Bloedrode gildemeesters van FNV trots op wéér een nieuw pensioenakkoord, zoveelste in korte tijd

In Nederland leef je als arbeider in een land waar je pas iets mag zeggen over de wijze waarop je voor je pensioen spaart als je lid bent van een vakbond, zoals FNV. Een bijzondere gewaarwording is dat dit rode gildesysteem ook nog eens verlangt dat je betaalt voordat je mag meedoen met de discussie. En als klap op de vuurpijlen zijn de pensioenakkoorden niet 30 jaar geldig, maar, eeeeh, hoe lang?

Ondanks de afwezigheid van de meeste arbeiders zijn ze in Den Haag hartstikke trots(ki) op het zoveelste pensioenakkoord van de eeuw. Hoeveel gaan er nog volgen? Het klinkt allemaal niet zo duurzaam namelijk. In 2011 spraken we over een pensioenakkoord en in 2013 ook. En ook in de decennia ervoor, heel erg vaak. Dus wat is het akkoord eigenlijk waard als er elke vijf jaar een nieuw akkoord wordt aangegaan?

Dat is toch je reinste onzin? Moet ik mijn pensioen nu laten afhangen van pensioenakkoorden die zich elke vijf jaar wijzigen? Daar heb ik geen vertrouwen in. Het nieuwe akkoord klinkt als een bizarre soap zonder daadwerkelijke waarde voor de arbeider. En de soap houdt maar niet op getuige de veelvoud aan discussies over pensioenakkoorden. Een pensioenakkoord dat werkelijk als een pensioenakkoord kan worden gezien overtreft een tijdspanne van dertig jaar. Maar zo’n akkoord zie ik hier nergens liggen? Er is dus geen sprake van een algeheel pensioenakkoord, maar een deel-akkoord. Voor een deel van de mensen in Nederland.

Maar dat is waarschijnlijk ook de bedoeling. De grote groep grijze ouderen heeft het voor elkaar gekregen om de komende twee jaar toch niet later met AOW toe moeten. Nou. fijn voor jullie, het pensioenakkoord is er de facto dus voor slechts twee jaar. Dit is typisch gedrag van kinderen: vraag een kind bij de tandarts of hij vandaag 5 minuten een gaatje wil boren of volgende week 10 minuten en hij kiest het laatste.

Zo ook FNV-leden. Dat hun collega’s mogelijk over twee jaar langer moeten doorwerken boeit de huidige ouderen blijkbaar helemaal niets. Het is puur: ikke, ikke. ikke. En voor hoe lang nog? Voor wel twee jaar?  Dus ja, leuk al die pensioenakkoorden, maar de afspraken zijn dus gestoeld in grote onzekerheid. Ze kunnen zomaar weer veranderen.

Veel liever houd ik de FNV-gildemeesters uit mijn portemonnee en uit mijn arbeidsrelaties, want zij hebben daar niets te zoeken. Ze gedragen zich namelijk als kortzichtige kinderen en niet als vakbonden waar je als arbeider speciaal iets aan zou kunnen hebben.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Ragmilla

  Dit krijg je als je collectieven verplicht. Een collectief hoort vrije associatie te zijn en bestuur van onderaf. Rechtse infiltratie heeft deze misstanden doen ontstaan.

  1. toetssteen

   @Satya
   Ga terug naar school!!!
   Naar de vrije markt van Singapore!! Inleggen op uw eigen rekening en die is jajaja overerfbaar. Weg met die staatsbemoeienis!

   1. Ragmilla

    Wat denkt u dat vrije associatie is? Lastig? Man man man uw hart. U bent erg duidelijk onder de indruk van Satya. Hebben meer hier last van geloof ik.

    Mooi Singapore, dat is exact wat de EU voor jongeren wil mogelijk maken zonder dat voorgaande generaties met hun grijpgrage vingers aan kunnen komen. Ook al lastig?

    Hahahaha begrijpelijk u vindt schulden stapelen ook een grandioos idee om uw levensstijl te bekostigen.

    1. tonna

     @Aytas
     Jij met je consistente kritiek op alles dat westers is heeft je nog steeds niet doen besluiten naar je roots terug te keren!
     Waarom niet?
     Onder gelijkgestemden kan je immers pas echt gelukkig zijn,in Nederland vinden egocentrische mensen als jij alléén vijanden!
     Rot op koe!!

    2. Vrijedenkert

     Geachte Satya,

     De EU is voornamelijk een instituut wat zich voornamelijk bezighoud met het opkrikken van pensioenen van Eurofiele Timmerfranzen en die 750 andere graaiende parasieten in dat malafide EU-parlement…

  2. logisch denken

   linkse infiltratie is de oorzaak dat mensen geen pensioen overhouden. Jette Klijnsma is toch uiterst links en verantwoordelijk voor de laatste pensioenregels. Ken je klassiekers en verkondig geen onzin trol

 2. m.van.rosmalen

  Idd het zoveelste BAGGERakkoord in korte tijd.
  Weer laten ze de zware beroepen die al meer dan 40 jaar aan het werk zijn barsten.
  Alleen maar oog voor stuudjes en huppelkutjes met een grote bek en die vaak tussen 25 en 30 jaar iets gaan bijdragen.

  1. toetssteen

   Van Rosmalen
   Blij dat ik de studies van mijn kinderen kon betalen, maar ook trots dat ze door werken (ook een stuk praktijk daardoor), zelf ophoestten.
   Het heeft geen van hen windeieren gelegd. Alledrie in de ict, alledrie met een graad enz. Trots op hen.

   1. m.van.rosmalen

    Prima
    Voor mij geld hetzelfde maar ga niet afgeven op mensen die niet zo’n hoge opleiding hebben gehad maar wel keihard met hun handen werken en vaak al op veel jongere leeftijd begonnen zijn met werken.
    Er is veel te weinig respect voor die groep waar ook geen mens of bond meer voor opkomt.
    En laten we nou heel eerlijk zijn .
    Dat lijstje met zware beroepen is toch zo gemaakt.
    Dat zijn de beroepen waar ze geen hond meer voor kunnen krijgen omdat niemand tegenwoordig nog vieze handjes wil krijgen/ met hun handen willen werken.
    Vlug verdienen en weinig uitvoeren dat is het motto.

    1. Saskia Haan

     IK ben het met u eens. Ik zal tegen het akkoord stemmen..

 3. Vandutch

  Wij werken lekker langer door, de omringende landen gaan er pas later voor!

  Ik doel op leeftijdsverhoging van het AOW leeftijd.

  Als we nou minder aan Europa betalen, en minder naar ontwikkelingssamenwerking of migratie, kunnen we dat geld investeren in het AOW gebeuren.

 4. F.C. Labrouste

  Het pensioenakkoord is, net als het klimaatakkoord, een mooi stukje polderbeleid. Het vermogen in ons land om voor dit soort ingrijpende vraagstukken antwoorden met een breed draagvlak te smeden is iets om trots op te zijn. Kijk naar de verdeeldheid in landen als Frankrijk, Engeland en de V.S. en je ziet wat voor enorme zegen dit is.
  Dat we voor dit soort afspraken de steun van vakbonden nodig hebben is juist de kern van die geweldige beleidstraditie. Als je dat niet begrijpt, begrijp je onze polderdemocratie niet.

  Uiteraard kan men kritiek hebben op de inhoud van dit voorlopige akkoord maar dat is een andere zaak.

  1. Sealgaire

   Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.

 5. Shadow1100

  Ik heb sinds 1970 het salaris van 1 hele dag niet uitbetaald gekregen. Dit geld werd in mijn (verplichte) ABP-pensioenpot gestopt. Dus mijn zelf verdiende pensioen is dus achtergesteld salaris! Toen werd mij beloofd dat ik na 40 pensioenjaren kon stoppen. Leugen nr. 1. Er werd mij beloofd dat mijn pensioen werd bepaald op basis van mijn laatst verdiende salaris. Dat is nu middelloon geworden. Leugen nr. 2. Er werd mij beloofd dat het pensioen waardevast zou zijn. Leugen nr. 3. Er werd mij beloofd dat het pensioen jaarlijks wordt geïndexeerd. Dit is al 10 jaar niet gebeurd. Leugen nr. 4.
  Mijn vraag is: Waarom vertrouw ik dit “akkoord” en de onderhandelende partijen niet?

 6. Shadow1100

  1 hele dag in de week bedoel ik

 7. Michael M

  Het is nog nooit zo een zooitje geweest in Nederland als het keer op keer gesleutel aan de pensioenen en de AOW. Zo was en bleef het jaren 57, 60 en daarna 65 jaar voor een lange tijd. Met het nieuwe plan willen ze nog steeds na 2024 verder omhoog naar 67, 68 en 69 jaar als men met pensioen mag. FNV moet niet akkoord gaan met deze wezenloze Koolmees, achterlijke Groenlinks en PVDA. 2 jaar bevriezen op 66 en dan weer als een speer omhoog. Daar hebben de mensen niet voor gestaakt? Mensen hebben gestaakt voor het behouden op 66 jaar voor vele jaren lang. Ook de pensioenen hebben 1400 miljard in kas en de overheid puilt uit in de schatkist. Er is de afgelopen jaren nog nooit zoveel geld opgebouwd als in Nederland dat mensen nog steeds met 65 met pensioen kunnen. Daarna zijn ze op, opgebrand heet dat.

 8. Michael M

  Zoveel leugens binnen dit kabinet. Zoveel leugens over een nieuw goed pensioen plan. Allemaal zoethoudertjes, leugens van de eerste plank. Dacht dat de maffia erg was, maar zij kunnen het nog veel beter. FNV ga niet akkoord met deze leugens.

 9. victus

  Deze hard werkende ondernemers moeten wel zelf in actie komen. Handhaving fixeert zich alleen op de hele dag parkeerplaatsen afstropen om foutparkeerders te verbaliseren-lekker makkelijk en veilig – De politie komt niet omdat ze zogenaamd onderbezet zijn – met 4 auto’s naar de afhaal Chinees of mcdrive-

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.