Kabinet zet al haar kaarten op Dijsselbloem! Krijgt het IMF eindelijk weer een Nederlander?

Jeroen Dijsselbloem vlak na zijn 'oeps!'-moment. Bron: Screenshot RTL Z.
Foto: Jeroen Dijsselbloem vlak na zijn 'oeps!'-moment. Bron: Screenshot RTL Z.

Vanochtend werd bekend dat Dijsselbloem onze kandidaat gaat worden om het Internationaal Monetair Fonds te gaan leiden. De kabinet zal vanaf vandaag de lobby om dit voor elkaar te krijgen gaan starten. Wat zullen de Grieken hier van vinden? Komt er een ‘Intifada’ vanuit hun kant?

Afgelopen dagen overlegde ons kabinet met Berlijn en Parijs, uit deze overleggen bleek dat onze weergaloze skateboard talent Balkenende toch niet de meest geschikte kandidaat bleek te zijn. Onder druk van Wopke Hoekstra had het kabinet ook Jan Peter Balkenende naar voren geschoven als topkandidaat. Het CDA is van mening dat het kabinet genoeg heeft gedaan voor voormalige PvdA-bewindslieden. Zo is het CDA van mening dat ze genoeg hebben gedaan voor bijvoorbeeld Frans Timmermans die zijn positie mag behouden binnen de EU.

Hoekstra zette expres in op Balkenende omdat Dijsselbloem als PvdA’er natuurlijk een oppositie partij is. Het kabinet moet ook denken aan haar eigen partijen. Na een goed overleg met Rutte is Hoekstra er van ‘overtuigd’ dat Dijsselbloem inderdaad de meest geschikte kandidaat is.

Toch is het maar afwachten of Dijsselbloem de ‘meest geschikte’ kandidaat is. In zuid-Europa – en met name Griekenland –  is Dijsselbloem persona non grata, waar hij nog steeds niet veilig over straat kan. Ook kan Dijsselbloem zich opmaken voor een sterke tegen kandidate uit Spanje, de huidige minister van Financiën Nadia Calvino.

Na de mislukte lobby’s om Nederlanders op hoge posities binnen de EU te krijgen zou het niet misstaan om een hooggeplaatste Nederlander binnen het IMF te krijgen. Het kabinet – en Nederland – kan hier zeker baat bij hebben. Toch is de race zeker niet gelopen, Dijsselbloem en ons kabinet kunnen beter de messen gaan slijpen want het belooft een flinke strijd te worden.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

16 reacties

 1.   

  De Nederlandse burger is helemaal niet gebat bij de geldingsdrang van politici om top baantjes buiten Nederland te krijgen. Ook dit geintje gaat de belasting betaler alleen maar weer geld kosten en niets opleveren.

  1.   

   De IMF heeft al zoveel Nederlands geld, dus die Dijsselbloem kan er ook nog wel bij.

 2.   

  En zo maakt het Linkse Demoniserende Rutte kartel zijn rondje.
  Verschrikkelijk wat gaat deze Dijsselbloem de oudere Nederlanders nu weer kosten.
  De bedrijfspensioen zijn al door Rutte gestolen en aan Brussel afgegeven en de spaartegoeden van de burgers confisceren is waarschijnlijk de volgende stap.
  Verschrikkelijk wat is Nederland een keiverrot land geworden.

  1.   

   Weet u wel wat het IMF inhoudt ? Daar gaat het niet om de portemonnee van de burger.

   1.   

    Lees ff Startpagina hoe het IMF aan zijn geld komt.

    Zij krijgen de laatste jaren het geld gratis aangeboden van de banken omdat de rente op spaartegoeden nul % is.

 3.   

  Dijsselbloem heeft een sterke reputatie opgebouwd in Europa. Hij zou een zeer geschikte kandidaat voor deze functie zijn.

  1.   

   Dat is het punt niet Lao, het is de manier WAAROP dit circus draait.
   Zelfde bij de €U : handjeklap, koehandel, voor wat hoort wat, konten likken en stuivertje wisselen. Alleen dat lobbyen al is om kotsmisselijk van te worden.
   Laat gegadigden gewoon solliciteren en kies de beste persoon en GEEN aanstelling omdat Pietje Henkie goed kent of omdat Keesie nog iets tegoed heeft van Klaasje.
   Zo ontstaat een ouwe jongens krentenbrood kliek, bij een instantie overigens die voor het gros uit gecreeerde vet betaalde baantjes bestaat. Net als de VN, €U en diverse andere luchtkastelen.

   1.   

    Het betreft politieke functies, Piet Patat, dus die worden benoemd op voordracht en met voldoende parlementaire steun van democratisch gekozen politieke partijen.

    Ik ben het overigens zeer met je eens dat de banencarrousel van de afgelopen weken in Brussel bepaald geen schoolvoorbeeld was van democratische besluitvorming. Kandidaten voor deze topfuncties dienen campagne te voeren, zoals Timmermans deed, en de steun van de kiezer te krijgen voor hun kandidatuur. Het in een schaakspel naar voren schuiven van onbekende kandidaten is geen beste zaak.

    1.   

     Aldus, sprak de glibber, genaamd dopper/flopper of lul, die zelf weinig tot niets heeft bijgedragen aan de samenleving. Zit al jaren in het uitkeringscircuit en heeft een ieder, op dit forum, van zich vervreemd, door zijn pedante en vervelende wijze van reageren. Zit de laatste dagen van zijn leven geïsoleerd (wonend drie hoog achter) van de echte wereld. Een van huis uit, fout en antisemitisch stuk nageboorte, die ook niet schroomt, om het met onfrisse clubjes eens te zijn. Zijn familie heeft jaren geleden, de handdoek al gegooid, om zich nog enigszins om hem te bekommeren. Mijn reactie zal dan ook zijn ‘’blablabla blaaskaak’’. En vooral tiktaktiktaktiktak.
     Geef die aarsmade toch geen repliek! Behalve, Blablabla Blaaskaak.

    2.   

     Nederland heeft net als andere eurolanden Griekenland de afgelopen jaren flink geld geleend. Tegelijk staan we garant voor leningen van het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en via het Internationaal Monetair Fonds. In totaal gaat het om 3,2 miljard euro aan leningen en rond de 16 miljard aan garanties. Een overzicht:

     De Griekse schuldenproblemen werden eind 2009 goed duidelijk. In mei 2010 besloten de eurolanden Griekenland 53 miljard euro te lenen. Het Nederlandse aandeel daarin was 3,2 miljard. Dat geld is dus rechtstreeks door ons aan de Grieken geleend. Tegelijk leende het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Athene 20 miljard. Nederland staat binnen het IMF aan de lat voor 2 tot 3 procent. Dat is dus nog eens 400 tot 600 miljoen euro.

     Vanaf de zomer van 2011 wakkerde de schuldencrisis verder aan, met het risico van besmetting naar andere eurolanden. In februari 2012 werd besloten de Grieken opnieuw te helpen met een nog veel grotere lening van 144 miljard uit het inmiddels opgerichte noodfonds EFSF en nog eens 28 miljard van het IMF. Nederland staat binnen het EFSF garant voor een bedrag van 14,6 miljard en bij deze IMF-lening voor nog eens 560 tot 840 miljoen euro.

   2.   

    Ze zoeken mensen die zich kunnen handhaven in een politieke slangenkuil. Allicht zoeken ze die eerst onder oud-politici.

    Om die reden trekt Shell ook oud-politici aan, zoals Nebahat Albayrak, en Dick Benschop (nu Schiphol)

 4.   

  De baantjesjagerij van Distelbloem heeft ONS al meer dan genoeg gekost, weg met die vent.

  1.   

   Als Jeroen een echte baantjesjager was geweest was hij snel vertrokken om lid van de Raad van Bestuur te worden van een grote bank – om daar het honderdvoudige te gaan verdienen. Minus de door hemzelf verhoogde belasting.

 5.   

  Wat is er Nederlans aan Deijsselbloem.
  Deze man is een Eurofiel ten top.

 6.   

  Snorrr snorr graai draai, de ziekelijke baantjes carrousel draait op volle toeren.

 7.   

  Dit vinden zij in Den Haag dus belangrijk.
  De burger komt op de tweede plaats of telt helemaal niet mee.
  Wat zou het mooi zijn als Dijselbloem net als dat vette rooie varken Timmerfrans, ook op zijn bek gaat.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!