Jesse Klaver woedend op kabinet: ‘Voor verkiezingen beloftes doen over CO2-heffing, maar nu gewoon weer opkomen voor het grote bedrijfsleven. Classic Rutte!”

Het kabinet overweegt alleen “overtollige” uitstoot te belasten en niet een algemene CO2-heffing.

Het NRC Handelsblad bericht dat minister Wiebes overweegt om toch alleen maar “overtollige” CO2-uitstoot door bedrijven te belasten, en dus om toch maar geen algemene CO2-heffing in te voeren. Dit omdat hij en premier Rutte willen voorkomen dat raffinaderijen, chemische fabrieken en producenten van industriële gassen massaal hun toevlucht zoeken in het buitenland. De krant legt uit:

Een groot deel van de uitstoot wordt vrijgesteld van de heffing. Alleen op de uitstoot die van het kabinet daadwerkelijk in 2030 moet zijn verdwenen, wordt een forse belasting geheven. Door de vrijstelling, en door de opbrengst van de heffing in zijn geheel terug te geven aan de industrie in de vorm van subsidies, moet het vertrek van bedrijven worden voorkomen.

Natuurlijk is het voorlopig alleen nog maar een voorstel, maar het heeft er alle schijn van dat áls er iets gebeurt, dit het plan van aanpak wordt. Wat het kabinet betreft, tenminste.

Helaas voor Wiebes en Rutte is er een probleem. Gedoogpartner GroenLinks (zo kunnen we de linksextremisten onderhand wel noemen) denkt daar heel anders over. Sterker nog, opperjonkheer Jesse Klaver is woest. Wat hem betreft bewijst dit plan dat Rutte a) kiezersbedrog heeft gepleegd en b) in de zak zit van het grote bedrijfsleven:

“Kabinet kiest voor een enorme CO2-vrijstelling voor de vervuilende industrie,” vat Klaver het plan samen. “Voor de verkiezingen beloftes doen over een echte, eerlijke CO2-heffing. Na de verkiezingen gewoon weer opkomen voor het grote bedrijfsleven. Classic Rutte,” concludeert hij vervolgens.

Natuurlijk heeft Klaver wel een beetje een punt… alleen is zijn invalshoek verkeerd. Het probleem is niet dat er alleen maar “overtollige” uitstoot beboet wordt (sorry, ik bedoel belast!) als dit plan doorgaat, maar dat de gewone burger niet ontzien wordt door het nachtmerriekabinet. Jan met de Pet kan wél flink dokken (da’s dan 35.000 euro om uw huis quasi-klimaatneutraal te maken, dank je!), maar Wiebes’ en Rutttes vrienden bij multinationals en andere grote bedrijven ontspringen de dans.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Satty

  Wat te doen met dsm klaver?

 2. Julian

  Gedoogparnter GroenLinks? Waarin heeft GL het kabinet tot nu gesteund zodat een meerderheid bereikt wordt?

 3. santiago

  Goeie morgen Klaver. Ben je verrast lul. Onze politici worden betaald door deze multinationals en gaan er na hun politieke carriere ook allemaal werken. Vraag het maar aan jullie eigen topper Lulletje Rosenmuller.

  1. poldi

   Lulletje Rosenmuller heeft toch Pol Pot gediend ?

   1. Karel de Grote

    Rosenmuller, weer zo’n Duitser die ons wil vertellen wat we moeten en niet mogen

  2. Julian

   Wat heeft Klaver jou gedaan? Het niet met hem eens zijn of met de ideeen van GL prima. Waarom iemand een l*l noemen? Waar slaat dat op?

   1. edoc431

    Nog niets en dat willen we graag zo houden jankorgel

   2. santiago

    Julian. Iedereen die bij een partij als GL wil horen noem ik een lul. Ik weet niet hoe oud jij bent, maar verdiep je eens in de historie van deze partij.
    Ik vind bijvoorbeeld de paus ook een lul. Die is baas van een grote, wereldwijde pedofielenclub en dan ben je dus een lul, anders wil je daar niet bij horen. Snap je nu waarom ik Klaver een lul vind?

 4. PMG

  Ja jongens, rubberen Mark draait en dombo Wiebes praat en jullie laten het allemaal gebeuren! Rekenwonder Jesse is misschien boos maar ik ben RAZEND dat deze lul mij niet voor 35 maar voor 55 duizend euro per Nederlander wil naaien.

  Stem FVD!

  1. Satty

   Wordt je wel rijk.

  2. Vliegenvanger

   @ PMG
   ++++++

 5. poldi

  HOE WOEDENDER JESSE KLAVER WORDT,

  HOE BLIJER IK WORD !

  1. Janna47

   Poldi
   me too…++++++

 6. van Urk

  Klaver kan beter een groen partij opzetten in China.

 7. Godefroy France

  Ha ha het ware gezicht van de GROENE KMER komt steeds meer aan de oppervlakte, waarom wordt deze criminele organisatie niet bij wet verboden???? RA RA hoe is het mogelijk dat volksverlakker Rosenmöller nog steeds aan de touwtjes trekt ,,, is het scenario Volkert en Pim Fortuyn al ter spraken gekomen??? smeerlappen!!!

  1. Niet L niet R

   Perfect verwoord, zolang een Rosenmoller daar de dienst uit kan maken is het een trieste zaak, laten mensen eens wikepedia eens deze naam en van de inbreker Duivendak intikken!

 8. J.C.

  Hoe naïef kun je zijn, GroenLinks stemmers?

 9. Hank

  Jesse verward nog steeds vervuiling met CO2, sukkel

 10. Niet L niet R

  Dat Jesse Klaver van GroenLinks een grote klimaat drammer is, en gladjanus Rutte gemaakte afspraken niet nakomt is in heel Nederland bekend!
  Hoogste tijd dat beide heren hierop worden aangesproken, het vertrouwen in de linkse politiek (ook de VVD is onder Rutte links geworden) is ver te zoeken!

 11. edoc431

  AAAA gosssie het ventje is boos hahahaahaha gezicht van ouwe lappen als je er tegenaan pist is het nat hahahaahahaha

  1. Rien Noppen

   Ben je dronken, edoc?

 12. Rien Noppen

  Waaruit blijkt dat Klaver ‘woedend’ is?

  Volgens mij heeft hij partieel een ander standpunt over de CO2-belasting dan het Kabinet schijnt in te nemen. Hij heeft echter alle kaarten in handen om het te regelen zoals hij wil.

  1. Joop Klepzeikert

   Whahahahaha.

 13. Hartenheer

  Het naive mannetje leert bij.
  Nu nog realistisch de rest van Nederland beoordelen.

 14. nienke

  @Poldi.

  Met je eens hoe woedender hij wordt hoe mooier ik het vind.
  Net een klein kind krijgt z’n zin niet en gaat dan drammen en wordt boos.
  Het is een schande dat die rosemuller in de eerste kamer komt hij is mede de oorzaak dat Pim Fortuyn een kogel door z’n kop kreeg.
  Hoe durf je je smoelwerk nog te laten zien in de eerste kamer, walgelijk.

  1. Heinz

   U leeft niet in harmonie met uzelf @nienke. Er heest wanorde in u. Die ‘rosemuller’ (m.z. Rosenmöller) zorgt ook voor u. Het komt allemaal goed.

 15. koeiepoep

  Hahahaha! jesseetjee had nog niet door, dat rutte de zijn hele carrière heeft gebouwd op wel beloven, maar nooit doen. In your face, sukkel.

 16. Punt50

  Stel nou eens dat de Shell het CO2 probleem technisch zou kunnen oplossen??

 17. Ries

  Klaver boos, Denk wankelt, PvdA is al gevallen, Rob easyjetten ziet het niet meer zitten. Een en al kommer en kwel op links. Dan heb je je toekomst gezet om binnen de ivoren toren van links een poging te doen op het pluche te geraken en dan deze ontwikkeling mee moeten maken. Er is dus nog zoiets als gerechtigheid.

 18. Ries

  ‘Wordt je wel rijk…’ Satty toch. Op de universiteit leer je dit toch niet? Dat je trolmaatje Noppes je niet terechtgewezen heeft, vind ik heel slordig van Noppes.

 19. Pescador

  dat rutte de boel aan het oplichten is dat is onderhand wel duidelijk.

 20. Nuts

  Jesse Klaver woedend…

  Zou het huis dan trillen of alleen het blaadje in zijn hand )))))

  Dat is toch geen man?!

 21. Joop Klepzeikert

  Eikeltje Klaver wil of kan maar niet begrijpen dat je met nog meer en hogere belastingen bedrijven wegjaagt en ze de kosten door moeten berekenen. Een bedrijf wat extra kosten niet doorberekend gaat failliet.

  1. Voetnoot

   Joop, psst…doorberekent !

   1. Karel de Grote

    Stam plus t

 22. Florissa

  Hij is zo kwaad ,dat hij vanavond gaat stampvoeten in zijn eikeltjespyjama ,de groene kluns .
  Als je het over miljarden hebt ,en je kijkt niet op een nulletje ,hoor je niet in de politiek, maar in een showarma hok ,dat heeft Rutte goed door ,ben geen fan van hem ,maar dat hij die marokaan beet heeft is prachtig.

  1. Fortiori

   U bent ook heel kwaad @Florissa, over uw toeren ! ‘Showarma hok’ marokaan ipv Marokkaan

 23. Pescador

  Kijk dat rutte bang is dat het bedrijfsleven wegloopt is false angst, een kompleet bedrijf verplaatsen kost ook klauwen met geld , dus dat zal wel meevallen.
  Maar als je wat aan het millieu of aan het ¨klimaat¨wilt doen dan moet rutte eerst maar eens met europa gaan praten, en die gaan dit niet doen. Rutte heeft zijn gore bek vol over europa als het gunstig is voor bedrijven voor de rest weet hij die badgasten niet tevinden

 24. Karel de Grote

  Is die Marokkaan nog steeds niet persona non grata verklaart.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.