Hoppakee! Beertema (PVV) wil een ‘gedragscode voor leraren en docenten tegen indoctrinatie’

Harm Beertema (PVV) in de Tweede Kamer. Bron: YouTube / LISSAUER.com, Ernst Lissauer
Foto: Harm Beertema (PVV) in de Tweede Kamer. Bron: YouTube / LISSAUER.com, Ernst Lissauer

Tweede Kamerlid Harm Beertema (PVV) dient even een motie in met daarin het voorstel om een gedragscode voor leraren en docenten op te stellen! Niet om docenten de wet voor te schrijven, maar ‘hen te vragen af te zien van politieke beïnvloeding in de klas’. De motie is scherp en passend voor de huidige situatie. 

Enkele jaren geleden was het de voorzitter van de VSNU, toenmalig Kamerlid Pieter Duisenberg (VVD), die melding maakte van ‘linkse indoctrinatie op universiteiten’. Destijds in 2015 was het relletje velen ontschoten, maar sinds het aantreden van Thierry Baudet (FVD) is het onderwerp terug op de agenda.

Al is de problematiek eigenlijk nooit weg geweest. Oud-FVD kandidaat Yernaz Remautarsing haalde jaren geleden de landelijke media met de Facebookpagina ‘linkse indoctrinatie op mijn universiteit’dat tal van voorbeelden laat zien van politieke vooringenomenheid.

Dat Beertema (PVV) een motie aangaande het onderwerp indient laat zien dat ten minste twee fracties zorgen hebben over het onderwijs: PVV en FVD. Wellicht ook de VVD, maar is de partij van Rutte nauwelijks hoorbaar sinds het vertrek van Duisenberg uit de kamer.

De motie van Beertema doet het voorstel om een gedragscode voor leraren en docenten op te stellen om daarmee ‘bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel te creëren’ als het gaat om ‘politieke vooringenomenheid in de klas’.

Bij uitvoer van het voorstel biedt het scholieren en studenten de kans om docenten aan te spreken op hun gedrag. De motie leest ten dele als volgt:

“van mening dat een gedragscode voor het onderwijs leidt tot bewustwording en disciplinering, net zoals een gedragscode voor bestuurders, toezichthouders en nog vele andere beroepsgroepen dat doet; verzoekt de regering, voor het gehele onderwijs een gedragscode op te stellen die leraren en docenten vraagt – niet opdraagt, maar vráágt – zich politiek neutraal te uiten naar hun leerlingen en studenten”

Dit zijn precies de moties die we willen zien! Concreet, binnen de grenzen van de parlementaire democratie en mogelijk ook nog eens effectief. De gedragscode is niet bindend, maar wel een ‘maatstaf’ waarnaar studenten en scholieren kunnen wijzen als het fout gaat. Prima voorstel dus van Harm Beertema.

Wat de inhoud van de gedragscode betreft tasten we voorlopig nog in het duister, maar reken er maar op dat zowel politiek als ook docenten iets in de melk te brokkelen hebben. En ironisch is het natuurlijk wel: de politiek verwijt docenten politiek te bedrijven!

Behalve de PVV roerden ook andere fracties zich in het debat. Zo diende GroenLinks diverse moties in bijvoorbeeld het voorstel om paal en perk te stellen aan het maken van video-opnamen in het klaslokaal.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

22 reacties

 1.   

  Gestapo code zeker.

  1.   

   “De naam godsdienstoorlog te geven aan de haat en wrok tegen een partij die de leden van andere partijen de Italiaanse aard onwaardig acht en voor vijanden uitscheldt, zich zodoende in de ogen van die partijen juist zelf als vijand en onderdrukker gedraagt en daarmee gevoelens en gedrag over het Vaderland afroept die bij heel andere conflicten horen; als religie aan te prijzen wat niets anders is dan alom verspreide verdenkingen en animositeit, die zelfs de jongeren aan universiteiten hebben beroofd van de oude, vertrouwde kameraadschap van gedeelde, jeugdige idealen en ze als vijanden tegen elkaar opzetten; dat alles klinkt, om de waarheid te zeggen, als een uiterst lugubere grap.”

   Benedetto Croce beantwoord het fascistisch manifest van Gentile en laat zien dat het fascisme een onsamenhangende en bizarre mengelmoes is, maar roept ook op tot een behoud van menselijke waarden.

   Dit is geschreven in 1925. Nu hebben we een gekkenhuis dat terug naar de tijd voor de Franse revolutie wil. Zn taal lijkt op het fascisme van toen. Zn achterban stormt waarschijnlijk met zn allen zo weer de loopgraaf uit.

   1.   

    @Satya
    U steelt uit oude teksten geplaatst op de Joop!!!
    Citaat is van ene Mees van 12-2010!

    1.   

     Stelen? Het is een citaat van een dichter. Wie ben jij dan de citaten Gestapo? Ik geloof dat ik gewoon een citaat van een dichter mag overnemen uit een openbaar platform waar geen auteursrecht op zit. Dus voordat je iemand beschuldigd van stelen zou ik maar nadenken. Heb je een lichte obsessie met mij. Ik heb laatst van iemand anders ook geciteerd zie aanhalingstekens.

     1.   

      “Wie ben jij dan de citaten Gestapo? ”

      Wie ben jij eigenlijk!

     2.   

      @saya
      Ik heb het letterlijke citaat en ik maak me sterk dat u dit zo woord voor woord kunt dupliceren. U bent alzo een copycat.

    2.   

     Weet je toets ik citeer hier heel vaak mocht het je nog niet zijn opgevallen. Ik lees wel eens wat en dan denk ik dat kan ik gebruiken, dit was er 1.

   2.   

    @ Satty

    Mooi hoor allemaal, maar wat heeft het met het stukkie van Teunis te maken?

    1.   

     Niets natuurlijk Punt50, Satty die l*lt altijd een bepaalde hoek in om zijn eigen fascistische, Afrikaanse, racistische, anti-Nederlandse fetisj te etaleren..

   3.   

    Een gedragscode ??

 2.   

  Wat dacht deze meneer van een gedragscode voor politici?

 3.   

  De PVV doet in de Tweede Kamer mee voor spek en bonen.

  Gelukkig geeft DDS deze aandoenlijke club nog wat aandacht.

  1.   

   Noppenkop doet in het leven mee voor spek en bonen.

   Gelukkig heeft deze kansloze stumper op DDS nog wat aanspraak

  2.   

   Nee hoor Rientje dat doet de PVV niet, de jouw zo geliefde partij denk daarin tegen weer wel..

 4.   

  Een camera werkt uitstekend bij deze, je hebt het dan zwart op wit welke onbekwame docenten in de fout gaan met hun linkse gedachten goed tegen de jeugd.

  1.   

   Vergis je niet, fascistische ideeën bestaan dichterbij dan je denkt.

   1.   

    Het wordt natuurlijk tijd aangezien men geen paal perk stelt aan de indoctrinatie, en psychiatrische patiënten in de gaten houden mag natuurlijk niet…

 5.   

  Er is niets mis met een vraag, let wel een vraag, om een gedragscode zoals voor diverse beroepsgroepen al geld ook voor het onderwijs te laten gelden. Behoudens de trollen heb ik een hoop bladiebla gelezen, niet wat er nu tegen deze motie zou zijn.

 6.   

  Indoctrinatie oftewel links eenzijdig onderwijs moet met alle middelen die voorhanden zijn bestreden worden , willen wij onze jeugd gezond houden in hun gedachten goed.

 7.   

  Goed idee van Beertema.
  Het gaat hier om een gedragscode…

  Geen leraar heeft het recht om zijn of haar mening te indoctrineren op mijn kinderen.
  Het gebeurt aan de lopende band.

  1.   

   We kunnen natuurlijk altijd nog gewoon rechtse scholen beginnen toch ??? .. lol

 8.   

  Super idee en voorstel, meer van dit aub.!!!!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!