Hoppakee! Beertema (PVV) wil een 'gedragscode voor leraren en docenten tegen indoctrinatie'

Geen categorieapr 03 2019, 19:00
Tweede Kamerlid Harm Beertema (PVV) dient even een motie in met daarin het voorstel om een gedragscode voor leraren en docenten op te stellen! Niet om docenten de wet voor te schrijven, maar 'hen te vragen af te zien van politieke beïnvloeding in de klas'. De motie is scherp en passend voor de huidige situatie.
Enkele jaren geleden was het de voorzitter van de VSNU, toenmalig Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD), die melding maakte van 'linkse indoctrinatie op universiteiten'. Destijds in 2015 was het relletje velen ontschoten, maar sinds het aantreden van Thierry Baudet (FVD) is het onderwerp terug op de agenda.
Al is de problematiek eigenlijk nooit weg geweest. Oud-FVD kandidaat Yernaz Remautarsing haalde jaren geleden de landelijke media met de Facebookpagina 'linkse indoctrinatie op mijn universiteit', dat tal van voorbeelden laat zien van politieke vooringenomenheid.
Dat Beertema (PVV) een motie aangaande het onderwerp indient laat zien dat ten minste twee fracties zorgen hebben over het onderwijs: PVV en FVD. Wellicht ook de VVD, maar is de partij van Rutte nauwelijks hoorbaar sinds het vertrek van Duisenberg uit de kamer.
De motie van Beertema doet het voorstel om een gedragscode voor leraren en docenten op te stellen om daarmee 'bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel te creëren' als het gaat om 'politieke vooringenomenheid in de klas'.
Bij uitvoer van het voorstel biedt het scholieren en studenten de kans om docenten aan te spreken op hun gedrag. De motie leest ten dele als volgt:

"van mening dat een gedragscode voor het onderwijs leidt tot bewustwording en disciplinering, net zoals een gedragscode voor bestuurders, toezichthouders en nog vele andere beroepsgroepen dat doet; verzoekt de regering, voor het gehele onderwijs een gedragscode op te stellen die leraren en docenten vraagt – niet opdraagt, maar vráágt – zich politiek neutraal te uiten naar hun leerlingen en studenten"

Dit zijn precies de moties die we willen zien! Concreet, binnen de grenzen van de parlementaire democratie en mogelijk ook nog eens effectief. De gedragscode is niet bindend, maar wel een 'maatstaf' waarnaar studenten en scholieren kunnen wijzen als het fout gaat. Prima voorstel dus van Harm Beertema.
Wat de inhoud van de gedragscode betreft tasten we voorlopig nog in het duister, maar reken er maar op dat zowel politiek als ook docenten iets in de melk te brokkelen hebben. En ironisch is het natuurlijk wel: de politiek verwijt docenten politiek te bedrijven!
Behalve de PVV roerden ook andere fracties zich in het debat. Zo diende GroenLinks diverse moties in bijvoorbeeld het voorstel om paal en perk te stellen aan het maken van video-opnamen in het klaslokaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten