Onzinnige EU-propaganda NRC: ‘Europese burgers hebben nu juist meer macht’

Christina Eckes, hoogleraar Europees recht aan de, hoe kan het ook anders, Universiteit van Amsterdam, meent dat Europese burgers nu juist méér macht hebben. Ze spreekt zichzelf echter flink tegen! Via de NRC.

Je moet jezelf in aardig wat bochten wringen als je stelt dat je binnen een gebied van 17 miljoen inwoners minder macht hebt dan in een gebied van 550 miljoen. Toch doet deze UvA-hoogleraar een aardige poging! Ze zegt:

„Iedereen weet dat je vanwege de Europese integratie als burger nationaal minder invloed hebt dan vroeger. Maar weinigen beseffen dat je er als Europees burger de laatste jaren macht hebt bíjgekregen. Zo kun je ook denken: als Europees burger.”

Zo kun je inderdaad denken ja, het wordt zelfs nog mooier:

“De invloed van Europarlementariërs op zaken als databescherming en intellectueel eigendom is veel groter dan vroeger. Ze hebben ook meer te zeggen over handelsverdragen met derde landen. De burger heeft daardoor, via hen, méér invloed op de Europese besluitvorming. (…) Ook bij de regulering van internetgiganten als Google en Facebook zijn Europarlementariërs nu meer betrokken dan nationale parlementariërs. Op nationaal niveau kun je dit nauwelijks meer aanpakken. Dus gebeurt het steeds meer in Brussel.”

Inderdaad ja, Google en Facebook, met hun servers buiten de EU, zijn op nationaal niveau niet aan te pakken. Op Europees niveau overigens ook niet maar daar worden Europarlementariërs tenminste nog over geïnformeerd! En die databescherming en intellectueel eigendom? Die eerste is de reden waarom je tegenwoordig een miljoenenboete riskeert als je op je werk een massamail via CC in plaats van BCC verstuurt. Die tweede zorgt ervoor dat internetgiganten binnenkort informatiestromen domineren met hun uploadfilters. Wat hier grofweg wordt bepleit, is dat je meer vrijheid hebt gekregen toen je je eigen kettingen uit mocht zoeken en om mocht doen, omdat dit het beste voor je is.

Zelf noemt ze het Oekraïne-referendum en het associatieverdrag waar het allemaal om te doen was. Lidstaten mochten meebeslissen over 2 procent van de inhoud. Dat Nederlandse kiezers in de veronderstelling waren om tegen dit hele verdrag te kunnen stemmen, legt zij uit als de machtsverschuiving van parlementslid naar Europarlementariër, die er volgens haar gaande is. Dat de EU iets heeft besloten en heeft doorgedrukt, waar een meerderheid van Nederland tegen bleek te zijn, laat ze buiten beschouwing.

Je hebt dus de keuze om vast te blijven houden aan enige invloed op die 2 procent inhoud óf je kunt het (geheel vrijwillig!) eens zijn met die 98 procent, doordat diegene waar je op hebt gestemd toch niet naar je luistert. Ach ja, wel een leuke poging van mevrouw Eckes!

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Siemien

  Ik ben géén EU burger! ik ben een Nederlander die woont in Nederland en Nederlands staatsburger is een Nederlands paspoort heeft, ik vind het schandalig dat men zomaar de naam “EU burger” plakt op mensen…

  1. Joop Klepzeikert

   De ‘EU burger’ bestaat geeneens, tenzij McDrek of Burgertroep zo’n burger op het menu hebben gezet. Er is geen Europese taal, laat staan een EU taal en dat zal er ook nooit komen. Mensen blijven de taal van hun eigen land spreken en daarbij de gewoontes van dat land behouden. Zelfs een Belg is totaal niet met een Nederlander te vergelijken.
   Ook niet met een Limburger.
   Ondanks dat Belg afkorting is van Ben eerst Limburger geweest.

 2. Joop Klepzeikert

  “Zo kun je inderdaad denken ja”… Het probleem met die lui uit de geestelijk gestoorden opvang UvA is dat ze niet kunnen denken. Ze handelen enkel en alleen uit het onderbuikgevoel, zonder ook maar de geringste vorm van verstand.

  1. Meester Kong

   @JK
   Proest, de pot verwijt de ketel enz.

 3. Kapitein Haddock

  Christina Eckes, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam.
  Nu dan weten we het wel. Deze Universiteit is nog linkser dan Groen-Links, meest Moslim-knuffelende universiteit ( gescheiden ingangen vrouwen/gebedsruimte’s) enzovoort.
  En een of andere omhooggeschoten tante ( aantal vrouwen moest omhoog) vertelt dat we Europeanen zijn. Gaat op hautaine wijze voorbij aan het feit dat inwoners van Nederland zich Nederlanders voelen; dus geen Europeaan!

 4. ikweetwatikwil

  Hoeveel Nederlandse parlementariërs zitten er eigenlijk in Brussel. Volgens mij niet zoveel en wat willen die in te brengen hebben. Het enige wat ik zie is , dat ze het onderdaantje van Duitsland en Frankrijk worden..

  1. Vit

   1 stem kan al de doorslag geven.

 5. Siemien

  Stem die EU mongolen weg de 23ste mei

  1. Meester Kong

   @ Dik Siemien en hoe stemmen we ze weg?

 6. Tman

  ‘Europese burgers hebben nu juist meer macht’
  Oh fijn,dat is een meevaller,dan draaien we meteen het Marrakesh en klimaatakkoord even terug,och nee dat gaat niet,we hebben geen bindend referendum om Rutte3 te overrulen!
  De stemgerechtigden moeten dus wachten tot 2021,tenminste als de meerderheid van de kiezers eindelijk wakker zijn geworden,en alle linke en linkse partijen de rug toekeert!
  Dan zouden we méér macht hebben? no way.
  Alleen een Nexit geeft de macht over onszelf terug,immers het bindend referendum zit in het pakket bij het FvD!

  1. Tman

   toekeert=toekeren

 7. Blokkeer-Fries

  Linkse deug indoctrinatie pseudo onwetendschapper.

  1. Brazil

   Zo zo dit is een hele mond vol onwetendheid 🙂

  2. Meester Kong

   @Nep Fries
   @Dik in zijn nieuwe rol…………

 8. Meester Kong

  test

 9. Brazil

  Burgers hebben in iedergeval meer macht dan vroeger dus
  dit is een goed teken 🙂

  1. Siemien

   Oh en waar blijkt dat uit? uit de laatste 3 referenda’s misschien of ben jij echt zo dom als dat jij je voordoet, of ben jij hier gewoon een beetje aan het zuigen!

   1. Meester Kong

    @Siemien
    Kom op, hoe stem ik de EU mongolen weg.
    Je roept iets en ik wil weten — hoe dan.

   2. Dik

    “of ben jij hier gewoon een beetje aan het zuigen!”

    Zeker weten, gewoon negeren!

 10. DeBruijn

  Haar betoog klopt natuurlijk van geen kant

  Zij zegt ‘„Iedereen weet dat je vanwege de Europese integratie als burger nationaal minder invloed hebt dan vroeger. Maar weinigen beseffen dat je er als Europees burger de laatste jaren macht hebt bíjgekregen. Zo kun je ook denken: als Europees burger.”’

  Dat is fout, want in staatsrechtelijke zin is een burger een lid van de bevolking van een staat of bijvoorbeeld een gemeente; meer specifiek gaat het over zijn of haar rechtsverhouding tot een overheidsorganisatie.

  Dus we kunnen geeen Europese burgers zijn, het culturele woordenboek zegt het volgende:

  Elke inwoner van een gemeente of staat is een burger te noemen. Iedereen die in Nederland verblijft geniet burgerlijke rechten. Staatsburgers zijn burgers die de nationaliteit van een staat bezitten en daarmee ook politieke rechten hebben, zoals het recht om aan verkiezingen deel te nemen. Het begrip ‘burger’ wordt ook gebruikt als tegengesteld aan uniformdragers. Een politieagent draagt in zijn vrije tijd ‘burgerkleding’. Vroeger vormden burgers de derde stand na adel en geestelijkheid.

  En voor de rest, we zijn juist veel macht kwijt geraakt als burger.

 11. Duckday

  Stem in mei FvD of PVV deze partijen komen op voor Uw belangen
  Laten we snel uit dit monsterverbond stappen Wat heeft de EU en EURO ons nu gebracht voor de normale man vrouw ik kan het niet bedenken Dus NL exit

  1. Original NL

   Alleen via de Nexit worden we weer baas in eigen land…
   #stemzewegdieeulovers!!

 12. PMG

  Aangezien wij het meeste betalen per hoofd van de bevolking (of op de tweede plek staan na Zweden, zoals sommigen beweren) aan de EU zouden we ook de meeste inbreng moeten hebben.
  Aangezien dat niet het geval is zo snel mogelijk NEXIT! Landen die het goed doen draaien op voor een zooitje Zuid-Europese konijnen die er maar op raak fokken en zo ook nog meer te vertellen hebben wat er notabene met ons geld gebeurt!!! Te gek voor woorden!!!

  Stem FVD en ga voor NEXIT en EUXIT, een paar handelsverdragen zijn zo getekend en de gulden kan weer ingevoerdworden, keiharde munt, zelfs sterker dan de juiste mark op het einde.

 13. J.Rademaker

  Wat motiveert haar, nota bene hoogleraar Europees recht, zij weet als geen ander dat en het parlement en de burger geen invloed hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.