Beelden! Buren bekvechten om ‘windmolenterreur': Rijksoverheid klapt in handjes!

Bron: Flickr / Matthew Jackson
Foto: Bron: Flickr / Matthew Jackson

‘Een goede buur is beter dan een verre vriend’. Zo ook in Drenthe waar buren elkaar in de haren vliegen vanwege de plaatsing van tientallen en soms zelfs honderden (!) meters hoge windmolens. Maar waar ging het nu mis en waarom loopt de ‘windmolenterreur’ uit de hand waardoor zelfs de Tweede Kamer in debat moet gaan over het onderwerp?

De buren en ondernemers gingen gisteravond in gesprek met Rutger van Pownews om toe te lichten wat er fout is gegaan en waarom ondernemers momenteel worden bedreigd als zij windmolens bouwen.

Één van de redenen is dat huiseigenaren 3 – 12% van hun WOZ-waarde verliezen door de windmolens. Maar dat doet er niet toe. De boze mensen in het verweer zijn namelijk ‘terroristen’. Degenen die de windmolens plaatsen zijn dat niet. Dat zijn natuurlijk ‘hardwerkende ondernemers’, die subsidiehazerij beoefenen overigens.

Maar wat gebeurt er nu echt? Heel simpel: de Rijksoverheid speelt lokale gemeenschappen (onbewust, red.) uit elkaar en zet ze tegen elkaar op middels zogenaamde SDE-subsidies. De windmolens hebben namelijk helemaal geen nut. Ze kosten geld en zijn nauwelijks rendabel. Ze zorgen voor tweespalt in de samenleving.

Het enige nut dat de windmolens hebben is het zaaien van verdeeldheid tussen buren. En waarom wantrouwen de buren elkaar? Vanwege de windmolens? Nou, niet alleen vanwege de windmolens, maar ook om de wijze waarop het proces door de overheden en initiatiefnemers is opgezet. Die hebben namelijk nagelaten helder te communiceren.

Zo werden burgers wel ‘geconsulteerd’ voor een zogenaamde ‘provinciale omgevingsvisie’, maar vrijwel niemand reageerde. Burgers wisten niet dat zo’n consultatie plaatsvond:

“Waarom liet u dan niet iets in de krant plaatsen?”

Vroeg een boze Drent terecht.

“Ja, we zijn overruled”

Riep de lokale PvdA-baas. Overruled door wie? Den Haag?

Minister Wiebes (VVD) deed ook z’n plasje over de zure situatie en verbergt zich achter de juridische argumenten: ‘Nederland is een een democratisch land en alles wordt democratisch besloten’. Bla, bla bla.

Juridisch gezien klopt dat natuurlijk, maar volgens de lokale PvdA-baas: ‘is men wel vergeten om de burgers mee te nemen in het besluit’. En een oproep tot participatie in een ‘omgevingsvisie’ is natuurlijk wollig en onduidelijk.

Het is vrij logisch dat burgers niet participeerden in de zogenaamde ‘omgevingsvisie’. Immers impliceert het woord ‘omgevingsvisie’ niet ‘de bouw van een windmolenpark’. Toch was dat laatste wel onderdeel van het eerste!

Ondernemers zitten nu met de gebakken peren vanwege de stomme communicatiefouten van de overheden. En de buren wantrouwen elkaar. De vraag is dan ook hoe deze situatie wordt opgelost? Enkele ondernemers en andere initiatiefnemers zijn natuurlijk vóór en hebben investeringen gedaan. Maar de buren voelen zich niet gehoord en in de steek gelaten.

Nederland wordt hiermee het land waar men vroeger gezamenlijk dijken bouwde, maar nu waar men elkaar de tent uitvecht vanwege oerlelijke en onzinnige windmolens die draaien op SDE-subsidies.

Minister Wiebes en zijn voorgangers kunnen tevreden zijn. Ze hebben (wellicht onbewust, red.) de lokale gemeenschappen tegen elkaar opgezet. Die maken zich nu druk om windmolens terwijl de belangrijke onderwerpen ondergesneeuwd raken.

Chapeau hoor! Zij daar iemand ‘afbraak?’

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

32 reacties

 1.   

  Inderdaad, dit Nederland is een keiverrot land geworden, leugens en bedrog vieren hoogtij.

  Stem in Mei een anti EU partij.
  Het Ruttekartel moet verdwijnen.

  1.   

   J-H
   Stem SP

   1.   

    Zou HendrikJan nog kunnen springen achter zijn rollator ?

 2.   

  Je moet echt een beetje uitkijken met een windmolen.
  Voor dat je het weet krijg je kanker van de molenwiek.

  1.   

   Ga jij je mond eens spoelen! Bah!!

   1.   

    @P50
    Hep het Trump zelf horen zeggen :)

    1.   

     Dus dan moet je het hier maar herhalen en neerplempen?

     1.   

      @P50
      Eh JA

      Wat is daar mis mee?
      Pas ik mij een beetje aan, is het ook niet goed :(

  2.   

   MK:
   Dat ding geeft ook een vervelend geluid!

 3.   

  “De windmolens hebben namelijk helemaal geen nut. Ze kosten geld en zijn nauwelijks rendabel.”

  Arme Teunis.

  1.   

   Als horizonvervuiler en vogelmoordenaar voldoen ze in ieder geval goed, oké ze leveren elektriciteit in beperkte mate dat dan weer wel.

   1.   

    Kolencentrales en kerncentrales verpesten het klimaat. Het is een kwestie van afwegen.

    1.   

     Kernenergie verpest het klimaat? Hmm, een doordenker. Wellicht geven kerncentrales meer CO2 af dan ik dacht. Of zorgt kernafval ongewild voor opwarming van de omgeving of zoiets.

     1.   

      U heeft gelijk, Ego, kerncentrales zadelen ons weliswaar met gevaarlijk afval op maar verpesten niet het klimaat.

      Het zal u misschien verbazen, maar ik ben geen tegenstander van kernenergiecentrales. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze nuttig en nodig zijn om een overgang naar een meer duurzame economie mogelijk te maken,

    2.   

     De prijs voor de lompste opmerking van de week gaat weer naar Rien! Wat ben je dom, Rien.

     1.   

      @Noppen – eindelijk heb je jezelf weer eens compleet vastgeluld onder het Rien Noppen naampje. Ik neem aan dat je nu je erbij neerlegt dat je een waardeloze huistrol bent en ophoudt de sfeer hier te verpesten en voor eeuwig oprot! Ik wens je niets dan slechts! De rozen!

     2.   

      RN is blij met iedere reactie, het maakt niet uit wat voor reactie.

      #negeren

   2.   

    Nu heb ik mijn horizon reeds verbreed, duif en eend is best te eten en extra stroom is nooit weg.
    Alleen maar voordelen

   3.   

    @vit, u vergeet de duizenden insecten die hier ook door gedood worden. Die zien we niet maar zijn ook zo belangrijk in de voedsel keten.

    Dit gaat straks net als de mest problematiek.
    Het moest ingespoten worden om de CO2 te reduceren.
    Er gingen vele weidevogels dood.
    Dat komt door de Chemische bestrijdingsmiddelen werd er gelijk geroepen. Nu na jaren hebben ze ontdekt dat door het injecteren de grond hard word en de grond insecten niet meer naar boven komen.
    De vogels verhongeren gewoon.
    Wie heeft daar kranten vol van zien staan?
    Ik niet

 4.   

  Wij nemen democratische besluiten, we zijn een democratisch land zegt de gek.

  Zouden ze wel weten dat het woord betekend?

  1.   

   betekent

   1.   

    Zielig!

 5.   

  Het enige wat windmolens wel goed doen is het doden van vogels en de horizon vervuilen
  voor de rest het alleen maar te doen om het leeg plukken van de subsidie pot.
  Wat de burgerij ervan vind is totaal niet belangrijk, de burger wordt zoals steeds vaker gebeurd compleet genegeerd, eens zien hoelang het duurt voor de Nederlandse burger het zo spuugzat is dat hij/zij in opstand komt en dan het liefst in het stemhokje.

  Stem tegen de elite partijen,
  Stem in mei ook op FvD!

  1.   

   vindt
   gebeurt

   1.   

    Zielig!

  2.   

   Windmolens zijn super onrendabel, zorgen voor heel veel overlast zoals geluid en trillingen in de grond en vervuilen de horizon. Op zee neemt dit toe ik het kwadraat. Een Nederlandse oliemaatschappij heeft al haar geld hierop ingezet en een Nederlandse regering is hierin gestonken en doet stiekum mee.

   Stem FVD en help mee ons land deze blamage te besparen!

 6.   

  Ach zo erg is het toch niet als het huis van de buurman in waarde daalt. Het is niet mijn huis. Ikke, ikke , ikke. En de rest kan stikke. Zolang ik maar de centjes buur , voor de verhuur van mijn land. Bah, Bah en nog eens Bah.

  1.   

   Buur = Beur.

 7.   

  Overal alleen maar positieve verhalen,alles dat negatief is over het klimaatakkoord en energietransitie wordt onder het tapijt geveegd!
  Kijk maar eens naar dit berichtje over ons buurland,Duitsland!
  De Duitse EnergieWende is een uiterst kostbaar fiasco gebleken. Nauwelijks groene energie (circa 6%), geen meetbare en merkbare CO2 uitstoot beperking maar zelfs een lichte stijging en verdringing van grofweg 500.000 reguliere arbeidsplaatsen. Een dure hobby.

  De Duitse SPD/CDU coalitie doet dan ook wanhopige pogingen om zonder gezichtsverlies van de Energiewende af te komen. Zo worden – net zoals in de UK – de subsidies voor wind op land ingeperkt en wellicht afgeschaft. Het is überhaupt nog maar de vraag of de Erneuerbare Energien Gesetz (de equivalent van de Nederlandse Subsidie Duurzame Energie) in haar huidige vorm de volgende bondsdagverkiezingen in 2017 nog haalt.
  Het leren van de Duitse Energiewende fouten is het enige wat nog wel gratis is. Maar in Nederland wil men middels het energie akkoord coûte que coûte leergeld blijven betalen – en wel het liefst de hoofdprijs. En ook die hoofdprijs laat zich naar aanleiding van het Duitse fiasco eenvoudig becijferen en zal tientallen miljarden bedragen. De Nederlandse economie bedraagt circa 14% van de Duitse en dan kom je uit op zo’n €70 miljard. Wat akelig nauwkeurig aansluit bij de berekeningen van anderen.
  http://gertjaap.van-ulzen.nl/blog/?p=1511

 8.   

  En jaarlijks, alleen in NL al 70.000 dode vogels door windmolens.

 9.   

  Die wind molens gaan ook weer verdwijnen alleen jammer dat het dan wel eens te laat kon wezen. Door die molens streven heel veel incecten waardoor de vogels minder eten hebben ook heeft de landbouw insecten nodig dus daar gaat het op den duur ook mis, ook sterven er veel vogels door die molens.
  Mensen krijgen ook grote lichamelijke problemen met die molens de meeste medische problemen zijn al bekend, op de noordzee gaat ook de visstand hard achteruit vanwege de trillingen en het geluid dus de vissersboten kunnen ook in de kast.

 10.   

  Er worden vermogens uitgegeven aan die stomme molens maar simpel statiegeld op plastic flessen daar is geen geld voor want dat wilde industrie niet. Het wordt hoog tijd dat rutte en zijn clubje opdonderen

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!