Subsidiehazen cashen dankzij ‘onderzoek’ naar vreugdevuur in Den Haag tijdens Oud en Nieuw

De subsidiehazen te lande hebben geluk en mogen een extra klusje doen! De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft namelijk opdracht gekregen ‘onderzoek’ te doen naar het gebeuren in Scheveningen, waar een groot vreugdevuur tijdens Oud en Nieuw leidde tot brandjes en een vuurtornado. Het is tekenend voor hoe krampachtig in Nederland met dergelijke ongelukken wordt omgegaan. Het nut van zo’n onderzoek is twijfelachtig en burgemeester Krikke laat zichzelf weer flink in de kaarten kijken door het besluit. Vooral omdat ze eerst het instituut waar ze zelf deel van uit maakt de opdracht gunde. 

Het vreugdevuur in Den Haag was 13 meter hoger dan eigenlijk zou mogen. Gecombineerd met een harde wind was het dan ook niet geheel verrassend dat een vonkenregen over de stad werd verspreid. Dat weet iedere boer op het platteland die af en toe een vuurtje stookt of een paasvuur aanlegt. De burgemeester van Den Haag had wel aanvullende maatregelen genomen om het vreugdevuur veilig te laten verlopen, maar tevergeefs. Naast het feit dat het vreugdevuur te hoog was gebouwd bleek ook het steeds smaller wordende Noorderstrand een probleem. Hierdoor stond het vreugdevuur te dicht bij de bebouwde kom. Blijkbaar heeft men dus onvoldoende nagedacht over de gevolgen van een vonkenregen in de nabijheid van gebouwen.

Het ging nu één keer mis, zand erover en opruimen de troep. Klaar. Volgend jaar gewoon aan de regels houden en het vredevuur wat kleiner bouwen. Probleem opgelost. Maar nee, als een stel bejaarden sjokken ze voort in Den Haag. Daar doen ze erg moeilijk over het voorkomen van de volgende vuurtornado. Daarvoor is namelijk eerst ‘onderzoek’ nodig. En die handelswijze zien we wel vaker terug in Nederland: men doet onderzoeken naar de meest stompzinnige zaken waarvan iedereen met gezond verstand de uitkomst bij voorbaat wel kan raden. Zo werd in het verleden onderzoek gedaan naar het effect van gasboringen op aardbevingen in de nabijheid van het Gronings gasveld. Alsof een relatie tussen aardbevingen en mijnbouwpraktijken nog zou moeten worden ‘bewezen’.

Maar voor subsidiehazen als Krikke is de vuurtornado een uitgelezen kans om belastingcenten te verdienen. Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) zou eigenlijk dat onderzoek organiseren, maar omdat Krikke zelf onderdeel is van het bestuur van dat instituut kreeg deze aanpak flinke kritiek. Nu wordt het OVV dus opgezadeld met de klus. Makkelijk geld verdienen met het doen van onzinnige onderzoekjes, je zou het bijna legale corruptie kunnen noemen. Volgens NU.nl gaat het onderzoek nog even duren en verwacht men de resultaten dit najaar.

Dat is dan waarschijnlijk een rapport waarin dezelfde informatie is verwerkt die u al in de media heeft kunnen lezen. Met wellicht wat aanvullende eisen voor een volgend vreugdevuur. We wachten met spanning af op de resultaten van dit geweldige onderzoek!

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Eric 1

  Gewoon verbieden dat vreugden vuur. En als ze herry gaan lopen schoppen schiet je er met scherp op meteen afgelopen.

  1. Lugar

   Dat dan weer wel natuurlijk…

  2. hans-e-pans

   Volgens mij had het niets met die 13 meter te maken die de vreugdevuurtoren te hoog is geweest. Het is een combinatie geweest van het vuur en de heersende windrichting.

 2. HendrikJan

  Kijk zo’n organisatie, waar ca 70 personen een hele dikke belegde boterham verdienen, kost ons burgers ca 14 Miljoen Euro per jaar, waarvan ca 7 Miljoen de deur uitgaat aan salarissen.
  Kijk en er is er waarschijnlijk geen één die problemen heeft dat salaris.
  Dus men vraagt en zij draaien.
  Ik doe het voor niks.
  Minder kubieke meters aan hout, een hoogte van maximaal 30 meter en de wind moet het liefst aflandig zijn, of maximaal 3 Bft als de wind uit zee komt.
  En 24/7 per brandstapel een brandweerman.

 3. A3aan

  Natuurlijk, eind van het jaar, ja ja oud en nieuw is dan weer in zicht, worden de resultaten bekend gemaakt.

  Volledigheidshalve moet er dan nog een onderzoek plaats vinden of het onderzoek van de OVV wel correct is uitgevoerd. Je wilt achteraf natuurlijk niet horen dat er iets niet volgens de norm is uitgevoerd.

  Ik stel mij, tegen een redelijke vergoeding, zeg een ton euri, het mag wat kosten, beschikbaar.

 4. TD

  Tegenwoordig schreeuwt men steeds om vrouwen in belangrijke functies,maar ze kiezen de verkeerde vrouwen,chaoot Krikke,multicultie Halsema ,minister Kaag(islamitisch gedrag om Palestijnse man te pleasen)
  Type Rita Verdonk is gevraagd,maar dan iets rechtser!

  1. Tante Sidonia

   TD

   Je vergeet Barones ( dat is ze) Ollengren.

   1. TD

    Tante Sidonia :
    Juist ++

 5. Aytas

  ‘We wachten met spanning af op de resultaten van dit geweldige onderzoek!’

  Ik zou denken dat ze onderzoek gaan doen naar het verkeerd functioneren van de overheid.

 6. Gerlos

  Het is toch simpel, te hoog gebouwd en niet het weerbericht in de gaten gehouden. Gemeente Den Haag er bestaat nog iets van handhaven en dat hebben jullie niet gedaan stel dwazen.

 7. Rud56

  Iedereen, élke janlul kon zien dat er te hoog werd gestapeld! (De bouwers wisten dat bij voorbaat al, de gemeente wellicht ook!) En de gemeente had het kunnen weten toen er hijskranen werden ingezet!!

  Punt is dat ‘handhavend Den Haag’, net zoals andere jaren, bewust heeft weggekeken om de rust te bewaren!

  Nu zijn vele daken en auto’s aanzienlijk beschadigd, dus de gemeente kan de claims tegemoet zien. Claims die uiteindelijk op het bordje van de gemeentelijke belastingbetaler terechtkomen.

  En die Krikke mag nog van geluk spreken dat die bouwers niets is overkomen bij dat stapelen, als er een naar beneden was gedonderd had ze zéker kunnen aftreden!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.