Nederlandse staat in klimaatrechtszaak: ‘Ingrijpen vanwege Urgenda leidt tot 0,000045 graden minder opwarming’

De Nederlandse staat vecht via een cassatieprocedure de eerdere uitspraak over de Urgenda-zaak aan. Tot twee keer toe zei de rechter dat de regering er voor moest zorgen dat broeikasgas vóór het jaar 2020, met 25 procent verminderd werd. De Nederlandse staat maakt daarbij opvallende argumenten!

De Nederlandse staat is van mening dat het bevel van de rechter om de CO2-uitstoot in 2020 met minstens 25 procent te hebben verminderd (ten opzichte van 1990), niet realistisch is. Zou de staat dit niet halen, dan zou het zich volgens de rechter schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.

De advocaten van de Nederlandse staat doen hun uiterste best. Voldoen aan de Urgenda-eisen zou disproportioneel veel geld kosten. Ook zou de staat door deze rechterlijke uitspraak te veel gebonden zijn aan deze eisen, waardoor ‘beleidsvrijheid’ te zeer beperkt zou worden. De landsadvocaat stelt dan ook dat er niet direct sprake is van mensenrechtenschendingen als er niet nú ingegrepen wordt. Halen we de 25 procent niet, dan is er weliswaar meer risico en zijn de opties beperkter, maar is het nog geen schending van mensenrechten.

En hier komt het mooie argument van de landsadvocaat: ‘Zou de regering wél voldoen aan die 25 procent, dan worden burgers toch niet meetbaar beter beschermd.’ Ingrijpen zou namelijk leiden tot slechts 0,000045 graden minder toename in de opwarming. Fijn om te lezen dat de Nederlandse staat de futiliteit van dergelijke maatregelen ook gewoon even weet te onderstrepen en erkennen!

De Urgenda-advocaten reageerden hierop met dat de staat het goede voorbeeld moet geven en juist de plicht heeft om in te grijpen. ‘Alle landen moeten meedoen,’ riepen ze in hun hoopvolle idealisme.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Arubano

  Na 0,00 kan je verder wel stoppen met je verhaal. Absoluut niet meer significant. Maar leg dat maar eens aan niet technici uit.

 2. Trien Knoppen

  Het gelijk van Thierry zeg maar… 🙂

 3. Joop Klepzeikert

  Weet er iemand een thermometer te koop die 0,000045° verschil aan kan tonen?
  We willen natuurlijk wel bewijs van die 0,000045° zien.

  1. Trien Knoppen

   In Jesse z’n hol misschien?

   1. Joop Klepzeikert

    Die is niet goed voor het milieu. Zuur schijnt ook volgens GroensLinks heel slecht voor het milieu te zijn, dus beter zure figuren als Klaver dicht laten. Helemaal aan het achtereind.

 4. logisch denken

  nog een keer proberen, we gaan ruim zeven miljoen goed werkende cv ketels slopen uit onze woningen. We gaan ruim acht miljoen goed rijdende auto’s verwijderen uit Nederland. We gaan zee en land voldouwen met miljoenen windmolens en zonnepanelen. We zijn toch knetter gek geworden. Hoe kan de milieumaffia het verkopen aan haar achterban dat er zoveel kostbare grondstoffen misbruikt worden voor hun ideologie.

  1. Joop Klepzeikert

   @logisch denken: Je kunt van zwakzinnig links niet verwachten dat ze logisch na kunnen denken.
   Dat een Prius wetenschappelijk bewezen al meer milieu schade oplevert dan een Hummer diesel kun je die domme figuren niet wijs maken. Dat een Tesla 12 keer meer milieu-schade aanricht dan een Prius kun je die hersenloze debielen al helemaal niet wijs maken. Ook niet met 149.750 pagina’s wetenschap bewijzen..
   Zwakzinnig links weet altijd alles beter, want hun onderbuik heeft ze dat vertelt. En hun onderbuik is alwetend’, denkt zwakzinnig links.

 5. Sprookjesfiguur

  Het zijn gouden tijden voor de bouw en installateurs. Maat van mij is installateur, die lacht zich rot over de domme klimaatgekkies. Wilt u een warmtepomp? Jazeker kunnen wij die plaatsen (gniffel gniffel). Maar dan moet u wel diverse aanpassingen doen aan uw huis (gniffel gniffel). Vloerverwarming werkt het beste ism met een WTW unit (gniffel gniffel) maar u heeft nog een houten vloer en geen ventilatiebuizen? Dan regel ik dat wel voor u met mijn compagnon uit de bouw (gniffel gniffel) en heeft u al spouwmuur isolatie en uw dak geïsoleerd? Ook daar heb ik wel een mannetje voor… Moehahaha

  1. Joop Klepzeikert

   @SprookjeSfiguur: Mijn broertje zit in die branche. Die lacht zichzelf ook een krul in z’n lul om die domme figuren.
   95% van de nieuwbouw projecten krijgt nog steeds een gasaansluiting en dat gaat de aankomende 10 jaar ook niet veranderen.
   Stoken en koken op elektra kost minstens 60% meer dan op Nederlands gas. Russisch of Skandinavies gas kost 1/6 van het Nederlandse (0,04/0.24).
   Alleen dom links volk denkt dat we alles op zonnepanelen en windmolentjes kunnen draaien.
   Bij mij komt het gezegde ‘met molentjes lopen’ dan altijd opspelen.

  2. victus

   Daarom stond die leipo die de installatie branche vertegenwoordigd vorig jaar in de media al met het schuim in de mondhoeken te balken dat iedereen ten koste van alles DIREKT over moest stappen op die warmtepomp nonsens. Onder het mom van het klimaat. Branche was er klaar voor nonsens en nieuwste technieken onzin gereutel, zeer doorzichtig allemaal.

 6. plakband

  Nederlanders: verhuur je huis aan de gemeente voor statushouders. Ga lekker van de opbrengst met een dieselcamper toeren door het grenzenloze Europa. Vooral Oosteuropa is goedkoop. Laat de boel toch barsten. Je bent gek als je in dit land nog gewoon blijft werken en belasting betalen.

 7. Shadow1100

  Toen ik geboren werd, in 1953, waren er ongeveer 3.000.000.000 (3 miljard) mensen op aarde. De gemiddelde leeftijd lag rond de 70 jaar.
  Al deze mensen hadden een lichaamstemperatuur van 37 graden.
  Een rekensommetje leert dat:
  1953 -> 3 miljard x 70 jaar x 37 grd =  7.770.000.000.000 graden
  Nu lopen er 7 miljard mensen op deze planeet en deze worden gemiddeld 80 jaar en hebben nog steeds een lichaamstemperatuur van 37 graden.
  Een rekensommetje leert dat:
  2018 -> 7 miljard x 80 jaar x 37 grd =20.720.000.000.000 graden
  De door de totale mensheid afgegeven temperatuur is dus in 65 jaar met 12.950.000.000.000 graden gestegen oftewel
  twaalf biljoen-negenhonderdenvijftig miljard graden meer.

  Logisch toch dat onze moeder aarde warmer wordt……

  1. Trien Knoppen

   Dan zal het in Afrika nog wel veel warmer gaan worden… lol

  2. DeBruijn

   Op Venus woont niemand, daar is het nog veel warmer.

   1. Trien Knoppen

    Daar komen vrouwen toch vandaan? 😉

  3. Siemien

   Ja en alle mensen krijgen een co² quotum want dat ademen we allemaal uit dus moeten we stoppen met asemen,

 8. DeBruijn

  Laten Jetten, ragmilla en Satty stoppen met vliegen, dan komen we er wel…

 9. Siemien

  Je moet de foto’s eens bekijken van die spijbelende blêrkinderen

  https://nos.nl/artikel/2286110-jongeren-wereldwijd-de-straat-op-voor-het-klimaat-ook-in-utrecht.html

  Met die grote smoelen te schreeuwen, “jullie die en jullie dat”, kinderen hebben nog nooit een energierekening betaald in hun leventje, je moet dit soort kinderen de school inschoppen.
  Echt en die ouders zo hard aanpakken dat ze wel even nadenken voordat ze hun kindertjes naar zo’n klimaathysterische demonstratie gaan.
  “Jongeren” begrijpen nog helemaal niets van deze wereld

  1. victus

   Heel slim van die subsidie kluppies. Blijven ze lekker uit beeld en anoniem. In Afrika gebruiken ze kindsoldaten. Hier worden kinderen in de voorhoede geduwd omdat die slinkse rakkers zelf niet voor hun dwaze mening durven uit te komen. Als dezelfde kinderen volgende week onder schooltijd gaan gillen en schreeuwen op straat om een hardvochtig asielbeleid met zeer strenge wetgeving en naleving, staan die leraartjes en oudertjes dan ook nog met de duimpjes omhoog??

   1. Siemien

    Precies, ik zeg keihard aanpakken die ouder en hun spijbelende kindertjes…

    Moet jij je kind eens 1 dag voor de vakantie meenemen op vakantie krijg je gelijk een boete….

 10. victus

  Urgenda, de club van hysterische leipe wijven en gedweeë, onder de duim pantoffelhelden. Subsidie stekker eruit en morgenvroeg al is het voorbij met de klimaatliefde.

 11. Ome Wim

  Het gaat helemaal niet om het klimaat maar om het leegtrekken van de zakken van de burger voor (s)linkse hobby’s.

  1. victus

   Dat hele klimaat gezever is niets meer dan een lucratieve gesubsidieerde banen motor voor afgeschreven en uitgerangeerde politici. Plotseling zijn die expert en gezaghebbend deskundige over deze materie. Als Holland het serieus had bedoeld met de aanpak dan werd er niet gekozen voor deze klimaatpaus en vazallen als die er nu zijn benoemd. Zelfde gebeurd er in de zieligheids industrie. Moeten we ons druk gaan maken om wijven die besneden worden in een of ander apenland. En daar zijn de koppen weer van de uitgerangeerde en afgeschreven, afgedankte bewindslieden.

 12. poldi

  ‘Nederland MOET en GAAT van het gas af, is voor heel veel mensen heel erg bedreigend (ook voor mij) en omdat ik ook niet geloof dat Nederland als enige in de wereld ook maar IETS kan doen aan de CO2 uitstoot, die in onze buurlanden gewoon verder gaat en dat Nederland volgepropt wordt met migranten die bakken met geld kosten, is er iets HEEL geks aan de hand in dit land.
  Waar wil je al die mensen waar je dure huizen voor moet bouwen laten, als je ook nog hele velden met zonnepanelen denkt nodig te hebben en waar laat je al die windmolens???
  Bovendien zei Rutte altijd dat windmolens draaien op subsidie ipv wind.
  De opbrengst van de landschapsvervuilende zonnepanelenparken en windmolenparken is marginaal klein.

 13. Theo345

  Die 0,000045 graden minder toename in de opwarming, daar geloof ik niets van.

  Je krijgt alleen een besparing bij gelijk verbruik als je een techniek die CO2 produceert vervangt door een techniek die minder CO2 produceert. En zo’n techniek is niet voorhanden.
  Dus een ferme maatregel zoals het sluiten van alle kolencentrales kan alleen maar leiden tot verschuiving van de CO2-productie naar het buitenland.

 14. janszm

  Meten is weten.
  Ik ben in het bezit van 8(acht) thermometers.
  Er zijn er niet twee die dezelfde temperatuur in heel graden aangeven.
  Wat moet dat met miljoensten graden?
  Links: genetisch mismaakt.
  genetisch agressief
  Drammers.

 15. RvdBe

  De overheid tekent een onhaalbaar akkoord en houd zich er niet aan, dan komt er een partij die ze daarom voor de rechter sleept, wie is hier verkeerd?
  Er was er maar 1 die niet met die poppenkast mee wenste ts doen: de achterlijke Trump.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.