Nederlandse wiettelers gaan internationaal – ‘Verstaan hun vak, hebben goed materiaal, een breed netwerk en een goed eindproduct!

Die hele ‘war on drugs’ in Noord-Brabant heeft een onbedoeld effect gekregen. Hoewel er steeds meer wiettelers worden aangepakt, kiest een aanzienlijk deel eieren voor hun geld en gaat de grens over! Dat meldt de Telegraaf.

Laurent Laniël, een onderzoeker van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving, deed een curieuze ontdekking! Nederlandse wiettelers zijn als het ware aan het ‘franchisen’ en zetten overal locaties op in Europa. Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, België en Duitsland krijgen daardoor steeds meer te maken met wietplantages van Nederlandse signatuur.

Op het illegale aspect na lijkt het er sterk op dat hier een waar business-model wordt gevolgd. De wiet van dit soort plantages en telers bevat dezelfde kenmerken als andere succesvolle bedrijfsstrategieën. Vaklui, goed materiaal, breed netwerk, hoge kwaliteit en groot volume.

Naast deze succes genererende ingrediënten lijkt het er ook sterk op dat Nederlandse criminelen goed in de gaten hebben waar de zwakke plekken van politiediensten en hun samenwerking met internationale collega’s zitten. Zo worden ze ervan verdacht juist gebruik te maken van grenzen om het strafproces te bemoeilijken.

Of je nou vindt dat softdrugs gelegaliseerd moet worden of juist harder moet worden aangepakt, het valt niet te ontkennen dat de Nederlandse handelsgeest een sterke indruk heeft gemaakt op het criminele circuit! Juist door dit soort competente figuren valt aan te tonen dat het huidige beleid in ieder geval totaal op z’n gat is gevallen.

Wil je legaliseren, dan zal men er goed aan doen dit in samenspraak te doen met dit soort figuren, op eenzelfde manier als in de laatste scènes van de film Catch me if you can, waar de geniale fraudeur en vervalser gepakt wordt en juist bij de inlichtingendiensten een waardevolle toevoeging wordt, in ruil voor strafvermindering.

Gaat de voorkeur toch uit naar criminaliseren, dan is internationale samenwerking een absoluut vereiste. Gezien de stroperige bureaucratie en onderbemanning van de diverse politie- en inlichtingendiensten lijkt me dat een véél grotere klus met een groot risico op geweld en slachtoffers.

Welke kant het ook uitgaat, dit soort professionele ontwikkelingen op steeds grotere schaal, maakt dat de urgentie voor een heldere en eenduidige beslissing toeneemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. HendrikJan

  Alle goede dingen gaan naar het buitenland, dat is ook de opzet van Rutte.

 2. Michael

  Legaliseren van dit relatief ongevaarlijke genotsmiddel is de enige logische optie. Bizar eigenlijk dat men vrolijk sigaretjes kan opsteken en alcohol kan drinken, maar dat cannabis nog steeds niet volledig legaal is.

  1. Siemien

   Bizar eigenlijk dat men gevaarlijke druks als wiet gewoon prima vindt, je bent gestoord in je kop als je denkt dat druks ongevaarlijk is, de nuance genotsmiddel is natuurlijk schandalig.

   1. Michael

    Wellicht ook maar eens gaan kijken in een afkickkliniek voor alcohol verslaafde? Game verslaafde? Secs verslaafde? Etc…. ook maar verbieden allemaal?

    Ik weet dondersgoed waar ik het over heb. Als je simpelweg naar de feiten kijkt zie je dat marihuana minder gevaarlijk en minder verslavend dan menig genotsmiddel dat legaal te verkrijgen is.

    1. santiago

     michael. Doe jij nog zelf veel aan secs?

     1. Michael

      Zeker, vandaag nog 😉

    2. marco1

     Ben het niet helemaal met je eens Michael wel voor een groot gedeelte. De wiet is met name door ons Brabanders met hun uitmuntende kweektechnieken niet zo onschuldig meer. Het was in de jaren 80 gebruikelijker hash te roken gewoon omdat dat dat sterker was als wiet. In de jaren 90 waren alle blowers wel over gestapt op de wiet omdat die steeds sterker werd(rara hoe kan het) en tegenwoordig doet in principe de beste hash nog niet wat de mindere wiet doet. Verder zijn er waarschijnlijk niet heel veel junks aan een overdosis gestorven die niet begonnen zijn met blowen.

     1. Michael

      Dat ben ik met je eens Marco, maar zijn geen argumenten tegen legaliseren. Immers, als je controle hebt over de productie, kun je ook standaarden maken waaraan de wiet moet voldoen (dus geen chemische toevoegingen etc om het sterker te maken)

      Verder verminderd de doorstroom naar harddruks naarmate marihuana legaler is. Je haalt het immers uit het circuit. In landen met een streng softdruks beleid zijn er veel meer harddruks verslaafden omdat de stap van soft naar hard veel makkelijker is, en wordt gepusht door dealers (immers, meer geld aan te verdienen).

     2. marco1

      In die dingen ben ik het in de grote lijnen meeeens. Het lijkt me wel lastig om degene die het “goede”spul gewend in 1 keer het mindere te gaan verkopen. En wat gaan de prijzen doen. Nu rook ik dat spul sinds me late jeugd eigenlijk niet meer maar zo 1 keer per jaar of 2 jaar stap ik weleens een shopje binnen dan schrik ik van de prijzen.Er zitten wat mij betreft nog wat haken en ogen aan het legaliseren hoewel het spul toch gebruikt en vrij open verkocht word dus dan maar legaal.

     3. Siemien

      “Je haalt het immers uit het circuit.”

      Echt, waar haal je dit vandaan, uit welk circuit, criminele circuit? wat je nu krijgt is witte bordencriminaliteit, de staat die gaat verdienen aan verslavende en vooral verdovende middelen.

      Ziekmakende manier van denken dit, veel teveel stappen te ver, nog maar niet te spreken over de vele slachtoffers die het maakt.

    3. Siemien

     “Ik weet dondersgoed waar ik het over heb. Als je simpelweg naar de feiten kijkt zie je dat marihuana minder gevaarlijk en minder verslavend dan menig genotsmiddel dat legaal te verkrijgen is.”

     Lees nou eens goed wat jezelf schrijft, je hebt helemaal geen idee wat je schrijft, en het bij naam noemen gebeurd al helemaal niet meer.

     Het is druks en geen genotsmiddel, maar het blijven vergoelijken zodat je het kan blijven gebruiken is zo’n verslavingsgedrag, dan nog maar niet spreken over de ontkenning hiervan..

    4. Siemien

     “Wellicht ook maar eens gaan kijken in een afkickkliniek voor alcohol verslaafde? Game verslaafde? Secs verslaafde? Etc…. ook maar verbieden allemaal?”

     Yep, over de ruggen van deze mensen worden anderen rijk en vinden deze rijken geld belangrijker dan het welzijn van mensen, sterker nog, jij vindt dit ook..

     1. marco1

      Ja maar siemien als we de liefde bedrijven ook gaan verbieden dan weten we zeker dat de moslims in no time in de meerderheid zijn. Want j3 weet hoe dat gaat met dat volkje , je kunt ze van alles verbieden maar dan doen ze het gewoon stiekem , de rotzakken..

  2. Sprookjesfiguur

   “relatief ongevaarlijke genotsmiddel”

   Ga maar eens in een afkickkliniek met de mensen praten.

   1. Siemien

    @SF
    Dit soort mensen hebben echt geen idee waar het over lult

  3. Adriaan

   @Michael, ik heb gelezen dat nog niet bekend is of wiet onschuldig, dan wel schuldig is. Wetenschappers zijn daar nog niet over uit. Dus jouw stelling: ‘wiet is onschuldig’, is wat mij betreft wat voorbarig.

   1. marco1

    Het is niet onschuldig maar iedereen moet zelf maar bepalen of hij/zij/het van het goedje wil proeven.

    1. Adriaan

     Uiteraard en dat geldt eigenlijk met alles. Alcohol, sigaretten, heroïne.
     Ik zie helaas teveel arme sloebers die hun dagelijkse shot komen halen bij de daartoe geëigende instanties. Verlopen koppen, totaal de weg kwijt.

    2. Siemien

     Helemaal niet Marco, iedereen maar een beetje laten gaan is natuurlijk onverschilligheid ten top..

   2. Siemien

    De vraag is; is druks goed of is druks slecht voor de mens?

    Dus je gebruikt een middel dat ervoor zorgt dat het lichaam iets doet dat niet lichaamsnormaal is, waarbij er stoffen (serotonine, endorfines, dopamines) in zeer grote hoeveelheden vrijkomen in het lichaam dat, als het uitgewerkt is bv depressies veroorzaakt, en in het geval van (soft) druks paranoïde of schizofrenie..

 3. santiago

  Kan Rutte binnenkort weer vertellen dat Nederland, ook wat betreft de wietteelt weer in de top drie van alle lijstjes staat. Gaaf land he.

 4. worstcase

  Klopt! Misschien moeten we net zoals Canada de marple leaf in de vlag heeft, wij er een wietblad in moeten zetten. Velen denken natuurlijk nog steeds dat we beroemd zijn om de tulpen, molens, klompen, klederdracht en het Rijks. Nou, forget it. OK, pro forma een verplicht nummer. Maar de toeristen overstromen Amsterdam natuurlijk vooral voor de Wallen, de coffeeshops of de handel in veel sterker spul. Neem ook onze wetteloze narcoticaprovincie. XTC. Een miljarden omzet. Uit angst zwijgende omwonenden. Een overheid die totaal niet weet hoe op te treden. Bestuurders die voortdurend bedreigd worden.

 5. ruudjeenjose

  Semien wat dom. Ga maar lekker tabak roken. 22000 doden per jaar .Wiet nul doden per jaar.Lees eens wat meer dan de Donald duck.

 6. sjun

  Wie de handen uit de mouwen wil steken, kan overal terecht, ook met groene vingers.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.