13 jaar en levensbedreigend ziek door anorexia: 9 maanden op de GGZ-wachtlijst gezet

Dit kan alleen in Nederland. Lang leve de ‘genationaliseerde zorg.’

Heel veel Nederlanders begrepen er de afgelopen jaren niets van dat Amerikanen zich massaal verzetten tegen ObamaCare, het zorgplan van Obama waardoor de zorg feitelijk genationaliseerd zou worden. Waarom toch, zeiden Nederlanders? Zo kan iedereen de zorg betalen, iedereen heeft dan toegang, blabla. Natuurlijk hébben alle Amerikanen al toegang tot zorg — er zijn programma’s voor mensen zonder goede inkomsten — maar ja, leg dat maar eens uit aan de gemiddelde Nederlander die alleen naar de anti-Amerika propaganda van de NOS en RTL luistert.

Hoe dan ook, de reden dat veel Amerikanen helemaal niets zien in genationaliseerde zorg is… de ervaringen die wij in Europa daarmee hebben opgedaan. Anders dan in Amerika hebben wij ellenlange wachtlijsten. Niet alleen voor ‘operaties,’ maar ook voor mensen met psychologische klachten. Lees bijvoorbeeld over dit schrijnende geval:

‘Ze had beter kanker kunnen krijgen, dan werd ze tenminste direct adequaat behandeld.’ Marieke is ten einde raad, haar 13-jarige dochter is levensbedreigend ziek. Ze lijdt aan anorexia, weegt nog maar een schamele 37,5 kg (een BMI van 13) en is gisteren – alweer – in het algemeen ziekenhuis opgenomen voor dwangvoeding. Die adequate behandeling in een gespecialiseerde kliniek? Achter aansluiten en negen maanden wachten.

Negen maanden!

Moeder Marieke stuurde een brief aan minister Hugo de Jonge over dat geval. Het is werkelijk verschrikkelijk om te lezen:

Op het moment dat het voor ons duidelijk was dat ze anorexia bleek te hebben, heeft de huisarts haar op de wachtlijst gezet van een kliniek die haar geestelijke stoornis zou kunnen behandelen. Wij hoorden op dat moment direct dat er sprake is van zeer lange wachtlijsten; onze dochter zou naar verwachting na 9 maanden geholpen kunnen worden. Zonder verdere tussentijdse hulp zou ze dan zonder twijfel reeds overleden zijn.

Binnen 3 weken na deze mededeling hebben we onze dochter met spoed moeten laten opnemen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht met zeer ernstig ondergewicht en diverse organen die nog onvoldoende bleken te werken. De kinderarts heeft gelukkig voor elkaar gekregen dat ze op de spoed-wachtlijst kwam te staan bij de kliniek, maar ook deze wachtlijst blijkt langer dan een paar maanden.” 

Na vijf weken kon ze weer terug naar huis, ze was voldoende aangesterkt. Twee weken later was het alweer terug naar af. Niet zo gek natuurlijk, want je herstelt niet zomaar even van anorexia. Daar heb je een goede psychologische behandeling voor nodig.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld vindt dit, terecht, volkomen onacceptabel. Ze heeft dan ook Kamervragen gesteld aan de minister; vragen waarop ze ASAP antwoord eist.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Punt50

  Arm kind, arme ouders.. Rijk maar arm land.

  1. Augustus

   Arm gemaakt door globalistisch beleid.

 2. Original NL

  Dat heb je er nou van als je dochter geen Fatima heet.

 3. DeBruijn

  Dat krijg je als je heel de wereld wilt helpen, maar niet kijkt naar je eigen mensen (autochtoon en allochtoon).

  Honderduizenden mensen hier naar toe laten komen en gelijk allemaal uitkeringen geven, niet gek dat het geld dan op is voor mensen die zorg nodig hebben, zowel jong als oud.

  De vluchtelingen hier in de straat hebben een dozijn begeleiders, om hen een beetje op de rail te brengen. Wat ze niet eens echt willen. Zij krijgen alles voor elkaar, maar anderen niet.

  Je kunt je geld maar een keer uitgeven. Ben benieuwd wie ook belangrijker is voor D66 en Groenslinks, iemand die zorg nodig heeft of het milieu? Het laatste maken ze zich veel drukker om, dan mensen in nood in eigen land.

  1. Satty

   Dus moet ik jouw zorg gaan betalen?

   1. DeBruijn

    @ Satty

    Die betaal ik zelf, dank je voor je aanbod.

    1. Satty

     Je bent bekend met het zorgstelsel?

    2. Original NL

     Je bent bekend met satty???

   2. DeBruijn

    @ Satty

    Laat staan jij bent getrouwd en heb 3 kinderen. 5000km ver weg is er oorlog, maar jouw kinderen hebben allemaal gezondheidsproblemen. Je hebt net aan geld om he te helpen. Maar je vind het zo zielig voor de mensen van 5000km weg, die je niet kent en nooit gezien hebt, dat je tegen je kinderen zegt ‘ sorry, ik had jullie graag geholpen, maar ik laat die mensen met het geld wat ik had hierheen komen en neem hen in huis op’.

    Wedden dat je dat geld gebruikt om jouw kinderen te helpen, voordat jij andere mensen gaat helpen.

    Of zit ik er naast, zeg jij tegen jouw kinderen ‘zoek het maar uit, misschien over 9 maanden help ik je wel, maar alleen als er niet meer mensen ergens ver weg hulp nodig hebben.

    1. DeBruijn

     @ Satty

     Kom op, wie zou je eerst helpen ‘je kinderen of mensen van 5000km ver’?

     Daar gaat het om. We hebben enorme problemen en achterstanden, die moeten we eerst eens oplossen voordat we meer mensen (vaak met problemen) hier naar toe halen.

     Als jij ondernemer bent, zoals je beweert, dan weet je dat dat de enige manier is van werken. Eerst de lopende zaken afhandelen, dan pas nieuwe dingen beginnen. Met mensen is het niet anders.

    2. Satty

     Ik heb het over de inkomensafhankelijke zorgbijdrage.

   3. DeBruijn

    @ satty

    Ja, ik ben bekend met het zorgstelsel en weet dat 89% van de statushouder niet werkt, zelfs niet na 4 a 5 jaar. Dus daar mag jij de zorg van betalen.

   4. Siemien

    Satty betaald helemaal niets, wat Satty wel doet is een schuldgevoel proberen aan te praten dat dan weer wel.
    Satty is natuurlijk bekend met ons zorgstelsel en denkt echt dat zij de enige is die voor héél Nederland betaald, sterker nog, zij denkt dat Afrika alles betaald in deze wereld..

 4. Satty

  ‘Natuurlijk hébben alle Amerikanen al toegang tot zorg — er zijn programma’s voor mensen zonder goede inkomsten — maar ja, leg dat maar eens uit aan de gemiddelde Nederlander die alleen naar de anti-Amerika propaganda van de NOS en RTL luistert.’

  Leg dat eens uit. Dit is werkelijk gelul uit je nek. Kijk alleen maar naar de zorgmijders.

 5. Satty

  Michael dat je een stuk schrijft wat aantoonbaar zoveel leugens bevat over de rug van dit kind is een schande. Schaam je diep, echt smerig.

 6. Siemien

  Ze noemen het ziekte, ik zeg dat je een kind onder handen moet nemen, aanpakken wat denkt zo’n kind wel niet zeg, kom op, beetje karakter hoor, op zoek naar symptoom bestrijding, ooh het is zo zielig! gewoon aanpakken dat emotionele gedoe, kom op zeg…

 7. Benny

  Sateetje zet zichzelf hier op dds iedere dag keer op keer voor aap, wederom ontwijkt zij een vraag in een discussie En begint over Afrika en Amerika en weet ik veel wat allemaal, kom op berggeitje geef eens antwoord op de vraag van de Bruijn…..

  1. Satty

   In het artikel trekt de schrijver Amerika in het verhaal waar hij begint met een aantal beste leugens over de gang van zaken in Amerika. Een groot deel van de amerikanen heeft schulden door bv een ziekenhuis opname.

   Antwoord op de Bruijn in Nederland is het zo dat je via je inkomen een inkomensafhankelijke zorgbijdrage doet. Omdat mensen als benny niet in staat zijn om een redelijk eigen risico op te vangen blijft de premie op de verzekering stijgen. Moet ik je de rest nog uittekenen?

 8. stellendam

  Jammer voor Satty wachtlijst voor nieuwe wel werkende hersens 6 maanden. Dus tot die tijd blijf jij dom lullen en stoken en leugens vertellen lieve trol. AUB schrijf je vandaag nog in die 6 maanden onzin komen we ook wel door. suc7

 9. Hartenheer

  Alles weg gooien.
  Op een bootje op de Noordzee zetten en noodsignalen uitzenden.

  Verward doen en je bent ”vluchteling” dus alle zorg direct en gratis.

  Welkom in de ”democratische” zorg{en}staat.

  1. Satty

   Kun je dit bewijzen? Zo is het met zorg voor vluchtelingen helemaal niet geregeld. Er is zelfs aparte wetgeving voor.

   1. Siemien

    Precies en dat is dat vluchtelingen gratis zorg, onderdak, eten en zakgeld toe krijgen

    1. Satty

     Nee. Jij hebt altijd ,als je tenminste ooit gewerkt hebt meer salaris gekregen dan je waard bent.

     1 dollar naar Afrika zijn minimaal 10 naar het westen. Dit is gewoon een feit.

     1. Punt50

      @ Zatkop

      > 1 dollar naar Afrika zijn minimaal 10 naar het westen. Dit is gewoon een feit. <

      Stellen = bewijzen. Ik heb het nu meermaals gezien deze opmerking. Bewijs het eens!

      Net als Guus Geluk = Noppen met zijn CO2 blabla. Bewijs het maar…

     2. DeBruijn

      @ Satty

      ‘Ik heb het over de inkomensafhankelijke zorgbijdrage.’

      Ja ja, praat er maar weer omheen. Ik stel je een eerlijke vraag, maar aangezien je die niet kan beantwoorden doe je het gewoon niet.

   2. DeBruijn

    @ Satty

    Vluchtelingen in Nederland krijgen allemaal een uitkering, gezondheidszorg, huurtoeslag, kindgebondenbudget, toeslag om te sporten, enzovoorts.

 10. Rien Noppen

  Anorexia is een epidemie geworden. Het aantal patiënten neemt snel toe en de behandeling duurt vaak jaren en is zeer tijdrovend. De organisaties die hulp bieden zijn overbelast en hebben enorme wachtlijsten.
  Patiënten in een levensbedreigende situatie worden in een ziekenhuis opgenomen.

  Deze hysterische bijdrage die ook absurd in de politieke sfeer wordt getrokken toont slechts onnozelheid.

  1. Siemien

   Net als epidemische klimaathysterische idioten zoals jij..

   1. Punt50

    @ Siemien

    En noppes kan niet eens vertellen waarom CO2 zo slecht is… Hij blaat maar wat linkskerk figuren na.

 11. NoDoubt

  NL is al tijden overvol en al heel lang niet meer beheersbaar. Al onze zorg gaat naar mensen die hier niets te zoeken hebben en ondertussen lopen al onze overheidsinstellingen met een hoog burnout. We zijn er als de kippen bij met onze overvolle stallen maar het meest dichtbevolkte gebied van Europa mag er dankzij onze Rutte nog wel een paar miljoen mensen bij terwijl voedsel meer en meer gemanipuleerd wordt, wegen dichtslibben, ziekenhuizen sluiten, zorg onbetaalbaar, islam niet integreert, ambulances hun werk niet kunnen doen. 90 % gemeenten voedselbank. 90 % allochtoon niet integreert.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.