VVD, D66 en Macrons’ beweging maken nieuwe EU-partij, met meer van hetzelfde

De VVD, D66 en Franse president Macrons’ Rénaissance-beweging, samen met nog wat andere partijen, gaan na de Europese verkiezingen op in een nieuwe ‘liberale’ fractie. Zij willen zich afscheiden van christen- en sociaal-democratische ‘overheersing’. Dat meldt de NOS.

Franse premier Édouard Philippe en Sophie in ’t Veld van D66 hebben de verklaring in ieder geval ondertekend. Veel van de aangesloten partijen zitten nu nog bij de ALDE-fractie. De beweging van Macrón heeft nog geen zetels in het Europees Parlement en voelt ook niets voor aansluiting bij bestaande partijen.

Waar de frictie tussen deze zogenaamde liberale partijen en dat van de voorgenoemde democraten precies zit, wordt niet toegelicht. Waarschijnlijk zit hem dit in het verschil in opvattingen over migratie, al zal dat vast niet het enige heikel punt zijn.

Als je de ALDE-partij en deze afscheiding zou kunnen typeren aan de hand van Nederlandse politiek, lijkt het op een VVD en CDA partij ineen. Daar scheidt een deel zich van af en vormt een soort D66/linkse VVD, die daarvoor alleen nog maar in gemeenteraden bestond.

De ALDE-partij is de op twee na grootste partij in het Europees Parlement. Deze move lijkt dan ook een behoorlijke verzwakking van die partij te worden. Maar dit hangt een beetje af van de populariteit van de partijen die momenteel nog niet vertegenwoordigd zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Regina

  Als deze nieuwe partij de schijt fractie ALDE in tweeën kan spleten en de liberale beweging in het geheel verzwakt ben ik een grote voorstander

  1. Ego-non-solus

   Sorry, ik ben wat onderontwikkeld: wat is een schijt fractie?

 2. Peter Selie

  Een schijt fractie houdt zich hoofdzakelijk bezig met het vol schijten van de bureaulades van de Kamervoorzitter Khadija Arib.

  1. Meester Kong

   Een schijt fractie – fractie PVV met het indienen van onzinnige moties

 3. Joop Klepzeikert

  Van de ene links ‘liberale’ wal in de andere links ‘liberale’ sloot.
  Daar zaten we nou echt op te wachten. Dat gaat Europa echt van de door EU veroorzaakte ellende verlossen… Niet dus.
  Of de stront nou uit de ene links mekkerende geit of de andere links mekkerende geit komt, het blijft stinken.

  1. Cycle25

   Het is dezelfde kanker als de overkant, globalisme + CO2 agenda zijn de liberalen niet vreemd. Autopartij VVD kijkt naar de pegels, en de aankomende CO2 slavernij is big booming business. Die afscheiding is natuurlijk een grove leugen, ze schijten 3 kleuren stront voor het nieuwe rechtse geluid, dus zoeken de gele hesjes stumperts elkaar op. Mark gelooft in : wij zijn met meer, na 23 mei niet meer.

 4. Kapitein Haddock

  Gekkenhuis is jaloers!
  Een leugenaar, een oplichtster en een “zonnekoning” willen de Rénaissance-beweging opzetten in Brussel en daarmee de macht grijpen!
  Enfin,……voor D66 en VVD nu de doodsteek!

 5. Cootje

  Wie weet wat van de toekomst Macron neukt alleen maar oude vrouwen die zijn manipuleerbaar , die krijg je met een glimlach al op de knieën die lieve woordjes en je heb een hele boerderij met gewilligen schapen . Jetten gaat alleen op de strontgeur af en zegt dat die lucht is bedorven is. Terwijl hij een opwelling heeft er gretig gebruik van maakt misschien met bril op. En dan onze zogenaamde beste premier van Nederland is bespeelbaar van alle kanten de lucht kan hem niet schelen , uit de mond uit het stront van jonge en oudere mensen deze man vult alle gaten zijn expansie gaat zo ver. Dat de lucht van het pluch neutraal tot zijn komt hij is in staat om er een lekker luchtje van te maken, deze drie imbecielen zich voort doen als bestuurders hebben allemaal een eigen agenda , om een onuitstaanbare. Lucht te verspilden . Een lijken lucht

  1. Zwetsnek

   Je bent duidelijk een oversekste homo die al jarenlang tekort komt

   1. Bosche draak

    Je hebt je naam goed gekozen, blijkt wel weer

 6. goedisfout

  Veeg VVD66 en Macron op één hoop en je krijgt de NSB Rénaissance-beweging antipopulist eigen volk laatst.

 7. Rosasolis

  Wie wordt er niet gek van al die politieke partijen die vechten voor eigen ideeen en macht! Hopelijk komt na de komende EU verkiezing alles weer op rust…vooral voor het belang van Europa in de wereld! Wij hebben de gehele EU meer dan ooit van te voren nodig, om in het buitenland te laten zien dat wij bestaan, en gewoon door te kunnen gaan zonder onderdrukking van welke buitenlandse politieke macht dan ook. Wat een verschil van Nederland en Amerika van gezond eten en leven. Toen ik naar Nederland kwam kon je een heerlijk pakketje vers gesneden groente kopen. Die waren er in Canada nog steeds niet. Die goedkope Hollandse verse groente pakketten hebben mij door mijn studenten armoede geholpen. En nu nog steeds vindt ik heerlijk
  dat een ik een verpakking verse gesneden groente kan krijgen van de Vomar.
  En wij hebben genoten van de winterse weken van de heerlijke mandarijnen vanuit Spanje. En nu van de heerlijke druiven uit India. Kortom staat de EU voor samenwerken met andere landen voor groente, fruit, en agrarische landbouw producten.
  Misschien wordt Nederland de hoofd vertegenwoordiger voor landbouw in de EU.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.