Trumponomics komt naar Nederland! VVD: “Nederlandse ondernemer moet beschermd worden tegen China!”

Ah… maar Europese politici bekritiseren Trump steeds vanwege zijn ‘protectionisme.’

Hypocrieter dan de VVD worden ze niet gemaakt in de politiek. Die partij heeft vanaf dag één kritiek op Donald Trump. Hij zou ‘protectionistisch’ zijn en dat zou slecht zijn voor de wereldeconomie. Zijn harde woorden over China zullen uiteindelijk contraproductief uitpakken, etc. enzovoort. Maar wat bericht het mediakartel vandaag? Juist, dat diezelfde VVD opeens één van de kernpunten van Trumponomics heeft overgenomen:

Pakketjes uit China worden veel te goedkoop naar Nederland verstuurd, vindt regeringspartij VVD. Nederlandse ondernemers zijn daardoor de dupe van de opmars van Chinese internetwinkels. De VVD wil dat het kabinet ingrijpt.

Dit jaar bestellen Nederlanders naar alle waarschijnlijkheid zo’n 27 miljoen pakketen in China. Dat zijn er nogal wat, maar dit aantal neemt ieder jaar — bijna iedere maand! — toe. Vorig jaar werd er bijvoorbeeld honderden miljoenen euro’s uitgegeven aan producten uit dat land, waarbij met name website Alibaba als tussenpersoon functioneert.

De reden hiervoor? Het is goedkoop. Of beter gezegd: erg betaalbaar. China drukt de prijzen ietwat kunstmatig (bijvoorbeeld door de Yen laag te houden en door zichzelf te presenteren als ontwikkelingsland waardoor producten voor een bijzonder lage prijs naar Europa verscheept kunnen worden), en daar profiteren bedrijven die exporteren van.

Trump klaagt daar al jaren over en heeft dan ook tegenmaatregelen genomen door importtarieven te verhogen. Toen hij dat deed werd hij onmiddellijk bekritiseerd door Europese politici. Maar wat blijkt? De VVD heeft dat standpunt overgenomen. De quasi-liberalen eisen protectionisme, en wel meteen.

Zoals VVD-Kamerlid Anne Weverling het verwoordt:

“We moeten onze bedrijven beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Het lijkt er sterk op dat we daar nu in falen, omdat er massaal pakketjes uit China verstuurd worden onder de kostprijs. Onze ondernemers kunnen daar nooit tegenop concurreren.”

Let wel, zelfs het mediakartel bericht nu dat dit plan van de VVD uit Trumps koker komt:

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorig jaar aan uit de Wereldpostunie te willen stappen. Ook Trump klaagt over de lage pakkettarieven die Chinezen betalen als gevolg van internationale afspraken.

Oh? En ik maar denken dat Trump door en door slecht is? Het vleesgeworden kwaad enzo? Maar nu blijkt dus dat Neerlands regerende partij — de partij van de premier — het eigenlijk met hem eens is wat China en protectionisme betreft en zijn beleid gewoon wil overnemen?

Let wel, ik ben het hier helemaal mee eens hoor. De vrije markt principes werken alleen als alle betrokken partijen zich aan de regels houden, wat wil zeggen: de markt daadwerkelijk vrij houden en de boel niet manipuleren. China houdt zich nergens aan en manipuleert erop los. Dan is het volstrekt logisch dat Europese landen én Amerika terugslaan.

Maar dat dit voorgesteld wordt door de VVD… dat is wel héél ironisch.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. J.Rademaker

  De importheffing op spaarlampen en zonnepanelen om onze ¨industrie te beschermen ¨ zijn er al jaren.
  Bij veel webwinkels worden de zelfde plaatjes als alibaba gebruikt en is de levertijd 3 weken echter de prijs dubbel of drie keer over de kop.
  Schandalig en slecht wat Trump doet begreep ik eerder.

 2. Ritter

  China heeft maling aan de internationale handels regels; steelt intellectueel eigendom; heeft hoge tarief muren; maakt buitenlandse investeerders het moeilijk; subsidieert veel eigen bedrijven; enzovoorts.

  Wat Trump nu doet had al 10 jaar terug moeten gebeuren. Maar niemand durfde.

  Totdat Trump President werd en die gelijk ingreep.

  Eerst jammeren over Trump maar nu volgen de anderen die zich achter de rug van Trump verstoppen.

  China heeft het plan om in 2025 de grootste economie te worden……………ten koste van de westerse landen. Dus ook Nederland zal hieronder lijden. Daarom zijn nu maatregelen nodig.

  Beter laat dan nooit.

 3. Duckday

  En de VVD is voor marktwerking En nu dat het zogenaamd fout gaat moet de regering ingrijpen Wat een stel eerst de boel verzieken in eigen land want het was zo goed wat zij bedacht hadden OOk steeds maar Trump in de grond boren en nu ineens een goed voorstel

 4. Cycle25

  Flikker toch op VVD, jullie verkopen je moeders inclusief organen nog aan de hoogste bieder, en nu janken omdat één persoon op deze wereld ballen heeft.

  TE LAAT !!

 5. Ts

  Alibaba vestigt distributiecentrum in Luik
  Zelfs premier Rutte bemoeide zich recent nog met de kwestie. Hij heeft in augustus een hoge delegatie van handelsplatform Alibaba ontvangen om te praten over de vestiging van een distributiecentrum in Nederland.
  VVD: slechte verliezers?
  Het helpt niets om te klagen over de prijzen voor verzenden van pakketten: Worden binnenkort vanuit Luik verzonden: klagen voor de bühne dus!

 6. RvdBe

  Trump heeft gewoon gelijk met zijn aanpak van China, Rutte zeikt Trump af om zijn beleid en gaat nu stiekem als een laffe hond hetzelfde doen.
  De nieuwste: Trump: ik trek mijn troepen terug uit Irak.
  Rutte: dat kan niet en dat mag niet want dan krijgt IS weer de kans dus jullie moeten blijven.
  Trump: ok we blijven als jullie dat zo belangrijk vinden, maar JULLIE gaan daar ons met grondtroepen bij helpen
  Rutte: ja uh nee ja maar…..
  Rutte de blaffende laffe hond achter een hekje.

 7. Farao

  Zelfs bij de VVD gebruiken ze af en toe hun verstand. En zelfs een Trump-hater als ik moet toegeven dat hij niet altijd van de ratten besnuffeld is.

 8. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Nu de Chinezen geen pepernoot meer kopen van de Amerikanen kan Trump het schuddden. Zeker bij de agrarische sector waar hij nog populair was. De rest van de wereld en dus ook wij zullen de zure vruchten plukken van het Trump idiotisme ! Het is voorbij !

 9. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Ja Arne… Je wordt Anne genoemd ???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.