Trumponomics komt naar Nederland! VVD: "Nederlandse ondernemer moet beschermd worden tegen China!"

Geen categoriejun 27 2019, 14:00
Ah... maar Europese politici bekritiseren Trump steeds vanwege zijn 'protectionisme.'
Hypocrieter dan de VVD worden ze niet gemaakt in de politiek. Die partij heeft vanaf dag één kritiek op Donald Trump. Hij zou 'protectionistisch' zijn en dat zou slecht zijn voor de wereldeconomie. Zijn harde woorden over China zullen uiteindelijk contraproductief uitpakken, etc. enzovoort. Maar wat bericht het mediakartel vandaag? Juist, dat diezelfde VVD opeens één van de kernpunten van Trumponomics heeft overgenomen:

Pakketjes uit China worden veel te goedkoop naar Nederland verstuurd, vindt regeringspartij VVD. Nederlandse ondernemers zijn daardoor de dupe van de opmars van Chinese internetwinkels. De VVD wil dat het kabinet ingrijpt.

Dit jaar bestellen Nederlanders naar alle waarschijnlijkheid zo'n 27 miljoen pakketen in China. Dat zijn er nogal wat, maar dit aantal neemt ieder jaar -- bijna iedere maand! -- toe. Vorig jaar werd er bijvoorbeeld honderden miljoenen euro's uitgegeven aan producten uit dat land, waarbij met name website Alibaba als tussenpersoon functioneert.
De reden hiervoor? Het is goedkoop. Of beter gezegd: erg betaalbaar. China drukt de prijzen ietwat kunstmatig (bijvoorbeeld door de Yen laag te houden en door zichzelf te presenteren als ontwikkelingsland waardoor producten voor een bijzonder lage prijs naar Europa verscheept kunnen worden), en daar profiteren bedrijven die exporteren van.
Trump klaagt daar al jaren over en heeft dan ook tegenmaatregelen genomen door importtarieven te verhogen. Toen hij dat deed werd hij onmiddellijk bekritiseerd door Europese politici. Maar wat blijkt? De VVD heeft dat standpunt overgenomen. De quasi-liberalen eisen protectionisme, en wel meteen.
Zoals VVD-Kamerlid Anne Weverling het verwoordt:

"We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren."

Let wel, zelfs het mediakartel bericht nu dat dit plan van de VVD uit Trumps koker komt:

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorig jaar aan uit de Wereldpostunie te willen stappen. Ook Trump klaagt over de lage pakkettarieven die Chinezen betalen als gevolg van internationale afspraken.

Oh? En ik maar denken dat Trump door en door slecht is? Het vleesgeworden kwaad enzo? Maar nu blijkt dus dat Neerlands regerende partij -- de partij van de premier -- het eigenlijk met hem eens is wat China en protectionisme betreft en zijn beleid gewoon wil overnemen?
Let wel, ik ben het hier helemaal mee eens hoor. De vrije markt principes werken alleen als alle betrokken partijen zich aan de regels houden, wat wil zeggen: de markt daadwerkelijk vrij houden en de boel niet manipuleren. China houdt zich nergens aan en manipuleert erop los. Dan is het volstrekt logisch dat Europese landen én Amerika terugslaan.
Maar dat dit voorgesteld wordt door de VVD... dat is wel héél ironisch.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten