Oh, dát kan wel in Nederland... Zwarte moslims willen eigen moskee: 'islam is overal hetzelfde maar onze cultuur is anders'

Geen categoriemei 10 2019, 17:00
Verzamel uw moed, leest u dit NRC-artikel eens, vervang 'West-Afrikaans' en 'zwart' eens met 'Nederlander' en 'moskee' eens met 'kerk'. Waarschijnlijk voelt u het al wel aan: dan was dit land te klein geweest. Nou, inderdaad!
Kunt u het zich überhaupt voorstellen, dat er lovend wordt bericht over iemand die zegt:

'Maar de cultuur is bij iedere groep anders. De kleding, het eten, de taal, de omgangsvormen, rituelen. Op bijzondere dagen (...), willen we het met elkaar op ónze manier doen.'

Kennelijk is dat allemaal dikke prima voor Engelstalige West-Afrikaanse 'Nederlanders'. Als ik die woorden echter waag te uiten, ben ik een intolerante, discriminerende en bekrompen xenofoob: 'de boze witte man'.
En ik vind het lovenswaardig wat die mensen proberen te doen, laat ik dat voorop stellen. Het getuigt namelijk van een sterke drang naar een eigen gemeenschap en een bereidheid daarvoor opofferingen te willen doen. Wat mij hier echter zo aan stoort is dat die gemeenschap niet gericht op Nederland is. Dit is ook nog eens enigszins verklaarbaar door een opmerkelijk aspect van dit verhaal dat de NRC wél wilde benoemen:

"Racisme binnen de moslimgemeenschap bestaat zeker. Niet meer op dagelijkse basis zoals toen ik op de middelbare school zat, maar toch regelmatig.”

In de Pakistaanse moskee wordt op haar neergekeken, zegt ze. En toen ze als caissière bij Albert Heijn werkte, keek een Marokkaans-Nederlandse klant naar haar naambordje.

"‘Heet je echt Habiba? Ben je gewoon moslim of moslim-moslim’, vroeg hij. ‘Kun je echt de Koran lezen?’ Ik was zo beledigd.”

Waarom hebben wij überhaupt een 'Engelstalige West-Afrikaans-Nederlandse gemeenschap'? Waarom probeert niemand ze op z'n minst over te halen om Nederlander te worden? Sterker nog, sommige geïnterviewden geven aan in Nederland pas moslim te zijn geworden.
Jarenlang is er gezeik over Nederlanders die kinderen naar 'witte scholen' sturen. Moeten er meer Nederlanders als koks in wok-restaurants komen vanwege diversiteit. Of loopt men te miepen en te kreunen omdat er ergens een vrouw te weinig in het personeelsbestand staat. Maar zwarte moslims die hun eigen moskee willen in Nederland, is wél oké. Het lijkt mij een kwestie van tijd voor links-Nederland zich waagt aan het diversiteitsvraagstuk onder moskeeën en imams.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten