Video! In Chili slaagt massamigratie wél: ‘De migranten zijn christen, geen cultuurshock! Moslims gaan naar Europa…’

In een nieuwe documentaire van de Nederlandse filmmaker Jorrit Smink wordt uiteengezet hoe Zuid-Amerika omgaat met grote groepen die zich via immigratie in nieuwe landen vestigen. Iedereen is christelijk, aldus de politicus Felipe Kast, dus er vinden geen grote emotionele cultuurshocks plaats.

Het mag geen verrassing heten dat Europa grote moeite heeft met de massamigratie van grote groepen mensen uit het Midden-Oosten en Klein-Azië. De ‘nieuwkomers’ leven vrijwel volledig langs de oorspronkelijke nieuwkomers heen, en van integratie lijkt niet of nauwelijks sprake. Men spreekt vaak niet eens dezelfde taal.

Dat het ook anders kan, dat blijkt wel wanneer je kijkt hoe Chili alle zaken geregeld heeft. Dat land kent ook grote groepen immigranten, die zijn gevlucht naar het land aan de westkust van Zuid-Amerika. Maar anders dan in Europa zijn er geen grote problemen. Hoe kan dat? Filmmaker Jorrit Smink ging op onderzoek uit in het land, en sprak met diverse mensen. Felipe Kast, een liberale senator uit het land, legt uit hoe dat komt:

“De cultuurshock met migratie naar Chili is niet zo groot. Mensen die uit Venezuela, Colombia, Peru of Ecuador, zijn in feite hetzelfde. In het geval van de Haitians is de uitdaging groter, vanwege de taalbarrière. Maar het is een kans om als land te groeien. […] De migranten hebben allemaal in meer of minder mate dezelfde religie, in tegenstelling tot Europa.

Wie hier komt is normaalgesproken een christen, dus er is geen emotionele shock op het religieuze deel.”

Met andere woorden: Europa heeft aanzienlijk meer problemen, omdat er veel minder harmonie is tussen de autochtone en allochtone bevolking. Mensen zijn heel erg verschillend in hun cultuur, taal én religie… en dan vragen we ons in Europa af waarom de immigratie mislukt. Felipe Kast uit Chili snapt wel waarom, of zo lijkt hij althans zeer duidelijk te suggereren.

De volledige documentaire over migratie in Chili – “Girls on a Square” – is vanaf 1 september te zien op Vimeo.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. logisch denken

  tja , geen speld tussen te krijgen.

 2. Suidland

  Waarom lukte het Vietnamezen en Tamils wel om te integreren? Ook zij hebben een andere cultuur, geloof en taal.

  1. Kapitein Haddock

   Suidland

   Heeft met de Arabische genen te maken!
   Al waren de Arabieren christen: ze blijven jaloers, willen macht, haat aan het Westen en de sociale potten leeg vreten!

  2. Joshuak

   Zelfde reden als dat Japanners en vele andere niet Pakistaanse Aziaten het hier altijd prima redden..

   Die doen actief mee binnen de samenleving en komen niet binnen met allerlei verwachtingen..

   Wat er niet in dit artikel staat is dat die migranten daar in mijn thuisland chili geen recht hebben op uitkeringen en geen speciale voorrang op andere mensen.

   Dus wat krijg je dan? Mensen zullen extreem dankbaar zijn voor de kans de ze wordt geboden en dat laat zich terug zien in de motivatie voor integratie en algemene gevoel van geluk onder de migranten.

   Alles gratis geven aan iedereen die komt werkt alleen irritatie bij diegene die het niet krijgen, waarom zij wel ik niet mentaliteit.

   En dat is zowel een gevoel onder migranten en autochtonen in dat geval.

  3. logisch denken

   omdat de islam zich superieur waant aan alle andere geloven.

   1. Peter Loosduinen

    logisch denken
    Klopt !

 3. Roughwood

  Linkse moslimknuffelaars en wegkijktrollen alhier, kom d’r maar in!

  1. Peter Loosduinen

   Roughwood
   Goed nieuws !!
   Amerikaanse president Trump wil miljoenen “illegal aliens” vanaf volgende week het land uitzetten

 4. Jumping

  Kijk in 1954, is een organisatie opgericht door de Opa van WA, die alles tot op heden, achter gesloten deuren bedissellen.
  Joop den Uyl heeft later de deuren van Nederland wagenwijd open gezet voor Moslims.
  Men is toen vanuit overheids wegen deze groep gaan vertroetelen.
  En heden ten dagen zijn de resultaten hiervan, in alle steden en dorpen in Nederland te aanschouwen.

  1. Vrijedenkert

   ‘Nederland 1954’ toevallig ook hetzelfde jaar waarin de Nederlandse politiek de Nederlandse grondwet definitief ondergeschikt werd gemaakt aan internationale wet en regelgeving en internationale verdragen (o.a. Europese en VN) en die wetgeving en verdragen vanaf dat moment automatisch verplicht opgenomen dienen te worden in onze grondwet en wij die verplicht en klakkeloos dienen uit te voeren!
   Als we als Nederland zelf de grondwet willen aanpassen of willen veranderen minstens een tweederde meerderheid nodig in beide kamers…

 5. Piet51

  In Chili lukt migratie zonder grote problemen? Boeiend om te lezen. Maar vergelijken met Europa is niet zo zinvol. De maatschappelijke situatie is volstrekt onvergelijkbaar. Wij hebben hier geen migratie uit met de onze vergelijkbare culturen. Dus we kunnen daarbij nauwelijks iets leren van de situatie in Chili. Zuid Amerika is een kruitvat, onvergelijkbaar met Europa. Stel je eens voor dat Italië implodeert. Gaan we de eventuele migranten uit dat land dan wel liefdevol opvangen, zoals de schrijver dat in Chili ziet? Ik durf dat te betwijfelen, hoewel ik het wel hoop.

  1. Joshuak

   Geschiedenis zegt dat Nederlanders dat wel zullen doen.. Tijdens de eerste wereld oorlog had Nederland enorm veel mensen opgevangen.

   2e wereld oorlog zal niet anders geweest zijn als Nederland niet zelf was aangevallen..

 6. Piet51

  Als ik het boeiende relaas van het filmpje probeer te vertalen naar de Nederlandse situatie om de voordelen van Chili ook hier te benutten, kom ik op de volgende veranderingen in onze samenleving:
  We schaffen hier voor iedereen de bijstand, allerlei toeslagen, WW-uitkering en nog wat voordeeltjes af, zodat iedereen helemaal op zichzelf is aangewezen. De overheid onderhoudt niemand die niet werkt. Vluchtelingen kunnen hier komen, maar krijgen dezelfde steun, bijna niets dus. We moeten ons dan afvragen of we dat willen, dus inclusies dat afschaffen van bijstand, WW, etc.

  1. ManusR

   Waarom denk je dat er in Oost-Europa zo weinig gelukszoekers zijn? Simpel, daar staat de overheid niet klaar om ze van alles gratis te geven zoals onze sinterklazen dat wel doen.

 7. Heras

  Als ze in europa gelijk gezegd hadden: integreren of anders ophoepelen, was het niet geëscaleerd. Maar in plaats van de aso ,s direct te straffen, laten ze alles maar gaan. In de hoop dat het goed komt. NIET DUS.

  1. DidiMadloba

   Er is iets raars met integreren. Ik woon al jaren in een Hollandse slaapstad waar ik weiger te integreren. Maar ik heb blauwe ogen.

   1. toetssteen

    @Didi
    Wat is dat nu weer voor een maf antwoord! Min middelste zoon woont in Singapore, is gehuwd met een Singapore en guess, geen enkel probleem. Zijn vriend is gehuwd met een Singaporese schone, vriendin van, en ondanks haar getinte huid en bruine ogen had ze al een baan voor ze in Nederland was. ICT, maar o……, zal het meer aan de opleiding liggen?

   2. fockingworst

    @didmadloba is een zielig eenzaam figuurtje die hier 24/7 aanwezig is met zijn vele nicks om alleen te trollen en dat al 10 jaar lang.
    Of hij er nou voor betaald krijgt of niet, het is gewoon sneu als je de hele dag op dds aanwezig bent om voor gedachtenpolitie te spelen.
    De hele dag mensen treiteren plagen zuigen met de hier all om heersende mening express op een uitlokkende manier tegenspreken., gewoon super zielig.
    Blijkbaar heeft dit figuur gewoon echt niks anders te doen in zijn leven.. Lowlife

    1. toetssteen

     @worst
     Op de Jeaup heet hij Frits Jansen. Total nutcase.

 8. Peter Loosduinen

  VN-vluchtelingenorganisatie roept Europa op migranten van Sea-Watch 3 op te nemen
  Het gekloot met die kutboot houdt niet op !
  Mensen terug en afzinken die handel.!

 9. DidiMadloba

  Het zijn “migranten” volgens de tekst. Dus niet per se vluchtelingen.
  Dat maakt het een heel ander verhaal
  ..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.