Trump: "Twitter begaat een Grote Fout, gebande conservatieven moeten terugkomen!"

Geen categoriejun 10 2019, 9:00
Helemaal mee eens.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft publiekelijk stelling genomen tegen recente bans die uitgedeeld zijn door Twitter. In een nieuwe 'golf' van bans werden allerlei invloedrijke twitteraars met opvattingen rechts van het midden opeens van het sociale netwerk geband. Hun tweets waren zogenaamd "in strijd met de regels" en dus moesten ze opkrassen. Daarbij viel het op dat linkse extremisten, die met enige regelmaat tot geweld oproepen, geen strobreed in de weg werd (en wordt) gelegd.
Trump vindt al die bans belachelijk. "Twitter moet de Conservative Stemmen terug op het platform laten, zonder beperkingen," aldus de president. "Dat noemen we de Vrijheid van Meningsuiting, weet je nog. Jullie gaan een Enorme Fout!"
In Nederland werd Geert Wilders -- als onderdeel van die Twitteractie -- ook tijdelijk van het netwerk geschopt, maar hij mocht na een halve dag ofzo weer terugkeren. Heel veel invloedrijke Amerikaanse rechtse activisten hebben die mazzel niet. Voor hen is het definitief einde oefening - wat Twitter betreft, tenminste. Voorbeelden daarvan zijn een satirisch account dat grappen maakte over Alexandria Ocasio-Cortez en een account dat "Magaphobia" in kaart bracht: een "belachelijke, irrationele angst voor Donald Trump of zijn supporters."
Dit moet maar eens afgelopen zijn. Twitter, Facebook en YouTube hebben zo ongeveer monopolieposities verworven. Daarnaast hebben ze meer informatie over miljoenen zo niet miljarden gebruikers dan het meest autocratische regime. Combineer die twee zaken met elkaar en je ziet dat ze werkelijk een bedreiging kunnen vormen voor ons, en voor de vrijheid van meningsuiting, zeker nu ze hun macht gebruiken om onwelgevallige meningen het zwijgen op te leggen.
Daar moet iets aan gedaan worden. Bedrijven die zo ontzettend groot zijn, die zo'n machtige positie verworven hebben en die pretenderen platformen te zijn in plaats van uitgevers (en die daardoor wettelijke bescherming genieten!) moeten gedwongen worden de vrijheid van meningsuiting voor iedereen te garanderen, met de enige beperking dat uitingen die in strijd zijn met de wet verwijderd mogen worden. Wordt dit niet gedaan, dan is de kans groot dat alles en iedereen dat rechts is uiteindelijk in de Internet-variant van een goelag belandt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten