Column Jan Roos: De NPO is ouderwets, links, en heeft er niet eens baat bij om rechts Nederland iets te bieden

Waarom is de NPO toch zo’n enorm links bolwerk, bomvol linkse tv-programma’s en progressieve radio-uitzendingen? Om die vraag te beantwoorden moet je in het hoofd kruipen van de NPO-bestuurders. Voor zijn column van deze week onderging Jan Roos die excercitie, die samen met oud-NPO-baas Ton F. van Dijk de deplorabele staat van de publieke omroep onder de loep nam.

Voor mijn podcast Echte Jan! interviewde ik gisteren Ton F. van Dijk, jarenlang de grote baas van de NPO. Hij is een bijzonder vriendelijke en genuanceerde man, die ook bijzonder genuanceerde en vriendelijke stukjes schrijft voor HP/De Tijd, waarin hij genadeloos feiten boven water haalt waar menig politicus het zweet van in de nek krijgt. Femke Halsema kan mogelijk nooit meer Amerika binnenkomen. En soms zelfs treedt iemand zelfs af, zoals in het geval van oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Het interessantste gedeelte van de podcast, hier te beluisteren, ging over onze publieke omroep en waarom dat nou zo verdomde links is. Naast dat Ton vertelt dat het komt door een verdomd ouderwets systeem waardoor de bepalende omroepen allemaal links of nietszeggend zijn, heeft het ook te maken met de macht van de bestuurders van de NPO. Die macht bepaalt wat er op de buis komt, niet de omroepen zelf. Dus stel dat WNL het wel had aangedurfd om die show van Robert Jensen uit te zenden, dan had de zendercoördinator dat niet geaccepteerd en ging het alsnog niet door. Vandaar ook dat de, in den beginne, rechtse omroep voor Wakker Nederland een fletse bedoening is, waar slecht geïnformeerde meisjes niet-kritische vragen stellen. Want het moet vooral gezellig blijven in de studio.

Enfin. Niet de omroepen, maar het linkse bestuur bepaalt wat wij te zien en te horen krijgen. Daarom is het zo bijzonder zwak gesteld met die zogenaamd pluriformiteit. Want voor zeker 30% van de Nederlanders heeft de NPO niets te bieden. Waarom doet de politiek daar dan niks aan, zou je kunnen vragen. Zij zijn immers de baas. Nou, dat vertelt Ton ook. Omdat ze er helemaal geen baat bij hebben om die groep, de “maatschappelijk teleurgestelden”, te bedienen.

Lekker dan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Garland S. tucker

  De NPO moet zich neutraal opstellen, daarnaast heb je doelgroepzenders, zoals bv WNL.

  Die laten wel degelijk een fatsoenlijk conservatief geluid horen in de traditie van de grote
  GBJ Hilterman, dus geen fakenews of vage speculaties, zoals MH17.

  Ik voel me er zeer prettig bij en zal een partij als PVV of FvD nooit serieus kunnen nemen met bv. hun rusland-standpunt of opgeklopte Islam-gekte.

 2. santiago

  Off Line BREAKING. De klokkenluider die tegen Opstelten zou getuigen in de zaak Wilders trekt zich terug uit angst dat hem wat zal overkomen.
  Mooi he zo’n democratie. Noord Korea is er niks bij. In onze Beacratie is alles mogelijk.

  1. Trien Knoppen

   Zou Demmink zich ermee bemoeid hebben?…

   1. santiago

    Niet zo bijdehand doen Trien.

    1. Seneca

     @santiago
     wat is er ‘bijdehand doen’ aan de reactie van Trien Knoppen? een normale vraag die zij stelt en dat verdient of een normale reactie of indien u het niet weet, dan past slechts een gepast zwijgen. laten de niet linkse reaguurders
     aan de linkse schreeuwers op dit blog tonen hoe het kan en moet.

  2. EU kok

   Een anonieme klokkenluider blijft anoniem.
   Zou hij wel bestaan hebben?

   1. Top

    Jabbaatje, ik snap wel, dat je geen centje heb, om een krant te kopen, maar je loopt daardoor achter.

    ” advocaat Geert-Jan Knoops en een notaris kennen zijn identiteit. De voormalig ambtenaar liet bij de notaris vastleggen dat hij Opstelten heeft horen verklaren dat Wilders vervolgd moest worden omdat hij hen ’teveel voor de voeten’ zou lopen.”
    Probeer nu eens, om niet zo dom over te komen.

    1. santiago

     Top. Helemaal waar, maar hij trekt zijn verklaring in. Heeft natuurlijk in de kelder van het AIVD gebouw met zijn lul in de bankschroef gestaan dus.
     Aan Knoops en de notaris kunnen er dus niets mee.

    2. EU kok

     dat hij Opstelten heeft horen verklaren dat
     .
     Ja en ik heb ergens gelezen dat de buren hebben horen zeggen dat een kennis van een professor verklaarde dat de wereld plat is.
     .
     Daar gaat elke rechter in Nederland natuurlijk voor.

     1. Top

      Nee, die gaan voor 6900 vals aangiften. Je laat weer een smerig slijmspoor achter Jabba. Miet je niet naar de voedselbank met je bejaarden karretje?

   2. edoc431

    Ik stel vast dat jij hier van 0 en gene waarde bent ,jouw feiten boeit hier niemand.
    Ik weet niet of je het weet dramorgel je zit op de verkeerde site, niemand hier heeft enige interesse jouw gelul .
    Jij hebt geen bord voor je kop maar een complete balk, werkelijk waar dat jij hier na al die jaren nog steeds rond huppelt ,man ik had je allang zo ver verbannen dat je zelfs met een vpn hier nog niet terug zou kunnen komen .

  3. Julian

   Ja makkelijk he. Zo kom je ook af van een twijfelachtige getuigenis….. Wat een laffe klokkenluider….Wat heeft zijn angst met democratie te maken Santiago? Is zijn angst wel terecht.. Misschien is die angst wel verzonnen omdat er anders leugens aan het licht komen…Nu blijft het een niet te checken getuigenis….

 3. Blokkeer-Fries

  En het framen en moslimknuffelen gaat gewoon door bij die extreem linkse staats deugomroep. Hier is een (mbo/hbo) laborante opeens een “universitaire wetenschapper” en natuurlijk moslim(a).
  Dat al die zorg- en welzijnkosten mede stijgen door alle import van gelukszoekers met nogal wat oorlogtrauma’s en verwarde personen wordt natuurlijk niet vermeld. Dankzij de life coaches weten die snel de weg naar links Sprookjes hulpverleningsland, wat zichzelf in staat houdt door de oneindige instroom van nog meer gelukszoekers.

  nos.nl/artikel/2289961-nederland-geeft-voor-het-eerst-100-miljard-euro-uit-aan-zorg.html

  En dan hebben we natuurlijk nog Klimageddon. Kijk hier hoe 2, met een niet westerse achtergrond gedocumenteerden, waaronder natuurlijk daar is ze weer, een moslima, de Nederlandse bevolking een lesje leert met dé waarheid over klimaatverandering, met als framing een CO2 vrije kerncentrale op de achtergrond.

  nos.nl/artikel/2289986-klimaatideeen-van-jongeren-maak-een-derde-kamer-voor-ons.html

  De linkse indoctrinatie kan niet vroeg genoeg beginnen. Let’s deug!

  1. Blokkeer-Fries

   Haagse messteker Malek F. voor de rechter

   * Syrische vluchteling
   * drie pogingen tot moord met terroristisch oogmerk
   * “ongelovigen af wilde slachten”
   * om persoonlijke redenen zijn geradicaliseerd
   * psychische problemen
   * doorgedraaid
   * geheel ontoerekeningsvatbaar
   * kans op herhaling groot
   * behandeld moet worden op een afdeling voor patiënten met psychotische stoornissen

   Daar kan weer een heel leger zorg- en welzijnswerkers tot aan hun pensioen op hun 70e + mee aan de slag. Kost allemaal niets, deze hoogopgeleide kennismigranten.

   nos.nl/artikel/2289997-haagse-messteker-malek-f-voor-de-rechter.html

 4. Heras

  Ja, Jan klopt helemaal. En waarom rechts framen?? Is een rechts geluid dan echt zo bedreigend. En als na de verkiezingen blijkt dat rechts nog meer invloed krijgt, wat doen ze dan? Ze kunnen beter van koers veranderen, willen ze in de toekomst subsidies blijven ontvangen.

 5. Julian

  Jinek veegde de vloer aan met Jan Roos en daar is hij nog steeds boos over…..

 6. Kretoloog

  Marcel van Dam is 1 van de NPO-bestuurders. Links als de neten (PvdA) maar zoals al zijn partijgenoten niet vies van een topinkomen. Hij is totaal mislukt als staatssecretaris, maar geen nood: Het partijkartel regelt wel weer een mooi baantje. Met een nog hoger salaris!

 7. DidiMadloba

  “Links” staat hier voor “genuanceerd”, misschien zelfs wel “intellectueel”. Van die mensen die de universiteit hebben af gemaakt, terwijl Roos er niet eens in slaagde het VMBO af te maken.

  Intussen heeft hij wel gelijk dat de netmanagers te veel te vertellen hebben, maar dat was een reactie op rechtse klachten tegen de NPO die het kabinet op het idee brachten dat de NPO leuk moet zijn voir iedereen, want betaald wordt door iedereen.

  Enfin, het hele fenomeen “omroep” is technisch verouderd.

  De Zwitsers hebben trouwens een referendum gehouden of hun publieke omroep mocht blijven en het antwoord was JA

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.