two Ravens Black Kettle

   Te veel linkse-Moslim-knuffel ambtenaren op alle Ministeries. Deze adviseren uitvoerende organen en Ministers.
   Daarbij is de asiel-industrie inmiddels een zeer machtig links instrument geworden,
   en mogen de ISIS moordenaars ook terugkomen.

 16. Politiek Profeet

  Wij moeten hier van de milieumaffia alle afval scheiden, laat het isisafval maar daar gescheiden worden van leven naar een dood.
  De Koerden weten wel raad met afval,zandbergen genoeg…..
  Nederlandse politici….wie gelooft dat tuig nog?

 17. Veteraan

  Stuur daar eens snel een zak geld naar toe om te zorgen dat ze allemaal de doodstraf krijgen. Daar betaal ik graag aan mee.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.