Drugscriminelen komen ons land vernaggelen: 2500 kg (!) crystal meth gevonden in Rotterdam

Geen categoriejun 26 2019, 10:00
Zojuist is bekend geworden dat de politie vorige week een mega drugsvangst heeft gedaan. In een bedrijfspand in Rotterdam vond de politie maar liefst 2.500 kilo crystal meth. Dat zo'n unieke en grote vangst wordt gedaan brengt meteen de volgende vraag met zich mee: wat te doen aan al die drugscriminaliteit?
De politie meldde dat zo'n grote vondst als deze nog niet eerder is voorgekomen in Europa. De straatwaarde van de vangst wordt geschat op honderden miljoenen euro's. Een ijzingwekkend hoog bedrag wat ons doet realiseren om wat voor massale industrie het gaat. Nederland heeft al langer te lijden onder een toename van drugsproductie en de doorverkoop van drugs. Dit maakt ons land het middelpunt van zware criminaliteit die veel overlast met zich mee brengt.
Doordat de vraag naar steeds meer harddrugs toeneemt en in de productielanden niet altijd aan de 'kwaliteit' wordt voldaan van de drugs ziet de politie dat er ook steeds meer productie laboratoria ontstaan in Nederland. Dit zorgt voor een waar hoofdpijndossier voor de politie en de overheid. Naast dat drugsproductie en de doorverkoop van drugs criminaliteit met zich meebrengt, zien we ook een ander probleem; drugsafval.
Bij het maken van drugs blijven de criminelen altijd met een grote dosis aan chemisch afval zitten, de enige manier om hier van af te komen is om het midden in de nacht ergens in een bos of een meer te dumpen. Dit zorgt voor lokale ecologische rampen, met name als de vaten waar het afval in zit gaat lekken.
De overheid is sinds een tijdje gestart met een campagne om Nederlandse drugsgebruikers te wijzen op de bijkomende problemen die de productie van harddrugs veroorzaken. Maar volgens hoogleraar Spapens is de Nederlandse drugsgebruik niet het hoofdprobleem, maar de drugsexport.

We moeten niet vergeten dat het overgrote deel van de drugs die we zelf produceren of importeren weer verder gaan naar andere landen. Als alleen de Nederlandse gebruikers massaal de drugs eraan zouden geven, heeft dat op de criminaliteit hier nog niet zoveel effect

Dat drugscriminaliteit een steeds groter wordend probleem is beseffen niet veel mensen. Al jaren is de politie bezig met het 'opschonen' van bijvoorbeeld de Rotterdamse haven. Toch wordt er nog steeds gigantisch veel drugs getransporteerd via de haven. Een ander hoofdpijn dossier blijft Brabant. Al bijna 8 jaar lang is de politie intensief bezig om de 'drugsprovincie' van Nederland aan te pakken. We lezen dan gelukkig ook vaak genoeg dat brandgevaarlijke kwekerijen of drugslaboratoria worden opgerold. Toch blijft de criminaliteit een groot probleem: brandbrieven, bedreigingen, geweldsdelicten zijn helaas niet 'bijzonder'.
De vraag hoe we dit probleem dan moeten oplossen blijft een moeilijk dossier. De geluiden om de drugs te legaliseren om zo de winstmarge van criminelen te ontnemen worden steeds groter. Bijkomend probleem bij deze oplossing: waar trekken we de lijn? Welke drugs zijn 'acceptabel' en niet 'te' slecht voor de gezondheid?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten