Filmpje! Update van Mark Rutte: “Europese raad is het politiek sturende orgaan van de Europese Unie”

Voor Mark Rutte zijn de komende Europese Parlementsverkiezingen een PR-stuntje. Als premier weet hij namelijk dat de democratische macht van het parlement slechts beperkt is. Het belangrijkste orgaan van de EU is namelijk de Europese Raad van regeringsleiders. Zo stelt Rutte tijdens de wekelijkse update.

En de kiezer heeft het door. Getuige de opkomst van de Europese Parlementsverkiezingen. Die was niet al te hoog:

1979: 58,1%
1984: 50,9%
1989: 47,5%
1994: 35,7%
1999: 30,0%
2004: 39,3%
2009: 36,8%
2014: 37,3%

Hoe zeer eurocraten ook hun best doen om kiezers te bewegen ‘de Unie’ te legitimeren middels een stem, het wil nog niet écht lukken. Al sinds 1994 is de opkomst lager dan de helft van het aantal kiezers. Wellicht dat de deelname van Forum voor Democratie in Nederland kan zorgen voor een hogere opkomst, maar met de woorden van Rutte in het achterhoofd is het een schrille troost.

De discussie over de invloed van het Europees parlement komt ook niet echt los. Het enige orgaan van de Europese Unie waar de Europese kiezers direct invloed op hebben overigens. De Europese Raad bestaat immers uit regeringsleiders en niemand heeft gestemd op Mark Rutte als premier. U stemt op nationaal niveau dan wel voor parlementsleden, maar niemand kiest niet de regeringsleiders.

Die komen na een ‘formatie’ uit de bus rollen waarbij van te voren niet vast staat wie de regeringsleider wordt. Het democratisch stemrecht van kiezers is dus beperkt tot de volksvertegenwoordigers. Die hebben wel invloed op de regering, maar de echte macht ligt natuurlijk bij degenen die de begroting opstellen. Niet bij degenen die de begroting moeten goedkeuren.

In de media is er slechts weinig aandacht voor de ‘staatskundige inrichting’ van de EU. En dat is jammer gezien de beperkte invloed van het Parlement en de dramatische opkomst. Wel is momenteel  een discussie gaande over het aanstaande debat tussen Rutte en Baudet. Maar zo’n debat is vooral een PR-evenement gezien het feit dat het parlement haar invloed moet delen met een ongekozen Europese Commissie en de Europese Raad.

De laatste is volgens Rutte “het politiek sturende orgaan van de Europese Unie”.

De politieke koers van de EU wordt dus bepaald door bewindspersonen waar niemand ooit voor heeft gestemd. Wellicht is deze opmerkelijke vorm van democratische vertegenwoordiging binnen de EU eigenlijk hét onderwerp waarover Rutte en Baudet zouden moeten debatteren. Waarbij de vraag centraal staat wat het betekent dat de EU-verkiezingen zo’n lage opkomst hebben? En in welke mate de EU eigenlijk democratisch is, gezien de wijze waarop de uitoefening van macht tot stand komt.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Jumping

  Straf hem af deze leugenaar.
  Hij heeft Nederland weggeven aan Brussel.
  Straf hem af deze Rutte.
  Straf ze af die Rutteclan.
  Stem 23 Mei een anti EU partij.
  Stem PVV of FvD.

  1. Brazil

   Je bent goed bezig propaganda kid.
   Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

   1. Matig rechts

    @Brazil
    Je moest eens weten hoe wij hier altijd naar de DDS kijken.
    Weer met zijn allen lachen hoe de personen met het downsyndroom nu weer de boel aan het trollen zijn.

 2. Jumping

  Is DDS nu echt om.
  Zijn zij donateur/ ondersteunend lid geworden van het Linkse Demoniserende Rutte kartel.?
  6 onderwerpen waarvan 5 de positieve lading Links dragen.

 3. Toverkol

  LANDVERRADER !

 4. santiago

  Rutte dekt zich al een beetje in door te zeggen dat het debat vooral een PR evenement is.
  Rutte weet dat de democratische macht van het parlement niets voorstelt.
  De Europese commissie en de Europese raad maken uit wat en hoe het gaat gebeuren dus van een democratische vertegenwoordiging binnen de EU is geen sprake.
  EU is dus gewoon een dictatuur.
  PVV stemmen, als je toch wil stemmen en zo snel mogelijk na de Brexit een Nexit.
  Ons land terug en onze soevereiniteit.
  Voorts blijf ik van mening, dat wanneer we onze democratie willen behouden, de monarchie moet worden afgeschaft.

  1. santiago

   Verstandige en fatsoenlijke mensen stemmen PVV.

 5. Brazil

  90% van de Nederlanders zijn voor de EU dus dit steekt Rutte even in zijn zak, hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

  1. PMG

   ‘K heb nieuws voor je. Van 23.000 kiesgerechtigden zegt 77% voor NEXIT te zijn pik, that’s different cook!

   1. Brazil

    Sure kid.
    Hahahahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂

    1. Buzz68

     Als Rutte niet vreest voor de keuze van de Nederlander dan kan ie het het beste aan de Nederlander vragen in een referendum.

     Stem FvD.

   2. Alicanter kok

    Bron???

    1. koeiepoep

     Geen Stijl

     1. Brazil

      Fakestijl het Anti-EU propaganda blogje .

  2. DeBruijn

   @ Brazil

   ‘hahahahaha geweldig gewoon hilarisch :)’

   Onze kleinkinderen zeggen dat ook heel de dag. Zit je toevallig op dezelfde school?

  3. Vit

   @Brazil

   “90% van de Nederlanders zijn voor de EU dus dit steekt Rutte even in zijn zak, hahahahaha geweldig gewoon hilarisch 🙂 ”

   Ik ben toch benieuwd waar je die (on)wijsheid vandaan haalt, enig idee waarom Thierry een bindend referendum wil als hij een Nexit voorstaat hmm, wellicht zijn de prognoses toch anders zou dat kunnen?

 6. Meriadoc Brandebok

  Het is doorgaans in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië duidelijk dat de leider van de grootste partij premier wordt en in Frankrijk wordt de president gekozen.

  Dit is niet zo’n issue.

  1. PMG

   Kostelijke EU filmpjes van Tom Staal in Brussel en Straatsburg op GeenStijl, zie zelf hoe wij belazert worden!

 7. J.Rademaker

  Ga stemmen maar het parlement is inderdaad een pr stunt, wel een dure overigens.

 8. NoDoubt

  Als Pinokkio iets niet is dan is het wel transparant. Oekraïne, Marakesh, Lissabon (invoering doodstraf) bonnetjes voorzitter VVD. Bashen afbouw democratie, afschaffen referendum. In al die tijd neemt hij niet zijn verantwoordelijkheid. Afspraak was waar vluchtelingen aan land komen, moeten ze blijven.Nee die verwarde zoekers crossen eerst vele landen door. Het ging ze helemaal niet om vrijheid. Nu ook 2,4 miljoen die onderweg zijn die al een creditcard van Juncker-club hebben ontvangen met al een 500 euro erop en daarna 500 per maand. Terwijl er nog geen adres bekend is. Pensioen verdwenen. U gaat er 15 % in pensioen op achteruit. Ik denk dat het zelfs wel meer wordt en de btw gaat nog een keer 3% omhoog. Het lijkt mij het beste uit de huidige EU te stappen. Want hoewel ze roepen dat we de EU nodig hebben voor onze economie, bent u al vanaf de jaren 80 er niet op vooruit gegaan, wel de multinationals en de rijken, inkomensverschillen wordt alleen groter, 1 miljoen onder de armoe en de asielzoekers krijgen alles gratis en maken ook op grote schaal misbruik van onze voorzieningen. Het aantal moskeeën in NL alleen al is meer dan christelijke kerken in Turkije. Het aantal rode vlaggen in NL wordt groter. De islamisering is een feit. deel 2 van de 3 sharia is aan de gang. Binnen 15 jaar is het over met u met dank aan Pinokkio.

  1. santiago

   NoDoubt. Wat onze democratie betreft, laten we in Nederland eerst maar eens onze eigen zaakjes goed regelen. Ik hoor weinig oplossingen.

  2. Stanly2000

   De veerdienst van Timmermans (Sea Watch 3) is weer aangemeerd, op Lampedusa. Weer 65 nieuwe EU-burgers erbij.

 9. NoDoubt

  FvD is niet tegen Europa maar tegen de misbruik door de EU wat NL miljarden kost en islamisering invoert. Democratie ten gronde richt.

 10. PMG

  En weer blijkt dat de heren dus schijnbaar niet op de hoogte zijn van de correcte cijfers en dat ze dat schijnbaar ook geen bal boeit.

  Dit zijn een stelletje slappe zakken, Rutte zou ipv. zijn tijd in gelul met Merkel zijn tijd in NL moeten steken. Het zooitje in Brussel doet wat het zelf wil en Merkel en Rutte hebben daar helemaal niets te vertellen!!!

  Kijk even op GeenStijl naar de filmpjes van Tom Staal over zijn bezoek aan EU in Brussel en Straatsburg en u weet genoeg: NEXIT, en wel zo snel mogelijk!

 11. C.A.Barstow

  Rutte is een verachtelijke misleider, huichelaar en landverrader.
  Hij heeft ons land verkwanseld, verraden en onze soevereiniteit weggegeven aan de machtswellustelingen in Brussel.
  Vroeger stond op landverraad de doodstraf.

  Stem op het einde van de EU,
  Stem op FvD!

  1. Chrisie

   Net als vroeger kop er af hakken in het openbaar . Ze hebben toch genoeg gekken binnen gelaten die er geen probleem mee hebben om de beul te spelen .
   Duidelijker signaal kan je niet geven .
   Dan zullen ze wel gaan denken of het wel waard is om de bevolking te bedonderen.

 12. Ome Wim

  Wat is het toch een miezerig laf ventje die Rutte, slijmen, kruipen en konten likken van een kliek in Brussel onder “leiding” van een dictatoriale zatlap en zijn kliek en ons land verkwanselen en financieel leegtrekken om als trekpop (letterlijk en figuurlijk) bij dat zakkenvullerszooitje in het gevlei te komen voor een ook een riant betaald baantje, bah wat een waardeloos figuur is die “man”.
  FvD en Nexit.

 13. Vraagtekentje

  Hij wil zijn aanstaande absurd veel verdiende baan niet zien verdwijnen, dat snap ik heel goed, hij begint op een wanhopige roepende in de woestijn te lijken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.